Hoofdmenu
reis expert header

Potosi

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Potosi is een stad in Bolivia. De stad is ontstaan door de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico, ook wel de Rijke Berg genoemd. Wat Potosí echter zo bijzonder maakt, is het feit dat deze stad op 4090 meter hoogte ligt. Dit maakt Potosi een van de hoogste steden ter wereld. De stad wordt vaak bezocht door reizigers die op doorreis zijn van Sucre naar Uyuni.

Potosi; een openlucht museum

Potosí was vroeger een belangrijke stad voor Bolivia en dit komt voornamelijk door de zilvermijn in de Cerro Rico, aan de voet van de stad. Omdat de stad vroeger zo belangrijk was voor het land, zijn er door de jaren heen prachtige gebouwen in het centrum van de stad gebouwd.

In totaal meer dan 2.000. Door deze gebouwen is Potosí toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekent dat de stad officieel tot een cultureel monument verklaard is.

Cerro Rico was de mijn met de grootste hoeveelheid silver die ooit op aarde werd gevonden. Dat maakte van Potosi meteen een van de rijkste steden ter wereld. In de hoogtijdagen, rond de 17e eeuw, woonde hier meer dan 160.000 mensen, meer dan in Londen in Madrid in die tijd.

TIP ♥ – je hebt 3-uur-durende city tours variërend tussen B$70 tot B$100 (€9 – €13). Een leuke manier om de stad te ontdekken.

potosiDe stad

5x doen in Potosi

Als je hier bent zijn er vele dingen die je kunt bewonderen en ondernemen. De belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten liggen in de stad zelf. De stad lijkt wel een UNESCO museum met meer dan tweeduizend koloniale gebouwen, waarvan veel zijn gerestaureerd.

Daarnaast vind je nog honderden huizen en herenhuizen met betegelde daken en decoratieve balkons. Nog opvallender zijn de 25 (!) kerken in de stad.

#1 Bezoek de mooiste kerk; San Lorenzo de Carangas

Deze sierlijke kerk is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde genbouwen in Bolivia. Het werd in de 16e eeuw uit steen gesneden door inheemse arbeiders. Het gebouw werd echter pas voltooid tot de klokkentoren in 1744 werden toegevoegd.

Binnen vind je twee schilderijen van Melchor Pérez de Holguín en handgemaakt zilverwerk op een altaar. De kerk is in 1987 gerenoveerd.

TIP ♥ – entree is gratis dus kijk zeker even binnen.

#2 Ga naar La Casa Real de la Moneda

La Casa Real de la Moneda was het munthuis van de stad. Interessant om te weten: het gebouw heeft ook gediend als gevangenis en later zelfs als fort. Vandaag de dag is het gebouw geen munthuis, gevangenis of fort meer. Je kunt hier nu mooie collecties met zilveren munten en religieuze kunst bewonderen.

Het staat bekend als een van de beste musea’s van Bolivia. Ook al hou je niet van musea, het gebouw alleen is al een bezoekje waard.

TIP ♥ – entree is B$40 (met gids). Voor je camera betaal je nog B$20

potosi

#3 Boek een tour naar de mijnen

De meeste mensen die hier heen gaan, doen dit in eerste instantie om de mijnen van de oude stad te bewonderen. Deze mijnen zien er nog net zo uit als vroeger, al zijn de hulpmiddelen in de mijnen natuurlijk wel moderner geworden.

Ga mee met een tour naar de mijnen en je hoort allerlei interessante verhalen uit de geschiedenis van de stad.

De tour is niet geschikt voor mensen met claustrofobie, maar het is elke seconde waard. Meemaken hoe mensen in de mijnen nog tot op de dag werken, is bijna onwerkelijk. De verhalen van de mijnwerkers en het zien van hun werkplaats is bizar.

Je kunt de mijn tour boeken bij de meeste hotels. Probeer het reisbureau Sumaj.

TIP ♥ – een tour kost zo’n B$100 (€12) p.p. Check El Mundo Travel

#4 Maak een dagtrip naar Salay de Uyuni

Vanaf de stad kun je een bus nemen naar het dorp Uyuni. Deze rit duurt ongeveer acht uur, maar is zeker de moeite waard. Je vindt hier namelijk de wereldberoemde Salar de Uyuni, de zoutvlakten.

Je kunt er zelf heen, maar als je minder tijd hebt, kun je ook een tour boeken. We raden aan om naar Uyuni te reizen en daar een tour te boeken.

Daar zitten de beste touroperators en dan weet je zeker dat je de beste tour boekt. Wij zijn in Uyuni geweest en hebben de tour gedaan, het was een van de mooiste ervaringen in Zuid-Amerika.

TIP ♥ – lees onze ervaringen op de pagina Salar de Uyuni

Salar de UyuniSalar de Uyuni

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

#5 Ga naar de hotsprings

Een verborgen schat in Potosi waar niet veel reizigers van af weten. Deze vulkanische krater, die in feite als een reusachtig verwarmd zwembad fungeert, is een geweldige activiteit. Zeker in avond omdat je dan onder de sterrenhemel zwemt.

Om er te komen moet u een taxi nemen of een tour boeken.  De warmwaterbronnen zijn op hoge hoogte, dus je bent snel moe bij het zwemmen (niet te ver dus).

TIP ♥ – een tour kost ongeveer B$70 (€8,50) p.p

#6 Maak een stadswandeling

Wij je zeker aan om een stadswandeling te maken. Tijdens een wandeling door de stad kom je niet alleen diverse prachtige kerken tegen, maar maak je ook kennis met andere bijzondere gebouwen in de stad.

De straatjes van Potosí zijn leuk om doorheen te dwalen en door even neer te strijken op een bankje op het plein, kun je de lokale bevolking eens goed in je op nemen. Erg leerzaam en leuk!
Route door BoliviaHet stadscentrum

Hoe kom je er?

Er is een vliegveld in Potosi, maar dit vliegveld wordt alleen gebruikt door vliegtuigen die vracht vervoeren. Je kunt dus niet met het vliegtuig naar Potosí reizen.

Gelukkig rijden er wel genoeg bussen naar de stad vanuit heel het land. De meeste bussen vetrekken vanuit La Paz, de hoofdstad van Bolivia.

Met de bus

In Bolivia rijden de meeste bussen in de ochtend of juist in de avond. Ga er niet vanuit dat je overdag kunt reizen door een bus in de middag te nemen, want dan rijdt er doorgaans niets. Plan je reis goed voor je vertrekt en je komt niet voor verrassingen te staan.

Er zijn verschillende locaties van waar je naar de stad kunt reizen. Check ze hierboven.

Beste reistijd

Wil je een bezoek brengen aan de stad Potosi, dan kun je dit het beste doen in de maanden mei tot en met september. Deze maanden vallen in de Boliviaanse winter en maken een bezoek voornamelijk geschikt door het droge weer van deze periode.

Ga je buiten de winter naar Potosi, dan heb je meer kans op regen. Wel moet je er rekening mee houden dat het wat kouder kan zijn tijdens de Boliviaanse winter, vooral in de avonden. Omdat je in Potosi erg hoog zit, kan de kou hier nog wat heftiger zijn dan in de rest van het land.

Locatie Potosí

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Reis-Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

Potosí is een stad in Bolivia. De stad is ontstaan door de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico, ook wel de Rijke Berg genoemd. Wat Potosí echter zo bijzonder maakt, is het feit dat deze stad op 4090 meter hoogte ligt. Dit maakt Potosí een van de hoogste steden ter wereld. De stad wordt vaak bezocht door reizigers die op doorreis zijn van Sucre naar Uyuni.

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU