De beste route langs de oostkust van Australië

Australië is een van de populairste landen onder reizigers en dan met name de reizigers die een mooie roadtrip willen maken. Een van de beste regio’s om een roadtrip te maken is de oostkust die bijna 4.000 kilometer lang is en bestaat uit schitterende stranden, groene regenwouden, kleine stadjes en gigantische internationale steden. Speciaal voor iedereen hebben wij de beste route langs de oostkust van Australië uitgeschreven.

Deze route brengt je van Cairns naar Melbourne in drie tot vier weken, afhankelijk van hoe lang je er over wil doen. Pak dus snel je pen en papier plan aan de hand van deze route langs de oostkust van Australië jouw ideale roadtrip adventure!

route langs de oostkust van Australië

De route

#1 Begin je route in Melbourne

Het is afhankelijk van waar je landt, maar de meeste reiziger landen in Melbourne of Sydney. Deze route langs de oostkust van Australië begint dan ook in Melbourne. Je kunt ook in Cairns beginnen en in Melbourne of Sydney eindigen (daarover later meer).

Een reis naar Australië en niet naar Melbourne gaan is natuurlijk ondenkbaar. Een week in deze leuke stad zou het mooiste zijn, maar om je tijd goed in te delen kun je hier het beste een twee of drie dagen blijven. Eerlijk gezegd hadden wij het na drie dagen ook wel gezien.

TIP ♥ – meer weten over deze stad? Check onze pagina over Melbourne

Great Ocean Road

Voordat je verder gaat met deze route langs de oostkust van Australië is het goed om te weten dat je in Melbourne al een uitstapje kunt maken. Vanaf hier kun je namelijk de bekende Great Ocean Road rijden! Helaas ligt het niet helemaal op de route van deze route, maar mocht je de tijd hebben is dit zeker een aanrader.

#2 Vervolg je reis naar Sydney

Vanaf Melbourne vervolg je de reis naar Sydney, de tweede gave stad van Australië. Sydney is samen met Melbourne misschien wel de bekendste stad van het land met bekende bezienswaardigheden zoals het Sydney Opera House, Sydney Harbour Bridge, The Rocks en natuurlijk Bondi Beach!

Hou er wel rekening mee dat dit een flinke reis is. Met de auto ben je al snel 15 uur onderweg van Melbourne naar Sydney. Heel erg is het niet omdat je door een prachtig gebied rijdt, maar trek hier minimaal 2 dagen (1 nacht) voor uit.

TIP ♥ – rij via de A1 en niet via de ‘grotere’ snelweg via Canberra. De A1 is mooier en je komt langs de Sea Cliff Bridge (zie foto)

Vliegen in plaats van rijden

Als je het stuk niet wil rijden kun je ook vliegen. Een ticket kost rond de €50 (1,5 uur vliegen) als je op tijd boekt, maar je moet dan ook een andere camper of auto zien te regelen in Sydney.

Sidney

Sydney

route langs de oostkust van Australië

De prachtige Sea Cliff Bridge

#3 Rijd van Sydney naar Byron Bay via Coffs Harbour

Nadat je Sydney hebt verkent stap je weer in de auto of camper en vervolg je je reis via de prachtige Pacific Highway naar Byron Bay. Dit is een flinke rit van zo’n 9 uur – afhankelijk van hoe vaak je uit stapt onderweg – maar is wel een van de mooiste delen van deze route.

Onderweg kom je onder andere langs de The Big Banana in Coffs Harbour. Al jaren een iconisch punt langs de weg. In Coffs Harbour zou je ook kunnen overnachten om de volgende dag het laatste stukje af te leggen (3 tot 4 uur) naar Byron Bay.

route langs de oostkust van Australië

The Big Banana!

route langs de oostkust van Australië

Het mooie Byron Bay!

#4 Vervolg je reis van Byron Bay naar Brisbane  via Gold Coast

Voordat je je reis vervolgt naar Brisbane raden we aan om genoeg tijd door te brengen in Byron Bay en de omgeving. Dit is een van de meest populaire stops langs deze route langs de oostkust van Australië.

Byron Bay is een geweldig stadje waar surfers genieten van de golven en reizigers chillen aan het strand. Het is de laid-back sfeer waar zo veel reizigers op af komen. Je kunt hier een yogasessie boeken, surfen, kajakken,, naar de bekende vuurtoren en naar het meest oostelijke punt van Australië!

Vergeet zeker niet naar de stad Gold Coast te rijden! Dit ligt op de route naar Brisbane en is een leuke stad om te bezoeken!

TIP ♥ – de rit van Byron Bay naar Brisbane is maar een uur of twee dus je kunt hier voor de tijd nemen!

#5 Chill in Brisbane en vervolg je reis naar Noosa

Brisbane is een leuke stad, maar eerlijk gezegd niet zo leuk als Byron Bay of Sydney. De stad staat vooral bekend om de relaxte sfeer en het goede uitgaansleven.

Vanaf Brisbane reis je naar het stadje Noosa langs de M1. Onderweg kun je nog stoppen in Sunshine Coast. De rit duurt slechts twee uur, maar met zoveel te zien langs deze mooie kust, kun je er veel langer over doen. Rij bijvoorbeeld langs Mooloolaba en Spit Beach. Vergeet ook zeker niet naar Steve Irwin’s Australia Zoo te gaan.

Noosa

Het prachtige Noosa Beach

#6 Vervolg je reis naar naar Hervey Bay

Hervey Bay is een klein stadje met mooie stranden zoals Pialba, Torquay en Scarness als mooiste. De meeste reizigers komen hier voor Fraser Island, maar Hervey Bay is meer dan een stop-ver. Het tis een gezellig stadje met een echte strand vibe.

#7 Maak een dagtrip naar Fraser Island

Als je in Noosa bent, ben je ook in de buurt van Fraser Island. Een van de meest bezochte  locaties in Australië, bekend vanwege het blauwe water van Lake McKenzie, Champagne Pools, scheepswrakken en de torenhoge bomen in Valley of the Giants. Als je deze route langs de oostkust van Australië aflegt is een bezoek aan Fraser Island een absolute must.

Je kunt een tour boeken in Hervey Bay richting Fraser Island, maar je kunt ook op eigen gelegenheid de reis maken naar dit mooie eiland. Mocht je dat doen, zorg er dan voor dat je een 4×4 hebt op het eiland. Dat reist wat makkelijker.

Hoe kom je er?

Sla linksaf naar River Heads Road en volg de weg tot het einde richting de parkeerplaats van de veerboot. De kaartverkoop bevindt zich rechts. Tickets kosten AU$175 in het laagseizoen en AU$200 in het hoogseizoen voor een 4×4.

TIP ♥ – meer info vind je hier

route langs de oostkust van Australië

Hervey Bay

Indian Head Fraser eiland

Fraser Island

#8 Ga verder naar Airlie Beach

Als je bij bent gekomen van je avontuur op Fraser Island is het de volgende dag tijd om verder te reizen naar Airlie Beach. Een klein stadje waar eigelijk iedereen komt voor de oversteek naar Whitsunday Island.

De rit van Hervey Bay naar Airlie Beach is een flinke rit van zo’n 10 uur. Je rijdt wel over de prachtige Bruce Highway (A1) dus die 10 uur zijn zo voorbij. Airlie Beach is geen Byron Bay of Hervey Bay, maar de sfeer is goed, er zijn meerdere hostels en uiteraard mooie stranden.

#9 Maak de trip naar Whitsundays

Net als Fraser Island is Whitsundays een must-see tijdens deze route langs de oostkust van Australië. De 74 idyllische eilanden van Whitsundays behoren tot de mooiste ter wereld. De eilanden die onder deze eilandengroep vallen zijn werkelijk prachtig en lijken wel uit een droom te komen, maar ze zijn nog altijd onbewoond. Een prachtig stukje natuur, dat op geen enkele manier aangetast is door de mens.

Hoe kom je er

Je kunt in Airlie Beach een tour boeken. Die zijn bij elke accommodatie te boeken en anders kun je terecht bij een van de vele touroperators in het stadje. Een leuke tour is de zeiltour, maar dit kost al snel AU$200 p.p. Als je zelf gaat check dan deze website.

Whitesunday Islands

Whitsunday Island

#10 Rij het laatste deel van de route naar Cairns

Het laatste deel van de route langs de oostkust van Australië is de 8 uur durende rit langs de A1 en Bruce Highway van Airlie Beach naar Cairns. Tijdens deze rit kom je onder andere langs de Great Green Way, met het bijzondere Wet Tropics Rainforests en het Great Barrier Reef.

Je komt halverwege ook langs Townsville, waar je nog zou kunnen overnachten. Je rijd de hele route langs de kust dus zo lang mogelijk de tijd om dit deel af te leggen. Het is echt prachtig!

Een auto of camper huren

De beste manier om een roadtrip te maken is natuurlijk een eigen camper of auto. Deze kun je huren of kopen. Huren is vooral aantrekkelijk als je 2 of 3 weken in Australië bent. Als je langer in het land verblijft raden we aan aan auto of camper te kopen. Deze kun je aan het einde van je vakantie namelijk weer verkopen en dus is het goedkope dan huren.

Wij hebben voor zowel het kopen als het huren van een auto onze tips op een rij gezet. Check ze hieronder;

    Meer lezen over De beste route langs de oostkust van Australië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven