Si Phan Don – 4000 eilanden

Si Phan Don, ook wel bekend als de 4000 Islands, is een eilandengroep in de Mekong rivier in Laos. Het is een van de mooiste plekken van het land waar je makkelijk een weer kunt verblijven. Het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Alles gaat hier in een rustig, laid-back tempo, zelfs voor Laotiaanse begrippen. De natuur is oogverblindend mooi en het is zo’n plek waar je drie dagen plant, maar uiteindelijk drie weken blijft. stap op de fiets en verken de kleine eilandjes, plof neer in een van de barretjes aan het water of blijf in je hangmat hangen en wacht op de zonsondergang (en die zijn mooi!).

Het indrukwekkende Si Phan Don

De grootste eilanden bij Si Phan Don zijn Don Khong, Don Det en Don Khon. Alle eilandjes liggen in de Mekong rivier, de belangrijkste rivier in deze regio. In het regenseizoen wordt de Mekong hier zo’n 14 kilometer breed. Het is daarmee het breedste punt van de Mekong.

Tijdens het droge seizoen trekt de Mekong zich terug en komen er honderden eilandjes tevoorschijn.

Een must-see

De 4000 Islands is één van de bekendste trekpleisters van Laos. En terecht. De natuur en de rust die je hier vindt, is ongekend. De bewoners zijn uitermate vriendelijke en de natuur is verbluffend.

Je kan genieten van groene rijstvelden, de vissers op de Mekong, authentieke dorpjes, oude tempeltjes en schitterende watervallen.

Daarnaast zullen de adembenemende zonsondergangen en de mystiek van de Mekong rivier je versteld doen staan.

TIP ♥ – zorg dat je camera opgeladen is als de zon onder gaat. De zonsondergang is hier indrukwekkend!

Si Phan Don
Het uitzicht op de Mekong

De belangrijkste eilanden

Si Phan Don, of de 4.000 Islands, kent drie grote eilanden; Khong, Det en Khon. Er liggen nog veel meer eilandjes, maar de meeste kun je niet bezoeken of zijn zo klein dat het nauwelijks een eiland te noemen is.

Don Khong en Don Det zijn de belangrijkste eilanden.

Don Khong

Dit is het grootste eiland binnen de 4000 Islands met een omtrek van 32 kilometer. Het is daarnaast ook het meest laid-back. Je vindt hier de meeste accommodaties en touroperators waar je verschillende tours kunt boeken.

Si Phan Don is qua toerisme nog niet te vergelijken met populairdere attracties in Azië, maar in het backpackers circuit wordt deze regio steeds populairder. Helemaal ongerept is het ook niet meer.

Don Det

Don Det is veruit het populairste eiland van Si Phan Don, vooral onder backpackers. Dit eilandje staat ook bekend als het “backpacker” of “party” eiland.

Hoewel Si Phan Don meestal vrij ontspannen en stil is, is Don Det het eilandje waar feestjes worden gegeven, vooral in het noordelijke deel waar de boot aankomt.

Als je vermaak zoekt en ’s avonds wat gezelligheid wil, is dit het eiland voor jou. Don Det is ook een klein eiland, dus alle afstanden zijn loopbaar, hoewel de meeste mensen op de fiets rondrijden.

Het is overigens niet te vergelijken met feestjes op bijvoorbeeld Koh Phangan.

TIP ♥ – huur een fiets en verken de omgeving (en spot Irrawaddy zoetwaterdolfijnen)

Wat is er te doen op Si Phan Don

Er is genoeg te doen op Si Phan Don. Hoewel de meeste reizigers naar de eilanden komen om lekker te relaxen aan het water zijn er ook genoeg dingen te doen. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen verblijven zonder je een dag te vervelen.

We hebben een aantal activiteiten op een rijtje gezet.

#1 Huur een fiets en verken de eilanden

Er is geen betere manier om Si Phan Don te verkennen dan op de fiets. Er zijn veel (zand) wegen op de eilanden die door een aantal mooie gebieden gaan. Het is hier heerlijk rustig en met de fiets kun je makkelijk grote delen van het eiland bezoeken.

Je kunt ook over de brug fietsen tussen de eilanden Don Det en Don Khon.

TIP ♥ – een fiets huur je in het noordelijke deel van Don Det (waar de boten aankomen) voor ongeveer 10.000 kip per dag.

natuur Laos
Toen groene brillen nog hip waren

#2 Ga kajakken

Kajakken begint steeds populairder te worden in Si Phan Don. Het is een geweldige manier om het leven op en rond de Mekong te verkennen. Sommige rondleidingen brengen je zelfs langs een aantal stroomversnellingen.

Tijdens het regenseizoen (mei t/m oktober) wordt het afgeraden om te kajakken (evenals tuben, wat hier ook kan). De rivier kan dan behoorlijk wild worden.

#3 Bezoek de Somphamit waterval

Si Phan Don wordt omringd door water dus het is geen verrassing dat er een aantal watervallen zijn. Van de vele watervallen die er te zien zijn, is de Somphamit waterval op Don Khon het makkelijkst bereikbaar.

Je kunt de waterval bereiken door een fiets te huren en de weg te volgen naar de waterval. Als je vanaf Don Det komt moet je de brug oversteken naar Don Khon.

TIP ♥ – je moet 35.000 kip betalen om de waterval te bekijken

Somphamit waterval
De waterval

#4 Dolfijnen kijken

Rondom Si Phan Don zwemmen de Irrawaddy dolfijnen. Ze leven in de Mekong-rivier en laten zich regelmatig zien. Je kunt een bootje huren om ze te bekijken. Deze dolfijnen zijn zeer zeldzaam en moeten met respect behandeld worden.

De meeste touroperators houden dit gelukkig in de gaten, maar helaas niet allemaal. Zorg ervoor dat je gids de motor uitzet wanneer je naar het leefgebied gaat. De dolfijnen komen boven water om wat lucht te krijgen.

De maanden december tot en met mei zijn de beste maanden om dolfijnen te spotten.

Si Phan Don

#5 Genieten van de zonsondergang

Als je ergens in Laos mooie zonsondergangen kunt ervaren dan is het wel op Si Phan Don. De zonsondergang hier is werkelijk schitterend. De hemel kleurt helemaal oranje. De rivier en de bomen dienen als prima achtergrond.

En wat is er nou lekkerder dan met een biertje (of wat fris) in een hangmat liggen en langzaam de zon onder te zien gaan? Zorg er voor dat je camera goed is opgeladen want je zal een hoop foto’s willen nemen!

TIP ♥ – een goede plek om de zon onder te zien gaan is Sunset Huts aan de westkant van het dorpje op de noordpunt van Don Det.

Si Phan Don
Zonsondergang bij Si Phan Don

Si Phan Don

#6 Doe lekker niks!

Je hoeft natuurlijk niet iets te ondernemen. Si Phan Don is zo’n typische bestemming waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk veel langer blijft.

Veel reizigers blijven lekker hangen in hun hangmat en laten de dag komen zoals die komt; rustig, mooi, sfeervol en laid-back. Een van de beste plekken om ‘neer te ploffen’ en van het leven te genieten is Datta Bananaleaf Restaurant.

Een heerlijke plek aan het water met een chille vibe.

Back in time

Dat het toerisme op Don Khonh net op gang komt merk je op de eilandjes. Zo heeft Don Khonh al 10 jaar langer stroom dan de andere eilanden. Daarnaast heeft het deels geasfalteerde wegen waardoor je goed kunt fietsen.

Fietsen is overigens de beste manier om je te verplaatsen op de eilanden. Verder vind je op Don Khonh de indrukwekkende Khone-Phapheng en de Li Phi (Tat Somphanit) watervallen die absoluut het bezoeken waard zijn.

Op Don Det kun je NIET pinnen. Dit kan alleen in Ban Nakasang, het dorpje waar de longtail boat naar Don Det gaat

Stroomopwaarts of stroomafwaarts

De dorpjes in Si Phan Don hebben overigens allemaal een naam verbonden aan hun positie stroomopwaarts of stroomafwaarts in de Mekong. Eilanden die stroomopwaarts liggen worden aangeduid met hǔa (hoofd), eilanden die stroomafwaarts liggen heten hǎang (staart).

Ben je dus in Ban Hua Khong dan zit je aan het noordelijke uiteinde Don Khong, terwijl Ban Hang Khong is aan de zuidkant ligt.

Si Phan Don

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende opties om bij Si Phan Don, of Don Det, te komen. Hieronder vind je de makkelijkste opties.

Vanuit Pakse

Dit is veruit de makkelijkste en goedkoopste optie. Pakse is de bekendste stad in de buurt van Si Phan Don. In Pakse kun je complete tours boeken met minivan en bootreis naar Don Det. Dit kost ongeveer 70.000 KIP en duurt zo’n 2 tot 3 uur.

Als je zelf richting Don Det reist (zonder tour) betaal je voor de boot naar de eilandjes zo’n 30.000 KIP. Van de eilandjes terug naar het vaste land is het zo’n 50.000 KIP.

Vanuit Cambodja

Je kunt ook vanuit Cambodja naar Don Det reizen. In Phnom Penh kun je complete tours boeken naar Don Det. Dit is echter een behoorlijke reis. Ze regelen dan gelijk je visum.

Je kunt ook zelf een Visa on Arrival kopen (ongeveer $35) bij de grens bij Veun Kham (Laos en Dom Kralor (Cambodja). Dit is de enige grensovergang tussen Cambodja en Laos.

Beste plekken om te overnachten

Er is genoeg accommodatie te vinden in Si Phan Don. Zoals eerder vermeld, zijn Don Khong en Don Det de eilanden met de meeste accommodatie.

De eilanden zijn met een brug met elkaar verbonden en met de fiets, fiets je zo van het ene naar het andere eiland. Het maak dus niet heel veel uit waar je overnacht. Wij sliepen zelf in Little Eden, in het noorden van Don Det.

Andere goede opties zijn Senesothxuen Hotel (± €40 p. nacht),  Pon Arena Hotel (± €65 p. nacht), Dokchampa Guesthouse (± €35 p. nacht) of Don Som Riverside Guesthouse (± €5 p. nacht).

TIP ♥ – boek ze direct via Booking.com

Beste reistijd

De beste tijd om Si Phan Don te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot maart. De temperaturen zijn dan lager. Het hete seizoen, van maart tot mei, is over het algemeen ook goed, omdat je af te in de rivier kunt springen om af te koelen.

Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het moeilijker zijn om naar de eilanden te komen.

Voordeel van het regenseizoen is dat de Mekong meer dan 14 kilometer breed wordt, waardoor bijvoorbeeld de Khon Phapheng Waterval veel spectaculairder is.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven