Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Zomer Paleis

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Deze voormalige speelplaats van de keizers ligt ongeveer 15 kilometer buiten Beijing en is een prachtig, typisch Chinees park. Het Zomerpaleis word ook wel Yiheyuan of Qingyi Garden genoemd. Je kan er zonder moeite een dag doorbrengen rond tempels, tuinen, paviljoens, meren, bruggen, torens en paden. Het is sinds 1911 geopend voor publiek en sindsdien is het een belangrijke trekpleister in Beijing die tevens staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zomerpaleis

Het zomerpaleis is een verzameling van antieke kunst en schitterende landschappen. Het herbergt ongeveer 3.000 gebouwen waaronder paviljoenen, torens, bruggen, woningen, tempels en gangen. Het is gebouwd in de typische Chinese stijl en wordt door de kenners geplaatst in één van de meest klassieke tuinen ter wereld. Het staat ook net voor niet sinds 1998 de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de verschillende dynastieën was het Zomerpaleis een luxe koninklijke tuin vol rust en ontspanning. Het paleis zoals wij die tegenwoordig kunnen bewonderen is gebouwd door keizerin Dowager Cixi. Keizerin Cixi liet het paleis herbouwen in 1888 met geld dat eigenlijk was bestemd voor een moderne marinevloot. Dit geld is nooit naar die vloot gegaan maar richting het Zomerpaleis. De marmeren boot aan de noordkant van het Kunming-meer is het enige wat aan de marinevloot doet herinneren.

Zomerpaleis

Kunming-meer

Het Kunming-meer en Longevity Hill is het eerste wat je opvalt bij binnenkomst van het paleis maar het belangrijkste bouwwerk is waarschijnlijk de Hall of Benevolence and Longevity (Rénshòu Diàn). In deze hal vindt je een hardhouten troon en de binnenplaats is versierd met bronzen dieren, waaronder de mythische qilin (dier dat alleen op aarde verscheen in tijden van harmonie). Helaas is de zaal niet toegankelijk maar je kan wel naar binnen kijken. Op de Longevity Hill heb je niet alleen het beste uitzicht over het Zomerpaleis maar de heuvel is ook nog eens bedekt met vele boeddhistische tempels die absoluut de (kleine) klim waard zijn.

Wanneer het Kunming-meer niet bevroren is, kan je het meer overvaren met de veerboot richting South Lake Island (Nanhu Dǎo), Keizerin Cixi ging vroeger naar dit eiland om in de Dragon King Temple te bidden om regen in tijden van droogte.

hotel china

Geschiedenis Zomerpaleis

Het Zomerpaleis is gebouwd tijdens de Jin-dynastie (1135-1234). Het is gebouwd als zomerverblijf voor verschillende keizers uit verschillende dynastieën. Zij leefde normaal gesproken in de Verboden Stad in het huidige centrum van Beijing. Het leven van de Keizer in de verboden stad was echter zeer benauwend. Daarom is er toen besloten om het Zomerpaleis te bouwen. Het is niet in één keer gebouwd zoals het vandaag de dag te zien is, maar werd door verschillende keizers uitgebreid. Het park heeft een oppervlakte van ruim 70.000 m². Het is aangelegd langs een groot, kunstmatig meer, het Kunming-meer. Dit meer is in opdracht van keizer Qianlong in de 18e eeuw door ruim 100.000 man met de hand uitgegraven. De aarde van de uitgraving is toen gebruikt voor de aanleg van de grote Langleven-heuvel in het park.

Brand in het zomerpaleis

Zoals veel delen van Beijing is ook het Zomerpaleis verwoest door brand. De brand in het paleis is veroorzaakt tijdens een inval van de Engelsen en Fransen tijdens de Tweede Opiumoorlog (1856-1860). Keizerin Cixi liet in 1888 het hele complex herbouwen en uitbreiden. Dit deed ze echter met het geld wat oorspronkelijk bedoeld was voor de vernieuwing van de Chinese vloot die nodig was tijdens de (opium) oorlog tegen de Engelsen. Pas in 1949, toen het Zomerpaleis ernstig in verval was geraakt is men begonnen met serieus opknapwerk.

Summer Palace

Bereikbaarheid Zomerpaleis

Het Zomerpaleis is zeer eenvoudig met de metro te bereiken vanuit Beijing. Een taxi kan ook maar hou er rekening mee dat het, zeker in het hoogseizoen in China, erg druk kan zijn op de weg. Het park en de gebouwen zijn werkelijk schitterend en je kan hier makkelijk een dag ronddwalen. Een aanrader wanneer je Beijing bezoekt!.

Locatie Zomerpaleis

Meer lezen over China?

0 comments

 1. Metro

  Peking is echt een geweldig mooie stad met vele bezienswaardigheden die allen eenvoudig en goedkoop met de metro te bereiken zijn. Het zomerpaleis vind ikzelf een van de allermooiste plekken in Peking (maar de tempel van de hemel en de verbodenstad zijn ook een absolute must).

  Hieronder een overzichtje van de metrostations via welke deze plekken bezocht kunnen worden:
  – Zomerpaleis (metrostation: Beigongmen)
  – Tempel van de Hemel (metrostation: Tiantan East Gate)
  – Verboden stad (metrostation: Tian’anmen East)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU