Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Potala Paleis

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 juli, 2020

Het Potala paleis is misschien wel de bekendste highlight van Tibet. Het wordt ook wel het Winter Paleis genoemd omdat het ooit de winter residentie van de Dalai Lama. Het Potala Paleis was ook ooit de zetel van de Tibetaanse regering. Het torenhoge, witte, tegen de berg aan gebouwde paleis is een highlights die bij veel mensen blijft hangen.

Potala Paleis

Het Potala Paleis was het winterpaleis van de meeste Dalai Lama’s tot de viertiende Dalai Lama. Het Potala Paleis wordt beschouwd als de bekendste trekpleisters van Tibet. Het paleis is gebouwd op de Marpo Ri berg in Lhasa, ook wel de ‘rode berg’ genoemd.

Het paleis telt 13 verdiepingen, is 117 meer hoog en heeft meer dan 1.100 kamers en is een architectonisch wonder! Naast toeristen lopen hier ook veel pelgrims die allemaal de unieke ervaring op zich in laten werken. Sinds 1994 staat dit kunstwerk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Potala paleis

Sjoerd en Ties bij het Potala paleis in de tijd dat deze mode nog in was 🙂

Potala Paleis

De bouw

Het Potala paleis is niet in één keer gebouwd. De oprichter van het Potala Paleis is Songsten Gampo, tevens de stichter van de stad Lhasa. Hij liet het eerste gedeelte van het Potala Paleis bouwen in het jaar 637. Songsten Gampo liet het paleis bouwen in de richting van China omdat zijn toenmalige echtgenote, prinses Wencheng, afkomstig was uit China.

De vijfde Dalai Lama was Ngawang Lobsang Gyatso en hij was de eerste Dalai Lama die naar Lhasa vertrok. Daarmee Lhasa zowel de culturele, politieke en religieuze hoofdstad van Tibet makend. In het jaar 1648 liet hij tevens de ‘Potrang Karpo’ bouwen, ook wel het Witte Paleis, en dit werd het paleis zoals wij die vandaag de dag kennen.

De bouw duurde ruim 50 jaar en na het overlijden van Lobsang Gyatso werd in 1694 het ‘Patrong Marpo’ gebouwd, het Rode Paleis. De laatste verbouwingen aan het paleis zijn gedaan door de dertiende Dalai Lama, Thubten Gyatso, en is dus nog redelijk recent. Hij liet naast de nodige renovaties ook twee verdiepingen bijbouwen.

Schatten en kamers

Het Potala-paleis is niet alleen van de buitenkant bijzonder. Binnen in het paleis vindt je ontelbaar veel schatten en kunstwerken. Zoals met de hand geschreven gouden, boeddhistische geschriften, veel antiek, bijzondere beeldhouwwerken en geschenken van Chinese keizers.

De vijfde Dalai Lama, Lozang Gyatso was belangrijk voor zowel Lhasa als het Potala-paleis en dat is te zien aan zijn crypte. Het is 15 meter hoog en versierd met 4.000 kilo aan goud, diamanten en parels.

Potala paleis
Potala paleis

Centrale plein in het paleis

White Palace

De bovenste verdieping is het White Palace. Dit was het woongedeelte van de Dalai Lama. Het Rode Paleis werd gebruikt voor religieuze functies. Je kan ook in de kamers van de 13e en 14e Dalai Lama en zien hoe zijn geleefd hebben in dit immense paleis.

Verwacht overigens geen ingerichte kamers, het Potala Paleis staat al enige tijd leeg en de belangrijkste bewoner, de Dalai Lama, woont er al jaren niet meer. Een camera hoef je niet mee te nemen want binnen fotograferen is verboden en hou rekening met drukte in het hoogseizoen.

Locatie Potala Paleis

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU