Ambergris Caye & San Pedro

Ambergris Caye is een beetje het Bali van Belize. Het hoort tot de noordelijkste en grootste eilanden van Belize. Het is (of was) de belangrijkste toeristische attractie van Belize. Het eiland wordt ook wel ‘La Isla Bonita‘ genoemd, hoewel daar over te twisten valt door de toename van het toerisme.

Ambergris Caye of San Pedro?

Het hele eiland wordt vaak San Pedro genoemd. San Pedro is de naam van de stad die de zuidelijke helft van het eiland domineert. Ooit was dit een chill, klein vissersdorp bezaaid met kleurrijke Caribische huizen, maar San Pedro ondervindt de gevolgen van het toerisme en eerlijk; ik vond het helemaal niks.

Door de drukte en de vele toeristen is Ambergris Caye niet langer het chille Caribische eilandje. Veel reizigers slaan Ambergris Caye, of San Pedro, daarom liever over en kiezen voor het kleinere, sfeervollere Caye Caulker.

Mijn mening

Ik vond Ambergris Caye een grote tegenvaller. Het is druk, vol met dronken toeristen en gigantisch duur (echt zwaar overprijsd). Mijn mening is dat je dit eiland beter over kunt slaan en je tijd beter kunt spenderen op Caye Caulker wat echt velen malen leuker is.

Ambergris Caye, of San Pedro, blijft een tropisch eiland, maar het was niet mijn ding.

Ambergris Caye
Zonsondergang bij de haven
Ambergris Caye
Ondanks de drukte is het zeker geen lelijk eiland

7x leuke dingen om te doen

De belangrijkste activiteiten vinden natuurlijk plaats rond en op de zee. Zo kun je hier windsurfen, zeilen, vissen, duiken, snorkelen, zonnebaden of een kajak met een glazen bodem huren. Je hoeft je hier geen minuut te vervelen.

Dit zijn de leukste dingen om te doen op Ambergris Caye en San Pedro.

#1 Duiken en snorkelen

Als er een land in Midden-Amerika is waar je goed kunt duiken en snorkelen dan is het wel Belize. De eilanden, en met name Caye Caulker en Ambergris Caye, staan bekend om het heldere zeewater en de kleurrijke koraalriffen voor de kust.

Veel duikers vanuit de hele wereld komen dan ook naar Belize om te duiken. Op het hele eiland vind je verschillende duikscholen en touroperators die dagtochten aanbieden naar verschillende plekjes.

Snorkelen

De meest populaire snorkelplek van Belize, Hol Chan Marine Reserve en de Shark Ray Alley. Vanuit Ambergris Caye (evenals Caye Caulker) kun je naar deze plekken om te snorkelen door kristalhelder water, te genieten van de bijzondere koraalformaties en omringd te worden door haaien, mantaroggen en schildpadden.

TIP ♥ – het is maar 30 minuten varen van Ambergris Caye naar het Belize Barrier Reef waar Hol Chan zich bevindt.

Duiken

Ambergris Caye is de duikbestemming van Belize, hoewel Caye Caulker ook niet onderschat moet worden. De perfecte duik- en snorkellocaties in de buurt van het eiland zorgt voor de komst van veel duikers.

Gelukkig doet de overheid, en andere internationale organisaties, veel werk om dit gebied te beschermen. Je kunt cursussen boeken alle niveaus. Van PADI tot beginnersduiken. De beste plekken om te duiken zijn natuurlijk de Belize Barrier Reef en het Belize Barrier Reef.

Kosten

Voor snorkelen moet je rekenen op $65 p.p. voor een dagtour ($35 voor halve dag). Duiken is uiteraard wat duurder. Reken op $225 tot S$275 p.p. voor een dag duiken bij Lighthouse or Turneffe.

Caye Caulker
Hi!
Ambergris Caye
Een Eagle ray

#2 Huur een golfkarretje

Golfkarretjes en fietsen zijn de belangrijkste middelen qua vervoer op Ambergris Caye. San Pedro is klein en per voet te verkennen, maar als je de resrt van het eiland wil zien kan een golfkarretje een goede uitkomst zijn.

Je kunt golfkarretjes huren voor ongeveer $60 tot $75 per dag. De meeste karretjes zijn geschikt voor 6 personen. De rit is een beetje hobbelig, maar rondrijden in een golfkar is absoluut de beste manier om het eiland te verkennen.

Ambergrs Caye
Fun times!

#3 Doe een van de vele watersporten

Op een eiland is er nooit een gebrek aan avontuurlijke watersporten. Zo ook op Ambergris Caye. Je kunt hier echt van alles doen; van racen met jetski’s, huren van paddleboards of bananenboten, tot vissen, parasailing en wind- of kitesurfen.

Hotels en resorts bieden soms gratis kajaks of snorkelspullen aan, maar meestal moet je het huren of boeken bij een van de vele touroperators in San Pedro of langs de kust. Het is zeker de moeite waard om het water op te gaan want het water is veel helderder ver van de kust!

TIP ♥ – de meeste activiteiten kost al snel $60 tot $100 per dag. Nog een tip; huur een kajak met doorzichtige bodem! Je weet niet wat je ziet 🙂

#4 Verken het eiland

Het is leuk om de hele dag in San Pedro te hangen of te relaxen bij een van de (smalle) strandjes, maar het is nog leuker om het eiland te ontdekken. Hoewel Ambergris Caye behoorlijk toeristisch is zijn er genoeg plekjes waar je heen kunt waar het minder druk is.

Huur een fiets, of een golfkarretje als je met meerdere personen bent, en fiets het eiland rond. Er zijn hier en daar wat stukjes strand waar je lekker kunt relaxen!

Ambergris Caye
Caribbean vibes!
Zonsondergang Ambergris Caye
Op weg naar ‘secret’ beach

#5 Maak een dagtrip naar de Great Blue Hole

The Blue Hole, door velen beschouwd als een natuurlijk wonder van de Amerika’s, is een verbazingwekkende site die kan worden bekeken of onderzocht vanuit Ambergris Caye.

Het gat is bijna 500 meter diep en duikers, met een beetje ervaring, kunnen naar diepten van meer dan 100 voet gaan en de enorme stalactieten verkennen en haaien tegenkomen die vanuit de diepten verschijnen.

Als duiken in deze donkere afgrond niet echt jouw stijl is, kun je per vliegtuig naar Ariel-tochten in de Blue Hole kijken, hoewel het je een klein beetje gaat kosten (ongeveer $200USD per persoon).

#6 Boek een zeiltocht

Er zijn verschillende zeiltochten te boeken op Ambergris Caye, variërend van een paar uur tot een paar dagen. Als je de tijd hebt raden we zeker aan om de zee op te gaan en de omliggende eilanden te verkennen.

Zeiltochten kunnen worden geregeld met lokale gidsen op het eiland.

Dagtochten maken vaak een rondreis om Ambergris Caye en andere nabijgelegen cayes zoals Caye Chapel en Caye Caulker, waarbij de lunch een strandbarbecue is.

TIP ♥ – reken op minimaal $100 p.p.

#7 Ga naar ‘Secret Beach’

Op zowel Caye Caulker als Ambergris Caye vind je niet veel stranden. Het bekendste strand van Ambergris is Secret Beach. Aan die naam valt te twisten aangezien het alles behalve secret is. Je vindt het strand ten noorden van San Pedro.

De naam komt meer door de afgelegen ligging. Je kunt hier zwemmen, zonnen, relaxen of snorkelen. Hou er wel rekening mee dat het behoorlijk druk is. Er zijn twee a drie restaurants (en een in aanbouw toen wij er waren) dus je kunt er eten en drinken kopen.

Hou wel rekening met hele hoge prijzen!

Hoe kom je er

Om er te komen is niet zo heel lastig. Het is echter wel ver. Je kunt een taxi nemen, maar dat is niet te betalen. Je kunt daarom beter een golfkar huren. Zeker als je met meerdere personen bent. Een golfkar huren kost tussen de BEL$100 en BEL$120, zo’n US$50 tot US$60.

Als je met een groep van 5 bent kun je die kosten mooi delen.

Type in Google Maps of Maps.me ‘Secret Beach’ in en je rijdt er zo heen. Verdwalen is nagenoeg onmogelijk omdat er maar één grote weg is. Het is ongeveer 30 tot 40 minuten rijden.

Secret Beach Ambergrs Caye
Secret Beach

4x handige tips

Ambergris Caye is een van de bekendste, zo niet de bekendste, eilanden van Belize. De laatste jaren wordt het daarom ook steeds drukker. Met deze tips hopen we jouw verblijf op Ambergris zo aangenaam mogelijk te maken.

#1 Beste tijd om te gaan

Belize staat bekend om de schitterende tropische eilanden. Eigenlijk zijn het atollen, net zoals je op de Malediven hebt. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker, Tobacco Caye en Ambergris Caye.

Deze eilanden liggen allemaal op vaarafstand van Belize City. Ook hier kun je het beste zitten in de maanden november tot en met april, de beste reistijd Belize. In het regenseizoen wil je hier ook niet zitten.

TIP ♥ – in de maand september sluit sommige accommodatie op de eilanden in verband met slecht weer (orkanen).

Ambergris Caye

#2 Caye Caulker voor budget reizigers

Ambergris Caye is vrij prijzig als je het vergelijkt met het nabijgelegen Caye Caulker. Daarnaast is Caye Caulker een stuk kleiner, rustiger en goedkoper. Als je geld wil besparen en een iets rustiger eiland zoekt kan Caulker een prima optie zijn.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Caye Caulker

#3 Het is duur!

Ik schrok me echt rot van de prijzen in San Pedro. Het is hier echt bizar duur. Een avondje eten en wat drinken kost je hier makkelijk €40 p.p. Schrikbarend hoog als je dat vergelijkt met andere plekken in Belize. Het eten, accommodatie, drinken en tours zijn echt overprijsd.

Bespaar wat geld en ga lekker naar Caye Caulker 🙂

#4 Het is heet!

Ambergris Caye is een tropisch eiland. Het is lekker om met een biertje pf een cocktailtje aan het zwembad of het strand te hangen, maar kijk uit met de hitte. Toen wij er waren (mart 2018) was het ruim 35 graden en dan komt de alcohol wat harder aan 🙂

De stranden

De stranden op de Amergris Caye zijn smal en de zee direct aan de kust is ondiep, met veel zeewier. Veel accommodatie hebben daarom lange steigers die je verder de zee in brengen. Verwacht hier (en op Caye Caulker ook niet) geen uitgestrekte stranden zoals je die bijvoorbeeld in Indonesië wel hebt.

Goede stranden hier zijn;

Tranquility Bay

De naam Tranquility Bay komt door de afgelegen ligging. Het is er lekker rustig zonder drukte, bootjes of muziek. Tranquility Bay is reizigers komen om écht te genieten van het strand. Het ligt aan de noordelijke kant van het eiland op zo’n 20 kilometer van San Pedro.

Secret Beach

Secret Beach hebben we hierboven al benoemd. Het is het bekendste strand en dus ook een van de drukkere. Met een golfkar is het prima te bereiken en het is leuk om een dagje door te brengen.

Ambergris Caye
Ambergris Caye

Overnachten in San Pedro

Door de recente ontwikkelingen is er enorm veel accommodatie te vinden op Ambergris. Veel reizigers vinden dat het eiland de Caribische charme heeft verloren en daar ben ik het volledig mee eens.

Je kunt daarom ook een dagtrip maken vanuit Caye Caulker naar Ambergris als je dit eiland écht wil bezoeken.

TIP ♥ – Ambergris Caye / San Pedro is gigantisch duur Wij schrokken ons echt rot wat het prijsverschil hier is t.o.v. andere plekken in Belize. Ook accommodatie is erg duur.

Kosten

Voor een budget hotel betaal je al snel US$40 tot US$50 per nacht. Als je voor een ‘luxe’ hotel gaat kom je al snel op zo’n US$100 per nacht uit. Wij sliepen in het Ambergris Sunset Hotel. Een chill hotel met niet al te duren kamers, een mooie plek voor de zonsondergang en een zwembad!

Budget voor Belize
Ons hotel op Ambergris Caye

Hoe kom je er?

Een van de grote voordelen van Ambergris Caye is dat het makkelijk te bereiken is vanuit Belize City. Er varen van 8:00 tot 17:30 uur elk uur boten heen en weer. De boot doet er ongeveer een uur over en eerst naar Caye Caulker en daarna door naar San Pedro.

Kosten en tijden

Er zijn twee maatschappijen die heen en weer varen; Ocean Ferry Belize en Belize Water Taxi. De eerste is iets goedkoper. De kosten:

  • Belize City – San Pedro (of andersom)  enkele reis: US$28 | retour: US$38
  • Caye Caulker – San Pedro (of andersom)  enkele reis: US$18 | retour: US$28

Check tijden en routes hier.

Ferry tijdenLocatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven