Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Australie

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Het weer in Australië is niet zomaar te voorspellen. Het land is zo groot dat er nergens dezelfde weersomstandigheden zijn. Het vrijwel droge binnenland kan extreem heet worden, terwijl de winters in Victoria weer flink kouder zijn. Op deze pagina vertellen we je iets meer over de beste reistijd voor Australië.

Wat is de beste reistijd voor Australië?

De beste tijd om Australië te bezoeken is heel erg afhankelijk van de regio waar je bent en het seizoen, maar over het algemeen heb je het beste weer tussen december en maart. In deze maanden heb je in grote delen van het land het beste weer.

Ties: “De beste reistijd voor Australië is tussen december en maart, hoewel het klimaat verschilt in het noorden en zuiden”.

Australië is een van de grootste landen ter wereld. Je kunt daarom niet echt spreken over een beste reistijd. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. De zomer loopt van december tot en met februari en winter van juni tot en met augustus.

De beste reistijd hangt grotendeels af van de regio die je bezoekt.

AUSTRALIË Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Centraal Australië
Noord-Australië
Zuidoost-Australië
Zuidwest-Australië

Groen = beste maanden
Oranje = goede maanden
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Noord en Zuid-Australië

Je kunt het land qua reistijd ‘opdelen’ in twee delen; Noord en Zuid-Australië. Over het algemeen kun je het beste naar het zuiden gaan tijdens de Australische zomer. Die loopt van december tot en met maart.

De beste maanden voor het tropische noorden zijn mei tot en met oktober, terwijl het binnenland goed bereisbaar is van oktober tot en met november en maart tot en met mei.

De seizoenen Australië

De beste reistijd Australië heeft niet alleen te maken met het weer. Het heeft ook te maken met het hoog- midden en laagseizoen. Tijdens deze seizoenen verschilt niet alleen het weer, maar ook de prijzen en drukte. Hieronder een overzicht.

Hoogseizoen

Beste reistijd Australië

December t/m februari

Deze maanden vormen de zomer en zijn dus de beste reistijd Australië. Het is tevens de tijd dat veel locals vakantie vieren dus houd rekening met drukte en hoge prijzen. Het is de leukste tijd om in Australië te zijn met veel buiten activiteiten zoals openluchtconcerten en festivals.

Tussenseizoen

Honymoon Bay Freycinet National-Park

Mrt – mei & sept – nov

De maanden maart t/m mei vallen net na het hoogseizoen, september en november er net voor. Het weer is nog altijd mooi. Grootste voordeel is dat de prijzen dalen en het is een stuk rustiger. Pasen is wel een drukke periode. Herfst is en mooie tijd in Victoria, Tasmanië en het zuiden.

Laagseizoen

Regenboog Great Ocean Road

Juni t/m augustus

Deze maanden vormen het laagseizoen. De dagen zijn koel en regenachtig in het zuiden en mild en zonnig in het noorden. Je kunt goedkoper reizen en het is rustiger. Je hebt vaak scherpe aanbiedingen voor accommodatie en restaurants. In de skigebieden wordt het drukker.

De reistijd per maand

De beste reistijd Australië is lastig te voorspellen. Ten eerste omdat het een gigantisch land is en het weer per regio kan verschillen, maar ook omdat het weer zich überhaupt mogelijk laat voorspellen. Het kan in het hoogseizoen slecht weer zijn en in het regenseizoen stralende dagen hebben.

Met het overzicht per maand heb je hopelijk iets meer houvast.


Weer in januari

In het noorden is het warm, maar vooral erg vochtig vanwege de tropische regenbui die kunnen vallen. Tijdens deze maanden heerst in Noord-Australië het regenseizoen en kan het moeilijk zijn om er te komen door de vele regen.

In het zuiden zijn de dagen warm en zonnig. Goed weer om de stranden en bijv. het Great Barrier Reef te bezoeken. Het is wel druk in het zuiden en prijzen liggen vrij hoog.


Weer in februari

Het weer in het noorden en het zuiden is gelijk aan die in januari. Als je in het noorden moet/wil zijn is dit zeker niet de beste reistijd Australië aangezien het nog steeds veel regent. In het zuiden heb je nog steeds veel zon en heldere dagen.

Het wordt wel iets rustiger in Australië.


Weer in maart

Het weer in het noorden begint te verbeteren, maar het kan nog steeds hard regenen. In het zuiden is maart juist een beetje de laatste maand met mooi weer, hoewel het in april ook nog prima kan zijn. De prijzen liggen een stuk lager in maart dan de maanden er voor.


Weer in april

April is een goede maand om het noorden te ontdekken. Doordat er minder regen valt zijn wegen beter begaanbaar. Daarnaast is het een stuk drukker omdat meer mensen van het zuiden naar het noorden trekken.

In het zuiden heb je veel zon en weinig regen, maar de temperaturen worden iets minder. Over het algemeen is april een van de beste maanden om in Australië te zijn omdat het noorden en zuiden goed weer heeft.


Weer in mei

Mei is qua weer vergelijkbaar met april. In het noorden begint de regen steeds meer af te nemen en de temperaturen op te lopen. In het zuiden is het juist andersom. Het zal hier nooit koud worden, maar temperaturen dalen wel iets.

Dat maakt mei wel weer een goede maand voor stedentrips of hikes.


Weer in juni

In het noorden is het droge seizoen met veel zonnige dagen en warme temperaturen. Het is de ideale maand om de natuur te ontdekken. Dit is ook DE maand om te duiken bij het Great Barrier Reef. In het zuiden is het weer prima.

Weinig regen (hoewel het in bepaalde delen regenachtig kan zijn) en niet al te hoge temperaturen. Het is rustiger in het zuiden dus reist het ook lekkerder.

Whitehaven

Whitehaven op Whitsunday Islands

Weer in juli

Het weer is vergelijkbaar met dat in juni. Het is qua beste reistijd Australië een van de betere maanden om te reizen aangezien het in het noorden droog is en het zuiden prima temperaturen heeft.

Enige ‘nadeel’ is dat prijzen voor accommodatie en tickets vrij hoog zijn.


Weer in augustus

Voor het noorden nog steeds een hele goede maand om te reizen. In het zuiden is het qua temperatuur niet geweldig (rond de 15-20 graden), maar koud is het zeker niet.

Het is niet het hoogseizoen voor het zuiden dus als je wil genieten van al het moois met minder toeristen (maar lage temperaturen) is dit een prima maand.


Weer in september

In het noorden begint de regen een klein beetje toe te nemen, maar het is alsnog heel erg minimaal. In het zuiden is het nog steeds rustig door de lagere temperaturen. Het weer is vergelijkbaar met augustus met als verschil dat veel internationale toeristen weer naar huis zijn in september.


Weer in oktober

Oktober is de warmste maand van het jaar in het noorden en ook in het zuiden beginnen de temperaturen weer op te lopen. In het noorden heb je wel meer last van regen, maar dat resulteert weer in schitterende natuur.

In het zuiden is het lente en dus goed weer om te wandelen en nationale parken te bezoeken.


Weer in november

November is qua weer vergelijkbaar met oktober. In het noorden wordt het moeilijker reizen door alle regen, maar in het zuiden beginnen de temperaturen juist op te lopen waardoor het een stuk aangenamer reizen is.

Internationale toeristen weten het land en met name het zuiden, weer te vinden.


Weer in december

Een van de drukste maanden van het jaar in Australië. In het noorden regent het steeds meer, maar het zuiden is juist volledig in bloei. Hoge temperaturen en weinig regen. Ideaal voor een paar dagen strand, duiken, hiken of gewoon lekker steden bezoeken.

Cape Tourville Walk

Cape Tourville Walk in Tasmanie


Verder reizen

Wil jij naar Australië? Lees dan naast de beste reistijd omAustralië te bezoeken verder op onze website. We vertellen je wat de mooiste bezienswaardigheden zijn, wat je aan budget nodig hebt, hoe je een camper koopt, hoe je het beste een vliegticket naar Australië boekt, algemene reisinformatie over Australië of juist over het backpacken in Australië.


Hoogseizoen in Australië

Het weer in noord, midden en Zuid-Australië is heel verschillend. Het kan in het zuiden stralend mooi weer zijn terwijl je in andere delen van het land sneeuw kan zien.

Over het algemeen is december tot en met februari de beste reistijd voor Australië, maar dit is niet overal zo. Daarom hebben we een onderscheid gemaakt tussen Noord, Midden en Zuid-Australië.

Noord Australië

Het noorden van Australië is het droogst en meest toegankelijk tussen mei en oktober. Je kunt dan warme, zonnige dagen verwachten. Ideaal voor het bezoeken van nationale parken en stranden of om lekker te zwemmen en barbecueën.

Het noorden is regenachtig tussen november en maart. Dit wordt wel gecompenseerd doordat de regenwouden en wetlands op hun ‘hoogtepunt’ zijn.

Nourlangie Rock

Het Kakadu National Park in het noorden

Zuid-Australië

In de zuidelijke helft van Australië kun je warm weer verwachten tijdens de zomermaanden van december tot en met maart. Deze maanden worden over het algemeen gezien als de beste reistijd voor Australië.

Ook de herfst (maart t/m mei) is een leuke tijd, met talrijke festivals en de druivenoogst.

De winter (juni tot en met augustus) is minder druk en zorgt meestal voor een koeler klimaat. Ideaal is om te wandelen, terwijl je tijdens de lente (september t/m november) vaak meer wilde dieren kunt spotten.

12 apostelen

De Great Ocean Road die je kunt rijden in het zuiden

Midden Australië

Het binnenland van Australië is een dorre, woestijnachtige omgeving met zeer weinig regen, hoge zomertemperaturen en af en toe ijskoude winternachten.

Tenzij je graag deze uitersten wil ervaren ben je het beste af in het midden van Australië tijdens de overgangsperiodes tussen april en juni of oktober en november.

Als je echt wilt rondreizen, houd dan de zomer aan van de zuidkust en ga noordwaarts in de winter.

Veranderingen in het klimaat

Het wereldwijde klimaat is aan het veranderen, ook in Australië. Het klimaat van Australië is de afgelopen tijd minder voorspelbaar geworden, met stormen en overstromingen. In december 2010 en januari 2011 waren er bij de oostelijke kust grote overstroming. Queensland, een gebied ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen, verdween onder water en er gingen 130.000 woningen verloren in Brisbane.

Dit geeft wel aan dat het weer niet zo maar is te voorspellen. Het kan regenen in het droge seizoen en extreem droog zijn in het droge seizoen. Houd daarom alle lokale weersvoorspellingen altijd goed in de gaten.

Meer lezen over Australië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU