Potosi is een stad in Bolivia. De stad is ontstaan door de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico, ook wel de Rijke Berg genoemd. Wat Potosí echter zo bijzonder maakt, is het feit dat deze stad op 4090 meter hoogte ligt. Dit maakt Potosi een van de hoogste steden ter wereld. De stad wordt vaak bezocht door reizigers die op doorreis zijn van Sucre naar Uyuni.

Potosi; een openlucht museum

Potosí was vroeger een belangrijke stad voor Bolivia en dit komt voornamelijk door de zilvermijn in de Cerro Rico, aan de voet van de stad. Omdat de stad vroeger zo belangrijk was voor het land, zijn er door de jaren heen prachtige gebouwen in het centrum van de stad gebouwd.

In totaal meer dan 2.000. Door deze gebouwen is Potosi toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekent dat de stad officieel tot een cultureel monument verklaard is.

Cerro Rico was de mijn met de grootste hoeveelheid zilver die ooit op aarde werd gevonden. Dat maakte van Potosi meteen een van de rijkste steden ter wereld.

In de hoogtijdagen, rond de 17e eeuw, woonde hier meer dan 160.000 mensen, meer dan in Londen in Madrid in die tijd.

TIP ♥ – je hebt 3-uur-durende city tours variërend tussen B$70 tot B$100. Een leuke manier om de stad te ontdekken.

potosi
Potosi

7x leuke dingen om te doen in Potosi

Als je hier bent zijn er vele dingen die je kunt bewonderen en ondernemen. De belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten liggen in de stad zelf. De stad lijkt wel een UNESCO museum met meer dan tweeduizend koloniale gebouwen, waarvan veel zijn gerestaureerd.

Daarnaast vind je nog honderden huizen en herenhuizen met betegelde daken en decoratieve balkons. Nog opvallender zijn de 25 (!) kerken in de stad.

#1 Boek een tour naar de mijnen

De meeste mensen die hier heen gaan, doen dit in eerste instantie om de mijnen van de oude stad te bewonderen. Deze mijnen zien er nog net zo uit als vroeger, al zijn de hulpmiddelen in de mijnen natuurlijk wel moderner geworden.

Het winnen van zilver uit de mijnen is de laatste jaren enorm terug gelopen. De mijnen worden nog wel gebruikt, maar niet meer zo druk.

Er is een mijn toegankelijk gemaakt voor toeristen. Je kunt, samen met de mijnwerkers, de mijn in om te zien hoe mensen in bizarre omstandigheden de mijnen werken. De verhalen van de mijnwerkers maken het nog indrukwekkender.

Met een tour steun je ook de locals die een erbarmelijk salaris verdienen. Je kunt de mijn tour boeken bij de meeste hotels.

TIP ♥ – een tour kost zo’n B$100 p.p.

Cerro Rico Mijn
Cerro Rico Mijn
Cerror Rico
Mijn tour

#2 Bezoek de mooiste kerk; San Francisco Church

Voor de beste uitzichten op de stad, bezoek je de San Francisco Church. De kerk is niet heel indrukwekkend als je het vergelijkt met kerken die in andere Zuid-Amerikaanse landen staan, maar het uitzicht is prachtig.

Voor een klein bedrag kun je het dak op, waar je een mooi uitzicht hebt op de rode daken van de stad. Het is een van de leukste dingen om te doen in de stad.

Vergeet ook zeker niet la Compañía de Jesús en de Church of San Lorenzo de Carangas te bezoeken

Potosi
San Lorenzo Church

#3 Ga naar La Casa Real de la Moneda

La Casa Real de la Moneda was het munthuis van de stad. Interessant om te weten: het gebouw heeft ook gediend als gevangenis en later zelfs als fort. Vandaag de dag is het gebouw geen munthuis, gevangenis of fort meer.

Je kunt hier nu mooie collecties met zilveren munten en religieuze kunst bewonderen.

Het staat bekend als een van de beste musea van Bolivia. Ook al hou je niet van musea, het gebouw alleen is al een bezoekje waard.

#4 Maak een dagtrip naar Salar de Uyuni

Vanaf de stad kun je een bus nemen naar het dorp Uyuni. Deze rit duurt ongeveer acht uur, maar is zeker de moeite waard. Je vindt hier namelijk de wereldberoemde Salar de Uyuni, de zoutvlakten.

Je kunt er zelf heen, maar als je minder tijd hebt, kun je ook een tour boeken. We raden aan om naar Uyuni te reizen en daar een tour te boeken.

Daar zitten de beste touroperators en dan weet je zeker dat je de beste tour boekt. Wij zijn in Uyuni geweest en hebben de tour gedaan, het was een van de mooiste ervaringen in Zuid-Amerika.

TIP ♥ – lees onze ervaringen op de pagina Salar de Uyuni

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni
salar de uyuni
Salar de Uyuni

#5 Ga naar de hotsprings

Een verborgen schat in Potosi waar niet veel reizigers van af weten. Deze vulkanische krater, die in feite als een reusachtig verwarmd zwembad fungeert, is een geweldige activiteit. Zeker in avond omdat je dan onder de sterrenhemel zwemt.

Om er te komen moet u een taxi nemen of een tour boeken.  De warmwaterbronnen zijn op hoge hoogte, dus je bent snel moe bij het zwemmen (niet te ver dus).

TIP ♥ – een tour kost ongeveer B$70 (€8,50) p.p

#6 Maak een stadswandeling

Wij je zeker aan om een stadswandeling te maken. Tijdens een wandeling door de stad kom je niet alleen diverse prachtige kerken tegen, maar maak je ook kennis met andere bijzondere gebouwen in de stad.

De straatjes van Potosí zijn leuk om doorheen te dwalen en door even neer te strijken op een bankje op het plein, kun je de lokale bevolking eens goed in je op nemen. Erg leerzaam en leuk!

Plaza 10 de Noviembre is het bekendste plein.

Route door Bolivia
Plaza 10 de Noviembre

#7 Verken Mercado Central

De Mercado Central is waar de meeste locals komen om hun dagelijkse boodschappen te doen. Je vindt hier vooral fruit en groente, maar ook heel veel vlees. En het vlees wordt hier niet verkocht in plastic verpakkingen zoals wij dat kennen.

Je ervaart hier in alle in geuren en kleuren (vooral geuren) hoe men vlees verkoopt.

Halve koeien hangen aan haken, varkenskoppen liggen op tafel en ingewanden worden ter plekke nog even verwijderd. Niet voor mensen met een zwakke maag, maar wel de echte cultuur!

Potosi
Mercado Central

Hoe kom je er?

Er is een vliegveld in Potosi, maar dit vliegveld wordt alleen gebruikt door vliegtuigen die vracht vervoeren. Je kunt dus niet met het vliegtuig naar Potosí reizen.

Gelukkig rijden er wel genoeg bussen naar de stad vanuit heel het land. De meeste bussen vertrekken vanuit La Paz, de hoofdstad van Bolivia.

Met de bus

In Bolivia rijden de meeste bussen in de ochtend of juist in de avond. Ga er niet vanuit dat je overdag kunt reizen door een bus in de middag te nemen, want dan rijdt er doorgaans niets. Plan je reis goed voor je vertrekt en je komt niet voor verrassingen te staan.

Er zijn verschillende locaties van waar je naar de stad kunt reizen.

Beste plekken om te overnachten

Er zijn genoeg goede accommodaties te vinden in de stad. Hostel Casa Blanca is een populair hostel onder backpackers. Het biedt goede, schone kamers, is perfect om andere backpackers te ontmoeten en je kunt er tours boeken.

Als je liever niet tussen jongeren wil overnachten, kun je ook kiezen voor Hotel Santa Mónica. Een kleinschalig hotel met een mooie binnentuin. Als je wat meer luxe zoekt, is Hotel Santa Teresa een goede optie.

TIP ♥ – check hier de beste accommodatie in Potosi

Budget voor Bolivia
Ons hostel in Potosi

Beste reistijd

Wil je een bezoek brengen aan de stad Potosi, dan kun je dit het beste doen in de maanden mei tot en met september. Deze maanden vallen in de Boliviaanse winter en maken een bezoek voornamelijk geschikt door het droge weer van deze periode.

Buiten de winter, heb je meer kans op regen. Wel moet je er rekening mee houden dat het wat kouder kan zijn tijdens de Boliviaanse winter, vooral in de avonden. 

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven