Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Myanmar

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Myanmar is nog een relatief onbekend land. De beste reistijd Myanmar is daarom voor reizigers een raadsel. Uiteraard is de gemiddelde temperatuur in Myanmar warmer dan die in Nederland gezien het feit dat het in Azië ligt. Maar wat is nu de beste reistijd Myanmar? Een lastige vraag aangezien Myanmar het grootste land op het vaste land van Azië is!

Beste reistijd Myanmar

Myanmar is zestien keer groter dan Nederland. De afstand tussen het noorden en zuiden is ruim 2.000 kilometer! Het is daarom lastig om één advies te geven over de beste reistijd Myanmar. Het weer in het noorden kan verschillen met het zuiden.

De beste reistijd voor Myanmar zijn de maanden november tot en met april

Of je nu op zoek bent naar cultuur, een strandvakantie of juist een actieve vakantie: op reis wil je goed weer. Het is daarom belangrijk om informatie in te winnen over de beste reistijd van een land.

Niemand wil de halve wereld over reizen om vervolgens met een paraplu de prachtige tempels van Bagan te bekijken of met extreme hitte op het Inle Meer te drijven.

Beste reistijd Myanmar

Seizoenen Myanmar

De beste reistijd van Myanmar is niet alleen afhankelijk van het beste weer maar ook van de seizoenen. Je kan de beste reistijd Myanmar opdelen in drie seizoenen, hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen. Elk seizoen heeft zo z’n voordelen. Het hoogseizoen is niet per se de beste tijd om in Myanmar te reizen.

Hoogseizoen

Ngwe Saung
December t/m februari

Tussenseizoen

Mrauk U
Okt, nov, mrt en apr

Vooral in maart en april kan het heel erg warm worden rondom Yangon (40ºC). In gebieden als Bagan en Mandalay kan het zelfs nog heter worden. In de bergen is het wel iets koeler. Als je tegen de hitte kan is dit een goede periode om te reizen. Mooi weer, weinig regen en niet zo druk.

Laagseizoen

Regenseizoen Myanmar, BST
Mei t/m september

Het regenseizoen komt in de maand mei inzetten en is op z’n sterkst in de maanden juli tot september. Temperaturen zijn nog steeds aangenaam maar de regen kan het reizen vertragen omdat regen de wegen weg spoelt. Prijzen zakken wel in deze periode.

Ben je op zoek naar mooie routes door Myanmar? Check dan ons routeboek. Hierin staan bijna 30 uitgebreide routes door Azië (waaronder Myanmar) beschreven. Check ons routeboek hier.

Wat is de beste reistijd Myanmar?

Myanmar heeft een tropisch klimaat. Het is bijna altijd warm waardoor het makkelijk reizen is in Myanmar. De beste reistijd Myanmar heeft te maken de drie seizoenen die hierboven beschreven staan.

De beste maanden om Myanmar te bezoeken zijn november tot en met april. De heetste maanden zijn februari, maart en april. De droogste maanden zijn december tot en met maart.

Bagan

Zonsopkomst bij Bagan is mooier in het droge seizoen door de heldere lucht

Beste reistijd per reiziger

Een beste reistijd aangeven is altijd lastig omdat het vaak een persoonlijke kwestie is. De minste regent val van november tot maart. In maart begint de temperatuur al aardig op te lopen en met minder regen kan het daarom behoorlijk warm en benauwd worden.

Voordeel van het regenseizoen is dat de natuur op haar mooist is. In de hete maanden is de natuur minder mooi en kan het heel erg heet worden. De beste reistijd Myanmar is net na het regenseizoen (rond oktober, november) of aan het begin van het regenzoen (rond april, mei).

De temperatuur is dan nog aangenaam en de natuur prachtig! Onderstaande tabel geeft de beste reistijd aan.

Droge seizoen

Vanuit China komt er vanaf november een droge moesson aanwaaien. Dit zorgt voor hoge temperaturen en droge maanden. Hierdoor wordt het vanaf november steeds warmer. Het échte hete seizoen duurt eigenlijk van maart tot mei. Hierin kunnen temperaturen oplopen van 31 graden in Yangon tot 40 graden in Bagan.

Kalaw

Een trekking in Kalaw, in het droge seizoen (decemnber) levert mooie plaatjes op

Regenseizoen

Als je niet van regen houdt en geen extreme regenbuien wil meemaken kan je Myanmar het beste ontlopen rond juni tot oktober. Hoewel het in deze maanden nog steeds warm is (zie tabel) zorgt de moesson, vanuit de Golf van Bengalen voor serieuze regenval.

Je kan er vanuit gaan dat het elke dag wel regent. Wees echter niet bang dat dit lijkt op de regenachtige zoals in Nederland. Regenseizoen houdt in dat het een uur, hooguit twee uur, flink regent en de rest van de dag stralend weer is. De regen valt ook bijna altijd aan het einde van de middag. Voordeel is dat de natuur prachtig groen is!

Koele seizoen

Het koele seizoen loopt van november tot februari. Vanaf februari loopt het over in het droge, hete seizoen. De regen neemt al af vanaf oktober waardoor Myanmar vanaf oktober steeds droger wordt en ook beter te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het in de bergen best fris kan zijn in het koele seizoen.

Meer lezen over Myanmar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU