Grotten in Laos

De grotten in Laos zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos en staan bekend als de mooiste grottenstelsels in heel Azië. De meeste grotten vindt je in noord en centraal Laos. Er worden in bijna elke plaats tours geregeld naar deze grotten.

Hoewel de grotten een natuurlijk fenomeen zijn en toeristen in Laos hier graag naar toe komen is dat voor de locals wel wat anders. Zij geloven namelijk dat er in de grotten kwade geesten wonen en bezoeken ze dus liever niet! In Laos zijn er honderden grotten te vinden waarvan de meeste bij elkaar liggen in bepaalde regio’s. Onderstaande zijn de meest bekende.

Gotten in Laos : Pak ou caves

25 kilometer van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou Caves. Er zijn twee grote grotten te vinden bij de Pak Ou caves. Een ligt zo’n zestig meter boven de Mekong, de ander aan de oever. De grotten zelf zijn al spectaculair maar de reden waarom de meeste toeristen deze grotten bezoeken is vanwege de ruim 4.000 boeddha beelden die zich in de grotten bevinden. Het feit dat er in deze grot 4.000 boeddha beelden zijn geeft deze grotten een spectaculair aanzicht.

De Laotianen noemen de Pak Ou Caves de ’Tam Ting’, ook wel de ‘grotten van de duizenden Boeddha’s’. In de 8e eeuw werd hier al Phi geëerd. de ‘geest van de natuur’, Dit was nog voordat het Boeddhisme überhaupt in Laos bekend was. De boeddha beelden werden pas in de grotten geplaatst toen het Boeddhisme in Laos door de koninklijke familie werd aanvaard. Ook bij de Pak Ou Caves worden boottochten georganiseerd. De manier om er te komen is ook per boot.

Luang Prabang

Grotten Vieng Xai

In de omgeving van Vieng Xai bevinden zich bijna 500 grotten. Niet zozeer de grotten maar het verhaal bij de grotten is bijzonder. Deze grotten werden namelijk gebruikt in de Secret War (1964-1973). De overheid heeft het bestaan van deze grotten tot een aantal jaar geleden geheim weten te houden. Deze grotten worden ook wel de ‘De Verscholen Stad’ genoemd. Dit omdat de grotten tijdens deze oorlog door het Pathet Lao Army werden gebruikt als scholen, winkels, theaters, bunkers etc.

De grotten liggen in een schitterend gebied. De grotten lijken op de tunnels in Vietnam . Ook hier werden complete slaapkamers, woonkamers, voorraadhokken etc. gebouwd. Deze  grotten van Vieng Xai vertellen hetzelfde verhaal over de verschrikkelijke oorlog die hier heeft plaats gevonden. De tours die je hier boekt worden in het Engels gegeven en is een absolute must.

Vang Vieng

Grotten Laos: Vang Vieng

Vang Vieng, niet in eerste plaats bekend vanwege de schitterende grotten maar meer omdat dit dé backpackers stad van Laos is. Een van de bekendste activiteiten is hier uiteraard het tuben (in een autoband door de rivier heen drijven). Naast deze activiteit kan je hier ook de grotten bezoeken. Deze zijn gelukkig makkelijk te bereiken en de wegwijzers zijn zelfs in het Engels.

De bekendste grot is de Tham Jang. Deze grot gebruikte de Laotianen ooit om te schuilen voor de Chinese stropers. In deze grot kun je tevens zwemmen, wat een bijzonder ervaring is. Iets minder bekend maar zeker de moeite waard is de Tham Phou Kham grot. Deze is vooral bekend vanwege de bronzen liggende boeddha in de grot. Net als veel delen in Laos is de route naar deze grot af te leggen op de fiets.

Houd er uiteraard wel rekening mee dat je niet op het heetst van de dag gaat fietsen en je na 10 minuten KO gaat van de hitte. De laatste grot in de buurt van Vang Vieng is de Tham Pha Jao. Het is niet zozeer de grot die hier mooi is maar wel de route er naar toe. Net als bij de Tham Phou Kham kan je hier naar toe fietsen (wederom niet op het heetst van de dag). Onderweg moet je in een kano een rivier oversteken om vervolgens lopend de grot te bereiken. Inspannend, maar absoluut de moeite waard.

Konglor Cave

De Konglor Cave is met 7.5 kilometer niet te missen. Het is een van de mooiste grotten in Centraal Laos! De grootste ruimte is deze grot is 100 meter hoog en 90 meter en is een spectaculaire ervaring. Deze grot is ontstaan en gevormd doordat de Hinboun er doorheen stroomt. Deze Hinboun rivier komt overigens uit in een schitterende vallei. Hier maken ze in Laos dan ook gretig gebruik van door boottochten te organiseren door de grot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven