Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Galapagos eilanden

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 15
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De Galapagos eilanden zijn een vakantiebestemming in Ecuador. Het is een populaire reisbestemming en dit komt niet alleen door het heerlijke klimaat van de eilandengroep, maar ook door de vele unieke dier- en plantsoorten die op de eilanden voorkomen. De natuur is hier indrukwekkend en het is een heerlijke get-away voor als je het vaste land even zat bent. Voor hoever dat mogelijk is..

  De wondere wereld van de Galapagos eilanden

  De Galapagos eilanden zijn een verspreide groep eilanden die ongeveer hoogte van de evenaar liggen, in de Stille Oceaan. Er zijn weinig mensen die hier niet van gehoord hebben. Het is een van de meest bijzondere plekken op aarde!

  Ties: “De Galapagos eilanden zijn een nationaal park en tevens UNESCO Werelderfgoed. Je moet daarom entreegeld betalen. Entree is US$100 per persoon”.

  De Galapagos eilanden inspireren iedere reiziger. De dieren die de eilanden hun huis noemen komen nergens anders in de wereld voor. Vergis je niet, de Galapagos eilanden zijn niet het typische tropische paradijs zoals bijvoorbeeld de Palawan in de Filipijnen.

  Sterker nog, de meeste eilanden lijken qua landschap meer op de maan dan en tropisch eiland.

  Reuzenschildpad op de Galapagos eilanden

  De bekendste bewoners van de Galapagos

  San Cristobal

  San Cristobal is een van de eilanden

  Tips voor een bezoek

  Er zijn veel dingen te doen en te zien op de Galapagos eilanden. Zo kun je er prachtige wandelingen maken door de natuur om het vulkanische landschap van dichtbij te bekijken en misschien zelfs enkele bijzondere dieren te spotten. Ook kun je er snorkelen en duiken.

  Je kunt er ook voor kiezen om een van de vele vulkanen op de Galapagos eilanden te beklimmen, waarna je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het landschap.

  Maar de Galapagos eilanden is zeker geen bestemming die je ‘eventjes’ bezoekt. Ten eerste niet vanwege de prijs, het is vrij duur, en ten tweede niet omdat je best wat moet weten voor vertrek. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet;

  #1 Dit moet je hebben voor vertrek

  Wij waren er in 2016, maar het schijnt dat de Ecuadoriaanse overheid sinds juni 2017 heeft aangekondigd dat alle nationale of buitenlandse toeristen de onderstaande documenten moeten tonen voordat ze de Galapagos binnen mogen. Dit loopt nog niet helemaal gesmeerd, maar zorg in ieder geval dat je het hebt.

  • Retour vliegticket;
  • Reservering in een hotel of met een cruisetocht, die overeenstemt met de data van je retourvliegticket,
  • Of; een brief / uitnodiging voor maximaal 60 dagen van een inwoner. De brief moet afkomstig zijn van de bewoner – niet van de bezoeker.

  #2 Hoe kom je er?

  Je kunt vanuit Nederland naar de Galapagos eilanden vliegen, maar een vliegticket kost al snel tussen de €1.100 en €1.300. Er zijn weinig Nederlanders die rechtstreeks zullen vliegen. Als je al in Ecuador bent kun je van Guayaquil of Quito (direct or via Guayaquil) vliegen.

  Die tickets zijn een stuk goedkoper. Reken op prijzen van €450 and €500 voor een retourtje.

  Ties: “Mensen die niet op de Galapagos eilanden wonen, mogen alleen een retour kopen. Geen enkeltje. Je kunt hier je tickets naar de Galapagos boeken”.

  Er zijn twee luchthavens in de Galapagos eilanden, een op Baltra Island en de andere op San Cristóbal. Op het vliegveld in Ecuador worden je tassen voor het inchecken geïnspecteerd door het Quarantaine-personeel van Galapagos Biosecurity Agency.

  Daar moet je een verplichte Transit Card van $20 kopen.

  Santa Cruz bij Galapagos

  Lizzards op Santa Cruz

  #3 Tour, hotel of eiland-hoppen?

  Dat is de vraag die de meeste reizigers stellen. Je kunt de Galapagos eilanden prima op eigen gelegenheid bezoeken. Het enige nadeel is dat je dan minder kunt zien vanwege de grote tussenafstanden tussen de eilanden. Met een cruise zie je meer, maar dat is ook veel duurder. Als je de Galapagos eilanden echt wil zien heb je minimaal 7 dagen nodig.

  Een bootcruise/tour

  De meeste mensen die de Galapagos eilanden bezoeken, kiezen voor een cruise of boottocht. Deze variëren van 4 dagen / 3 nachten tot 12 dagen / 11 nachten. De capaciteit van de boten variëren van 12 tot 110 passagiers en zijn verdeeld in vier categorieën: economie, toerist, eerste klas en luxe. De boten varen ‘s nachts om de lange afstanden tussen eilanden af te leggen.

  • Voordeel – je ziet het meeste van de eilanden (en dus de dieren!) omdat deze boten grotere afstanden af legt dan de dagtrips;
  • Nadeel het is behoorlijk prijzig. Prijzen variëren per organisatie en boot., maar reken op minimaal US$200 per dag per persoon (economy class). De duurste klasse kost je US$400 per dag. De langere boottochten (5 tot 8 dagen) hebben vaak groepen van maximaal 12 personen.

  Hotels

  Een andere optie is om in een hotel op een van de grotere, bevolkte eilanden te verblijven en dagtochten naar de nabij gelegen onbewoonde eilanden te boeken. De eilanden waar je kunt overnachten zijn Santa Cruz, San Cristóbal, of Isabela. Het is mogelijk om accommodatie te vinden voor zo’n $15 tot $20 dollar per nacht. Daarvoor hoef je het zeker niet te laten.

  • Voordeel – het is een stuk goedkoper dan een georganiseerde cruise
  • Nadeel – het aantal eilanden dat je kunt bezoeken is beperkt vanwege de afstand. Daarnaast komen niet alle diersoorten voor op de eilanden die je bezoekt met dagtrips.

  Eilandhoppen

  Island-hopping tours zijn in het leven geroepen zodat je de Galapagos eilanden kunt ervaren zonder een complete cruise te boeken. Het wordt om die reden ook steeds populairder. Reizigers kunnen met boten of openbaar vervoer tussen de bewoonde eilanden reizen, verblijven in hotels en het lokale leven verkennen evenals activiteiten in de buurt van de steden boeken.

  TIP – dagtochten kunnen worden geboekt vanuit San Cristóbal en Santa Cruz. Eilandhoppen is voornamelijk gebaseerd op San Cristóbal en Santa Cruz, met accommodaties op de minder druk bevolkte eilanden als Floreana en Isabela.

  #4 Hoe zit het met vervoer tussen de eilanden

  Je bent aangewezen op de boot of het vliegtuig. En gek genoeg zijn de vluchten tussen de eilanden niet heel veel duurder dan de boten. Als je met de boot reist moet je in de haven van Puerto Ayora zijn op Isla Santa Cruz. Vanaf hier vertrekken meerdere boten per dag naar de omliggende eilanden.

  Over het algemeen is er één ochtend ferry (rond 6:00 uur) en één middag (rond 14:00 uur) Dit zijn tijdschattingen die nog al eens veranderen, dus kom op tijd als je de exacte vaartijden wil weten. We raden aan om boottickets een dag van tevoren te kopen.

  TIP ♥ – Prijzen variëren van ongeveer US$20 tot US$60 voor een one-way ticket, afhankelijk van het eiland. De prijzen tussen San Cristobal en Santa Cruz ware US$30 voor een one-way ticket.

  Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

  Lekker chillen voor de deur

  #5 Wat zijn de kosten?

  Dat hangt van je reis af. We gaan er hier van uit dat je geen cruise boekt en in hotels verblijft. De Galapagos eilanden zijn duurder dan de rest van Ecuador, maar niet zo duur als dat het vaak wordt geschetst. Vergeet niet de $100 entrance fee voor de Galapagos eilanden!

  Accommodatie

  Accommodatie niet heel erg duur. Zeker niet op de drie bekende eilanden (later meer daarover). Het absolute minimum is zo’n US$15 per nacht, maar reken op zo’n US$25 per nacht voor een budget privékamer. Als je het iets luxer zoekt kom je al snel op de US$40 per nacht.

  Dat kan natuurlijk ook duurder als je in hotels verblijft of op een cruiseboot slaapt.

  Activiteiten

  Naast het maken van dagtrips of een cruise langs de eilanden kun je hier nog meer doen. De bekendste activiteit is natuurlijk duiken. Dat is best prijzig, maar je duikt ook wel op een van de mooiste plekjes op aarde.

  Reken ongeveer US$150 per dag. Je krijgt dan twee duiks en vaak ook ontbijt en lunch.

  Uiteraard kun je hier ook snorkelen. Snorkel spullen huur je voor US$5 per dag. Hou je het liever op het droge? Dat kan. Je kunt ook fietsen huren voor ongeveer US$2 tot US$3 per uur.

  TIP ♥ – check hier welke bijzondere dieren er allemaal leven op deze eilanden.

  Eten en drinken

  Eten en drinken kun je zo duur maken als je zelf wil. Over het algemeen is het niet heel duur hier. Voor US$5 tot US$10 heb je vaak een prima maaltijd. Als je wat luxeren restaurants op zoekt betaal je uiteraard wel meer.

  Isabela Island

  Stranden op Isabela Island

  Sierra Negra Volcano

  De Sierra Negra vulkaan


  #6 Wat zijn de beste eilanden?

  Er zijn heel wat eilanden te bezoeken en ze allemaal bezoeken is bijna niet te doen. Daarom kun je het beste van tevoren al bepalen welke eilanden je wilt bezoeken. Dat scheelt een hoop zoekwerk tijdens je verblijf op de Galapagos eilanden.

  We hebben een overzicht gemaakt met de beste en mooiste eilanden om te bezoeken.

  San Cristobal

  San Cristobal is een van de weinige eilanden in de Galapagos die een kleine stad heeft. Het is ook een van de twee eilanden die een luchthaven en een militaire basis heeft. Je hebt hier mooie witte koraalstranden en veel vogelsoorten op Brujo Hill.

  TIP ♥ – de boot vanaf Santa Cruz kost US$30. Hij doet er zo’n twee uur over.

  Espanola

  Espanola is het oudste eiland van Galapagos en is een van de beste plekken om de wilde dieren te zien. Bezoek sowieso Suarez punt, dit is de enige plek ter wereld waar de albatross nesten maakt. Verder vind je hier nog zeeleeuwen en leguanen. Een andere mooie plek is Gardner Bay.

  Voor de mooiste views op Espanola, ga je naar Osborn Islet, waar je ook kunt snorkelen met de vis- en zeeleeuwen

  San Cristobal op de Galapagos eilanden

  San Cristobal

  Espanola

  De stranden van Espanola

  Floreana

  Floreana werd bewoond door piraten en walvisvaarders rond 1600 en vervolgens gebruikt als een strafkolonie. Door toedoen van de mens zijn de flora en fauna uitgewist. Dit neemt echter niet weg dat Floreana nog steeds er mooi is. Je hebt hier ook het bekende punt Cormorant Point.

  Santa Fe

  Hier kom je om te snorkelen. Dit is namelijk een van de beste plekken om te snorkelen in de Galapagos eilanden. Onder water kan je ook in oog komen met manta’s, zeeschildpadden, zeeleeuwen. Op het land vind je reusachtige leguanen die op de stranden en de rotsen chillen.

  Santa Cruz

  Het tweede grootste eiland is Santa Cruz, een vulkanisch eiland in het hart van de Galapagos. Je vindt hier vulkanen. Puerto Ayora is de belangrijkste stad, van waar de meeste boten vertrekken. Je vindt hier ook de beroemde Galapagos schildpad.

  Hier bestuderen ze deze reuzen die soms meer dan 100 jaar oud worden! Princes Ranch en de El Chato Tortoise Reserve zijn twee locaties je de reuzenschildpadden in hun natuurlijke omgeving kunt zien.

  TIP – je landt waarschijnlijk op Baltra. Vanaf hier neem je de bus naar de veerbootterminal. De shuttle service is gratis. Vanaf daar neem je voor $1 de ferry naar Isla Santa Cruz.

  Galapagos eilanden

  Santa Cruz

  Isabela

  Isabela Island werd gevormd door zes vulkanen en ligt op de evenaar. Het is bekend als het grootste eiland. Rond 1600 kwamen hier vooral piraten en walvisvaarders. Vandaag leven mensen op Isabela Island van visserij, landbouw en toerisme.

  Isabela is een geweldige bestemming om flora en fauna te zien. Het wild is uniek voor dit eiland.

  Bartolome

  Het bekendste en meest gefotografeerde eiland is Bartolome. Dit eiland trekt toeristen aan door zijn kleurrijke vulkanische rotsformaties. Als je de energie hebt, probeer dan een aantal rotsen te beklimmen voor een spectaculair uitzicht op de andere eilanden.

  Zwemmen en snorkelen rond Pinnacle Rock is hier erg populair. Je vindt hier waarschijnlijk pinguins, groene schildpadden, tropische vissen en rifhaaien. Pinnacle Rock is een van de meest gefotografeerde plekken in de Galapagos.

  Bartalome Island op de Galapagos eilanden

  Het eiland Bartalome

  Galapagos eilanden

  De reuzenschildpad


  Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

  De Galapagos eilanden zijn een van de beste plekken in Zuid-Amerika om vrijwilligerswerk te doen! Of je nu helpt in een natuurreservaat of Engelse les geeft op school, het zal een onvergetelijke ervaring zijn! Check daarom onze tips


  Beste reistijd

  Je kunt het beste naar de Galapagoseilanden gaan in de maanden december tot en met januari en juni tot en met augustus. De kust van de eilandengroep heeft een duidelijk droog seizoen en een duidelijk nat seizoen.

  Van december tot en met januari is het niet alleen de warmste periode, maar ook de natste periode. Het voordeel is dat de natuur dan op haar mooist is.

  In de maanden februari, maart en april is het iets minder warm, maar ook minder nat. Op Galapagos zijn er van januari tot juni warme en zonnige dagen, maar dan komen er wel zware buien voor.

  TIP ♥ – het hoogseizoen is in de maanden december tot en met januari en juni tot en met augustus. Boek je accommodatie van tevoren in die maanden!
  beste reistijd galapagos

  Galapagos Islands

  De natuur is schitterend

  Galapagos Islands De Natuur bij de Galapagos Eilanden is schitterend 

  Locatie

  Meer lezen over Ecuador?

  15 comments

  1. Karien

   Hoi, wij willen eind april 2023 naar Equador-Galapagos. We hebben nog niets geboekt, maar iemand zei mij dat ik dan al te laat ben om nog naar Galapagos te gaan. Is er een restrictie van het aantal toeristen dat de eilanden mag bezoeken? Kan ik dat ergens vinden?

   1. Ties Lagraauw Post author

    Ha Katrien,

    wij hebben niet gehoord van een maximum aantal toeristen op de Galapagos eilanden en het Tourism Board rept hier ook niet over. Dat je snel moet boeken klopt, aangezien veel accommdoaties en tour snel volgeboekt zij.

    Happy travels,
    Ties

  2. Karin Meijer

   Hallo,

   Ik lees hierboven al wat vragen over het weer. Ik begrijp dat het weer onzeker is en er niet zekerheid te garanderen is.
   Wij plannen een reis door Zuid-Amerika en op de planning staat ook het bezoeken van de eilanden. We twijfelen heel erg tussen december/januari of juni/juli. We houden van warmte maar willen ook de zon graag zien. Wat zou je aanrader?

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hi Karin,

    zoals je zelf zegt: het weer is heel lastig in te schatten. Garanties heb je helaas niet. We weten wel dat december/januari over het algemeen regenachtiger is dan juni/juli. Het nadeel van juli is echter dat de internationale vakanties beginnen en het daarom vaak drukker is.

    Happy travels,
    Ties

  3. Ludwig

   Hi, ik zou graag binnenkort met mijn 4 (volwassen) kinderen naar de Galapagos eilanden gaan. Mijn voorkeur gaat uit om dit niet via een cruise te doen maar via hotels en uitstappen. We zouden gemakkelijk een 14-tal dagen kunnen gaan. Bestaan er reisbureaus die een rondreis ter plaatse organiseren? Of is het beter (goedkoper) om alles van hieruit zelf vast te leggen?
   Ludwig

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hi Ludwig,

    ter plaatse boeken is vaak goedkoper, maar je loopt dan ook het risico dat veel is volgeboekt op het moment dat je wil gaan. Als je hier vooraf alles regelt, weet je zeker dat je terecht kunt. Je kunt ook rechtstreeks bij een touroperator boeken in Ecuador. Check bijvoorbeeld Rebecca Adventure Travel.

    Happy travels,
    Ties

  4. patrick peters

   hallo, ik ben va plan naar de galapagos eilanden te reizen en zal daar op de zeilboot verblijven van mn vader die daar op dat moment is. ik zal hierdoor dus geen hotel te hoeven boeken. maar hij is ook geen bewoner va het eiland. Denken jullie dat ik hier door in de problemen kom als ik aan kom en word dit echt hard gecontroleerd?

   groet patrick

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hi Patrick,

    dat is een vraag die voor ons niet te beantwoorden is. Officieel moet je een bewijs van hotelboeking hebben. Of daar ook daadwerkelijk naar gevraagd wordt, is afhankelijk van wie je treft. Sommige vragen het wel, sommige vragen het niet. Moeilijk in te schatten dus 🙂 Het niet hebben van een reservering is geheel op eigen risico.

    Happy travels,
    Ties

  5. M

   Hoi Ties,

   Wij bezoeken de Galapagos in eind maart en beging April. Moeten we dan de hele dag regen verwachten, of zien we ook nog af en toe de blauwe lucht? In welke mate kunnen we regen verwachten?

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi M,

    wij kunnen helaas het weer niet voorspellen en kunnen dus ook niet vertellen wat je kan verwachten.
    Zoals beschreven op de pagina is er een kans op regen, ik vermoed niet dat dit heel erg veel zal zijn. Maar zekerheid bestaat niet qua weer.

    Groeten,
    Sjoerd

  6. Sophie

   Hallo Ties,
   Ik lees dat we een reserving van een accomodatie moeten hebben voordat we heen gaan. Nu willen we die voor de eerste dagen boeken, maar voor de rest nog niet. Is dat voldoende?
   Groetjes Sophie

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Sophie,

    ze melden alleen dat er een reservering van een hotel moet zijn. Ik denk dat het geen probleem is als je alleen de eerste dagen hebt vastgelegd aangezien er meerdere mensen rondreizen en dus niet alles hebben vastgelegd.

    Groeten,
    Ties

  7. Saskia pontfoort

   Hallo,
   Ik ben geïnteresseerd in een reis baar Ecuador en Galapagos volgend zomer met 4 personen waarvan 2 kinderen tussen 12 en 15. Vooral orijsindicatie.

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Saskia,

    wij zijn geen reisorganisatie. Wij kunnen je hier dus niet mee helpen.

    Groeten,
    Ties

  8. Lisette

   Wij vonden de eilanden zoooo mooi! En als ik dit zit te lezen (willen naar Peru volgend jaar maar raakte afgeleid 😉 ) wil ik het liefst weer terug :O

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU

  We need you!

  Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

  Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

  Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

  CONTACT!