Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken in Chili

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 13 december, 2023

  Een land met zo’n bijzondere vorm moet wel spectaculair zijn toch? Dat is het ook. Als je op zoek bent naar een mooi, uitdagend en gastvrij land om te backpacken ben je in Chili aan het juiste adres. Het is een bijzonder land dat zich helemaal strekt van het zuiden naar het noorden van Zuid-Amerika. Je vindt hier de droogste woestijn op aarde en gigantische gletsjervelden. Genoeg reden om te backpacken in Chili!

  Backpacken in het prachtige Chili

  Backpacken in Chili staat garant voor avontuur. Mensen die houden van natuur, avontuur en activiteiten in de buitenlicht moeten in Chili zijn. Je vindt hier ongerepte duinen, vruchtbare valleien, vulkanen, oude bossen, massieve gletsjers en fjorden.

  Het is een grote speeltuin voor natuurliefhebbers. Maar ook backpackers die minder met natuur hebben komen hier aan hun trekken met mooie steden, heerlijk eten en gastvrije Chilenen. Veel backpackers gaan eerder naar Brazilië of Argentinië, maar Chili is ongerepter.

  Ties: “Chili is qua landschap een van de mooiste landen ter wereld”.

  Lake Pehoe

  Lake Pehoe, Patagonië

  #1 Hoe lang heb je nodig voor Chili

  Chili is een groot land. Je kunt hier zo lang blijven als je zelf wil, maar als je het land echt goed wilt zien heb je minimaal een maand nodig. Vergeet niet dat de reis van Arica in het noorden naar Puerto Natales in het zuiden al bijna 60 uur duurt! Een afstand van bijna 5.000 kilometer.

  Je kunt je voorstellen dat je niet zomaar even door het land reist. Daarnaast is het beter om de tijd te nemen tijdens het backpacken in Chili. Het is zonde om in 2 weken door het land te razen waardoor je veel dingen niet kunt zien of doen.

  Wij krijgen nog wel eens vragen of reisvoorstellen doorgestuurd waarbij backpackers 4 landen in 2 maanden willen zien. Het is verleidelijk om zo veel mogelijk uit je reis te halen, maar reizen is ook genieten.

  4 weken voor Chili is echt het minimale aantal weken.

  Backpacken in Chili

  Valparaiso

  #2 Wat kost backpacken in Chili

  De kosten voor backpacken in Chili is afhankelijk van je eigen reisstijl. De meeste backpackers zullen op de kosten letten en niet overal het met vliegtuig heen reizen en elke dag betaalde tours doen. Toch reizen ook niet alle backpackers hetzelfde.

  Wij reizen bijvoorbeeld wel met een backpack, maar slapen niet in dorms en nemen af en toe het vliegtuig i.p.v. 12-uur-durende busritten.

  Chili is duurder dan bijvoorbeeld Bolivia of Colombia, maar iets goedkoper dan Argentinië. Hou er wel rekening mee dat hoe zuidelijker je reist hoe duurder het wordt. Zeker Patagonië is prijzig.

  Ties: “Hou rekening met minimaal €45 tot €55 per dag”.

  Accommodatie zal je grootste kostenpost zijn tijdens het backpacken in Chili. Een dorm in een hostel kost tussen de €10 per nacht. Een goed hotel gaat al snel richting de €50 per nacht.

  Vervoer is niet alleen goed geregeld, maar ook betaalbaar. Van Santiago naar Punta Arenas betaal je zo’n €60, maar het is wel een reis van 33 uur.

  Fitz Roy, Patagonië

  Fitz Roy in Patagonië

  #3 Veiligheid in Chili

  Het voordeel van backpacken in Chili is dat het bekend staat als een van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Santiago wordt vaak gezien als de veiligste hoofdstad van het continent.

  Dat betekent natuurlijk niet dat je zonder na te denken alles kunt doen. Net als in Nederland heeft veiligheid ook te maken met common sense. Het is niet handig als jij met de nieuwste smartphone om 3:00 uur dronken over het busstation loopt.

  Veiligheid is natuurlijk relatief. Als je je hele leven op de camping van Frankrijk hebt gestaan, zul je je wellicht onveilig voelen op het busstation van Valparaiso. Wat ik als onveilig kan ervaren, vind jij misschien helemaal niet onveilig.

  Tips om veilig te blijven

  Diefstal komt voor in Chili. Dat is helaas niet te voorkomen, zeker niet op drukke plekken als markten en busstations. Let daarom altijd op je tas en je waardevolle spullen. Probeer niet alleen te reizen in het donker.

  TIP ♥ – vraag altijd bij je accommodatie na waar het wel of niet veilig is

  Reizen als vrouw

  Ga ja als vrouw alleen backpacken in Chili? Ook dat kan prima. Chili is een veilige bestemming voor reizende vrouwen zolang je logisch nadenkt. Reis bij voorkeur niet alleen in het openbaar vervoer in de avond of neem een taxi als je grote afstanden moet afleggen in steden.

  San-Pedro-de-Atacama-Chili

  Licancabur vulkaan in Atacama

  #4 Reis naar het zuiden

  Chili is een prachtige bestemming met veel bezienswaardigheden, maar gek genoeg blijven veel mensen hangen in het noordelijke en centrale deel van het land. Dat is begrijpelijk met steden als Arica, de Atacama Desert, Iquique en natuurlijk Santiago en Valparaiso.

  Maar Chili heeft veel meer te bieden dan dat. In het zuiden vind je het indrukwekkende Patagonië, een van de mooiste plekken ter wereld. Hier vind je het bekende Torres del Paine, wat sowieso op je to-do lijst moet staan.

  Maar vergeet ook niet de prachtige Carretera Austral, Peuerto Montt, Peuerto Natales en Arenas. Het zuiden van Chili is moeilijker te bereiken en een stuk duurder, maar zo ontzettend indrukwekkend!

  Carretera Austral, Chili

  Carretera Austral

  #5 Weet wat je kunt verwachten

  Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar doe een beetje onderzoek naar Chili, zodat je weet wat je kunt verwachten van het land. Als je op zoek bent naar tropische stranden en temperaturen van 30℃ ben je in Chili niet aan het juiste adres.

  In de Filipijnen ontmoette ik een backpacker die de Filipijnen tegen vond vallen, omdat er ‘wel erg veel eilanden waren’ (echt waar). Als je je van tevoren wat beter in lees over wat het land te bieden heeft, kom je niet voor verrassingen te staan.

  Tips voor Santiago

  Santiago

  #6 Reis in de juiste periode

  Als je gaat backpacken in Chili, doe dat dan in de juiste maanden. De beste reistijd voor Chili zijn de maanden november tot en met februari, maar omdat het land zo uitgestrekt is, kan dat per regio verschillen.

  Hoogseizoen

  De maanden november tot en met februari worden gezien als het hoogseizoen van Chili. De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om Patagonië te bezoeken. Een van de belangrijkste regio’s in Chili.

  Aan de stranden van Chili wordt het drukker vanaf eind december tot februari. Deze maanden zijn tevens de duurste maanden.

  Laagseizoen

  Je zou het niet zeggen maar je kunt skiën in Chili. En de beste tijd om dat te doen in juni tot en met augustus. Tijdens deze maanden kan het weer verslechteren en wegen kunnen ontoegankelijk worden door smeltende sneeuw.

  Prijzen voor accommodatie en bezienswaardigheden zijn wel op z’n laagst.

  Paaseiland

  Rano Kau krater op Paaseiland

  #7 Leuke hostels in Chili

  De hostels in Chili zijn top, zeker die in de bekende plekken. Hostels zijn de ideale plek om andere reizigers te leren kennen. De meeste hotels hebben een gezamenlijke keuken of chill ruimte waar je andere backpackers tegen komt.

  Er zijn ontzettend veel goede hotels te vinden in Chili. Een paar van de bekendste zijn onder andere:

  • Arica Surf House – Arica
  • Aji Verde – San Pedro de Atacama
  • Eco-Hostel Tambo Verde – Santiago
  • Planeta Lindo – Valparaiso
  • MaPatagonia Outdoor Hostel – Puerto Varas (Patagonië)
  •   Factoria – Puerto Natales (Patagonië)

  TIP ♥ – je kunt in Torres del Paine ook kamperen op campings met spectaculair uitzichten op de bergen

  Backpacken in Chili

  Camping in Torres del Paine

  #8 De beste backpackroute door Chili

  Er is niet één perfecte backpackroute door Chili. Het hangt namelijk allemaal af wat hoelang je in Chili blijft en wat je budget is. Als je de tijd en ruimte hebt om zowel het noorden als zuiden te ontdekken zal je backpackreis er heel anders uit zien dan wanneer je alleen het noorden wil zien.

  Zoals eerder gezegd, heb je minimaal een maand nodig om het hele land te ontdekken, maar we begrijpen ook dat niet iedereen die tijd heeft.

  Het heeft weinig zin om korter dan twee weken naar Chili te reizen. Vergeet niet dat de afstanden enorm zijn en dat je vaak 10 uur of langer in de bus zit om ergens te komen.

  Twee weken backpacken in Chili

  Ga je twee weken backpacken in Chili? Dan kun je zowel de steden als het zuiden zien, als je grote delen met het vliegtuig af legt. Begin in Santiago en reis vervolgens naar de Maipo Valley. Uiteraard mag ook Valparaiso niet ontbreken

  Vanuit Valparaiso kun je naar Puerto Natales vliegen om Torres del Paine te bezoeken. Als je nog tijd over hebt, kun je van Puerto Natales naar Puerto Arenas reizen om vanaf Presidente Carlos Ibáñez del Campo International Airport in Arenas terug naar Santiago te vliegen.

  Vier weken backpacken in Chili

  Als je wat langer de tijd hebt, kun je meer richting het noorden. Begin uiteraard weer in Santiago en reis naar de Maipo Valley en Valparaiso. Vlieg van Santiago naar Calama voor een bezoek aan San Pedro de Atacama.

  Vanaf San Pedro de Atacama reis je naar Iquique voor een paar dagen aan het strand. Dit kan met de bus en het vliegtuig Je kunt eventueel nog naar Arica reizen. Vlieg van Iquique naar Puerto Montt voor Torres del Paine en rij de Carretera Austral naar Villa O’Higgins.

  Santiago

  Teleférico in Santiago

  Maipo Valley, Chili

  De Maipo Valley

  #9 Neem alleen het noodzakelijke mee

  Als je gaat backpacken, neem dan niet je hele inboedel mee. Ik verbaas me altijd over de zooi die mensen meesjouwen op reis. Backpacks van 60 liter worden tot aan de nok toe volgepropt met de meest onzinnige dingen.

  Op andere reisblogs zie ik de meest nutteloze dingen voorbij komen. Denk aan EHBO kitjes, klein handtasjes, zakmes, zaklamp, ducttape, hoofdlamp, babydoekjes, desinfecteermiddel, 3 paar schoenen en de ergste: een touwtje met wasknijpers voor hele fanatieke backpackers.

  Al deze artikelen zijn natuurlijk klikbaar met affiliatie links richting Bol.com of andere websites met reisartikelen.

  Geloof me, ik reis al 10 jaar en heb alle bovenstaande dingen nog nooit gebruikt. Als je het écht nodig hebt, is dat overal te koop. Zeker in een land als Chili.

  Ik reis nooit met meer dan 5 tot 7 kilo. En eigenlijk is dat al te veel. Zeker als je langere tijd op reis gaat, is niet fijn om een zware backpack mee te sleuren.

  Meer lezen over Chili?

  3 comments

  1. Brigitte

   Ik wil graag naar Chili in januari, 4-6 weken. Ik vind het wel n beetje spannend om alleen te reizen, het is lang geleden dat ik heb gebackpacked maar heb het altijd heerlijk gevonden. Weten jullie of er een site oid is waar je evt reisgenoten met dezelfdeinteresse kunt vinden?
   Groet Brigitte, 55 jaar.

  2. Tine Aerts

   Beste reis-expert, Ikzelf ben soort of reis-expert maar met motto hoe meer je gezien hebt hoe meer je beseft hoe weinig je nog gezien hebt.
   Ik zit al 45 jaar in het reis vak maar nu wij tijd hebben om langer te reizen moet mijn droomreis Antarctica in combinatie met rondreis Chili er toch eindelijk van komen. Jullie website inspireerde mij enorm en vind deze ook heel gedetailleerde info geven waar ik veel aan heb. Misschien ergens overheen gekeken maar wat kunnen jullie ons vertellen over autohuur en is dat goed te doen. Wij willen 1 november vliegen naar Santiago en dan 8 dagen hoogtepunten van het noorden bekijken met huurauto ivm korte tijd. Dan van 9 tot 25 november zuidelijke puntje en Antarctica en dan van Punta Arenas met huurauto tot Santiago 2 weken en dan retour vliegen. Is dit goed te doen en waar moeten wij opletten bij huren van auto of beste een Herz of internationaal verhuurbedrijf zoeken.
   Dank voor de info.

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hi Tine,

    dat motto klinkt bekend!
    Chili is een perfect land om te verkennen met een huurauto. Dat zal zeker geen probleem worden. Ik raad aan om een auto te huren bij een bekende internationale organisatie. Is misschien wat duurder, maar zeker met zo’n reis is de extra service en bereikbaarheid wel zo fijn. Als ik jullie reis goed begrijp zou ik voor de eerste dagen en auto huren in Santiago en deze, als het kan in het noorden weer inleveren. Vanaf daar naar Antarctica vliegen. Als dat niet kan, kun je de auto weer inleveren in Santiago en vanaf daar naar Antarctica vliegen.

    De route Punta Arenas naar Santiago is echter wel een uitdaging. In grote delen van het zuiden van Chili lopen geen wegen. Je zult daarom een deel door Argentinië moeten reizen. Als je een auto huurt, check dan goed of je deze mee mag nemen de grens over.

    Happy travels,
    Ties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU