Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Copacabana

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 17 april, 2024

  Copacabana is de naam van de grootste stad aan het Titicacameer in Bolivia. Vanuit de stad Copacabana kun je de boot nemen naar Isla del Sol (het heilige Inca eiland) of Isla de la Luna. Dat is ook de grootste reden dat mensen hier komen. Toch is dit niet de enige reden om naar deze stad af te reizen als je in Bolivia bent. Het heeft namelijk veel meer te bieden.

  Waarom naar Copacabana?

  Met Copacabana bedoelen we niet het strand in Rio, maar de stad in Bolivia. Vanuit het gezellige stadje kijk je uit op het diepblauwe water van het Titicacameer. De stad is niet de mooiste stad van het land, maar wel erg leuk!

  Wat veel reizigers niet weten is dat Copacabana, naast een goede uitvalsbasis voor het meer, ook het belangrijkste katholieke bedevaartplaats in het land is. Je vindt hier best vaak pelgrims.

  Dé plek om te relaxen

  De stad heeft een baai, een strand en een klein centrum met kleine straatjes, gekleurde huizen en een centraal plein met een kathedraal. Copacabana is de basis voor een bezoek aan Isla del Sol en Isla de la Luna, de twee heilige eilanden van het Titicacameer.

  Er liggen ook een aantal mysterieuze Inca-ruïnes op loopafstand.

  Copacabana, Bolivia

  Copacabana aan het Titicacameer

  5x doen in Copacabana

  Eerlijk is eerlijk, de meeste reizigers komen alleen naar Copacabana voor het Titicacameer of voor een oversteek naar Peru, maar er zijn wel enkele mooie dingen om te zien in de stad.

  Copacabana is juist zo’n heerlijk stadje dat niet te groot is, maar waar voldoende te zien en doen is voor een aantal dagen.

  Wij hebben de 6 leukste dingen om te doen op een rij gezet.

  #1 Hike naar Cerro Calvario

  De Cerro Calvario, of Stations of the Cross, wordt eigenlijk gebruikt als gebedsplaats voor katholieken. Er staan een aantal grote kruizen. Toch komen er veel meer mensen dan alleen katholieken.

  Dat heeft te maken met het schitterende uitzicht dat je vanaf Cerro Calvario hebt. Het ligt namelijk op een heuvel met uitzicht op het Titicacameer. Het uitzicht hier neemt letterlijk je adem weg. Al is het alleen maar omdat het uitkijkpunt op ruim 3.800 meter hoogte ligt.

  De wandeling op de Cerro Calvario vereist daarom een flinke inspanning als je nog niet helemaal geacclimatiseerd bent. Neem je tijd en loop op je eigen tempo naar de top. De uitzichten bovenaan zijn de moeite waard.

  Als je tegen het eind van de middag gaat, is de grootste drukte voorbij en zijn de vervelende verkopers vaak weg. Grootste voordeel; de magische zonsondergang.

  TIP ♥ – het is zo’n 20 minuten lopen naar de top

  Backpacken in Bolivia

  Uitzicht op Copacabana vanaf Cerro Calvario

  #2 Wandel door het omliggende landschap van Copacabana

  Het landschap rondom Copacabana is mooi, groen en waarschijnlijk het minst bezochte deel van Copacabana aangezien de meeste reizigers zich concentreren op Isla del Sol en Isla de la Luna.

  Als je echter vak wandelen houdt, is het de moeite waard om je wandelschoenen aan te trekken en de omgeving te verkennen met boeren veldjes, vriendelijke oude campesinos, lokale dorpen en kristalblauwe wateren rondom het meer.

  De uitdagende, maar gangbare dagtocht naar Yampupata, langs verlaten paden, is een uitstekende manier om enkele van de meest geïsoleerde streken van Copacabana te ontdekken. Als je van de gebaande paden wil is dit een aanrader.

  Titicacameer in Bolivia

  Onderweg naar Yampupata

  #3 Maak een tocht naar Isla del Sol en Isla de la Luna

  Er zijn verschillende toeristische touroperators in het centrum van de stad, waar je een dag of meerdaagse tour kunt boeken naar Isla Del Sol of Isla de la Luna. De eilanden zijn klein, maar wel erg mooi.

  Je kunt beide eiland in minder dan 4 uur rond wandelen. Dit is dan ook een populaire tour. Er zijn tal van oude ruïnes om te ontdekken en daarnaast is het landschap adembenemend met indrukwekkende baaien, verlaten velden en witte strandjes.

  Isla del Sol

  Dit is een bewoond eiland bewoond, maar het lijkt alsof je zo een ander land in stapt. Isa del Sol is het eiland met witte stranden, kristalhelder water, ongerepte baaien, geen gemotoriseerd verkeer en een bijzondere authentieke inheemse cultuur.

  Persoonlijk vonden wij dit het mooiste eiland van de twee en het is geen verrassing dat veel andere reizigers dan ook zeggen. Het ligt op twee uur varen van Copacabana. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een nacht of twee op dit prachtige eiland door te brengen (aanrader!). Voor een rout b

  TIP ♥ – boten vertrekken rond 8:30 uur en 13:30 uur. Tarieven verschillen per boot en seizoen, maar reken op zo’n B$40 (€5) p.p. voor een retourtje. Een twee-daagse tour kost zo’n €100 p.p.

  Isla de la Luna

  Isla de la Luna is een stuk kleiner en minder toeristisch Isla del Sol. Als je echter wat meer avontuur wil is dit een goede optie en het is makkelijk om dit eiland toe te voegen aan je trips naar Isla del Sol trip.

  De meeste boten komen aan de oostkant van het eiland, waar je een bezoekerscentrum, hostel en verschillende stands vindt. Aan de andere kant van de heuvel ligt de belangrijkste ‘stad’ van het eiland met een aantal hotels, een winkel, voetbalveld en een kleine kapel.

  Titicacameer

  Isla del Sol

  Copacabana

  Isla del Sol

  #4 Verken het stadje

  Zoals gezegd is het stadje niet super spectaculair, maar wel een bezoekje waard. Avenida 6 de Agosto is de hoofdstraat in Copacabana. Hier vind je cafes, bars en restaurants. Het is een leuke, maar niet al te grote straat.

  Enige nadeel is de vele hawkers (verkopers) die hun menu’s op je gezicht drukken om je naar binnen te krijgen in hun restaurant.

  Verder vind je in de stad nog de waterkant waar de boten vertrekken naar de eilanden. Verder is er in de stad niet heel veel te zien op de bekende Basilica en het plein na.

  De Basilica

  De Basilica is de grootste trekpleister van Copacabana. Het wordt omringd door de lokale markt in het centrum van de stad dus is niet te missen. Het is een gebouw dat een beetje uit de toon valt in vergelijking met de rest van de gebouwen hier.

  Sierlijke goud en zilveren accenten bedekken dit elegante structuur in Copacabana. De Basilica is gewijd aan de beschermheilige van Bolivia, de Maagd de Copacabana.

  Copacabana

  Copacabana Basilica

  #5 Maak een boottocht over het Titicacameer

  Aan de over van Copacabana ligt het Titicacameer. Dit meer ligt op de grens van Peru en Bolivia en is in totaal 8340 vierkante meter groot. Het is het grootste bevaarbare meer ter wereld en dit maakt het meer al een must om te bezoeken.

  Op en rond het Titicacameer wonen al honderden jaren lang diverse inheemse stammen, waaronder de Uros- en Aymarastammen.

  Het bekendste eiland waar deze inheemse stammen leven is Isla del Sol. Het meer is ook de belangrijkste reden dat mensen hier komen. Veel reizigers die op doorreis steken hier de grens over naar Peru, of andersom van Peru naar Bolivia.

  TIP ♥ – check voor meer info onze pagina over het Titicacameer.

  Titicacameer in Bolivia

  Hoe kom je er?

  Je kunt naar Copacabana reizen vanuit Puno (Peru) en vanuit La Paz (Bolivia) door de bus te nemen. Vanuit Peru reis je ongeveer vier uur met de bus, terwijl je vanuit La Paz ongeveer 2,5 uur onderweg bent om naar Copacabana te reizen.

  Vanuit Copacabana is het slechts een uur met de boot naar Isla del Sol.

  Naar Peru

  Veel reizigers gaan naar Peru (of verlaten Peru) via Copacabana. Als je dat doet, hou er dan rekening mee dat het een uur vroeger is in Peru. Daarnaast raden we aan je backpack bij je te houden i.v.m. diefstal.

  Micros (minivan) rijden regelmatig naar de Kasani-Yunguyo grensovergang van Plaza Sucre in Copacabana.

  TIP ♥ – boek hier direct je (bus) tickets.

  De beste plekken om te overnachten

  Nogmaals, Copacabana is geen stad waar je hippe bars, trendy restaurants en nachtclubs vindt. Je vindt er genoeg accommodatie, maar het is allemaal vrij basic. Wij sliepen zelf in Hotel La Cupala, een van de betere hotels.

  De stad is niet heel groot, maar probeer te overnachten rondom Plaza 2 en de Basilica de Nuestra Senora de Copacabana. Dit is het centrum.

  Je kunt er ook voor kiezen om in de omgeving van Copacabana te overnachten, maar dan zit je ook ver van de restaurants en touroperators.

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de beste accommodatie in Copacabana

  Copacabana

  Copacabana

  Beste reistijd

  Het kan flink koud zijn in de Boliviaanse winter (van juni tot en met september), maar dit is toch de beste reistijd. In de maanden juni tot en met september is het overdag namelijk droog en schijnt de zon meer dan in de andere maanden van het jaar.

  Aanrader: neem een warme trui mee als je in deze periode naar Copacabana gaat. In de avonden kan het flink afkoelen en dan heb je zeker een dikke trui nodig.

  Locatie

  Meer lezen over Bolivia?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU