Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vientiane

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Vientiane is de hoofdstad van Laos. In tegenstelling tot veel andere hoofdsteden is de sfeer in Vientiane gemoedelijk. De stad oogt klein en vooral in het centrum is het erg gezellig. Je vindt er veel leuke cafés en restaurants, leuke bezienswaardigheden en heerlijk streetfood. Veel reizigers trekken gelijk door, maar het is de moeite waard om een dag of twee te blijven om de stad te verkennen.

De meest relaxte hoofdstad in Azië

De stad telt ongeveer 550.000 inwoners en is daarmee de kleinste hoofdstad van Zuidoost-Azië. Dit valt ook meteen op. Waar steden als Bangkok of Ho Chi Minh soms wat chaotisch en hectisch overkomen met brommers en bussen is Vientiane veel meer ontspannen.

De hoofdstad van Laos ligt aan de Mekong en is voor vele reizigers het startpunt van hun route door Laos.

Vientiane ligt aan de Mekong en door de ligging van de stad heb je hier schitterende zonsondergangen. Je vindt hier ook eet kraampjes waar je van alles kunt krijgen.

Veel bezoekers trekken richting de ‘boulevard’ langs de Mekong. Hier vind je sfeervolle restaurantjes waar je bovendien een mooi uitzicht over het water hebt en waar de meeste activiteiten plaatsvinden.

Vientiane heeft verschillende highlights, maar probeer vooral te genieten van de vele internationale gerechten (veel Frans) en een Beer Lao langs de boulevard.

Patuxai

De bekende Patuxai

 

8x leuke dingen om te doen in Vientiane

Veel reizigers reizen gelijk door naar Luang Prabang of Vang Vieng, maar geef Vientiane wat tijd. Het is geen megastad. Het is niet te vergelijken met Bangkok of Hanoi en aan twee dagen heb je genoeg om de hele stad te zien. Haast vooral niet te veel in deze stad en geniet in de vele sfeervolle restaurantjes en cafeetjes of op de Talat Sao ochtendmarkt.

Vergeet zeker niet een Beer Lao te drinken: deze wordt gezien als het beste biertje van Azië! Dit zijn andere highlights in en rondom de stad.

#1 Bezoek de bekendste; de Patuxai

Een mooie bezienswaardigheid is de Patuxai. Deze triomfboog (geïnspireerd door de Arc de Triomphe) werd gebouwd in de jaren 60 van de twintigste eeuw. Patuxai betekend letterlijk ‘boog‘.

Grappig om te weten is dat de Patuxai werd gebouwd met cement dat de Verenigde Staten hadden geschonken voor de bouw van een luchthaven.

Het monument is te vinden in het Patuxai Park, een gebied waar ook veel locals komen om te ontspannen. Voor een klein bedrag kun je de trap naar de top van de toren beklimmen. Hier heb je een prachtig uitzicht op de stad, vooral bij zonsondergang.

TIP ♥ – entree tot de Patuxai is 5.000 Kip p.p.

Patuxai

Patuxai, Laos

Uitzicht vanaf de top van Patuxai

#2 Verken nog een tempel; de Wat Si Saket

De belangrijkste tempel in Vientiane is de Wat Si Saket. Deze tempel werd gebouwd in 1818 door koning Anouvong. Het is de oudste tempel in Vientiane en geheel intact.

De tempel is gebouwd in de Thaise stijl en een keer gerestaureerd door de Fransen in 1913. In de Wat Si Saket vindt je bijna 6.840 boeddha’s!

De heldere gele pilaren en gedetailleerd rood dak (die allemaal het gevolg zijn van verschillende restauraties sinds de bouw) maken het een van de mooiste tempels in de stad.

Wat Si Saket Vientiane

Wat Si Saket

#3 Ga naar de Pha That Luang

De Pha That Luang is een opvallende verschijning zo’n drie kilometer buiten het stadscentrum. Het gouden complex is een boeddhistische stoepa en tevens een belangrijk nationaal symbool.

De Pha That Luang is verwerkt in het wapen van Laos en staat afgebeeld op de bankbiljetten. Bij de Pha That Luang vindt je een beeld van de Koning Jayavarman VII, heerser van het Khmer-rijk van 1182 tot 1215.

That Luang, of de Grote Stupa, is het heiligste monument in heel Laos, en zeker een van de mooiste van de land. Dit gigantische gouden tempelcomplex dateert uit de 16e eeuw. Het is zeker een bezoek waard, omdat er rondom de tempel ook veel leuke dingen plaatsvinden.

De tempel is makkelijk bereikbaar via de tuk-tuk, of als je heel energiek bent, per fiets (die in veel hostels in het stadscentrum worden verhuurd).

TIP ♥ – entree tot de tempel is 5.000 Kip

Vientiane

Pha That Luang

Pha That Luang

Vientiane

De Pha That Luang

#4 Wandel over de Vientiane Night Market

Maak een wandeling langs de rivierfront in Vientiane waar je de grote nachtmarkt niet te missen is. Je vindt er veel rode tentjes en veel toeristen die een koopje zoeken. Verkopers zetten hun stalletjes meestal op rond zonsondergang.

Ze verkopen alle typische producten die je zou verwachten zoals souvenirs, elektronica, kleding, accessoires en schilderijen. Het is zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar souvenirs of lekker eten.

TIP ♥ – het is geopend van 18:00 tot 22:00 uur.

Night Market Vientiane

De avondmarkt

#5 Meer een ochtendmens? Check de Talat Sao Market

De Talat Sao is de bekendste ochtend markt van Vientiane. Zoals gebruikelijk in Azië verkopen ze hier een hoop dingen. Je vindt hier winkeltjes, groente, fruit, restaurantjes, kleding, juwelen en zijde.

De markt is dagelijks geopend van 7:00 tot 16:00 uur.

#6 Bezoek het Buddha Park (Xieng Khuan)

Het beroemde Boeddha Park (ook bekend als Xieng Khuan) ligt 25 kilometer buiten Vientiane en herbergt meer dan 200 gedetailleerde religieuze beelden, waaronder een enorme 40 meter hoge liggend Boeddhabeeld.

De monnik die het park in 1958 bouwde, bestudeerde zowel hindoeïsme en boeddhisme, wat de bijzondere mix van religieuze stijlen verklaart.

Je vindt er onder andere Indra, de koning van Hindoe-goden, afgebeeld op een drieledige olifant en een vierarmige god op een paard. Bij de ingang vind je een tempel/bouwwerk waar je in kunt.

Hier kun je naar de top klimmen waar je een mooi uitzicht hebt op het park.

Vientiane

Buddha Park

#7 Nog één tempel dan; de Wat Si Muang

Wat Si Muang is een van de populairste tempels van Vientiane. Naast de interessante architectuur biedt het een bijzonder verhaal dat vandaag nog veel belang heeft in de lokale gemeenschap.

Volgens de lokale legende werd de tempel vernoemd naar een jonge vrouw, Si Muang, die zichzelf meer dan 400 jaar geleden op de bouwplaats van het hoofdgebouw heeft geofferd om boze geesten te verdrijven.

Wat Si Muang in Vientiane

Wat Si Muang

#8 Bezoek de Wat Ho Phra Keo

De beroemde Wat Ho Phra Keo is een prachtige boeddhistische tempel in het centrum van Vientiane, die dateert uit 1565. Vaak genoemd als de ‘Temple of the Emerald Buddha’ is deze heilige plek zeker een bezoek waard.

De prachtige architectuur en zijn fascinerende historische betekenis is indrukwekkend.

Ook hier is de entree 5.000 Kip. Foto’s nemen van de binnenkant is niet toegestaan

Vientiane

Wat Ho Phra Keo

Overnachten in Vientiane

Qua accommodatie geen gebrek in deze stad. Aangezien iedereen die naar Laos reist, vroeg of laat in de hoofdstad komt, vind je hier veel accommodatie. Accommodatie varieert van low-budget hostels voor backpackers tot de meest luxe resorts en hotels.

Dit zijn de beste locaties om te overnachten.

Ban Anou en Ban Mixai

Ban Anou is een van de populairste wijken om te overnachten in Vientiane. Dit omdat je de meeste bezienswaardigheden hier vindt, waaronder de populaire night market. Op 2 kilometer afstand vind je Putaxai.

Ban Mixai is eigenlijk een andere wijk, maar ligt zo dicht bij dat het niet uitmaakt in welke van de 2 wijken je overnacht. Ban Mixai ligt iets meer richting het water.

Een paar van de beste accommodaties zijn:

  • Budget – SYRI Guesthouse – vanaf €25
  • Normaal – Salana Boutique Hotel – vanaf €55
  • Luxe – Crown Plaza – €75

TIP ♥ – bekijk ons overzicht van de beste accommodatie in Vientiane

Leuke plekken om wat te drinken

Er is ‘s avonds genoeg vermaak in Vientiane. Wij vinden het altijd wel lekker om na een dag sightseeing ergens neer te ploffen met een spel kaarten en een biertje om zo relaxt de dag af te sluiten.

Enkele leuke plekken daarvoor zijn:

  • Moonlight Lounge
  • Kong View Restaurant
  • Chokdee Café
  • The Spirit House Bar & Restaurant

Locatie

Meer lezen over Laos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU