Madidi National Park

Madidi National Park is een van de laatste onaangeroerde stukken tropisch regenwoud in de zogeheten Amazonebekken. Dit gigantische Nationale Park strekt zich uit van de besneeuwde toppen van de Cordillera Real tot aan de Amazone, waardoor het een van de grootste beschermde gebieden ter wereld is. Madidi staat bekend om de vele vogels die hier leven. Zo’n 14% van ’s werelds bekendste soorten komt hier voor, evenals een overvloed aan zoogdieren, reptielen, vissen en insecten.

Het Madidi National Park is een must see als je in Bolivia bent. Zeker als je een natuurliefhebber bent. Op deze pagina vertellen we je alles over dit park met info over onder andere:

Madidi National Park – unieke natuur

Madidi National Park wordt ook wel ‘het meest biodiverse stukje aarde’ genoemd door experts. Het park is nog geheel onaangeroerd en geeft je een duidelijk beeld van de uitstraling van het oude Amazonegebied, voordat de mens in dit gebied kwam.

In feite is het park het laatste stukje ongerepte natuur in het Amazonegebied, wat het sowieso al een must maakt om te bezoeken.

De entrance fee voor het Madidi National Park is BS125.

Madidi National Park loopt over in Manu National Park. Dit park is ook prachtig, maar Madidi National Park is het meest afwisselend. Dit komt niet alleen omdat het gebied rond de rivier Rio Madidi een van de meest diverse ecosystemen van de wereld is, maar ook omdat het park grote hoogteverschillen kent.

In het ene deel van het park zie je besneeuwde toppen en gletsjers van het Apolobamba gebergte, terwijl je in het andere deel van het park in een tropisch regenwoud staat.

Madidi National Park

Het schitterende park

4 tips voor een bezoek aan Madidi National Park

De belangrijkste bezienswaardigheid van Madidi National Park is de prachtige natuur van het park. In het park kun je bijvoorbeeld de zogeheten Titi aapjes tegenkomen. Deze komen alleen in Madidi National Park voor. Boven alles is Madidi National Park een topbestemming voor vogelspotters. We raden dan ook aan om Madidi op te nemen in je reis door Bolivia. Hier 4 tips voor een bezoek aan het park!

1. Ga in het juiste seizoen

Als je naar Madidi gaat, ga dan in het juiste seizoen. Het beste seizoen om dit park te bezoeken is het droge seizoen tussen mei en oktober. De paden zijn dan veel beter begaanbaar dan tijdens het regenseizoen. In het regenseizoen kan het reizen best lastig worden door onder gelopen gebieden.

In juni en juli is het nóg leuker om het park te bezoeken. Je hebt dan het Fiesta de la Santisima Trinidad en het San Ignacio de Moxos feest. De hele regio pakt uit voor dit kleurrijke feest. Als je van plan bent om in juni of juli te gaan reserveer dan we! Hotels zitten snel vol.

TIP ♥ – het droge seizoen betekent niet dat je helemaal geen regen hebt. Het regent alleen minder.

2. Bereid je voor op insecten

Madidi National Park ligt midden in de jungle en in de jungle leven beestjes. Veel beestjes. Neem extra voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen insecten. Malaria komt hier bijna niet voor, maar het bestaat wel. Dat betekent dat je je daar op moet kleden.

Draag een lange broek, en shirt met mouwen. Probeer wel lichtgewicht katoenen broeken en shirts te dragen want het kan hier best warm worden. Muggen zijn vaak ’s morgens vroeg en’ s avonds laat actief, dus DEET en/of een klamboe zijn geen overbodige luxe hier.

TIP ♥ – maak met zonsondergang een kanotocht langs de oevers van het Chalalán meer op zoek naar apen, vogels, capibara’s en de ongrijpbare jaguar

madidi national park

De zonsondergang is hier heel erg mooi

3. Boek een georganiseerde tour

Een georganiseerde tour is veruit de beste (en vaak enige) manier om het Madidi National Park te bezoeken. Doe eerst wat voorbereidend wek voordat je een tour boekt bij een touroperator. Er zijn tal van bureaus die reizen aanbieden, maar de kwaliteit en kosten variëren sterk. Duur betekent hier niet altijd beter.

Een reis naar de Amazone is meestal een once in a lifetime ervaring. Probeer niet te veel te besparen op tijd en geld. Een tour van 2 nachten is wel het minimale aantal dagen om het park goed te kunnen ontdekken. Zorg daarnaast dat je een Engels sprekende gids hebt.

Kosten en operators

Qua prijs moet je denken aan zo’n 900 Boliviaanse bolivar (€120) voor een tour van 2-nachten-drie-dagen. Er zijn 2 verschillende tours te boeken. Je hebt Jungle Tours en Pampas Tours. Jungle Tours gaan de rivier op door de jungle. De Pampas Tours zijn beter om dieren te spotten.

De meeste bezoekers boeken tours vanuit de stad Rurrenbeque, op korte afstand van het park. De beste manier om het park te zien is echter om een verblijf in Chalalan Ecolodge te regelen, een community-run Ecolodge die inheemse gemeenschappen ondersteunt.

madidi national park

Je kunt ook boottochten maken

4. Zorg dat je één van deze dingen doet

Er is best een hoop te doen in Madidi National Park. Zo kun je dagen door de jungle lopen, varen over afgelegen rivieren en wilde dieren spotten. Wat je doet in het park is ook afhankelijk van de tour die je boekt. Het is een va de meest veelzijdige plekken in Bolivia. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen;

  • Boek een meerdaagse natuurtocht en overnacht in de jungle;
  • Maak een kanotocht tijdens de zonsondergang langs de oevers van het Chalalán meer (en als je geluk heb spot je een jaguar);
  • Ga vogels kijken. Er leven hier meer vogels dan waar dan ook;
  • Verken het park ’s nachts om de geluiden van de jungle te waarderen en nachtdieren te observeren;
  • Zwem met roze rivierdolfijnen
Breng tijd door met een lokale gemeenschap

In Madidi National Park wonen nog wel mensen, maar deze mensen houden de oorspronkelijke natuur van het park nog helemaal intact. Langs de rivierbedding van de Rio Tuichi leven de meeste mensen. Dut zijn voornamelijk Quechua en Tacana indianen. Vang je een glimp op van deze mensen, dan zie je dat ze nog echt volgens hun eigen, eeuwenoude tradities leven. De jacht en de visserij staan hierbij centraal.< [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

madidi national park

Nog eentje, omdat het zo mooi is!

Hoe kom je er?

Het belangrijkste toegangspunt tot Madidi National Park is via het kleine stadje Rurrenabaque, een populair vertrekpunt voor veel van de jungle tours en tochten. De grensstad van de Amazone is bereikbaar via land of door de lucht.

Met het vliegtuig

Vanaf La Paz boek je een prachtige 40 minuten durende vlucht over met sneeuw bedekte bergen naar de weelderige Amazone jungle. Een enkeltje van La Paz naar Rurrenabaque kost je zo’n €90. Vluchten vertrekken zo’n zes keer per dag.

TIP ♥ – boek je binnenlandse vluchten met Skyscanner

Met de bus

Een goedkopere de lange en niet zo comfortabele busrit tussen La Paz en Rurrenabaque. Deze busreis duurt ongeveer 20 uur, en langer als het slecht weer is. Je kunt de reis in tweeën breken door te overnachten in het pittoreske stadje Coroico, dat op slechts 3 uur van La Paz ligt.

De busrit kost je slechts $10 p.p. voor een enkele reis, maar is echt een ellendige reis!

De enige tourbus die op de route La Paz – Rurrenabaque rijdt, is Turbus Total. Hun kantoor bevindt zich op de hoek van het busstation van Villa Fatima, bereikbaar met een minibusje op zo’n 30 minuten van het centrum van La Paz.

TIP ♥ – check hier ozne tips over Rurrenabaque

madidi national park

Zonsondergang!

Beste reistijd

Door de hoogteverschillen in Madidi National Park, hangt het klimaat helemaal af van de hoogte waarop je je bevindt in het nationaal park. Hierdoor is de reistijd voor het park zelf wat lastig te bepalen.

Toch bezoeken de meeste reizigers het park in het droge seizoen. Dit zijn de maanden april tot en met oktober. Ondanks het koele weer is dit de beste tijd om wilde dieren te spotten. Paden zijn minder modderig en er zijn minder muggen. Degene die tussen december en maart reizen kunnen hinder hebben door de regenval.

Locatie Madidi National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven