Luang Prabang

Luang Prabang is de bekendste plaats in Laos. Al jaren komen reizigers hier voor de sfeer en gezelligheid, de kleuren en geuren en de vele toffe activiteiten. Eeuwenoude tempels, lokale tradities, gezellige restaurantjes en kleurrijke producten op marktjes; het hoort allemaal bij Luang Prabang. Je kunt hier hiken in de bergen, kajakken of kanoën of in je hangmat de slowboats voorbij zien tuffen op de Khan of Mekong rivier. Dit dorpje is zo’n plek waar je een dag of twee plant, maar uiteindelijk een week blijft. En daar is helemaal niks mis mee!

Luang Prabang is een must-see

Luang Prabang is de voormalige hoofdstad van Laos. Door de ligging in de bergen en het groene landschap is het werkelijk een schitterende locatie. Net als Vientiane is ook Luang Prabang geen grote stad en is de sfeer er relaxt. Het is niet voor niets dat iedereen vroeg of laat in Luang Prabang komt tijdens zijn of haar reis door Laos.

Het slaperige stadje ligt midden in een vallei aan de oevers van de Mekong en Nam Khan. Deze stad herbergt een schat aan tempels en andere historische bezienswaardigheden, waaronder een aantal UNESCO-werelderfgoed plekken. Als je de tempels en de stad hebt ontdekt, kun je in de omgeving schilderachtige watervallen, sfeervolle grotten en kleine dorpjes bezoeken waar Laotiaanse tradities in leven worden gehouden.

Een plek om nooit te vergeten

Ongerept is Luang Prabang al jaren niet meer en zeker in het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn, maar laat je dat niet afschrikken. Dit is de meest sfeervolle plek van het land. Bekend onder backpackers, maar toegankelijk voor iedereen. Met de betoverende achtergrond van groene bergen, de stromende Mekong, de mist in de morgen en de spectaculaire zonsondergang in de avond is dit een plek om nooit te vergeten!

Luang Prabang
Luang Prabang gezien vanaf Mount Phou si
Luang Prabang
Mekong River en de bergen in Luang Prabang

12x doen in Luang Prabang

In Luang Prabang kan je je prima vermaken. De stad is razend populair onder reizigers en samen met Vang Vieng de meest bezochte stad van het land. Dat betekent dat er veel te doen is. We hebben een overzicht gemaakt met de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Luang Prabang.

#1 Bezoek de Kuang Si Waterval

Waarschijnlijk de meest bezochte attractie in Luang Prabang; de Kuang Si waterval. De watervallen liggen op zo’n 30 tot 40 minuten rijden van de stad, maar kunnen gemakkelijk worden bereikt door een TukTuk te nemen of een scooter te huren.

De watervallen worden door veel reizigers bezocht dus je zal niet de enige zijn.

Als je het park binnen gaat kom je eerst bij de lagere watervallen. Hier kun je zwellen in een bizar blauwe pool. Het meest indrukwekkende deel is echter de grote waterval die over meerdere levels naar beneden komt.

Het is mogelijk om naar boven te wandelen, maar dan heb je wel goede schoenen nodig. Het is een leuke trip waar je makkelijk een halve dag kan blijven.

TIP ♥ – entree is 20.000 Kip. Er zijn ‘kleedkamers’ bij de waterval

Kuang Si Waterval

Kuang Si Waterval
De waterval

#2 Neem de slow boat naar Huay Xai

Een boottocht over de machtige Mekong Delta, langs groene landschappen, mistige bergtoppen, kleine dorpjes, weelderige jungle en zwaaiende locals. Ongeacht waar je bent, de Mekong zorgt altijd voor spectaculaire uitzichten.

Een boottocht is de beste manier om alles wat deze regio te bieden heeft, te ervaren. Vanaf het moment dat je op de traditionele, houten Shompoo boot vertrekt, weet je dat het een ongelooflijke reis gaat worden. Een reis die je langs de mooiste landschappen in Zuidoost-Azië brengt.

Na elke bocht wacht weer een verrassing. Een slaperig dorpje, een sprookjesachtig uitzicht of dichte jungle. Je ervaart non-stop adembenemende uitzichten.

Huay Xai naar Pakbeng
Onderweg naar Pakbeng
Huay Xai
De omgeving is prachtig

#3 Ga naar de leuke markten

Net als Ubud in Indonesië of Chiang Mai in Thailand heb je in Luang Prabang ook een ochtend en avondmarkt. Als je de tijd hebt raden we aan deze te bezoeken. Je kunt er namelijk leuke dingen kopen.

De avondmarkt

De markt is elke avond geopend en je vindt er van alles. Kleding, handgemaakte tassen, sieraden, mooie handgemaakte kaarten, whisky en nog veel meer! De markt vind je in de hoofdstraat die door de stad heen loopt. Niet te missen.

De markt is geopend van 17:00 tot 22:00 uur

De ochtendmarkt

Bij de ochtendmarkt krijg je een iets beter beeld van de  Laotiaanse cultuur, aangezien je veel locals ziet. Ze verkopen hier vooral eten. Groente, vleeswaren en rijst zijn verspreid op dekens die op de grond liggen. Je kunt hier ook kleding kopen.

De markt is geopend van 5:00 tot 10:00 uur.

Luang Prabang
Een van de markten

#4 Beklim Mount Phu Si

In het centrum van de stad ligt Mount Phu Si, of Phousi. Ze noemen het een berg, maar het is meer een grote heuvel. Je hoeft niet naar de top te hiken, maar een zeer lange trap beklimmen (meer dan 300 treden).

Op de top staat een oude tempel en heb je een mooi uitzicht op de stad en omgeving.

Zorg ervoor dat je om alle kanten van de tempel rondloopt om een mooi kijkje te krijgen van de Nam Khan-rivier, evenals de Mekong die door de omgeving slingert. Een van de beste tijden om de berg te beklimmen is net voor zonsondergang.

Je maakt dan de mooiste foto’s. Het kan wel druk worden rond die tijd!

TIP ♥ – entree is 20.000 Kip p.p.

Mount Phu Si in Laos
Het uitzicht

#5 Verken de Pak Ou grot

25 kilometer van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou Caves. Er zijn twee grote grotten te vinden bij de Pak Ou caves. Een ligt zo’n zestig meter boven de Mekong, de ander aan de oever.

De grotten zelf zijn al spectaculair, maar de reden waarom de meeste toeristen deze grotten bezoeken is vanwege de ruim 4.000 boeddha beelden die zich in de grotten bevinden.

De Laotianen noemen de Pak Ou Caves de ’Tam Ting’, ook wel de ‘grotten van de duizenden Boeddha’s’. In de 8e eeuw werd hier al Phi geëerd. De ‘geest van de natuur’. Dit was nog voordat het Boeddhisme überhaupt in Laos bekend was.

De boeddha beelden werden pas in de grotten geplaatst toen het Boeddhisme in Laos door de koninklijke familie werd aanvaard.

TIP ♥ – het is zo’n 3 uur varen met de boot dus reken hier minimaal 1 dag voor.

Luang Prabang
De ingang van de grot

#6 Zorg dat je Tak Bat – de tocht van de monnik – mee maakt

Eén van de meest bekende gebeurtenissen in Luang Prabang is de Tak Bat. Elke dag, bij zonsopkomst, lopen gaan monniken door de straten terwijl gelovigen kleine rijstballetjes in hun kommetje leggen.

Het is een rustige, soort mediatie-achtige gebeurtenis die de nederigheid van monniken laat zien terwijl de locals juist hun respect tonen door te geven.

Door de sfeervolle omgeving en de vele prachtige tempels creëert de Tak Bat een bijna romantisch sfeer. Zeker bij Th Sakkarin en Th Kamal is de sfeer geweldig.

Respecteer de normen en waarden

Hou rekening met de locals en de monniken tijdens Tak Bat. De laatste jaren is het een populair fenomeen geworden en toeristen laten zich wel eens gaan. Gooi geen rijst in een kommetje en duw je camera niet in het gezicht van een monnik voor de beste foto.
Monniken in Laos

#7 Ga chillen in Utopia

Wij zijn er niet geweest, en daar hebben we spijt van 🙂 We hebben later zo veel positieve dingen gehoord over Utopia dat het een vermelding verdient. Er is namelijk geen betere plek om te ontspannen dan Utopia.

Deze bar met uitzicht op de Nam Khan rivier is DE plek om andere reizigers te leren kennen. Pak een biertje, klim op een van de kleurrijke stapel kussens en geniet van het uitzicht.

TIP ♥ – voor leuke dagtrips kun je eens kijken bij Laos Adventures

#8 Verbouw je eigen rijst

Ja, je leest het goed 🙂 In Luang Prabang kun je je eigen rijst verbouwen! Bij Living Land Rice Farm net buiten Luang Prabang, kun je leren hoe je rijst verbouwt. Je leert alle 13 fasen van de rijstproductie en het breken van suikerriet voor het sap, het smeedwerk en het weven van bamboe.

Aangezien je in Zuidoost-Azië zo veel rijstvelden ziet, is het best leuk om te leren hoe dat hele proces precies in zijn werk gaat. Aanrader!

#9 Bezoek de Wat Xieng Thong

Er zijn tientallen tempelcomplexen rond de stad en je kunt overal in, zolang je respectvol bent en in de gebouwen en gepaste kleding draagt. Zorg ervoor dat je Wat Xieng Thong bezoekt in de oude binnenstad.

Het is een van de mooiste, zo niet de mooiste tempels van de stad.

Het is ook het bekendste klooster in Laos. Het wordt ook wel Gouden Stad-klooster genoemd. Het is een prachtig gebouw uit 1560. In tegenstelling tot veel andere kloosters werd deze sim (hoofdtempel) niet door de Christenen verwoest in de 19e eeuw.

TIP ♥ – entree voor de tempel is 20.000 Kip

Wat Xieng Thong in Luang Prabang
Wat Xieng Thong

#10 Breng een bezoek aan het Koninklijk paleis

Het voormalige koninklijke paleis wordt niet meer door de koning gebruikt, maar dient nu als Koninklijk Paleismuseum. Het werd in 1904 door de Fransen gebouwd die als vervanging diende voor het ouden, teakhouten, paleis. Paleis is op dinsdag gesloten.

TIP ♥ – entree is 30.000 Kip p.p

#11 Ga ook nog even langs de Wat Mai

In de buurt van het koninklijk paleis, aan Sisavangvong Road  staat de Wat Mai. Naast de Wat Xien Thong is de Wat Mai waarschijnlijk de meest gefotografeerde sim. Het klooster dateert uit de 18e of 19e eeuw. De voorgevel is bedekt met goudreliëfs.

TIP ♥ – entree is 10.000 Kip p.p

#12 Loop over de Bamboo Bridge (als je durft)

Als je tijdens het droge seizoen in Luang Prabang bent heb je de kans om de Bamboebrug over te steken. Deze is er maar voor een paar maanden per jaar. Aan het begin van het seizoen bouwt een familie de brug geheel uit bamboe.

Het is alleen mogelijk om de brug op dat moment te bouwen door de lage waterstanden van de Nam Khan rivier.

Zeker iets om uit te proberen! En het brengt je naar een paar geweldige restaurants aan de andere kant!

Luang Prabang
De bekende brug

Overnachten in Luang Prabang

Luang Prabang is een van de meest bezochte steden van het land. Er is dan ook geen tekort aan accommodatie. Toch is het lastig om te bepalen waar je het beste kunt overnachten in een stad waar je nog nooit bent geweest. Daarom delen wij de beste plekken om te overnachten in Luang Prabang.

Old Town

De meeste reizigers verblijven in het oude gedeelte van de stad. Dit vind je in het noorden van het centrum. Het historische centrum is gevuld met geschiedenis, mooie bezienswaardigheden zoals Wat Xieng Thong, cafés, bars en restaurants. Hier vind je ook de beste en meeste ho(s)tels.

De low-budget backpackers moeten misschien wat langer zoeken naar geschikte accommodatie, zeker in het hoogseizoen. Verder vind je hier alles, vooral veel low-budget hotels.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in Luang Prabang

Hoe kom je er?

Luang Prabang is vanuit het hele land te bereiken. Je kunt hier komen met de bus, vliegtuig, minivan en zelfs met de boot! Er zijn weinig plekken in Laos waarvan je niet naar Luang Prabang kunt. En het vervoer is vaak ook goed geregeld tegen scherpe prijzen.

Met het vliegtuig

Er gaat elke dat een vlucht van hier naar Vientiane en drie keer per week naar Pakse. Daarnaast is er elke dag een vlucht naar Bangkok, Chiang Mai en Hanoi.

Met de bus

Bussen van en naar Luang Prabang rijden zeer frequent. Vanaf het zuidelijke busstation rijden er elke dag bussen naar Vang Vieng (8 uur) en Phonsavan. Er gaan negen keer per dag bussen naar Vientiane tot 19:30 uur.

Vanaf het noordelijke busstation kun je met de bus naar Nong Khiaw, Luang Namtha en Huay Xai. Er gaan ook dagelijkse bussen naar Vietnam en China vanaf het zuidelijke busstation. Tegenover het zuidelijke busstation vertrekken minivans overal naar toe.

Met de boot

De slowboats vertrekken van de steiger achter het Koninklijk Paleis. De bekendste route is die naar Pakbeng/Huay Xai over de rivier de Nam Ou.

Luang PrabangDorp in Laos

Beste reistijd

De beste reistijd voor Luang Prabang zijn de maanden november tot en met februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam, maar belangrijker, is de regen het minste. In onze zomermaanden kan het behoorlijk warm worden en heb je tevens meer kans op regen.

De regen valt over het algemeen in de late middag en duurt vaak maar een uurtje.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven