Vieng Xai is een meer dan bijzondere plek in het noorden van Laos. Omgeven door karstgebergte en schitterende uitzichten maar gekenmerkt door de oorlog in de 20e eeuw waarvan de schuilgrotten nog altijd zichtbaar zijn. Vieng Xai heeft veel weg van Vang Vieng alleen dan met een dramatische historie in plaats van het bekende ‘tuben’. Degene die Vietnam ook gezien hebben zullen bij Vieng Xai denken aan de Cu Chi Tunnels in Vietnam.

Het rustige Vieng Xai

Vandaag de dag zijn de littekens van de oorlog nog altijd te zien maar, het biedt ook veel meer. Het stadje ligt namelijk in een prachtige vallei met groene heuvels en rijstvelden, zonnebloemvelden en suikerrietplantages.

Het is niet de eerste bezienswaardigheid die bij veel reizigers op het lijstje staat en misschien is dat wel goed. Waar Vang Vieng of Luang Prabang overspoelt worden door toeristen is Vieng Xai een stuk rustiger terwijl de natuur hier net zo mooi of misschien wel mooier is. Daarnaast is Vieng Xai niet alleen maar feesten maar meer cultuur en geschiedenis.

Voor wie Laos écht wil leren kennen is Vieng Xai verplichte kost.

Stad van de Overwinning

Dit kleine bergdorpje speelde een prominente rol in één van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Laos. Het wordt ook wel de Stad van de Overwinning genoemd. Het standbeeld in het is een herinnering aan deze tijd.

Hoewel het vandaag een klein en rustig dorpje is was dat vroeger wel anders toen het een belangrijke stad was in Laos. Dit is moeilijk voor te stellen als je hier vandaag de dag komt. Het is vooral de indrukwekkende vallei met heuvels, karstgebergtes, zonnebloemvelden en groene rijstvelden die de aandacht trekken.

De echte trekpleister zijn echter de grotten in de regio.

Vieng Xai

Grotten van Vieng Xai

De grootste attractie in de regio zijn zonder twijfel de 103 grotten die je hier vindt. Tussen 1964 tot 1973 vond hier de geheime oorlog plaats die te maken had met de oorlog in Vietnam. De grotten waren destijds de belangrijkste schuilplaats voor de communistisch partij Pathet Lao.

De grotten zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen. Je mag er alleen in met een gids die je alles uit legt over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Laos. Verwacht geen gezellige tour want je wordt wel met je neus op de feiten gedrukt wanneer je ziet in wat voor omstandigheden deze strijders soms maandenlang zaten zonder zonlicht.

Bombardementen

Wat veel mensen ook niet weten is dat Laos sinds deze geheime oorlog het zwaarst gebombardeerde land ter wereld is met gemiddeld acht bommen per minuut.

Verplichte kost tijdens het bezoek aan de grotten is de voormalig werkkamer van Kaysone Phomivihane op 140 meter diepte. Hij was een van belangrijkste leden van de Pathet Lao. Later werd hij zelfs president van Laos. Naast de grotten heb je tevens nog grotten in Xam Nua, een dorpje in de regio. Hier vindt je tevens veel reizigers.

Locatie Vieng Xai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven