In Muang Sing ga je terug in de tijd. Het is een klein stadje in de Gouden Driehoek dat grenst aan Myanmar en de groene heuvels van China. In de jaren ’90 was Muang Sing een absolute must-see in Laos, maar vandaag de dag staat het maar bij weinig reizigers in de top drie voor Laos. Vroeger was het een belangrijke plek voor de opiumhandel. Dat is niet meer zo, en steeds meer mensen weten Muang Sing weer te vinden. Gelukkig maar!

Terug in de tijd in Muang Sing

Muang Sing ligt op slechts 11 kilometer van de Chinese grens en wordt omringd door een prachtig berglandschap. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor reizigers die het ongerepte noorden van Laos willen ontdekken.

Vroeger reisde mensen snel verder naar Nong Khiaw of Luang Prabang, maar de laatste jaren weten reizigers dit stadje weer te vinden vanwege de schitterende regio en de relaxte sfeer.

In de stad zelf vind je nog etnische groepen gekleed in traditionele kledij die op de markt hun spullen verkopen. Daarnaast is de omgeving rondom Muang Sing redelijk vlak waardoor je hier goed kan wandelen en fietsen.

TIP ♥ – huur een fiets om de omgeving te verkennen.

Muang Sing

8x dingen om te doen in Muang Singh

Heel veel belangrijke bezienswaardigheden vind je niet in Muang Singh. De omgeving en de sfeer in de stad zelf, is de voornaamste reden voor mensen om hier naar toe te reizen.

Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

#1 Bezoek de ochtendmarkt Muang Singh

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de ochtendmarkt die lokaal bekend staat als Muang Sing’s Talat Sao.

We raden aan om hier zo vroeg mogelijk naar toe te gaan om de drukte te voorkomen. Het leukste aan de markt zijn ongetwijfeld de bergstammen als de Thai Dam, Thai Lu, Hmong, Akha en de Yao die hier hun spullen verkopen.

Hou er rekening mee dat er ook vlees verkocht wordt. Voor mensen die dit niet eerder gezien hebben, kan dat even schrikken zijn.

#2 Slaap in een van de homestays

In Muang Sing kun je verschillende hikes doen (zie hieronder). Daarbij slaap je bij lokale families. Dit is een unieke manier om kennis te maken met het lokale leven in dit gedeelte van Laos. De dorpjes waar je kunt slapen zijn Yao Village en Akha Village of een combinatie van beide (2 nachten).

Tijdens zo’n homestay kook je met de locals samen en slaap je in hun huis.

TIP ♥ – een homestay kost ongeveer $20 per nacht per persoon.

Muang Sing

De markt

#3 Ga naar het Tribal Museum

Langs de hoofdweg vind je het Tribal Museum. Een eenvoudig, maar elegant houten gebouw dat de lokale kleding en enkele Boeddha beelden tentoonstelt.

Volgens de borden is het museum is open op ma-vrij van 8:30 uur tot 16:30 uur en op zaterdag van 8:00 tot 11:00 uur, maar helaas blijkt dat in praktijk niet altijd waar te zijn.

#4 Huur een fiets en verken de omgeving

Muang Sing zelf heeft niet echt bezienswaardigheden. Het is vooral de omgeving die de reizigers hier naar toe brengt. Muang Sing wordt vooral gebruikt als uitvalbasis voor tochten door deze omgeving.

Je kunt hier mooie wandelingen maken of voor een euro per dag een fiets huren en de omgeving verkennen. De fiets (of een scooter) is het ideale vervoersmiddel hier, omdat je veel kunt zien en niet gebonden bent aan een tour.

TIP ♥ – fietsen kun je zeer makkelijk en voordelig huren. De meeste accommodaties verhuren fietsen. Evenals scooters.

Muang Sing

De omgeving is schitterend

#5 Bezoek de Wat Sing Jai

Verscholen achter het museum vind je de belangrijkste tempel van de stad, de oude Wat Sing Jai. Dit is een mooie, rustieke tempel die ze in feestelijke kleuren hebben geschilderd. Als je in de ochtend gaat, is er meestal veel activiteit.

Het heeft ook een museum, maar omdat de artikelen van hoge waarde zijn, is het voor bezoekers gesloten uit angst voor diefstal.

TIP ♥ – een andere belangrijke tempel is de Wat Namkeo.

#6 Ga mountainbiken

De omgeving van Muang Sing is erg indrukwekkend. Het stadje is omringd door bossen en jungle. Die lenen zich niet alleen goed voor wandelingen, maar ook voor mountainbiken. Je kun hier dan ook verschillende fietstochten maken door de omgeving variërend van één dag tot twee dagen.

Je fietst niet alleen door de natuur, maar ook langs verschillende lokale dorpjes waar je mee kunt doen met verschillende activiteiten zoals weven of koken.

Vang Vieng Laos

#7 Hiken in de omgeving

In de omgeving van Muang Sing zijn verschillende wandeltochten die je kunt maken. Je loopt door de schitterende omgeving en langs verschillende lokale dorpjes. Het voordeel is dat deze hikes voor iedereen goed te doen zijn.

In de meeste guesthouses kun je een kaart kopen waar de meeste routes op staan.

Het is leuker om met een gids een hike te doen. De hikes variëren in lengte van 1 dag tot 3 dagen waarbij je gelijk een homestay doet.

#8 Leer over de opiumtijd Muang Sing

Vroeger was Muang Sing een belangrijk handelscentrum tijdens de Franse opium monopolie. Rond de jaren ’40 van de vorige eeuw was de opiumhandel zelfs een kwart van de inkomsten voor Laos.

De opiumhandel nam enorme vormen aan en werd een steeds groter broeinest met criminele activiteiten. Thailand heeft als eerste de opiumhandel teruggedrongen en hierop volgde ook Laos en Myanmar, hoewel hier nog steeds wel in opium gehandeld werd.

Vanuit Muang Sing kun je een leuke dagtrip maken naar Luang Namtha via de Namtha River

Muang Sing

Local life

Overnachten in Muang Sing

Muang Sing heeft gelukkig weer de aantrekkingskracht terug. Dat nog niet te merken aan het aantal accommodaties, want die zijn er nog steeds niet in grote aantallen.

De meeste mensen overnachten in het nabij gelegen Luang Namtha. Daar vind je veel meer accommodaties.

Dagtrips

Luang Namtha ligt op zo’n 2 uur rijden dus het is ook goed mogelijk om een dagtrip te maken vanuit Luang Namtha. Deze kun je daar makkelijk boeken. Je vindt hier ook meer accommodatie. Deze kun je hier boeken.

Hoe kom je er?

Van Luang Namtha rijden er meerdere keren per dag kleine bussen naar Muang Sing. Het is een afstand van 60 kilometer en de busjes vertrekken om doen er ongeveer twee uur over. Bustickets zijn vaak niet meer dan €5.

Er is geen openbaar vervoer in de stad.

Vanuit Thailand

Je reist altijd via Luang Namtha, maar niet als je uit Thailand komt. Iets wat veel reizigers doen. Als je vanaf Huay Xai komt, een grensplaats tussen Thailand en Laos kun je makkelijk naar Muang Sing.

Vanaf Ban Huay Xai is het zo’n 7 tot 8 uur met de bus.

TIP ♥ – voor €10 per dag kun je een brommer huren.

Locatie Muang Sing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven