Wijnroute Zuid-Afrika

Als er een land is waar goede wijn wordt gemaakt, dan is het wel in Zuid-Afrika. Het land met de oogstrelende natuur en indrukwekkende historie herbergt tevens prachtige wijngaarden. Het land produceert het 3,3% van ’s werelds wijn. Het is niet vreemd dat je, met name in de regio rondom Kaapstad, heerlijke wijntjes kunt proeven. Maar waar vind je de beste wijnen en wat is de beste wijnroute in Zuid-Afrika?

Ontdek de wijnen van Zuid-Afrika

Als je van lekkere wijn houdt, is Zuid-Afrika een interessante bestemming. Combineer je safari met een self-drive door de wijnvelden van het land. Zelfs als je niets met wijn hebt is het interessant.

Het is een mooie ervaring om met je eigen (huur)auto door het landschap te cruisen op zoek naar de mooiste wijngaarden. Je rijdt door mooie valleien, indrukwekkende bergen, prachtige wijngaarden en boomgaarden en eeuwenoude landhuizen.

Om je op weg te helpen hebben wij de beste wijnroute in Zuid-Afrika op een rij gezet.

Extra leuk; je kunt hier direct de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen bestellen om alvast in de sfeer te komen!

Wijnroute in Zuid-Afrika
Wijngaard in Franschhoek

Wat is de beste wijnroute in Zuid-Afrika?

Er wordt in Zuid-Afrika jaarlijks 320 miljoen liter wijn geproduceerd. Keuze genoeg dus. Maar waar moet je zijn voor de beste wijnen en wat is de beste route die je kunt volgen?

De belangrijkste en bekendste plaatsen om wijn te proeven en wijngaarden te bezoeken zijn Franschhoek, Paarl en Stellenbosch. Minder bekende steden zijn Wellington Tulbagh, Worcester, Robertson en Wellington.

Deze steden liggen op ongeveer een uur rijden van Kaapstad. Er is geen ‘vaste’ wijnroute. Je kunt in principe alle steden los bezoeken. In elke plaats op deze wijnroute kun je overnachten. Je kunt daarom makkelijk een week uittrekken voor deze route.

Om deze wijnroute in Zuid-Afrika te rijden, raden we aan een auto te huren. Dat geeft je de vrijheid om te reizen waar en wanneer je wilt. In de steden zelf kun je een taxi (Uber) nemen richting verschillende wijngaarden om eventueel deel te nemen aan wijnproeverijen.

#1 Constantia

De wijnroute in Zuid-Afrika begint in Constantia, een buitenwijk van Kaapstad. Je valt gelijk met je neus in de boter, want Constantia Valley is de thuisbasis van enkele van de oudste en meest prestigieuze wijngaarden van het land.

Alle wijngaarden liggen dicht bij elkaar, wat betekent dat je veel kunt zien in korte tijd. Als je de regio écht goed wil ontdekken raden we aan om twee tot drie dagen te blijven. Elke wijngaard heeft unieke charme en fantastische wijn.

Dit is tevens een goed alternatief voor reizigers die niet al te ver buiten Kaapstad willen reizen.

Constantia
De wijngaarden in Constantia

#2 Stellenbosch

Je vervolgt deze wijnroute in Zuid-Afrika richting Stellenbosch. Samen met Franschhoek is dit de bekendste ‘wijnstad’ van het land. Alles hier is gericht op wijn. Je vindt er de mooiste wijngaarden, eeuwenoude boerderijen, wijntours en speciale proeverijen.

Wij vonden dit een van de grootste verrassingen van Zuid-Afrika. Het is een leuk stadje waar, naast het bezoeken van wijngaarden, nog veel meer te doen is. Het centrum is sfeervol met veel goede restaurants en bars.

Iets wat je ‘moet’ doen is de Stellenbosch Wijn Route, een route uit 1971 die je onder andere langs Bottelary Hills, Devon Valley Vintners, Helderberg en Simonsberg-Stellenbosch brengt.

TIP ♥ – bekende wijnen uit Stellenbosch zijn Delheim en Spier

Stellenbosch
De wijngaarden van Stellenbosch
Stellenbosch
Glaasje Delheim

#3 Paarl

Als je het over wijn hebt, kun je Paarl niet negeren. Dit is een van de oudste wijnregio’s van het land. De eerste wijngaarden werden rond 1680 aangelegd door de Fransen en die staan er nog steeds (de wijngaarden, niet de Fransen).

Je vindt hier ruim 22.000 hectare aan wijngaarden. De combinatie van wijngaarden en de bergen op de achtergrond, maken het een van de mooiste wijnregio’s van het land. Zeker in het juiste seizoen tussen februari en maart.

De meeste wijngaarden vind je aan de noordkant van de Simonsberg, in de Berg River Valley of op Paarl Mountain.

Paarl
De bergen op de achtergrond in Paarl

#4 Wellington

Een relatief onbekende stop op deze wijnroute in Zuid-Afrika is Wellington. Niet te verwarren met Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Het is niet erg groot en mocht je weinig tijd hebben, kun je Wellington ook overslaan.

Op de opvallende kerk en de wijngaarden na, is er verder niet heel veel te doen. Het is wel een handige stop op de route tussen Paarl en Tulbagh.

TIP ♥ – als je minder tijd hebt sla Wellington en Tulbagh dan over en sla bij Paarl af richting de R101 richting Worcester

#5 Tulbagh

Net als Wellington is Tulbagh een onbekende in de wijnregio’s van Zuid-Afrika. Het ligt ook enigszins uit de route dus je moet een goede reden hebben om hier naar toe te komen. Een van die redenen is natuurlijk de wijn. Vooral de witte wijn is hier erg bekend.

In Tulbagh, evenals Wellington, vind je daarnaast ook veel oude koloniale boerderijen die een bezoek waard zijn.

Bainskloof Pass
De Bainskloof Pass tussen Ceres en Wellington

#6 Worcester

Worcester is een klein stadje aan de R43. Het ligt in de schitterende Breëde River Valley en je vindt hier wijngaarden van wereldklasse. Je kunt er verschillende wijnproeverijen doen, vooral Cabernet Sauvignon en Chenin Blanc.

Het stadje wordt veel bezocht omdat het op een handige plek ligt tijdens de wijnroute in Zuid-Afrika. Qua wijngaarden heb je wat minder opties dan Stellenbosch en Franschhoek, maar als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om even te stoppen.

#7 Robertson

Robertson ligt het verst van Kaapstad, maar het is alsnog maar 2 uur rijden. Gezegend met 32.000 hectare aan wijngaarden is dit een paradijs voor wijnliefhebbers. Het is tevens het einde van de bekende Route 62 en voor sommige dus het beginpunt van hun wijnroute.

Deze regio wordt ook wel de ‘Valley of Vines and Roses’ genoemd en de wijnen die hier geproduceerd worden, behoren tot de beste van Zuid-Afrika. Ze maken hier bijna alle soorten wijn. Van Chardonnay en Chenin Blanc tot Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon.

Robertson
Het stadje Robertson

#8 Franschhoek

Samen met Stellenbosch is Franschhoek de bekendste wijnstad van het land. Wijn uit deze regio gaat de hele wereld over en de kans is groot dat jij ooit een wijntje hebt gedronken uit deze regio.

Het is een van de leukste steden van het land. Niet alleen omdat je hier ontzettend veel mooie wijngaarden vindt, maar ook omdat er in de stad zelf veel te doen is. Zo is de stad erg mooi met de vele koloniale gebouwen, maar kun je ook de prachtige Franschhoek Pass rijden.

Wat je natuurlijk niet mag missen als je in Franschhoek bent, is de Franschhoek Wine Tram. Een van de bekendste attracties van de stad.

De naam vermoedt al een beetje waar het om gaat. Het is een tram die in Franschhoek start en je langs verschillende wijnhuizen brengt. Het is een makkelijke manier om de wijnhuizen te verkennen als je ook graag een wijntje wil proeven.

Wijnroute in Zuid-Afrika
Wijngaard in Franschhoek

    Meer lezen over Wijnroute Zuid-Afrika?

2 gedachten over “Wijnroute Zuid-Afrika”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven