Bolaven plateau

Het Bolaven Plateau ligt in het zuidoosten van Laos, twee uur rijden van de stad Pakse in de provincie Champasak. Het Bolaven Plateau staat in Laos ook bekend als het Phu Phieng Bolaven en is beroemd vanwege het koele klimaat, schitterende watervallen, vruchtbare grond, regenwouden en koffieplantages. Doordat het Bolaven Plateau nog niet ontdekt is door het massatoerisme blijft de mystiek en rust in dit gebied bewaard.

Waterval walhalla

Het Bolaven Plateau is in Laos bekend vanwege zijn koffieplantages. Je kunt hier dan ook een heerlijk kopje koffie scoren. Het Bolaven Plateau is lang onaangetast gebleven totdat de Fransen hier kwamen met het aanleggen koffieplantages, rubber en bananenbomen.

Na de onafhankelijkheid in de jaren ’50 en de bombardementen van de Amerikanen raakte de regio al snel verlaten. De regio was strategisch gezien erg belangrijk en heeft zwaar te verduren gehad tijdens de oorlog. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid niet ontplofte bommen die hier nog liggen.

Je kunt het Bolaven Plateau bereiken via Savannakhet of Vientiane vanuit Si Phan Don in Cambodja.

Gelukkig hebben de Laven, de bewoners van het gebied, zich weer gestort op het verbouwen van koffie. Naast koffie wordt hier ook fruit verbouwd. De belangrijkste bewoners in de regio zijn de Laven. Bolaven betekent ook ‘Plek van de Laven’. Naast de Laven vindt je nog veel onbekende bergvolkeren in deze regio zoals de Katu, Tahoy en Suay.

Bolaven Plateau

De mooiste watervallen van Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau herbergt een aantal spectaculaire watervallen. Rondom deze watervallen kan je mooie wandelroutes lopen en genieten van de prachtige omgeving.

Er zijn een aantal watervallen bij het Bolaven Plateau waarvan de Tad Fane, Tad Champi en Tad Yuang de bekendste zijn.

#1 Tad Fane Waterval

Tad Fane bestaat uit twee watervallen. Het water valt van 120 meter hoogte in een diepe afgrond daar waar de jungle ophoudt. Een mooie uitvalsbasis hiervoor is het Tad Fane Resort. Je hebt hier een spectaculair uitzicht over de jungle en de watervallen.

De huisjes liggen dicht bij de vallei in de bossen wat een geweldige sfeer heeft. Je kunt de watervallen tevens bekijken door naar het officiële uitkijkpunt te af te dalen. De bordjes met doodshoofden geven wel aan dat dit geen geasfalteerde weg betreft.

Mocht je het uitkijkpunt wel halen is vooral het geluid van het kletterende water prachtig.

Bolaven Plateau

Tad Fane Waterval

#2 Tad Champee Waterval

Deze waterval bezoek je niet op je vrije zondagmiddag. De Tad Champee (Champi) ligt namelijk behoorlijk afgelegen. Bordjes zijn er bijna niet te vinden dus je wel enigszins een goed doorzettingsvermogen hebben.

Na lang wandelen bereik je uiteindelijk een soort parkeerplaats waarvandaan het avontuur naar de Tad Champi waterval begint. Je kunt kiezen om naar de waterval te gaan via een zelf gemaakte trap. Deze is niet voor de onervaren trapklimmers.

Je kunt hier zelfs achter de waterval komen als je je best doet.

Tad Champee Laos

#3 Tad E-Tu Waterval

De waterval met de meest funky naam is de E-Tu waterval. Ze zijn niet spectaculair groot, maar wel makkelijk te bereiken vanuit Falls View Resort Tad E-Tu, aan de andere kant van de hoofdweg (16E).

#4 De Tad Yuang

Groter dan de Tad Champi, maar kleiner dan Tad Fane. Tad Yuang is een waterval waar toeristen makkelijk terecht kunnen. In tegenstelling tot de andere watervallen kun je hier boven bij de waterval komen wat een spectaculair beeld geeft.

Je komt hier door een scooter te huren en vanuit het Tad Fane Resort een klein stukje terug te lopen over de hoofdweg. De borden zijn niet te missen.

Tad Yuang Bolaven PlateauTad Yuang

#5 Rij de Bolaven Loop

Het Bolaven Plateau is een leuke dagtrip vanuit Pakse, maar wij raden aan om een paar dagen de tijd te nemen hier. De immense watervallen, de prachtige regenwouden en de trekkings die je hier kan doen bieden genoeg vermaak voor een paar dagen.

Een mogelijkheid daarvoor is het rijden van de Bolaven Loop. Deze is te doen in 2 of 3 dagen. Het begint in Pakse waar je een tour kunt boeken, maar ook een scooter kunt huren om zelf te rijden.

De route kun je navragen bij je accommodatie en de scooter verhuurbedrijven, maar het is grofweg van Pakse via Bachiang naar Tat Lo (waterval). Daar overnacht je om de volgende dag via Thateng en Paksong weer naar Pakse te rijden.

Bolaven PlateauLandschap onderweg

Hoe kom je er

Het Bolaven Plateau is makkelijk te bereiken vanuit Pakse. Je zult dus wel eerst naar Pakse moeten reizen. Dat is vooral makkelijk als je vanuit Si Phan Don (4.000 Islands) komt of uit Champassak.

Als je eenmaal in Pakse bent heb je de keuze om een scooter te huren en naar het Bolaven Plateau te rijden (navigeer naar Bolaven Plateau Coffee Producers). Je kunt ook een minivan of taxi inhuren. Dit kost niet meer dan €10 p.p.

Voor informatie over waar de bus gaat of hoe je een minivan regelt, kun je het beste in Pakse rondvragen.

Overnachten in het Bolaven Plateau

Er is niet heel veel accommodatie bij het Bolaven Plateau. Wij sliepen zelf in het Tad Fane Resort, dicht bij de meeste watervallen. Een andere optie is het Falls View Resort Tad E-Tu.

Een van de betere opties is Sabaidee Valley. Betaalbaar, mooie kamers en een infinity pool met een waanzinnig uitzicht. Helaas kwamen wij hier te laat achter 🙂

Je kunt ook in Pakse overnachten en een dagtrip naar het Bolaven Plateau maken.

Locatie

0 gedachten over “Bolaven plateau”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven