Budget Maleisië

Een budget Maleisië is voor iedereen anders. Zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, liggen de kosten voor een verblijf in Maleisië lager dan in Nederland. het ligt er aan wat voor type reiziger je bent. De een houdt een budget Maleisië aan van €25 per dag en reist low-budget terwijl de ander voor meer luxe kiest en makkelijk €60 per dag uit geeft.

Als je op reis gaat naar Maleisië en nog niet precies weet wat je uit gaat geven lees dan deze pagina. Hier vertellen we je meer over het budget Maleisië met tips en info over onder andere:

Budget Maleisië

Hoeveel je per dag kwijt bent is moeilijk in te schatten. Niet iedereen reist immers hetzelfde. De echte budget backpackers zouden met €25 per dag rond moeten kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld heel goedkoop slapen in hostels (dormitory) en goedkope snacks scoren op straat (street food).

Uiteraard kan en wil niet iedereen voor €25 per dag reizen. Niet iedereen reist immers low-budget stijl. Er zijn overigens ook maar weinig reizigers die áltijd met het openbaar vervoer reizen en elke dag in dorms slapen.

TIP ♥ reken op ongeveer €40 per dag per persoon als budget Maleisië

Wat gaven wij uit

Wij geven altijd wat meer uit. Als richtlijn gebruiken wij altijd €40 per dag per persoon. Dat betekent dat je iets meer ruimte hebt in je budget Maleisië. Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxepaardjes. We overnachten een keer iets luxer of nemen een keer de minivan i.p.v. de lokale bus.

budget maleisie

Wat kost reizen in Maleisië

Iedereen geeft zijn of haar geld anders uit, maar wat kost reizen in Maleisië? We zullen proberen om een zo goed mogelijk beeld te geven van waar je je geld precies aan uit geeft zodat je je budget Maleisië zelf kunt samenstellen. We houden hierbij rekening met kosten voor accommodatie, eten en drinken en vervoer.

Kosten voor accommodatie

De prijzen voor accommodatie verschillen per regio en seizoen. In het hoogseizoen betaal je op toeristische plekken altijd veel meer dan dezelfde kamer buiten het hoogseizoen. Daarnaast is de locatie prijs bepalend. Als je goedkoop wil slapen ben je het beste af in een dorm (gedeelde slaapkamer) in een hostel. Die boek je al vanaf 30 tot 55 MYR (Maleisische Ringgit). Dat is zo’n €6 tot €10 per nacht.

Een tweepersoonskamer in een hostel kost al snel 90 MYR, ongeveer €19, per nacht. Slaap je liever in een luxer hotel? Reken dan op minimaal €35 per nacht.

Een voorbeeld van onze kosten voor overnachten:

 • Tweepersoonskamer hotel in Kuala Lumpur  €21
 • Tweepersoonskamer in Taman Negara  €16
 • Privekamer hostel in Cameron Highlands €17
 • Budget hotel Georgetown  €13
 • Bungalow Pantai Cenang (Langkawi) €28

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de €20 per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen (€10 p.p.). Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Reken dan op €8 p.p. per dag. De kosten voor accommodatie zijn bepalend voor je budget Maleisië.

Mabul Island

Voor een kamer in dit resort (Mabul Island) betaal je al snel zo’n €45 per nacht

Kosten eten en drinken

Het eten en drinken zal niet heel veel van je budget Maleisië in beslag nemen. In grotere steden kun je namelijk heel erg lekker, maar vooral voordelig eten. Zo betaalde bij in Georgetown voor wat snacks bij een eet kraampje op straat niet meer dan €2.

In Kuala Lumpur kun je snacks krijgen voor 5 tot 10 MYR, zo’n €1 tot €2. Als je voor een maaltijd gaat in een restaurant betaal je snel 25 tot 40 MYR. Ongeveer €5 tot €8.

Een voorbeeld van onze kosten voor eten:

 • Maaltijd in budget restaurant €1,60
 • Lokaal ontbijt  €0,80
 • Street food + drinken €2
 • Croissant ‘westerse’ bar  €1,50
 • Bak aardbeien  €2

Een voorbeeld van onze kosten voor drinken:

 • 0,5 liter water  €0,30
 • Biertje in bar/restaurant €2
 • Verse fruit shake  €3
 • Verse koffie  €2

Kosten per dag

Bij sommige accommodatie zit ontbijt in de kamerprijs dus die kosten heb je niet elke dag. Gemiddeld waren wij zo’n €8 p.p. per dag kwijt aan eten en drinken. Dat is als je niet heel gek doet en veel lokaal eet. En vooral de street food is echt heerlijk!

Eten Maleisie

Street food in Cameron Highlands

Georgetown

Street food in Georgetown

Kosten voor vervoer

Het vervoer in Maleisië is heel goed geregeld. Tussen alle belangrijke trekpleisters rijden minivans of grotere tourbussen. Wat je uit geeft aan vervoer is afhankelijk van hoe je reist. Het lokale vervoer is een stuk goedkoper dan de toeristische opties. Als je op een busreis mee gaat moet je rekenen op zo’n €2 per kilometer. Taxi’s zijn vrij duur, zeker in Kuala Lumpur.

Een busreis van Kuala Lumpur naar Penang kost zo’n 35 to 50 MYR (€7,50 – €10). Die busreis duurt ongeveer 5 uur dus heel erg duur is dat niet. Naar Melaka kost het je ongeveer 15 MYR.

Voorbeeld van onze kosten voor vervoer:

 • Bus Melaka naar KL €3,50
 • Minivan KL naar Kuala Tahan (het dropje voor Taman Negara) incl bootreis  €16
 • Minivan Kuala Tahan naar Cameron Highlands  €16
 • Cameron Highlands naar Georgetown  €7
 • Boot Georgetown naar Langkawi  €14
 • Vlucht Kuala Lumpur naar Kinabalu  €42

Kosten per dag

Vervoer zal na accommodatie de grootste invloed hebben op je budget Maleisië. Wij waren gemiddeld zo’n €15 per dag kwijt aan vervoer, maar wij reisde redelijk veel met minivans en we zijn daarnaast van Kuala Lumpur naar Borneo gevlogen wat de kosten aardig omhoog haalt. Het kan dus zeker goedkoper als je veel met lokale bussen reist.

De bussen zijn vrij goedkoop in Maleisië

Kosten voor activiteiten

Je hebt landen waar ontzettend veel zelf te doen is. Zo hoef je niet veel geld uit te geven aan betaalde activiteiten of tours. Dat is met name in de ‘duurdere’ landen zo. Denk bijvoorbeeld aan Japan of, als je buiten Azië wil gaan, bijvoorbeeld Costa Rica.

In Maleisië kan het beide. Het land leent zich prima om op eigen gelegenheid te verkennen. Zo hebben wij niet veel tours gedaan, maar al met al ben je toch het een en ander kwijt aan bijvoorbeeld entreekosten voor tempels, theeplantages of andere bezienswaardigheden.

Voorbeeld van onze kosten voor activiteiten:

 • Snorkelen Perhentian eilanden  €5 per dag
 • Kajak huren Perhentian eilanden  €7
 • Scooter huren Cameron Highlands  €10
 • Tours in Cameron Highlands  vanaf €5
 • Canopy Walk Taman Negara €1
 • 2 dagen – 1 nacht Mount Kinabalu Tour €355

Kosten per dag

Kosten voor activiteiten vinden wij altijd een beetje een vertekend beeld geven. Ten eerste omdat je niet elke dat een tour doet, ten tweede omdat iedereen andere dingen doet en ten derde omdat een meerdaagse hike zoals naar de Kinabalu je budget aardig verhoogt. Wij waren gemiddeld ongeveer €10 p.p per dag kwijt aan activiteiten, maar daar zit wel ruim €200 p.p. bij voor de klim van Kinabalu.

Budget Maleisië

De bussen zijn vrij goedkoop in Maleisië

Maleisische Ringgit

In Maleisië betalen ze met de Maleisische Ringgit (MYR of RM). Je kunt de actuele koers checken op xe.com. Biljetten zijn er in 1, 5, 10, 20, 50 en 100 MYR. Munten komen in kleinere bedragen maar worden nauwelijks gebruikt. Probeer zo veel mogelijk kleine biljetten te gebruiken. Daarmee doelen we op alles lager dan 100 MYR. De kleinere winkels of eet kraampjes hebben vaak niet terug van een briefje van 100.

Creditcard en bankpassen

Op bijna alle plekken kun je met je westerse bankpas betalen en geld uit ATM’s halen. Houd er wel rekening mee dat er per ATM transactie een klein bedrag betaald moet worden. Je kunt dus beter meer cash in een keer pinnen. Creditcards kunnen gebruikt worden in hotels, ATM en sommige touroperators. Wij raden aan om ALTIJD een creditcard mee te nemen omdat deze internationaal vaker worden geaccepteerd dan pinpassen.

Pinnen

Pinautomaten, of ATM’s, vind je door heel Maleisië behalve in afgelegen gebieden. Bijna alle ATM’s accepteren Nederlandse bankpassen en creditcards. Probeer bij voorkeur een ATM te gebruiken die vast (of binnen) staat aan bankkantoren. Skimming komt namelijk voor in Maleisië. Een beveiligde ATM is daarom beter.

TIP ♥ – vergeet niet je pinpas in te stellen op ‘Pinnen Wereldwijd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven