Huay Xai is een klein, rustig stadje in het noorden van Laos tegen de grens van Thailand. Het ligt ingeklemd tussen de bergketens en wordt gescheiden van Thailand door de Mekong Delta, de machtige rivier die dwars door Zuidoost-Azië stroomt. Het is een populaire plek om de grens over te steken vanuit Chiang Rai naar Laos. Ik deel graag mijn tips.

Toegangspoort naar Laos

Omdat de overgang van Thailand naar Huay Xai alleen bestaat uit het oversteken van de Mekong, is Huay Xai vaak de eerste plek in Laos die reizigers zien. Huay Xai is nu niet bepaald een Vang Vieng of Luang Prabang, maar don’t worry (zoals men in heel Laos doet), het is leuker dan je denkt!

Het is een slaperig grensstadjen maar heeft wel zijn charme. Zo vind je er markten, genoeg guesthouses en cafés.

Slow, slow, slow

Dit dorpje, want meer is het niet, is bekend door het feit dat je hier de grens over kunt steken tussen Thailand en Laos. Ook ik begon hier mijn reis, om vervolgens op de slowboat naar Luang Prabang te reizen.

Huay Xai is de toegangspoort tot Laos en met name de Gibbon Experience. Het meest spraakmakende en duurzame avontuur in de jungle van Laos.


Huay Xai
Prima uitzicht in Huay Xai
Huay Xai
De omgeving is prachtig

4x leuke dingen om te doen in Huax Xai

Huax Xai is niet zo’n hele spannende stad. Het is meer een doorreisplek voor mensen die vanuit Thailand naar Laos reizen. Dat betekent niet dat er helemaal niets te doen is.

Hieronder een aantal leuke dingen om te doen.

#1 Boek de Gibbon Experience

In Laos één van de meest bezochte en bekendste jungle ervaringen. Bij The Gibbon Experience verblijf je enkele dagen in de jungle van het Bokeo natuurreservaat in Noord Laos. Wat de The Gibbon Experience zo bijzonder maakt, is het feit dat je in boomhutten slaapt op zo’n 40 meter hoogte.

Om van de ene boom naar de andere te gaan is er een soort zipline systeem gemaakt om de boomhutten met elkaar verbinden.

De omgeving is erg mooi en de rust zeer heerlijk. Dat je dan ook nog eens tussen de bomen door mag slingeren is voor mij een grote plus! Het mooiste van The Gibbon Experience is echter dat een deel van de opbrengsten naar het natuurreservaat gaan.

Met dit onvergetelijke avontuur steun je ook nog eens een goed doel!

TIP ♥ – de classic tour (3 nachten/2 dagen) is de goedkoopste optie. Prijzen check je op hun website (zie link hierboven).

#2 Neem de slowboat naar Luang Prabang

Iets wat veel reizigers doen in Huay Xai, is de slowboat nemen richting het zuiden waar Luang Prabang de eindbestemming is. De route die je aflegt, is schitterend en een hoogtepunt van veel reizigers tijdens hun reis door Laos.

De reis duurt twee dagen en onderweg slaap je in Beng of Pak Tha. Heel veel is er niet te doen tijdens deze reis, het is vooral toekijken hoe de mooie natuur aan je voorbij trekt.

Op de boot reizen geen locals, wat als enige nadeel gezien kan worden. Reizigers die echt in contact willen komen met de lokale bevolking zullen deze bootreis wellicht overslaan.

Huay Xai naar Pakbeng
Onderweg met de sloboat
Huay Xai
Enjoying the view

#3 Verken het dorpje

De meeste reizigers komen hier aan vanuit Thailand, overnachten hier en reizen  de volgende dag weer verder. Begrijpelijk, want er zijn mooiere plekken in Laos (zo eerlijk moet ik zijn.

Als je wat langer de tijd hebt, is het leuk om het dorpje te verkennen. Heel lang heb je er niet voor nodig, want het is niet groot. Bekende bezienswaardigheden in het dorpje zijn:

  • De morning market (niet voor mensen met een zwakke maag)
  • De Wat Keophone Savanthanaram
  • Fort Carnot
  • Wat Khonekeo Xaiyaram (iets buiten het dorp)

Huay Xai

#4 Relax aan de rivier

Het leukste om te doen is gewoon neerploffen in een van de barretjes aan het water. Het is leuk om het lokale leven voorbij te zien komen op en rond de rivier. Werkelijk alles wordt vervoerd over het water.

Er is zelfs iets van een boulevard gemaakt, wat uiteindelijk niet meer is dan een verharde straat. Je vindt genoeg accommodatie, restaurants en bars aan het water.

TIP ♥ – voor een beter uitzicht kun je beter een hoger gelegen bar of accommodatie kiezen. Dan kijk je uit over de de rivier en het dorp.

Huay Xai
De omgeving is prachtig

Overnachten in Huay Xai

Het dorpje is niet zo groot. De laatste jaren groeit het stadje echter steeds sneller, omdat er meer reizigers komen. Dat merk je altijd het snel groeiende aantal accommodaties. Zo ook hier.

Het maakt niet zo veel uit waar je overnacht, aangezien je binnen 10 minuten het hele dorp verkent.

Slapen in Thailand of Laos

Als je uit Thailand komt, kun je er ook voor kiezen om in Thailand te overnachten. Tegenover Huay Xai ligt namelijk Chiang Khong, de Thaise versie van Huay Xai. Hier vind je iets meer, en betere accommodatie.

Wij sliepen zelf in Chiang Khong aan de rivier en dat is naar mijn mening de leukste plek om te overnachten. Overdag zie je het dagelijkse leven voorbij tuffen over de rivier en ’s avonds kun je lekker je biertje drinken op je eigen dek.

TIP ♥ – bekijk ons overzicht van de beste accommodatie in de buurt

Hoe kom je er?

Huay Xai is het makkelijkste te bereiken vanuit Thailand. De meeste reizigers steken hier de grens over. Wij kwamen zelf uit Chiang Rai naar Chiang Khong om vervolgens de grens over te steken naar Huay Xai.

Je kunt ook vanuit Chiang Mai de reis maken naar Chiang Khong. Dit is een rit van ongeveer 5 uur. Bij alle accommodaties en touroperators kun je deze trip boeken.

Slowboat naar Luang Prabang

Bijna iedereen neemt vanaf hier de slowboat naar Luang Prabang. Terecht want het is een toffe route. Je vaart in 2 dagen naar Luang Prabang. De eerste dag vaar je naar Pakbeng, wat zo’n 6 uur varen is.

De boot stopt niet onderweg dus zorg voor genoeg eten en drinken onderweg. Je overnacht in Pakbeng. De volgende dag reis je rond 8:30 verder naar Luang Prabang, waar je aan het eind van de middag aan komt.

Huay Xai naar Pakbeng
Onderweg naar Pakbeng

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven