Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Otavalo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Otavalo is een stad in het noorden van Ecuador. Honderden jaren lang werd er in Otavalo een van de belangrijkste markten uit de Andes gehouden. Locals verkochten een duizelingwekkende reeks van handgemaakte traditionele ambachten. De traditie gaat terug tot voor de Inca tijd. De prachtige weefkunsten en technieken van Otavaleños (inwoners van Otavalo) waren bekend in heel Zuid-Amerika.

Onze ervaring in Otavalo

Otavalo is makkelijk te bezoeken vanuit Quito, dus veel reizigers maken een dagtrip naar deze stad. Dat is te enigszins te merken. Het is geen authentiek dorp meer. De markt is veranderd in een must-see bestemming voor toeristen uit de hele wereld.

Door de komst van georganiseerde rondreizen en toenemende toerisme is de stad helaas niet meer het kleine stadje backpackers van de jaren ’90.

Maar niet getreurd, in vergelijking met veel andere plaatsen in Ecuador, is Otavalo nog steeds heel erg leuk.

Otavaleños

De Otavaleños en indígena (locals) uit de omliggende dorpen dragen nog steeds traditionele kleding. Dat betekent dat je vrouwen in wit geborduurde blouses, lange wollen rokken, fachalinas (hoofddoeken), sandalen en kettingen van kralen ziet lopen.

De mannen houden het bij hoeden, blauwe poncho’s met hun haren gevlochten. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

de markt van Otavalo

Souvenir shopping

Markt in Otavalo

Vandaag de dag is de markt in Otavalo nog steeds belangrijk.

De stad

Otavalo zelf is niet zo bijzonder. Het aantal moderne winkels die flatscreen-tv’s en sneakers verkopen overstijgt het aantal traditionele winkels. De sfeer is gelukkig wel vriendelijk en relaxed.

En als je Otavalo even zat bent kun je altijd nog een wandeling maken in de omliggende bergen. De bergtoppen, meren en hun traditionele bergdorpen bieden immers meer dan de winkeltjes.

Je kunt makkelijk een dag rondwandelen in de stad om de winkeltjes, restaurantjes, overdekte eetmarkt en het centrale plein te ontdekken.

Wat is er te doen in Otavalo

Je kunt hier diverse markten bezoeken. Ze verkopen hier werkelijk van alles. De markt is elke dag op Plaza de Ponchos, maar de leukste markt is op zaterdag wanneer de hele regio naar Otavalo lijkt te komen.

#1 Verken de Otavalo Market

De meeste reizigers komen naar Otavalo voor de markt. De markt wordt ook wel Plaza de los Ponchos Otavalo genoemd en is al honderden jaren een van de belangrijkste markten in de Andes.

Je vindt een duizelingwekkend assortiment met handgemaakte traditionele ambachten. Poncho’s, tassen, kleden, mutsen, hangmatten, sieraden.. ze verkopen echt van alles.

Tegenwoordig is de markt een mooiste bestemmingen voor toeristen uit de hele wereld. Het is zeker niet meer zo als de kleine lokale markt die reizigers in de jaren negentig ontdekte.

Maar ondanks de populariteit is het nog steeds leuk om te zien. De Otavaleños en indígena (locals) uit de omliggende dorpen dragen nog steeds traditionele kleding!

otavalo

De markt staat vol met dit soort producten

#2 Ga naar de Peguche waterval

Je kunt ook een wandeling maken naar de Peguche waterval, die inde bossen ligt verscholen.

Deze waterval is minder hoog en indrukwekkend dan bijvoorbeeld de waterval van Puyo, maar toch is de waterval zeker de moeite waard. Heb je geluk, dan zie je hoe de locals hun was aan het doen zijn in de rivier waar de waterval in uitstroomt.

TIP ♥ – bezoek ook het Parque Condor. Een park waar roofvogels worden verzorgd en de eigenaren zijn Nederlands.

de Peguche waterval van Otavalo

De waterval

de Peguche waterval

De Peguche Waterval

#3 Doe een van de activiteiten

Verder zijn er ook veel dingen te doen. Zo kun je mee met een wandeltocht, een fietstocht of een paardrijtocht om de omgeving van de stad te verkennen met een gids, maar kun je ook heerlijk eten in een van de lokale restaurantjes.

Probeer hier zeker enkele traditionele gerechten om echt kennis te maken met de cultuur van Otavalo.

#4 Hike om het Cuicocha Lake

25 kilometer buiten ten westen van Otavalo vind je het Cuicocha Lake. Een donker blauwe lagune op 3.100 meter hoogte in een vulkanische krater.

Dit indrukwekkende meer is 3 kilometer breed en 200 meter diep, met twee flinke eilanden in het midden die door uitbarstingen omhooggeschoten zijn.

De eilanden lijken vanaf de achterkant op twee cavia’s. Daarom wordt dit meer ook wel eens Guinea Pig Lake genoemd.

Hike

Vanaf de parkeerplek kun je binnen een minuut of 10 naar verschillende uitkijkpunten lopen. Wij hadden helaas de tijd niet, maar het is zeker de moeite waard om een wandeling rond het meer te maken.

Kolibries vergezellen je op de tocht en af en toe zie je condor rondcirkelen.

TIP ♥ – de trek is 14 kilometer en duurt ongeveer 3½ tot 5 uur, afhankelijk van je fitheid. Als je helder weer hebt zie je Volcán Cotacachi liggen.

Cuicocha Lake

Het Cuicocha Lake

Cuicocha Lake, Otavalo

Mooi uitzicht

Cuicocha Lake in Otavalo

Ties bij het Cuicocha Lake in Otavalo

Cuicocha Lake, Otavalo

Een wandeling om het meer is de moeite waard

Overnachten in Otavalo

Overnachten in Otavalo is niet nodig aangezien je makkelijk heen en weer kunt vanuit Quito. Er zijn echter ook reizigers die vanuit Colombia de grens oversteken richting Ecuador. Dan is Otavalo vaak de eerste stop.

Daarom is er aan accommodatie geen gebrek. De meeste accommodatie vind je in het de stad, maar check ook zeker de accommodatie buiten de stad die vaak beter en mooier zijn.

Wij sliepen zelf in El Andariego. Een betaalbaar hostel, met mooie schone kamers in de stad.

TIP ♥ – check hier onze selectie van beste accommodatie in de stad

Hoe kom je er?

Otavalo ligt op een paar uur reizen van Quito, de hoofdstad van Ecuador. Je kunt het makkelijkste met de bus gaan. Vertrek met de Metro Bus naar het noordelijke busstation.

Dit is Terminal Norte Terrestre de Carcelén. Vanuit Quito doe je er ongeveer 3 uur over.

Een buskaartje kost je US$2,50 per persoon.

Metro kaart Quito

Metro kaart van Quito

Beste reistijd

Je kunt het beste naar Otavalo gaan in de maanden juni, juli, augustus en september. De gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden rond de 17 graden.

Houd er wel rekening mee dat deze maanden ook het hoogseizoen vormen. Dit betekent dat het in deze periode drukker is, maar ook dat accommodaties beduidend duurder zijn.

Wil je in een rustiger periode reizen, dan ga je buiten het hoogseizoen naar Ecuador en Otavalo.

Locatie

Meer lezen over Ecuador?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU