Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tiwanaku

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 16 juni, 2020

Tiwanaku (ook wel Tiahuanaco genoemd) was een grote stad in Bolivia op ongeveer tien kilometers afstand van het Titicacameer. Nu is het geen echte stad meer, maar betreft het een archeologisch complex waar je allerlei oude gebouwen en ruïnes kunt bekijken.

Tiwanaku

Tiwanaku ligt op ongeveer 4000 meter hoogte in het Andesgebergte. Het archeologische complex heeft een rijke geschiedenis en dit zie je duidelijk terug in de gebouwen op de locatie.

Door de vele bijzondere gebouwen op het complex, is de stad enkele jaren geleden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekomen.

Ties: “De beste en makkelijkste manier om de ruïnes te ontdekken is via een georganiseerde tour uit Copacabana”.

Tiwanaku

Tiwanaku

Wat is er te zien in Tiwanaku

Het archeologische complex is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Naast dit complex, zijn er nog twee andere bezienswaardigheden die je eventueel kunt bezoeken.

#1 Museo Iítico de Tiwanaku

Dit museum heeft een grote verzameling keramiek, stenen bouwwerken, metalen bouwwerken en voorwerpen van botten. Het belangrijkste voorwerp in het museum is de monoliet Benett: een bewerkte gedenksteen van ongeveer 10 meter hoog.

Centrale plein

De andere bezienswaardigheid die je kunt bewonderen, is het plein van het dorp. Op dit plein vind je een koloniale kerk uit het jaar 1612, die voor een groot deel gemaakt is van de steenblokken van het archeologische complex.

Voor je naar de stad gaat, raden wij je aan om je een beetje te verdiepen in de Tiwanaku-cultuur. Door je te verdiepen in de cultuur, kun je met hele andere ogen naar de bouwwerken op het complex kijken.

Tiwanaku

Tiwanaku

De geschiedenis

Tiwanaku is een oude stad die tussen vele honderden jaren bewoond werd door de Tiwanaku-indianen. Dit is een grote groep indianen die vanaf ongeveer 1600 voor Christus in een groot deel van Bolivia woonden.

Vanaf 600 na Christus was het de hoofdstad van het rijk van de indianen, onder andere omdat de stad in de buurt van het Titicacameer lag.

De typische cultuur verdween plotseling rond 950 na Christus, waarna de stad bewoond werd door andere bevolkingsgroepen. Er worden nog altijd archeologische vondsten gedaan in zowel de stad als het Titicacameer, voorwerpen die allemaal van de Tiwanaku-indianen zijn geweest.

Hoe kom je er?

De stad ligt in de buurt van het Titicacameer, op ongeveer 10 kilometer afstand. Om naar het Titicacameer te gaan, neem je vanuit La Paz de bus naar Copacabana. Vanuit Copacabana reis je door naar het Titicacameer, om vanuit deze toeristische trekpleister naar Tiwanaku te gaan.

Tiwanaku

Tiwanaku

Beste reistijd

De beste tijd om naar hier heen te reizen, is in de Boliviaanse winter. De Boliviaanse winter valt in de maanden mei tot en met september. Het is de beste reistijd vanwege het vrij droge weer in deze periode.

Neem warme kleding mee als je in de Boliviaanse winter gaat. In de avonduren kan het fris worden in Bolivia.

Locatie

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU