Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Bolivia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Reizen in Bolivia hoeft niet heel duur te zijn. Het is namelijk een van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika, en aanzienlijk goedkoper dan landen als Chili, Brazilië of Argentinië. Hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van je reisstijl. Kosten voor eten, accommodatie en vervoer zijn allemaal relatief goedkoop. Maar wat kost een reis? Wat moet je budget voor Bolivia zijn?

  Budget voor Bolivia

  Reizen in Bolivia kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Niet iedereen reist immers hetzelfde. Low-budget backpackers zullen het redden met €30 per dag, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is realistischer om uit te gaan van minimaal €45 tot €55 per dag.

  Ties: “Reken voor je budget op ongeveer €45 tot €55 p.p. per dag”.

  €45 tot €55 p.p. per dag is een realistisch budget. We lezen af en toe dat mensen hier voor €20 kunnen reizen. Natuurlijk kan dat. Als je de hele dag op je kamer blijft en brood met water eet. Maar je bent in Bolivia om te genieten van het land.

  Een budget is persoonsgebonden. De een eet af en toe een in een duurder restaurant, reist met minivans of slaapt in een hotel.

  Sucre

  Uitizicht in Sucre

  Wat kost reizen in Bolivia?

  Een budget voor Bolivia zal voor iedereen anders zijn, omdat iedereen zijn of haar geld anders uit geeft. Om je een beeld te geven over wat een reis door Bolivia ongeveer kost, hebben we een aantal kosten op een rij gezet.

  Kosten voor accommodatie

  Accommodatie is er in allerlei soorten en maten. Van low-budget hostels tot de meest funky hotels en resorts. De beste waarde voor je geld krijg je in de guesthouses die door families worden gerund. Deze worden ook wel hoteles of alojamientos genoemd.

  Backpacker hostels zijn er in overvloed. Deze zijn goedkoop, maar vaak vind je voor het zelfde geld een hotel. Voor een hostel (privékamer) betaal je ongeveer €10 per nacht, een dorm kost net iets meer dan de helft.

  Een hotelkamer gaat al snel richting de €40 per nacht voor een tweepersoonskamer.

  Voorbeeld qua kosten van accommodatie:

  • Tweepersoonskamer hotel in La Paz ➜ €33
  • Tweepersoonskamer hostel in La Paz ➜ €21
  • Luxe hotel in Sucre ➜ €35
  • Dorm in Sucre ➜ €7
  • Tweepersoonskamer hotel in Uyuni ➜ €30
  • Hostel in Copacabana (Titicacameer) ➜ €15
  • Hotel in Copacabana (Titicacameer) ➜ €45
  Budget voor Bolivia

  Ons hostel in Potosi

  Kosten eten en drinken

  In Bolivia is het net zo goedkoop om uit eten te gaan als zelf koken in een hostel, dus zelf koken heeft weinig zijn. Wij raden aan om extra ruimte in te plannen in je budget voor Bolivia voor eten en drinken.

  Dit zijn van die dingen waar je altijd meer aan uit geeft dan je denkt.

  In een lokaal restaurant betaal je zo’n €5 voor een gerecht, voor een ‘westerse’ maaltijd betaal je al snel drie keer zo veel. Voor een kleinere lunch betaal je niet meer dan €4 tot €8. Voor een biertje betaal je ongeveer €0,65. Op de markt kun je nog veel goedkoper eten halen.

  Voorbeeld qua kosten voor eten en drinken;

  • Diner in een ‘Westers’ restaurant ➜ €18
  • Gerecht in een lokaal restaurant ➜€8
  • Lunch in een lokaal restaurant ➜€5
  • S treet food ‘snack’ ➜ €3
  • Lokaal biertje ➜€1,50
  • Geïmporteerd bier ➜ €2,50
  • Fles water (0,5L) ➜ €0,50

  Budget voor Bolivia srcset=

  Kosten voor vervoer

  Het openbaar vervoer in Bolivia is de goedkoopste manier om van A naar B te komen. In de grote steden rijden oude schoolbussen in kleurrijke verf (micro’s). Hoewel het goedkoop is, is het zeker niet snel en comfortabel. Daarom reizen veel toeristen ook met minivans.

  Taxi’s rijden er ook. Een taxi ritje van 5 minuten kost zo’n €1. Voor de openbare bus moet je rekenen op zo’n €2 per uur. Minvans of toeristenbussen zijn wat duurder, maar bieden ook veel gemak.

  Binnenlandse vluchten zijn beschikbaar, maar omdat het vervoer goed geregeld is, maken er niet heel veel mensen gebruik van.

  Voorbeeld qua kosten voor vervoer:

  • Busreis La Paz naar Copacabana ➜ €5
  • Busreis La Paz naar Sucre ➜ €13 tot €25
  • Vlucht La Paz naar Sucre ➜ €65
  • Busreis Sucre naar Copacabana ➜ €30
  • Sucre naar Uyuni ➜ €10 tot €15
  • Busreis La Paz naar Uyuni ➜ €15 tot €20
  Micro in La Paz

  Micro in La Paz

  Boliviaanse Boliviano

  In Bolivia betalen ze met de Boliviaanse boliviano (BOB). De meest prijzen worden overigens ook in Amerikaanse Dollars aangegeven. In Bolivia noemen ze de boliviano ook wel de Peso omdat de naam in 1987 van Peso werd veranderd naar Boliviaanse boliviano.

  De actuele koers kun je hier bekijken.

  Ties: “Zorg altijd voor cash. Pinnen is nog niet overal geaccepteerd in Bolivia”.

  Pinnen

  De meeste grotere steden hebben pinautomaten. In Bolivia noemen ze die cajeros automaticos. Er komen briefjes van 50 en 100 uit. Sommige pinautomaten geven zelfs Amerikaanse Dollars. Ze accepteren bijna allemaal Nederlandse bankpassen met Visa, MasterCard en  Cirrus.

  In kleinere steden hebben ze vaak geen pinautomaten dus zorg dat je genoeg cash mee neemt voor onderweg.

  Meer lezen over Bolivia?

  1 reactie

  1. Marijke

   Dank voor deze informatie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU