Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sucre

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Sucre is de mooiste stad van Bolivia. Met de gigantische bergtoppen op de achtergrond, de sfeervolle witte koloniale huizen, oude kerken en paleizen is deze stad net een openluchtmuseum. Het is niet voor niets dat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wat je plannen tijdens je reis door Bolivia ook zijn. Plan minimaal twee of drie dagen in voor Sucre. You won’t be disappointed!

  Sucre; The City of Four Names

  Sucre wordt ook wel Chuquisaca, Charcas en La Ciudad de la Plata genoemd. De bijnaam van is dan ook ‘The City of Four Names’. Dit is niet voor niets, want de huizen, kerken en paleizen in de stad zijn stuk voor stuk smetteloos wit geverfd.

  Dit geeft de stad een bijzondere uitstraling, maar ook een unieke sfeer. Het is geen grote stad, maar het is wel een levendige, gezellige en invloedrijke stad die veel bezocht wordt door toeristen.

  De stad is net een openlucht museum. Zeker in het oude centrum vind je schitterende gebouwen waaronder kerken, kloosters en oude koloniale huizen. Allemaal met gekleurde muren of daken. Het is niet voor niets dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

  Het wordt beschermd door strenge bouw- en verkeersregels wat leidt tot een prachtige binnenstad. Een van de mooiste in Zuid-Amerika.

  Alle gebouwen in het oude centrum moeten een keer per jaar wit worden geverfd waardoor de stad nóg een bijnaam heeft: “La Ciudad Blanca de Las Americas”, ook wel ‘The White City of the Americas’.

  Sucre

  Het uitzicht op Sucre

  Sucre

  De prachtige binnenstad

  10x leuke dingen doen in Sucre

  Er zijn veel dingen te doen en te zien in Sucre, al is het centrum van de stad niet erg groot. Zo kun je een wandeling door het centrum van de stad maken, waarbij je in aanraking komt met de prachtige witte gebouwen die al vele jaren in de stad staan.

  Het oude centrum heb je binnen een dag wel ontdekt, maar er is meer. Hier 10 leuke dingen om te doen.

  TIP ♥ – check ook ons blog met 10 redenen waarom Sucre op je to-do lijst moe staan

  #1 Relaxen op Plaza 25 de Mayo

  Als je naar Sucre gaat, is een bezoek aan Plaza 25 de Mayo een must. Het is hét plein van de stad, in het oude centrum. Het is veruit met mooiste plein van de stad en misschien ook wel de mooiste in Bolivia. In de schaduw van grote, groene bomen vind je de elegante koloniale gebouwen.

  Daarnaast vind je op dit plein ook prachtige fonteinen en monumenten. Uiteraard is dit ook de place to be als je wat wil weten of drinken met trendy restaurants en cafés. In het weekend is het hier lekker druk als veel locals elkaar hier ontmoeten.

  Aan dit plein vind je ook twee van de belangrijkste gebouwen van Sucre; Casa de La Libertad en de Metropolitan Cathedral. Je vindt hier ook veel stalletjes waar je van alles kan kopen. Vooral veel verse fruitjuices!

  Sucre

  Plaza 25 de Mayo

   #2 Verken het klooster van San Filipe Neri

  Het voormalige klooster van het Convento de San Felipe Neri is het mooiste koloniale gebouw van de stad. Het is een vaste stop voor elke reizigers die naar Sucre komt. En dat is meer dan terecht. Dit gigantische witte gebouw met het kenmerkende witte dak is een must-see in de stad.

  De zonnige binnenplaats is al indrukwekkend, maar de klim naar het dakterras is helemaal een unieke ervaring. Je ziet gelijk waarom deze stad ook wel eens de ‘White City‘ wordt genoemd. In het weekend kan het hier vrij druk worden.

  TIP ♥ entree is B$10 (€1,25) p.p.

  Sucre

  Convento de San Filipe Neri 

  #3 Bekijk echte dinosaurus voetstappen bij Parque Cretacico

  Deze stad herbergt niet alleen mooie gebouwen, maar ook een van de grootste verzamelingen van voetafdrukken van dino’s. Je vindt er zo’n 5.000! Het park ligt op zo’n 5 kilometer buiten de stad en is leuk voor een halve dag.

  Nadat het werd ontdekt is dit park uitgegroeid tot een van de grootste attracties van de stad. Het park is heeft een museum en een paar levensgrote dino’s.

  TIP ♥ – de ‘Dino-Bus’ brengt toeristen naar het park vanaf Plaza 25 de Mayo. Bussen vertrekken om 9:30 uur, 12:00 uur en 14:30 uur. Kosten: B$15 p.p.

  #4 Geniet van het uitzicht van Recoleta

  Verstopt bij de berg Churuquella ligt een rustig uitkijkpunt met een van de beste panoramische uitzichten over Sucre; Recoleta. Het is DE plek om de White City te zien, met de pittoreske oranje daken.

  Het is een mooi klein plein. Het plein is een populaire plaats voor de avond voor de plaatselijke jongeren.

  Je vindt er ook een museum en een kerk, La Recoleta Monastery, en het Mirador Café, dat lekker eten en koffie serveert. Het is zo’n 15 minuten lopen van Plaza 25 de Mayo. Download de App Maps.me en je loopt er zo naar toe.

  Er zijn geen toegangskosten aan verbonden.

  Sucre

  Recoleta plein in Sucre

  #5 Bezoek het museum Casa Libertad

  Een van de belangrijkste gebouwen in Bolivia is Sucre’s Casa de la Libertad. Hier werd in 1825 de republiek gecreëerd met de ondertekening van de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring.

  Het is niet voor niets dat de slogan van Sucre is; Sucre, donde nacio Bolivia (Sucre, where Bolivia was born).

  Het ligt aan het Hoofdplein en was eigenlijk een kerk. Tegenwoordig is het een museum dat je kunt bezoeken. Tal van andere tentoonstellingen die te maken hebben met de strijd voor onafhankelijkheid, zijn in het museum te vinden.

  TIP ♥ – entree is B$15 p.p

  #6 Ontdek Glorieta Castle

  In Sucre vind je het  Glorieta Castle waar ooit een prins en prinses leefden. Het is een sprookjesachtig roze kasteel, op slechts een klein stukje rijden van het stadscentrum. Het kasteel, dat je zo in Frankrijk kunt zetten, werd gebouwd door een rijke mijnwerker.

  In 1893 begon het werk, ontworpen door een Italiaanse en Britse architect, en het werd in 1897 voltooid.

  Het bouwwerk heeft zelfs een aantal Nederlandse kenmerken. Het werd later omgetoverd tot een militaire basis (een mooie roze), maar vandaag de dag kun je het kasteel bezoeken.

  TIP ♥ – entree is B$10 p.p. Het is geopend van 9:00 tot 16:30 uur. Gesloten op maandag.

  Glorieta Castle

  Het bijzondere Glorieta kasteel

  #7 Maak een hike door de Maragua Krater

  Als je de stad hebt verkend, kun je een hike maken in de Maragua Crater, een van de bijzonderste landschappen in Bolivia. Deze vreemde cirkelvormige put wordt omringd door uitstekende kleurrijke rotsen en ontstond door een meteoriet die op aarde in sloeg. Het landschap is echt fascinerend.

  Je kunt een dagtour boeken, maar ook meerdaagse wandelingen waar je overnacht in lokale hutten. Tijdens de hike loop je door de adembenemende omgeving en bezoek je ook nog 2000 jaar oude grotschilderingen.

  TIP ♥ – een tour kost ongeveer B$500 (€60) en is te boeken via Jaku Trekking, gevestigd bij Plaza 25 de Mayo

  Maragua Krater

  Maragua

  #8 Shoppen op de Tarabuco markt

  Tarabuco is een klein stadje op ongeveer twee uur rijden van Sucre. Elke zondagochtend wordt hier een van de leukste markten in Bolivia gehouden. Er komen niet alleen toeristen op af, maar ook veel locals.

  De markt is zo populair, omdat veel inheemse mensen uit heel de regio naar de markt komen in hun traditionele kleding om handgemaakte spullen te verkopen.

  Je kunt er van alles kopen. Mooi gemaakte kleding, veel groente en fruit en uiteraard ook de nodige souvenir. Het lijkt een beetje op de markt in Otavalo in Ecuador.

  Tarabuco Market

  Locals op de markt

  #9 Relaxen in Parque Bolivar

  Je ontkomt niet aan Parque Bolivar, Sucre’s grootste park en bovendien de mooiste. Dit grote open park  wordt omringd door imposante koloniale gebouwen en is een favoriete ontmoetingsplaats voor locals en reizigers.

  Het middelpunt is een replica van de Eiffeltoren (echt waar!), en tijdens de avond wordt er een watershow gehouden compleet met lichten en muziek.

  TIP ♥de licht- en watershow begint elke avond tussen 19:00 en 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur.

  #10 Lekker eten op de Mercado Central

  Naast de markt in Tarabuco heb je ook een markt in Sucre zelf. Het is een unieke, leuke typische Zuid-Amerikaanse markt. Of je hier nu komt om wat te kopen of gewoon de drukte en geuren van deze markt te ervaren; de Mercado Central (de Centrale Markt) is een geweldige ervaring.

  Probeer zeker de lokale delicatesse, de salteña (met vlees gevuld gebakje) en laat de bergen groenten, fruit, koekjes, snoepjes en geslachte karkassen van schapen en koeien op je inwerken.

  Cordillera de los Frailes

  Ben je de hoofdstad even zat? Of zit je liever in de natuur? Check dan Cordillera de los Frailes, een mooi bergachtig gebied nabij Sucre. Je kunt hier mooie wandelingen maken door een indrukwekkende regio. Je kunt gidsen huren in Sucre voor zo’n 200 Peso (€12) per dag.

  Sucre markt

  Hoe kom je er?

  Sucre ligt op de route van veel reizigers en dus is het vervoer van en naar de stad prima geregeld. Je kunt er komen met de bus of het vliegtuig, afhankelijk van je budget. De bus is de leukste manier om te reizen, maar dat duurt ook wat langer.

  Vliegtuig

  Je kunt eenvoudig naar Sucre vliegen, aangezien de stad een internationaal vliegveld heeft (Aeropuerto Juana Azurduy de Padilla). Ben je in een ander deel van Bolivia, dan neem je het openbaar vervoer of een lokale vlucht om naar Sucre te reizen.

  Met de bus

  Het busstation van Sucre ligt op zo’n 15 minuten van het centrum. Een busje richting het busstation kost je nog geen euro. Richting Potosi gaan er meerdere bussen. Naar andere bestemmingen kun je beter reserveren. Rechts een aantal bestemmingen plus prijzen.

  Overnachten in Sucre

  Sucre is een geweldige stad. Zeker het oude centrum is een van de mooiste plekken van het land. Je vindt hier ook een paar van de mooiste hotels in Bolivia.

  De stad is niet heel groot, maar wij raden aan om in het oude, historische centrum te overnachten. Dit is alles rondom Plaza 25 De Mayo. Dit merk je ook snel genoeg omdat hier het meest te beleven is met veel restaurants en gezellige bars.

  Ties: “Probeer accommodatie te vinden in de buurt van Plaza 25 De Mayo”.

  Je vindt hier accommodatie in alle prijsklasse. Van low-budget hostels voor backpackers tot de meest exclusieve resorts.

  TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van goede hotels in Sucre

  Pilcomayo River Bolivia

  Pilcomayo River nabij Sucre

  Beste reistijd Sucre

  Je kunt Sucre het beste bezoeken in de Boliviaanse winter, die van mei tot en met september duurt. In de winter kan het best fris worden in Bolivia, maar dan heb je wel minder last van de regen. Ga je in de Boliviaanse zomer naar Sucre, dan moet je er rekening mee houden dat het wat meer regent.

  In de omgeving van Sucre kan dit invloed hebben op de infrastructuur; in de stad zelf zal je hier niet veel van merken.

  Zeker als je jouw vakantie in Sucre wil combineren met een rondreis in wat meer moeilijk begaanbare gebieden, kun je beter in de winter reizen. Door de regen in de Boliviaanse zomer kunnen deze gebieden moeilijk te bereiken zijn.

  sucre

  Locatie

  Meer lezen over Bolivia?

  1 reactie

  1. martine

   Beste mensen,
   Mijn zoon (18) gaat voor een aantal maanden reizen in Bolivia, Peru, Ecuador en misschien Colombia. Hij start in Sucre, Bolivia vanwege een taalcursus Spaans. Wat is volgens jullie de beste, goedkoopste, maar veilige manier route / vlucht? Het is nog niet gemakkelijk een vlucht vanuit NL te vinden. Overigens vanuit Duitsland of Beldie of evt Spanje vertrekken is ook een optie.
   Hartelijk dank voor jullie meedenken!

   gr,
   Martine

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU