Hoofdmenu
reis expert header

Samaipata

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Samaipata is een klein dorp in Bolivia. Het dorp is niet alleen populair onder bewoners van Santa Cruz als weekendbestemming, maar ook onder toeristen van over de gehele wereld. Samaipata is de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de top bestemmingen in Oost-Bolivia. Dat heeft te maken met de mooie natuur, maar ook vanwege de oude Inca-ruines die je hier vindt. 

Samaiwatte?

Samaipata is een stad in midden van Bolivia. Het dorp was jaren geleden niet bekend en nog steeds staat het niet bovenaan het to-do lijstje van reizigers die naar Bolivia komen. Dit slaperige dorp, aan de voet van het Cordillera Real gebergte, is de laatste jaren echter steeds populairder geworden.

Bezoekers komen massaal naar de Inca ruines van El Fuerte, terwijl dit dorp ook steeds meer als basis wordt gebruikt voor tochten naar Amboro National Park, resulterend in steeds meerhostels en restaurants.

Weekend getaway

Maar het zijn niet alleen buitenlanders die hier komen; Samaipata is ook een populaire weekendbestemming voor cruceños. De locals. Steeds meer Bolivianen trekken naar deze regio om zich hier permanent vestigen. Dit komt niet alleen omdat het een mooi dorp is, maar ook omdat het klimaat in de omgeving van het dorp erg verkoelend is.

samaipata

De omgeving is een belangrijke reden om hier te komen

4x leuke dingen om te doen

Samaipata zelf is een klein stadje, waar je binnen een uur alles wel hebt gezien. En dat is juist de charme van deze plek. Het wordt nog niet overspoeld door toeristen en een bezoek aan dit stadje zorgt voor de nodige rust tijdens je rondreis door Bolivia.

Er zijn wel wat dingen te doen, vooral in de omgeving van de stad. 

#1 Fuerte de Samaipata

De stad is voornamelijk bekend geworden onder toeristen door de Fuerte de Samaipata, ook wel de vesting van Samaipata genoemd. Dit is een ruïnestad uit de Incacultuur, die in het jaar 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst werd.

Fuerte de Samaipata is een archeologische plaats dat op een bergplateau op 1950 meter boven zeeniveau ligt. Het werd mogelijk gebruikt bij het bepalen van een belangrijk element in de Maya- en Inca-astronomie, de Venuskalender.

Het gebied is 40 hectare groot en bestaat uit een grote zandstenen heuvel met vele inkervingen van onder andere diverse afbeeldingen. Een must om te bezoeken als je in de buurt bent en meer te weten wil komen over de geschiedenis van Bolivia.

TIP ♥ – entree is B$50 p.p. Het is zo’n 2,5 uur rijden van Samaipata. Check Ruta Verde Bolivia voor tours. Een touroperator gerund door een Nederlands/Boliviaans stel.

samaipata

De Fuerte de Samaipata

#2 Verken het kleine centrum

Dit zal geen uren duren. Samaipata is namelijk een heel klein dorpje, als je het al een dorp kunt noemen. Toch is het wel leuk om het stadje te verkennen, juist omdat het zo klein is. Je vindt hier vooral veel gezellige, kleurrijke straatjes gevuld met winkels, restaurants, een kerk en wat hotels en hostels.

De locals leven nog steeds hun eigen leven en toerisme staat hier echt nog op een laag pitje. De meeste reizigers die je hier tegenkomt zijn dagjesmensen die uit Santa Cruz komen. Wat je waarschijnlijk meteen opvalt is dat het hier lekker koel is omdat het redelijk hoog ligt.

Vergeet ook niet het Main Square te bezoeken.

#3 Bezoek de Cascadas de Cuevas

De Cuevas waterval liggen op 20 kilometer van Samaipata op weg naar Santa Cruz. Het is niet één waterval, maar drie en de omgeving waarin de waterval ligt is echt oogstrelend. Het wordt hier niet voor niets ‘Little Switzerland’ genoemd.

De groene bergen, bloemen en bospaadjes lijken zo uit een sprookje te komen. Dit is een van de hoogtepunten van deze regio.

Volg het pad dat je naar de twee mooie watervallen brengt. Bij de watervallen vind je een natuurlijke pool waarin je kunt zwemmen. De pool wordt omringd door zandstranden. Ongeveer 100 meter verderop ligt de derde waterval, de grootste van de drie.

Tegen een kleine vergoeding kun je hier ook kamperen

TIP ♥ – entree is B$10 p.p.

Samaipata

De Cascadas de Cuevas

#5 Maak een dagtrip naar Amboro

Wie bijzondere diersoorten wil zien en/of vogels wil spotten, moet zeker een bezoek brengen aan Amboro National Park. Dit natuurpark beslaat niet alleen een groot oppervlak, maar huist ook meer dan 125 soorten zoogdieren en 800 vogelsoorten. Je vindt er niet alleen mooie natuur, maar ook bijzondere Inca ruines. Dit park is een must om te bezoeken.

Een hike door het park is natuurlijk de beste manier om de regio te ontdekken.  Het is verstandig om je vooraf te verdiepen in de intensiviteit van de wandeling die je hier kunt maken. Sommige wandelingen in het park zijn erg zwaar, mogelijk te zwaar voor bepaalde doelgroepen.

TIP ♥ – een goede touroperator is Amboro Park Tours 

Hoe kom je er?

Het stadje ligt op drie uur afstand van Santa Cruz. Je kunt het beste naar het dorp komen door eerst naar Santa Cruz te reizen en vanaf hier de bus te nemen naar Samaipata. Het is een populaire dagtrip vanuit Santa Cruz dus er zijn verschillende manieren om hier te komen.

Trufis (een soort minivan) rijden dagelijks heen en weer voor zo’n B$30 per persoon, zo’n €4.

Beste reistijd

De beste reistijd om hier heen te gaan, is in de Boliviaanse winter. Deze periode begint in juni en duurt tot en met september, ofwel de Nederlandse zomer. In de Boliviaanse winter kan het vrij koel worden (vooral in de avonduren), maar is het wel droog.

Daarnaast laat de zon zich vaak zien in deze periode, waardoor je fijn kunt vertoeven in Bolivia.

samaipata

Locatie Samaipata 

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Reis-Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

Samaipata is een klein dorp in Bolivia. Het dorp is niet alleen populair onder bewoners van Santa Cruz als weekendbestemming, maar ook onder toeristen van over de gehele wereld. Samaipata is de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de top bestemmingen in Oost-Bolivia. Dat heeft te maken met de mooie natuur, maar ook vanwege de oude Inca-ruines die je hier vindt.

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU