Backpacken in Ecuador

Ecuador mag dan een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is wel een van de mooiste. Met de oogverblindend mooie natuur, indrukwekkende historische steden, prachtige koloniale architectuur, de mooiste stad van Zuid-Amerika (Quito) en gastvrije mensen is het niet vreemd dat veel mensen er voor kiezen om te backpacken in Ecuador.

10 échte tips voor backpacken in Ecuador

Ik vond Ecuador een van de grootste verrassingen in Zuid-Amerika. Het stond eigenlijk niet eens op onze lijst om te bezoeken, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is een divers land met goede infrastructuur waar van alles te zien is.

Tijdens het backpacken in Ecuador ervaar je de ijzige toppen van Chimborazo, de tropische bossen van enorme parken zoals Parque Nacional Yasuní, de palmstranden van de Stille Oceaan en koloniale steden met het schitterende Quito als hoogtepunt.

Wil jij graag backpacken in Ecuador? Check dan deze 11 tips!

Devi'ls Nose Train in de Andes, Ecuador
Uitzicht vanaf de Devi’ls Nose Train

#1 Ecuador is verrassend modern

Ecuador is een stuk beter ontwikkeld dan veel mensen denken. Wij kwamen net uit Colombia, wat in vergelijking met Ecuador behoorlijk achter loopt. De voorzieningen in Ecuador zijn vaak hartstikke goed.

De wegen zijn op sommige punten beter dan in Nederland, de bussen zijn modern, de hotels en hostels kwalitatief goed en de steden allemaal uitgerust met prima openbaar vervoer. Het maakt het backpacken in Ecuador een stuk makkelijker.

#2 Het is daardoor ook een stukje duurder

Doordat Ecuador goed ontwikkeld is, is het backpacken in Ecuador ook duurder dan je zou verwachten. Wij lezen op andere blogs wel eens dat je voor €20 per dag prima kunt rondreizen, maar lat je niet misleiden. Dat kan bijna niet.

In vergelijking met Europa is Ecuador nog steeds niet heel duur, maar het is wel prijziger dan Colombia, Peru of Bolivia. Daar krijg je ook een hoop voor terug in de vorm van goede accommodatie en openbaar vervoer, maar hou wel rekening met minimaal €40 per dag.

Ties: “Wij gaven in Ecuador zo’n €50 per dag uit, Dat kan goedkoper als je in dorms overnacht”.

Casa de Arbol Banos
De bekende swing in Banos

#3 Verwacht geen strandvakantie

Hoewel Ecuador voor een groot deel aan de Stille Oceaan ligt heeft het niet de hagelwitte zandstranden die je bijvoorbeeld in Mexico vindt. Je vindt er wel mooie stranden, zoals in Montanita, maar de échte tropische paradijsjes vind je hier niet.

Als je een strandvakantie wilt, is Ecuador waarschijnlijk niet de beste bestemming voor jou. Tijdens het backpacken in Ecuador kun je gelukkig veel andere toffe dingen doen.

Het is een perfect land voor avonturiers en liefhebbers van natuur. Je kunt hier heel goed hiken, fietsen, raften, bergbeklimmen of andere toffe activiteiten doen. Genoeg te doen dus!

#4 Ecuador is veilig

Ecuador is al jaren een van de veiligste bestemmingen in Zuid-Amerika. Het ligt er wel een beetje aan waar je bent. Grote steden zoals Quito zijn altijd prooi voor zakkenrollers, maar daarmee heb je het ergste ook wel gehad.

Ecuador heeft gelukkig weinig last van bendes of hoge criminaliteit en de gewelddadige criminaliteit is zelden gericht op reizigers. Wij hebben tijdens het backpacken in Ecuador nergens problemen ondervonden.

De Ecuadorianen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Ze willen graag een praatje maken en zijn altijd behulpzaam. Uiteraard moet je wel logisch na blijven denken. Als jij bellend met je nieuwste iPhone en je MacBook Pro in je hand over straat loopt in het midden van de nacht is het vragen om problemen. Maar dat is alle grote steden (helaas) het geval.

Quito
Op de top van de Cruz Loma

#5 Hou rekening met de hoogte

Ecuador is een land met veel hoogteverschillen. Zo ligt de hoofdstad (Quito) al op .2850 meter. Als je niet aan de hoogte gewend bent is dat best even schakelen. Neem voldoende warme en waterdichte kleding mee als je van plan bent om te kamperen of een serieuze trektocht te maken.

Backpacken in Ecuador kan lastig zijn omdat het, ondanks dat het recht onder de evenaar ligt, enorm kan verschillen qua temperatuur. Zeker als je de hoogte in gaat.

Plan daarom wat extra rustdagen in. Als je bijvoorbeeld wil hiken in Cuenca (2.500 meter) plan dan eerst een rustdag om een beetje te acclimatiseren voordat je direct een berg op gaat.

#6 Er wordt veel Engels gesproken

Een van de dingen die mij opviel was dat veel locals in Ecuador goed Engels spreken. In vergelijking met veel andere Zuid-Amerikaanse landen spreken ze hier een stuk meer Engels wat best handig is als je zelf geen Spaans spreekt.

Het kan natuurlijk geen kwaad om wat Spaanse woorden te leren zodat je jezelf altijd verstaanbaar kunt maken mocht je ergens komen waar ze echt geen Engels spreken. Ik heb mezelf echter prima kunnen redden in het Engels.

Basilica del Voto Nacional
De Basilica del Voto Nacional in Quito

#7 Ecuador is meer dan de Galapagos eilanden

De bekendste plek van het land zijn natuurlijk de Galapagos eilanden, maar Ecuador is veel meer dan dat. Iedereen die gaat backpacken in Ecuador wil uiteindelijk naar de Galapagos eilanden en dat is begrijpelijk, maar staar je niet blind op deze eilanden.

De Galapagos eilanden zijn vrij prijzig en daarom niet altijd de favoriete bestemming van backpackers. Toch raden we aan een gaatje te maken in je budget om deze eilanden te bezoeken, maar als het niet uit komt is dat geen ramp.

Ecuador heeft zo veel moois te bieden.

Denk aan de Amazone die je kunt bezoeken, surfen in Montanita, het lopen van de Quilotoa Loop, de natuur in Cotopaxi, de culturele hoogtepunten in Quito en Cuenca en de heerlijke lcid-back sfeer in Banos.

Geloof me, Ecuador is veel meer dan Galapagos eilanden. Overigens kun je hier alle bezienswaardigheden in Ecuador bekijken.

Cotopaxi vulkaan
Onderweg naar Cotopaxi National Park

#8 Plan minimaal 3 weken

Als je gaat backpacken in Ecuador plan dan minimaal drie weken. Dat is misschien wat lang gezien de grootte van het land, maar je hebt het nodig. Dit is typisch zo’n land die je verwachtingen ruim overtreft.

Als je de mooiste plekken op het vaste land wil zien heb je zeker drie weken nodig. Als je ook nog de Galapagos eilanden mee wil pakken heb je al snel een maand nodig.

Wij krijgen veel mails met vragen over een reisplanning. We zien vaak dat backpackers zo veel mogelijk willen zien in korte tijd. Ecuador wordt vaak gecombineerd met Peru of Colombia en dan het liefst in een maand. Dat is echt te kort.

Ik ben van mening dat je beter langer in één land kunt blijven om het land echt te ontdekken dan gehaast door 2 of 3 landen te reizen zodat je je to-do lijst kunt afstrepen.

#9 De ideale route bestaat niet

De meest gestelde vragen over backpacken in Ecuador gaan vaak over de route en wat je wel en niet zou moeten zien. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat de ideale route niet bestaat. Het ligt helemaal aan jouw situatie.

Zo kwamen wij uit Colombia en begonnen we dus niet in Quito, maar in Otavalo. Daarna zijn wij naar de San Rafael Falls (die helaas helemaal droog staan) gereisd, wat helemaal geen logisch vervolg is van de reis.

Zoek voor jezelf uit wat je wil zien en hoeveel tijd je hebt en plan daarna je route. Met Google maps kom je een heel eind. Maak je niet te druk over plekken die je wel of niet kunt zien i.v.m. de tijd of route.

Ties: “Plan je route aan de hand van je eigen voorkeuren. Plan je route vooral niet te strak. Elke dag in de bus zitten is niet relaxt reizen”.

Cuicocha Lake in Otavalo
Cuicocha Lake in Otavalo

#10 Reis tussen juni en september

Ecuador kun je het hele jaar door bezoeken, maar ondanks dat het onder de evenaar ligt heeft het niet de tropische temperaturen van bijvoorbeeld Indonesië. Het is hier overigens niet koud, altijd rond de 25℃ .

Als je de hoogte in gaat, kan het behoorlijk fris worden in Ecuador dus het kan geen kwaad om warme kleding mee te nemen. Hou er ook rekening mee dat het klimaat verschilt per regio.

Ties: “Omdat juni tot en met september de warmste en droogste maanden zijn wordt dit gezien als de beste reistijd voor Ecuador”.

We hebben hier een overzicht gemaakt van het weer per maand.

1 gedachte over “Backpacken in Ecuador”

 1. Hoi, bedankt voor het fijne artikel!
  Wij zouden 3weken willen gaan reizen in zuid Amerika maar een keuze maken waar is precies heel moeilijk.
  Is 2weken Ecuador te doen met 1 week Colombia?
  En moet je veel regelen op voorhand als je naar Ecuador gaat, vervoer en hostels?
  Hebben jullie aanraders van hostels?
  En moet je goed Spaans kunnen want wij spreken geen letter Spaans ?

  Bedankt!
  Groetjes
  Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven