Tortuguero National Park

Tortuguero National Park wordt ook wel het dierenrijk van Costa Rica genoemd. Het is een van de mooiste nationale parken van het land en zit vol met bijzonder leven. De naam Tortuguero betekent ook zoiets als ‘region of turtles’. Je kunt hier niet alleen schildpadden spotten, maar ook vele andere exotische dieren.

Paradijs voor dierenliefhebbers

Het stadje Tortuguero aan de Caribische kust van Costa Rica trekt natuurliefhebbers van over de hele wereld. Tortuguero stadje is vernoemd naar de beroemde zeeschildpadden die naar het gebied komen om te broeden.

Het gebied is vandaag de dag een beschermd natuurgebied en een dichte jungle doolhof van kronkelende kanalen doet meer doet aan de Amazone in Zuid-Amerika.

Dé attractie hier zijn natuurlijk de schildpadden, maar ook de natuur, en dan met name het strand en de dichte jungle, weet de reizigers te boeien. Dit is een van de mooiste plekjes in Costa Rica, dus zet het op je to-do lijst!

Tortuguero
De natuur is prachtig hier

6x zien en doen in Tortuguero National Park

De belangrijkste reden om naar Tortuguero National Park te komen is voor de schildpadden, maar er is wel meer te doen dan alleen naar deze schattige dieren kijken. Zo kun je ook de jungle verkennen of relaxen aan het strand.

De vijf leukste bezienswaardigheden en activiteiten in het nationale park zetten we hieronder voor je op een rijtje. 

#1 Ga naar het schildpaddenstrand

De meeste mensen die naar Tortuguero National Park komen, doen dit om schildpadden te spotten. Tortuguero National Park heeft een echt schildpaddenstrand, waar in het schildpaddenseizoen duizenden schildpadden nestelen.

Van begin april tot eind oktober komen duizenden schildpadden midden in de nacht aan land, om hun eieren op het strand te leggen. 

Dit is een bijzonder schouwspel, dat je van een afstandje kunt bewonderen. En ben je in november, december of januari in Tortuguero National Park? Dan kun je, met een beetje geluk, zien hoe de babyschildpadden uit hun eieren kruipen.

Je kunt niet zelf op het strand zoeken naar schildpadden, dus boek een tour. Er wordt streng gecontroleerd en toeristen zonder gids worden gearresteerd! Een tour is ook leuker en makkelijker en leert er nog wat van 😉

Kosten

Een tour begint meestal rond 20:00 uur of 22:00 uur en kost slechts $10 per persoon. Draag donkere kleding zodat je minder opvalt. Camera’s met flitsers zijn streng verboden!

TIP ♥ – wil je meer weten over de schildpadden die in het natuurpark leven? Dan ga je naar de Sea Turtle Sanctuary. Dit onderzoekscentrum vind je nabij het dorp Tortuguero.

Tortuguero National Park
Het schildpaddenstrand
Tortuguero National Park
Hello

#2 Hike door het park

Tortuguero National Park is niet alleen bekend om de schildpadden, maar ook vanwege de goede wandel mogelijkheden. In het park vind je onder andere jaguars, luiaards, pauwen, papegaaien, kikkers, toekans, spinapen, alligators, kaaimannen en nog veel meer.

De kans dat je deze dieren spot is klein, maar ze leven er wel. Schijnt 😉

De bewakers bij de ingang van dit natuurreservaat zijn zeer behulpzaam, dus aarzel niet om hen te raadplegen qua routes. Ze kunnen je ook de beste gidsen aanraden en je kunt rubber laarzen huren. Je kunt ook zelf het park in gaan.

Het park is dagelijks geopend van 8:00 uur tot 16:00 uur.

#3 Kanoën door de junglekanalen

Tortuguero National Park ligt in het hart van de regenwouden van Costa Rica en wordt omringd door tientallen kleine grachten. Deze kanalen kun je het beste verkennen door een kano te nemen en gewoon over de kanalen te varen.

Dit kun je zelfstandig doen, maar ook met een gids. Wij raden je aan een gids mee te nemen, want hij of zij kan je nog meer vertellen over het bijzondere natuurpark.

Reizigers kunnen met een motorboot of kano naar een van deze kanalen varen. De meeste gidsen zijn uiterst deskundig en kunnen je de mooiste routes in de omgeving laten zien, en onderweg alle planten en dieren benoemen.

Echte sensatiezoekers kunnen zelf een kano of kajak huren en alleen de jungle verkennen. Vergeet geen zonnebrandcrème en insectenwerend middel!

TIP ♥ – er zijn tal van plekken in Tortuguero om kano’s of kajaks te huren. Dit kost je tussen 3.500 en 5.500 CRC (€5-€8).

Nacht tours

Je kunt ook ’s nachts door de jungle varen. Dit is helemaal bijzonder omdat je een glimp kunt opvangen van de vele nachtdieren die de grachten rond Tortuguero bewonen.

Je duikt in de duisternis en vaart over de kanalen terwijl de gids de krokodillen, kikkers, kaaimannen, krabben en vleermuizen laat zien. Rondleidingen kosten ongeveer 12.000 CRC p.p (€17,50).

Rivier cruise in Tortuguero
Zie jij jezelf al gaan?
Tortuguero National Park
Jungle life

#5 Doe een Jungle Canopy Tour

Veel dieren in dit park leven tussen de bomen en zijn moeilijk om te spotten. Om te voorkomen dat je ze helemaal mist, kun je een Jungle Canopy Tour boeken. De tour duurt een paar uur en kost je ongeveer €25 p.p.

Op deze manier kun je tussen de toppen van de jungle ziplinen en over bruggen banjeren.

Het spotten van dieren op 30 meter hoogte is niet alleen spannend. Het is een onvergetelijke ervaring en het hele bos komt tot leven vanuit dit unieke uitkijkpunt. Er zijn professionele gidsen. Ze doen er alles aan om je op je gemak te stellen, wat ook wel handig is als je zo hoog zit.

In de vele jaren dat deze tour is aangeboden, is er nooit een enkel ongeval geweest.

TIP ♥ – check deze website voor meer info

#6 Verken het strand

Het strand rondom Tortuguero mag dan niet parelwit zijn, het is nog steeds een van de meeste ongerepte stranden aan de Caribische kust. Overigens is het geen plek om te zwemmen aangezien hier veel haaien en barracuda’s zwemmen.

De locals gaan wel het water in, maar doe ze niet na! Wat je hier wel kunt doen zijn onder andere beachvolleybal, zonnen en zandkastelen bouwen 🙂

Tortuguero National Park
Het strand van Tortuguero

De beste reistijd

Je kunt het dierenrijk van Costa Rica het beste bezoeken in de maanden januari tot en met maart. Tijdens deze maanden is het niet te nat in Tortuguero National Park en is de temperatuur bovendien aangenaam.

In de maanden juni tot en met november is het hier wel veel groener, maar regent het ook meer. In deze periode moet je er rekening mee houden dat je minimaal één flinke onweersbui per dag moet incasseren.

Beste tijd om schildpadden te spotten

Wil je naar het natuurpark om schildpadden te spotten? Kom hier dan van begin tot eind oktober om te zien hoe de schildpadden hun eieren leggen of van november tot januari om babyschildpadden uit hun eieren te zien komen.

Beste reistijd Costa RicaOvernachten in Tortuguero

Tortuguero Village is het kleurrijke centrum van Tortuguero National Park. In het dorp vind je vele felgekleurde huisjes, smalle straatjes en gezellige restaurants. Ook kun je er souvenirs shoppen, want in het kleine dorp zijn ook diverse souvenirwinkels te vinden.

Wil je in de buurt van het natuurpark overnachten? Dan is Tortuguero Village the place to be.

Je vindt er allerlei soorten accommodatie. De goedkoopste accommodatie kost je zo’n €20 per nacht.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie

Tortuguero
Het ‘stadje’

Hoe kom je er?

Tortuguero National Park ligt in het noordoosten van Costa Rica. Omdat het gebied ver buiten de gebaande paden ligt, kom je hier niet zomaar. De meeste mensen die naar het nationale park gaan, reizen met de boot en bus vanuit San Jose.

Vanuit San Jose

Neem de bus richting Cariari. Deze vertrekt om 6:10 uur, 9:00 uur en 10:30 uur. De rit duurt 3 uur en kost $4 p.p. Je stapt uit op het busstation. Neem hier een taxi naar Estacion Vieja (Old Staton) of Termnial Caribeno.

Daar neem je een lokale bus naar La Pavona. De rit kost je $2,50 p.p. De bus naar La Pavona vertrekt om 6:00 uur, 9:00 uur of 11:30 uur.

Vervolgens neem je vanuit La Povena weer een boot te nemen naar Tortuguero ($4 tot $5 p.p.).

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven