Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cuenca

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Als je denkt dat Ecuador vooral bekend is vanwege de Galapagos eilanden heb je het mis. De stad heeft met Quito al een van de mooiste steden in Zuid-Amerika, maar ook Cuenca mag zeker niet op je to-do lijstje ontbreken. Na Quito is Cuenca namelijk de belangrijkste en mooiste koloniale stad van Ecuador.

  Cuenca; een openluchtmuseum

  Cuenca is een van de mooiste steden in Ecuador. Het is niet voor niets dat veel Europese en Amerikaanse expats naar deze stad verhuizen en dat UNESCO Cuenca tot Werelderfgoed heeft verklaard.

  Ties: “De binnenstad is net een openluchtmuseum”.

  Met oude koloniale kerken, prachtige rivieren en Spaanse en inheemse invloeden, is Cuenca de bruisende hoofdstad van het zuiden. De stad ligt op ruim 450 kilometer van Quito en heeft alles te bieden wat je zoekt. Cultuur, lekker eten, leuke pleintjes en vriendelijk inwoners.

  cathedral of the Immaculate Conception

  De prachtige Cathedral of the Immaculate Conception in Cuenca

  Cuenca

  Uitzicht over de stad

  6x doen in Cuenca

  Je hoeft niet bang te zijn om je te vervelen in deze stad. Er is werkelijk van alles te doen. De oude koloniale gebouwen zorgen niet alleen voor een heerlijke sfeer, maar ook voor genoeg bezienswaardigheden. Het deed ons een beetje denken aan Granada in Nicaragua.

  Dit zijn de leukste dingen om te doen!

  #1 Bezoek een van de vele kerken

  Er staan in Cuenca heel wat kerken. Je kunt hier makkelijk een dagje doorbrengen en alle kerken bezoeken. Wij zijn niet gelovig, maar vinden het wel interessant om de immense oude bouwwerken te bezoeken. Dit zijn de mooiste kerken;

  Iglesia del Sagrario

  De Iglesia del Sagrario, ook wel bekend als de ‘Oude Kathedraal‘, werd gebouwd in 1557. Het is een van de oudste gebouwen in Ecuador.  Deze prachtige kathedraal is vandaag de dag geen kathedraal meer, maar een museum vppr religieuze artefacten.

  De oude orgel en gedetailleerde architectuur zijn de belangrijkste kenmerken van de kerk.

  Cathedral of the Immaculate

  Deze kerk wordt ook wel de Catedral Nueva genoemd en is misschien we de belangrijkste trekpleister van Cuenca. Het is een gigantische kerk gebouwd in 1885. Er is 100 jaar aan de kerk gebouwd!

  Dat is ook wel te zien aan de vele details in de kerk. Het meest opvallende aan de kerk zijn de drie blauwe koepels, zichtbaar vanuit de omliggende bergen. Het is een van de grootste kathedralen in Zuid-Amerika

  TIP ♥ – voor $3 kun je de hele kerk incl. de koepels bezoeken

  El Carmen de Asunción

  Deze kleine kerk is gebouwd in de koloniale tijd en staat ook bekend om het klooster. Het ligt aan de Plaza de las Flores, waar je ook de populaire bloemenmarkt van Cuenca vindt. De kerk is in goede staat en vooral de binnenkant is erg mooi.

  Iglesia de Todos los Santos

  Aan de Calle Larga ligt Iglesia de Todos los Santos, ook wel de Church of All of the Saints. Het ligt aan de bekende rivier de Tomebomba. Het oorspronkelijke gebouw was de eerste kerk in Cuenca, maar toen het gebouw in de afgelopen eeuw begon te rotten, is de kerk bijna in zijn geheel gerestaureerd.

  New Cathedral in Cuenca

  De New Cathedral

  Old Cathedral in Cuenca

  Old Cathedral

  #2 Ga naar het viewpoint

  Voor het beste uitzicht op de stad ga je naar Mirador de Turi. In het zuiden van de stad biedt dit viewpoint een schitterend uitzicht over Cuenca. Het is bereikbaar met de taxi of bus, maar je kunt ook via een trap naar de top.

  Je moet dan wel ruim 400 treden beklimmen, maar het uitzicht is het waard! Op de top vind je de kerk van Turi en een plek om souvenirs te kopen.

  TIP ♥ – een taxi van het centrum naar Mirador de Turi kost je zo’n $5

  #3 Chillen aan de Tomebamba River

  Cuenca ligt aan vier rivieren. De bekendste van die vier is de Tomebamba. Een wandelpad langs de Tomebamba rivier verbindt veel bekende buurten in Cuenca. Een populair stuk om te chillen, eten of wat te drinken is rond Calle Larga en de Universidad van Cuenca.

  Hier vind je veel koloniale, historische huizen.

  #4 Ga naar Ingapirca

  Iedereen kent de Machu Picchu in Peru, maar wist je dat er in Ecuador ook Inca-ruïnes liggen? De bekendste zijn die in Ingapirca, op anderhalf uur rijden van Cuenca. De Tempel van de Zon, een gebouw gebouwd in bekende stijl van de Inca’s, staat als een middelpunt tussen een oude stad.

  Het is een indrukwekkende ruïne waar het, zeker in vergelijking met andere inca ruïnes lekker rustig is.

  TIP ♥ – de bus hier heen kost zo’n $3. Een tour voor een dag kost je $45 p.p. in Cuenca

  Ingapirca

  De ruïnes van Ingapirca

  #5 Bezoek Parque Arquelogico de Pumapungo

  Het Archeologisch Park van Pumapungo ligt in het midden van de stad en is dus makkelijk te bezoeken. Je vindt er indrukwekkende Inca-structuren zoals een piramidestructuur met meerdere terrassen, oude baden en een mausoleum (die overigens onder de grond ligt).

  Verder vind je hier ook uitgestrekte tuinen.

  Zowel het park, met zijn oude Inca-ruïnes, als het museum geven een goed beeld van de geschiedenis hier. Het is een bijzonder plek om iets van de Inca cultuur te zien als je niet de tijd of het geld hebt om naar Ingapirca (zie hierboven) te reizen.

  #6 Bezoek Cajas National Park

  Op een klein uurtje rijden van Cuenca vind je het Cajas National Park. Dit is een populaire plek voor wandelaars en avonturiers. De natuur hier is indrukwekkend en je kunt hier ook verschillende wandelingen maken die je langs prachtige plekken brengen.

  Het is een ecologisch reservaat met bergen, meren en dieren. Je kunt er vrij makkelijk zelf heen en lekker rondlopen. Je kunt echter ook tours boeken in de stad en met een georganiseerde trip naar dit mooie stuk natuur.

  TIP ♥ – toegang is gratis, tenzij je wil overnachten. Dan kost het je $4 p.p.

  Cajas National Park

  Cajas National Park

  Overnachten

  In Cuenca vind je een uitgebreide selectie van hotels, hostels en guesthouses. De meeste hiervan zijn gevestigd in oude gerestaureerde huizen en herenhuizen. De accommodatie vind je in alle prijscategorieën.

  Het viel ons wel op dat het wat duurder was dan de rest van Ecuador.

  Tijdens vakantieperioden reizen er niet alleen toeristen, maar ook locals. Dan wordt het extra druk dus reserveer van tevoren.

  TIP ♥ – check hier ons overzicht van de beste hotels in Cuenca

  Hoe kom je er?

  Cuenca is de derde stad van Ecuador en dus goed bereikbaar. Er zijn verschillende manieren om er te komen, maar de makkelijkste, en goedkoopste, manier is met de bus.

  Met de bus

  Het belangrijkste busstation van Cuenca is Terminal Terrestre, in het noordoosten van de stad. Bussen vertrekken de hele dag en nacht naar verschillende bestemmingen zoals Quito, Guayaquil, Loja, Vilcabamba, Riobamba en Machala.

  TIP ♥ – de reis naar Quito duurt ongeveer 10 uur en kost ongeveer $15 USD.

  Met het vliegtuig

  Je kunt ook met het vliegtuig naar Cuenca. Je moet dan vliegen naar het vlieggeld Mariscal Lamar. Vluchten vanuit Quito en Guayaquil zijn kort en redelijk betaalbaar.

  Locatie

  Meer lezen over Ecuador?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU