Hoofdmenu
reis expert header

Budget Bolivia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Reizen in Bolivia kan redelijk goedkoop. Het is namelijk een van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika, en aanzienlijk goedkoper dan landen als Chili, Brazilië of Argentinië. Hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van je reisstijl. Kosten voor eten, accommodatie en vervoer zijn allemaal relatief goedkoop. Wil je weten wat je budget Bolivia moet zijn? Lees dan onze tips en info op deze pagina.

Budget Bolivia

Reizen in Bolivia kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Niet iedereen reist immers hetzelfde. Low-budget backpackers zullen het redden met €25 per dag, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is realistischer om uit te gaan van minimaal €35 tot €40 per dag.

TIP ♥ – reken voor je budget op ongeveer €35 tot €40 p.p. per dag

Als je altijd in dorms slaapt en streetfood eet kun je goedkoper reizen, maar het kan ook zeker duurder. Een budget is persoonsgebonden. De een eet af en toe een in een duurder restaurant, reist met minivans of slaapt in een hotel waardoor het budget Bolivia al snel richting de €40 p.p. per dag. gaat.

Sucre

Uitzicht in Sucre

Wat kost het reizen?

Een budget Bolivia zal voor iedereen anders zijn omdat iedereen zijn of haar geld ergens anders aan uit geeft. Om je een beeld te geven over wat je ongeveer uit geeft op een dag in Bolivia hebben we een aantal kosten op een rij gezet.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is er in allerlei soorten en maten. Van afgeragde low-budget hostels tot de meest funky hotels. De beste waarde voor je geld krijg je in de guesthouses die door families worden gerund. Deze worden ook wel hoteles of alojamientos genoemd.

Backpacker hostels zijn er in overvloed. Deze zijn goedkoop, maar vaak vind je voor het zelfde geld een hotel. Voor een hostel (prive kamer) betaal je ongeveer €10 per nacht en een hotelkamer gaat al snel richting de €40 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Voorbeeldkosten van accommodatie:

 • Tweepersoonskamer hotel in La Paz €33
 • Tweepersoonskamer hostel in La Paz €21
 • B&B in Sucre  €23
 • Tweepersoonskamer hotel in Uyuni  €30
 • Hostel in Copacabana (Titicacameer)  €41

Kosten per dag

Wat je gemiddeld uitgeeft aan accommodatie is per persoon verschillend. Wij betaalde gemiddeld ongeveer €30 tot €35 per nacht voor een tweepersoonskamer. Omgerekend ongeveer €17 p.p per nacht. Dat kan goedkoper als je in dorms slaapt, maar ook duurder als je vaker in (duurdere) hotels overnacht.

hostel bolivia

Door te slapen in hostel bespaar je een hoop geld

Kosten eten en drinken

In Bolivia is het net zo goedkoop om uit eten te gaan als zelf koken in een hostel, dus zelf koken heeft weinig zijn. Wij raden wel aan om extra ruimt in te plannen in je budget Bolivia voor eten en drinken omdat dit een van de dingen is waar je altijd meer aan uit geeft dan je denkt. Je eet en drinkt immers altijd ‘buiten de deur’.

In een lokaal restaurant betaal je zo’n €5 voor een gerecht, voor een ‘westerse’ maaltijd betaal je al snel het dubbele. Voor een kleinere lunch betaal je niet meer dan €2 tot €3. Voor een biertje betaal je ongeveer €0,65. Op de markt kun je nog veel goedkoper eten halen.

Voorbeeldkosten voor eten en drinken;

 • Diner in een ‘Westers’ restaurant €12
 • Gerecht in een lokaal restaurant ➜ €7
 • Lunch instellen in een lokaal restaurant (soep, gerecht en drinken) ➜ €3
 • ‘Snack’ bij street food kraampje  €3
 • Lokaal biertje ➜ €1,50
 • Geïmporteerd bier  €2,59
 • Kop cappuccino  €2
 • Fles water (0,5L)  €1

Kosten per dag

Wij zijn luie reizigers en koken nooit zelf op reis 😉 Wij gaven dan ook zo’n €10 tot €15 p.p. per dag uit aan eten en drinken. Dat lijk veel, maar vergis je niet in het feit dat je ontbijt, luncht, dineert en af en toe wat drinkt. Voor een halve liter water betaal je al zo’n €0,50 tot €1 en daar drink je er makkelijk 4 van op een dag.

Budget Bolivia

Heeeeerlijk ontbijt!

Kosten voor vervoer

Het openbaar vervoer in Bolivia is de goedkoop manier om van A naar B te komen in steden of dorpen. In de grote steden rijden oude schoolbussen in kleurrijke verf. Hoewel het goedkoop is, is het zeker niet snel en comfortabel. Daarom reizen veel toeristen ook met minivans.

Taxi’s rijden er ook. Een taxi ritje van 5 minuten kostte zo’n €1. Voor de openbare bus moet je rekenen op zo’  €2 per uur. Minvans of toeristenbussen zijn wat duurder.

Voorbeeldkosten voor vervoer:

 • La Paz naar Sucre  US$13 tot US$25
 • La Paz naar Copacabana  US$5
 • Sucre naar Copacabana  US$30
 • Sucre naar Uyuni  US$10 tot US$15
 • La Paz naar Uyuni  US$15 tot US$20

Kosten per dag

Kosten voor vervoer zijn altijd lastig te omschrijven. Niet iedereen reist evenveel, sommige huren een auto terwijl andere weer veel met openbaar vervoer doen. Daarom is er niet een ‘vast’ bedrag aan te hangen. Wij gaven gemiddeld zo’n €8 p.p. per dag uit aan vervoer.

Salar de Uyuni

Je kunt ook een auto huren

Boliviaanse Boliviano

In Bolivia betalen ze met de Boliviaanse boliviano. De meest prijzen worden overigens ook in Amerikaanse Dollars aangegeven. Op dit moment is 100 Boliviaanse boliviano ongeveer €13. Als je gaat pinnen krijg je briefjes van 10, 20, 50, 100 of 200. In Bolivia noemen ze de boliviano ook wel de Peso omdat de naam in 1987 van Peso werd veranderd naar Boliviaanse boliviano.

TIP ♥ – zorg altijd voor cash. Pinnen is nog niet overal geaccepteerd in Bolivia

Pinnen

De meeste grotere steden hebben pinautomaten. In Bolivia noemen ze die cajeros automaticos. Er komen briefjes van 50 en 100 uit. Sommige pinautomaten geven zelfs Amerikaanse Dollars. Ze accepteren bijna allemaal Nederlandse bankpassen met Visa, MasterCard en  Cirrus. In kleinere steden hebben ze vaak geen pinautomaten dus zorg dat je genoeg cash mee neemt voor onderweg

Wat wij vinden:
 • 8.1/10
  Reis-Expert - 8.1/10
8.1/10

Samenvatting

De budget reizigers zitten in Bolivia best goed. Het is namelijk een van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika, en aanzienlijk goedkoper dan buurland Chili, Brazilië en Argentinië. Kosten voor het eten, accommodatie en vervoer zijn allemaal relatief goedkoop, en reizigers met een klein budget moeten in staat zijn om voor €20 per dag rond te komen.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU