Route Bolivia

Reizigers die op zoek zijn naar stranden zoals Brazilië, of Inca ruïnes zoals Peru hoeven niet naar Bolivia te komen. Reizigers die echter op zoek zijn naar avontuur, ongerepte natuur en een fascinerende cultuur, zitten in Bolivia meer dan goed. Het land heeft ongelooflijk veel te bieden en speciaal voor iedereen die er heen wil, delen wij onze route door Bolivia.

Onze route door Bolivia (21 dagen)

Laten we voorop stellen dat Bolivia een prachtig land is, en dat 21 dagen maar net genoeg is. Je zou hier makkelijk maanden kunnen blijven en het hoogst bevaarbare meer ter wereld verkennen, de beruchte ‘death road‘ kunnen rijden of het eindeloze  Andesgebergte bewonderen.

Met deze route door Bolivia hopen we jou wat inspiratie te geven om dit indrukwekkende land te bezoeken!

Dag 1 t/m 3 La Paz

La Paz is het beginpunt van deze route door Bolivia, maar veel reizigers komen uit Chili of Peru. Je kunt het begin- en uitpunt van deze route aanpassen. Het aantal dagen blijft hetzelfde.

De hoofstad van Bolivia is niet de mooiste stad van Zuid-Amerika, maar er is wel heel veel te doen. Een bezoek aan La Paz is niet compleet zonder een ritje in de bekende teleferico (kabellift) en de Witches Market. Beide zijn bekende bezienswaardigheden.

La Paz biedt ook veel musea’s die het bezoeken waard zijn en het oude centrum is een leuke plek om lekker een dag te slenteren.

Een must voor iedereen, zo vinden wij :), is fietsen over World’s Most Dangerous Road, ook wel Death Road genoemd. Deze weg is misschien wel de bekendste bergpas ter wereld met een huiveringwekkende afdaling, maar adembenemende uitzichten. Super tof om te doen en overal in de stad te boeken.

Je zou nog een dagtrip kunnen maken naar Coroico

Overnachten in La Paz

Wij sliepen in Selina La Paz, maar er zijn honderden opties variërend van low-budget tot exclusieve plekjes. Reserveren hoeft niet, maar het is wel makkelijk als dit je eerste stop is. Dan hoef je niet na een lange vlucht op zoek naar accommodatie.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over wat te doen in La Paz

La PazLa Paz
Route door BoliviaUitzicht vanaf de teleferico

Dag 4 t/m 6 Lake Titicaca (Copacabana)

We vervolgen onze route door Bolivia naar Copacabana. Niet die in Brazilië, maar bij Lake Titicaca. Het is maar een klein stukje reizen naar Copacabana. Het duurt zo’n 3 tot 4 uur om er te komen met de bus. Ook dit is bij je accommodatie te regelen. Je kunt ook gewoon naar het busstastion gaan.

Het Titicacameer is een gigantisch meer en er is hier heel veel te doen, maar wij besloten hier twee volle dagen te blijven. Copacabana is een goed bezocht toeristisch stadje met veel lokale cafés en restaurants. Een koud Boliviaans biertje is hier zo geregeld. Het voelt als een écht reizigersstadje.

Hoe lang je hier ook blijft en wat je ook wil gaan doen: je moet een boottocht maken! Je kunt met een bootje het eiland over. Isla del Sol en Isla de la Luna zijn de populairste eilanden. Isla del Sol staat bekend om de Inca-ruïnes.

Je kunt in de omgeving van het meer ok heel goed wandelen. Kortom, genoeg te doen!

Overnachten Copacabana

Wij sliepen in Ecolodge Copacabana met uitzicht op het meer. Maar ook hier geldt dat er eindeloze opties zijn. Reserveren kan in het hoogseizoen geen kwaad.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het Titicacameer

titicacameerHet stadje Copacabana

Sunset

Dag 7 t/m 10 Rurrenabaque

De route door Bolivia gaat door naar Rurrenabaque. Rurrenabaque is een van de tofste steden van Bolivia. Iedereen die van natuur houdt, zou hier heen moeten gaan. Het is de toegangspoort tot de Amazone van Bolivia.

Helaas is er geen directe verbinding tussen Copacabana en Rurrenabaque. Althans, niet toen wij er waren. Wij zijn terug gegaan naar La Paz en hebben daar het vliegtuig gepakt naar Rurrenabaque. Dag 7 is dus vooral reizen.

Eenmaal in Rurrenabaque kun je alle kanten op. Het deed ons een beetje denken aan Vang Vieng in Laos (voor degene die dat kennen). De ‘stad’ ligt aan de Beni rivier en de sfeer is super chill. Veel is er niet te doen in het stadje zelf maar je komt hier ook voor de omgeving en met name voor het Madidi National Park.

Overnachten in Rurrenabaque

Rurrenabaque is best een grote stad en er is ontzettend veel accommodatie te vinden voor iedere reiziger. Van low-budget guesthouses tot luxe hotels. Uiteraard is het verstandig om in het centrum te blijven.

TIP ♥ – bekijk onze tips over Rurrenabaque

RurrenabaqueRurrenabaque

Op naar Madidi

Dag 11 t/m 14 Sucre

Wat je route door Bolivia ook wordt, Sucre hoort er sowieso in thuis. Het is een van de mooiste en meest bekende steden van het land en de meeste reizigers plannen deze stad ook in hun route door Bolivia.

Hoe kom je in Sucre vanaf Rurrenabaque

Om er te komen vlieg je van Rurrenabaque terug naar La Paz. Vanaf La Paz heb je verschillende opties om in Sucre te komen. Je kunt met de bus (via bijv. Cochabamba) of je kunt vliegen. Wij hebben de bus genomen. Er gaan meerdere bussen per dag, waaronder nachtbussen.

Wij namen de bus van 19:30 uur en kwamen de volgende dag rond 7:30 uur in Sucre aan. Dag 11 is dus een flinke dag reizen en je komt pas dag 12 aan in Sucre!

Sucre

Sucre is net een openlucht museum. Zeker in het oude centrum vind je schitterende gebouwen waaronder kerken, kloosters en oude koloniale huizen. Allemaal met gekleurde muren of daken. Het is niet voor niets dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het wordt beschermd door strenge bouw- en verkeersregels, resulterend in een prachtige binnenstad. Een van de mooiste in Zuid-Amerika. Vergeet niet naar Recoleta en Plaza 25 de Mayo te gaan!

Sucre

Sucre is zo’n toffe stad!

Sucre

Het plaza

Dag 15 t/m 17 Potosi

De route door Bolivia gaat door naar Potosí. Deze stad is vrij makkelijk te bezoeken vanuit Sucre. Het is een stad met veel mooie architectuur en het ligt op de route tussen Sucre en Salar de Uyuni.

De bus van Sucre naar Potosi doet er 3 uur over kost nog geen US$5 p.p.

Potosi is wel de moeite waard om even te stoppen. Potosí was vroeger een belangrijke stad en dit komt voornamelijk door de zilvermijn in de Cerro Rico, aan de voet van de stad. Omdat de stad vroeger zo belangrijk was voor het land, zijn er door de jaren heen prachtige gebouwen in het centrum van de stad gebouwd.

In totaal meer dan 2.000. Door deze gebouwen is Potosí toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekent dat de stad officieel tot een cultureel monument verklaard is.

Overnachten in Potosi

Ook in deze stad vind je meer dan genoeg accommodatie in alle mogelijke prijsklassen. Wij sliepen in Hotel Santa Mónica, een prijziger hotel dan we normaal doen, maar wel erg leuk!

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor Potosi

Route door Bolivia

Het centrum van Potosi

Dag 17 t/m 20 Salar de Uyuni

Salar de Uyuni moet natuurlijk bij iedereen in de route door Bolivia meegenomen worden. Het is dé highlight van het land en iedereen komt hier vroeg of laat. Het is ook een unieke plek waar je zeker een paar dagen moet doorbrengen.

De bus van Potosi naar Uyuni doet er 4 uur over en kost nog geen US$10 p.p.

Dit is een niet te missen bestemming in Bolivia en naar mijn mening met stip op nummer 1. En om er nog een schepje bovenop te doen, Salar de Uyuni is voor mij en mijn medereizigsters – tot nu toe – de mooiste bestemming op deze wereld.

Je kunt hier weken blijven en alle plekken ontdekken, want er is veel meer dan alleen de wereldberoemde zoutvlakte.

Wij hebben al onze tips over deze magische plek uitgeschreven.

Overnachten in Uyuni

In het dorpje Uyuni valt niet zo heel veel te beleven. Uyuni bestaat voornamelijk uit touroperators, restaurants, hostels en wat souvenirwinkeltjes. Plan hier daarom enkel en alleen extra tijd om een tour uit te zoeken en te boeken, meer tijd zal je hier niet nodig hebben. Wij sliepen in La Magia de Uyuni.

Salar de Uyuni

salar de uyuni

Salar de Uyuni

Deze route door Bolivia eindigt weer in La Paz.

    Meer lezen over Route Bolivia?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven