Hoofdmenu
reis expert header

Titicacameer

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Lake Tititcaca is een groot meer dat ook wel aangeduid wordt met de naam ‘Titicacameer’. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van maar liefst 8340 vierkante kilometer. Het meer is het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Samen met Salar de Uyuni behoort het tot de populairste trekpleisters onder toeristen in Bolivia

Het bijzondere Titicacameer

Lake Titicaca ligt in de Andes, precies tussen Peru en Bolivia in. Het meer ligt maar liefst 3812 meter boven de zeespiegel en dit maakt het meer het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. De diepte van het meer is gemiddeld 140 tot 180 meter, met een maximale diepte van 280 meter.

Vanuit het Titicacameer stromen maar liefst 25 rivieren en in het meer liggen 41 eilanden.

Sommige eilanden zijn dichtbevolkt, maar er zitten ook enkele onbewoonde eilanden tussen. De bekendste eilanden in Lake Titicaca zijn Isla del Sol, Taquile en Amantaní.

TIP ♥ – het Titicacameer is het beste te bereiken vanuit Copacabana

titicacameerDe stad Copacabana dat direct aan het meer ligt

6x doen bij het Titicacameer

Bij het Titicacameer en in de buurt zijn vele dingen te doen en te zien. De belangrijkste bezienswaardigheden in de directe omgeving van het grote meer, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

#1 Ga naar het eiland Taquile

Het eiland Taquile is een klein eiland waar de lokale bevolking nog helemaal afhankelijk is van de plaatselijke landbouw. Je kunt er niet alleen in alle rust rondwandelen, maar het is er ook mogelijk om bij de plaatselijke bevolking te overnachten.

TIP ♥ – neem wat eten, drinken en/of geld voor hen mee, want de bevolking van Taquile is zeker niet rijk.

#2 Maak een boottocht over het meer

Naar het Titicacameer gaan en geen boottocht maken is alsof je naar Bagan in Myanmar gaat en niet de tempels bezoekt. Oftewel, geen goed plan. Een boottocht over het meer geeft je een veel betere indruk van het meer dan dat je er alleen maar naar kijkt vanaf de kan.

Hoe verder je het meer op vaart hoe meer het veranderd. Dicht bij de kant is het meer donker en groen, in het open water is het helder en net zo blauw als de Middellandse Zee.

De verleiding om er in te springen is groot. Bedankt je echter wel of je dat wil doen want het water kan hier erg koud worden.  Als je over het meer vaart zie je het droge bergachtige landschap langs de kust terwijl je op het meer, meer ziet van de lokale vissers.

TIP ♥ je kunt verschillende tours boeken variërend van een dag tot een paar uur of meerdere dagen. Reken op zo’n $20 p.p voor een dagtrip

titicacameerHet leven op het meer

#3 Ga naar de Uros-eilanden

Vanuit het vasteland bij Lake Titicaca kun je ook een boot huren om naar de Uros-eilanden te gaan. Op de Uros-eilanden worden nog de echte Uros-indianen, die volledig afhankelijk zijn van hun eigen visvangst uit het Titicacameer.

Voor een kleine bijdrage mag je hun drijvende rieten eiland bekijken.

#4 Slaap bij de locals

Een overnachting in een homestay zal je ervaring op het Titicacameer nog mooier maken. Je zie hoe het echte leven op het meer er aan toe gaat. Tenminste drie van de grotere bewoonde eilanden bieden de mogelijkheid om in homestays te slapen.

We stellen voor om voor Isla Taquile te kiezen, drie-uur-durende boottocht vanaf Puno.

Een homestay is super leuk omdat je de locals goed leert kennen. Maaltijden worden bereid door het gastgezin, in hun huis. Je slaapt ook bij de locals in huis. Het is een leukere ervaring dan een snelle dagtocht richting het meer.

Afhankelijk van de dag waarop je verblijft, kun je zelfs helpen met familiewerkzaamheden of evenementen bijwonen.

TIP ♥ – voor meer info over tours kun je deze website bekijken
Zonsondergang bij het meer

#5 Ga naar de weekendmarkt van Puno

Elke zaterdag houden lokale bewoners van Puno in Peru een openbare markt op slechts een kwartier van de kust van het Titicaca meer. Hier verkopen ze fruit, groenten, brood en andere spullen. De markt is leuk om mee te maken.

Daarnaast krijg je een betere indruk van het leven in en rond het meer. De markt loopt door enkele van de belangrijkste straten van de stad en langs de oude treinsporen.

#6 Vermaak jezelf in Copacabana

Met Copacabana bedoelen we niet het strand in Rio, maar de stad in Bolivia. De stad is een belangrijke toeristische bestemming in Bolivia, maar is niet erg groot. Vanuit Copacabana worden de meeste tours geregeld naar het meer.

De stad zelf is niet zo heel bijzonder, maar de kans is groot dat je er komt omdat je naar het Titicaca meer gaat. Het centrale plein van de stad is de belangrijkste bezienswaardigheid.

TIP ♥ – je kunt ook vanuit La Paz dagtrips maken naar het Titicacameer maken.

CopacabanaDe stad Copacabana

Geschiedenis

Over de jaren heen kan het niveau van het Titicacameer flink verschillen. In 1986 was het niveau nog erg hoog en traden er zelfs ernstige overstromingen op, maar in drogere perioden kan het niveau van het meer ook gemakkelijk 6 meter lager staan dan normaal.

Een belangrijk moment in de recente geschiedenis van het meer, is het moment waarop archeologen uit België meer dan tweeduizend voorwerpen in het meer vonden. Het ging om diverse beeldhouwvoorwerpen, maar ook om gouden sieraden.

Er zaten zelfs eeuwenoude voorwerpen bij van de Inca’s, die de archeologische vondst in het Titicacameer erg bijzonder en waardevol maakten.

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar heet Titicacameer reizen vanuit Copacabana. Ben je in La Paz, dan reis je ongeveer 3,5 uur met de bus om naar Copacabana te komen. De bus vanuit La Paz kost ongeveer BoB 40 p.p. Dat is zo’n €5.

Vanuit Copacabana is het niet meer zo ver reizen naar het meer en tijdens de korte busreis geniet je van prachtige uitzichten op de mooie omgeving.

Vanuit Copacabana naar Peru

Je kunt vanaf het Titicacameer, of Copacabana, vrij makkelijk de grens over naar Peru. Zo gaan er bussen van Copacabana naar de volgende bestemmingen;

  • Arequipa  BoB 130 – 9 uur
  • Cuzco  BoB 110 – 15 uur
  • Puno  BoB 30 – 4 uur

Titicacameer

Beste reistijd

Je kunt het Titicacameer het beste bezoeken in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Deze maanden vallen in de Boliviaanse winter, de meest droge periode van het jaar in Bolivia. Door in de Boliviaanse winter naar het Titicacameer te gaan, voorkom je dat je tijdens je vakantie veel te maken krijgt met flinke regenbuien.

In de avonduren kan het best koud worden in de omgeving van Titicacameer, maar met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius is het ook in de Boliviaanse winter prima vertoeven bij het Titicacameer.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Reis-Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

Lake Tititcaca is een groot meer dat ook wel aangeduid wordt met de naam ‘Titicacameer’. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van maar liefst 8340 vierkante kilometer. Het meer is niet alleen het hoogste bevaarbare meer ter wereld, maar ook een van de populairste trekpleisters onder toeristen in Bolivia.

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU