Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Quilotoa Loop

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De Quilotoa Loop is een cirkelvormige route die start en eindigt in de plaats Latacunga en je langs het Quilotoa meer voert. Het is een route die je kunt bewandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) de route met een ezel of de bus af te leggen. Het is natuurlijk leuker om het lopend te doen. Hikes variëren van een dag tot meerdere dagen.

  Wat is de Quilotoa Loop?

  Quilotoa Loop is een verzameling van onverharde paden met een totale lengte van ongeveer 200 kilometer. Je legt deze route niet helemaal af (hoewel dat wel kan), maar een deel om langs het bekende krater meer Quilotoa Lake te lopen.

  Je kunt de route te voet afleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om een fiets te huren, op de rug van een paard plaats te nemen of zelfs een ezeltje te huren om de route af te leggen.

  TIP ♥ – je kunt de Quilotoa Loop het beste in een langere tijd doen, bijvoorbeeld een week.

  De Quilotoa Loop brengt je van dorp naar dorp en van markt naar markt. Het is geen eenvoudige wandelroute en zeker door de kou kan het best zwaar. Tijdens de Quilotoa Loop leer je wel het echte Ecuador kennen.

  De quilotoa loop

  Bij de Quilotoa Loop, loop je door een prachtig gebied

  Natuur in Ecuador

  De natuur onderweg

  Waarom zou je de loop doen?

  De belangrijkste reden om de Quilotoa Loop te lopen is ten eerste de prachtige natuur. De wandeling brengt je door een indrukwekkend landschap met groene valleien, stromende beekjes, oude dorpjes en dichte bossen. Het is een van de mooiste stukjes natuur in Ecuador en daarnaast ook erg authentiek.

  Er komen vrij weinig toeristen en omdat de Quilotoa Loop nog niet heel bekend is, kom je hier weinig andere mensen tegen. De dorpen die je bij het wandelen bezoekt, zijn veel minder toeristisch dan veel andere dorpen en steden in Ecuador.

  Authentiek Ecuador

  De mensen hier leven nog echt van de lokale nijverheid en dit is bijzonder om te zien. Hoewel de Quilotoa Loop steeds populairder wordt onder toeristen, leer je hier nog echt het authentieke Ecuador zonder massatoerisme kennen.

  TIP ♥ – als je een meerdaagse wandeling gaat doen laat je zware backpack dan achter in Latacunga. Neem een lichtere en kleinere rugtas mee voor je wandeling.

  7 tips voor het lopen van de Quilotoa Loop

  De Quilotoa Loop is een absolute aanrader. Het is echt een indrukwekkende loop. Het is niet te vergelijken met andere hikes in Zuid-Amerika. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips een rijtje gezet om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het lopen van deze loop.

  #1 Hoe lang is de loop?

  Dat kun je zelf bepalen. De Quilotoa Loop heeft geen officiële of vaste route. Het is een reeks wandelpaden die met elkaar verbonden zijn via dorp tot dorp. Onderweg kun je slapen in de goed aangegeven hostels die je weer oplappen en klaar maken om naar de volgende bestemming te lopen.

  Daardoor is deze tocht flexibel in te plannen. Je kunt een dagtrip doen in de regio, maar ook meerdere dagen lopen of zelfs 2 weken. De lengte en moeilijkheid van de hike kun je dus zelf bepalen.

  #2 Georganiseerde tour of zelf lopen?

  Ook dat is aan jezelf. Deze blog is geschreven zodat je zelf de loop kunt lopen, maar je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour boeken. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen.

  Het is uiteindelijk aan je zelf wat je doet, maar het is redelijk makkelijk zelf te doen (en goedkoper).

  Tour

  Een tour is het makkelijkst te boeken in het dorpje waar de meeste tours worden georganiseerd; Latacunga. Je kunt ook tours boeken in Quito, maar dit is uiteraard een stuk duurder vanwege het vervoer.

  Voordeel – je krijgt een gids mee die voor alles zorgt. Eten, drinken, accommodatie en vervoer is allemaal geregeld. Daarnaast kan een gids je meer plekjes laten zien of vertellen over de natuur en lokale bevolking (mits je een goede gids hebt).

  Nadeel – het is veel duurder. De loop is goed aangegeven en redelijk makkelijk zelf te regelen mits je wat wandel- en reiservaring hebt.

  Kosten

  Een tour van 3 tot 4 dagen kost al snel US$700 tot US$800 p.p.

  Zelf lopen

  De Quilotoa Loop is een mooie wandelroute die door een reeks kleine inheemse dorpen in de Ecuadoraanse Andes loopt. Er zijn heel wat reisorganisaties die groepsreizen kunnen organiseren, maar de Quilotoa Loop wordt meestal zelfstandig gedaan.

  Dat is prima te doen, zeker met deze tips 😉

  Voordeel – het is goedkoper. Dat is de belangrijkste reden. Daarnaast is het prima zelf te regelen. Je kunt zelf je accommodatie boeken (van tevoren!). Elke hostel in de regio kan je verder op weg helpen naar de volgende bestemming. Als je het zelf doet kost het je maximaal US$100 per dag!

  Nadeel – je leert niet zo veel van de omgeving. Een gids kan je meer vertellen. Daarnaast kun je verdwaald raken. Wat niet erg is want de locals helpen je wel weer op weg.

  Zumbahua

  Het uitzicht in de bergen van Zumbahua

  #3 Welke route is het beste?

  Er is niet één route die het beste is. Je kunt je eigen route bepalen, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. Het beginpunt van de route is Latacunga. Vanaf hier neem je de bus naar Sigchos, het beginpunt van de Quilotoa Loop.

  Vervolgens loop je naar Isinlivi, Chugchilán, Quilotoa, Zumbahua, Tigua en terug naar Latacunga. Dit is de volledige route, maar je kunt halverwege ook de bus pakken naar het volgende dorp mocht je het zat zijn. Dit was onze route;

  1. Latacunga
  2. Isinlivi
  3. Chugchilán
  4. Quilotoa
  5. Zumbahua
  6. Latacunga

  Deze route hebben we overigens niet zelf verzonnen, maar ‘gepikt’ van internet. Over deze route hebben we 4 volle dagen gedaan (5 nachten). Zoals gezegd. Je kunt ook 1 dag lopen, of 2 dagen, 3 dagen etc. Je kunt het zo lang of kort maken als je zelf wil.

  TIP ♥ – loop de route van noord naar zuid (zoals hierboven staat aangegeven). Je kunt de route ook andersom lopen.

  Het dorp Latacunga

  Het dorpje Latacunga is de hoofdstad van de Cotopaxi regio en het ‘basiskamp‘. Bijna iedereen begint hier. Een van de redenen om dat te doen is omdat je hier je backpacks achter kunt laten en de goede busverbindingen naar andere dorpen.

  Als je de loop van noord naar het zuiden loopt (sterk aanbevolen!) is dit het begin- en eindpunt van de Loop. Latacunga is de enige stad met redelijke voorzieningen die je nodig hebt voor de hike: een geldautomaat, supermarkten, busstation, hostels en restaurants.

  TIP ♥ – de bus van Quito naar Latacunga vertrekt vanaf Terminal Quitumbe, het zuidelijke busstation. Vanaf hier gaat de bus naar Latacunga. De bus doet er iets langer dan een uur over en kost $1,50 p.p. 

  Latacunga

  De kerk in Latacunga

  #4 Wen aan de hoogte

  Hou er rekening mee dat je hier de hoogte in gaat. Ga daarom niet meteen na aankomst de Loop lopen. Wij raden aan om een dag hier te acclimatiseren in Latacunga of Insinlivi voordat je de hike doet. Je wil niet met hoogteziekte de route lopen.

  De krater in Quilotoa ligt op 3.800 meter hoogte terwijl Isinlivi, de laagste stad, op 2.800 meter ligt. En dat merk je wel.

  Daarnaast kan het door de hoogte ook vrij koud worden (en nat). Zorg daarom dat je voldoende warme en droge kleding mee neemt. Verder vind je een paklijst met dingen die je mee kunt nemen.

  TIP ♥ – in Hostel Tiana in Latacunga (populair bij reizigers) kun je voor $1,50 je spullen in een beveiligd kluisje achterlaten.

  #5 Welke dorpjes bezoek je en hoe ziet het met accommodatie?

  We gaan er hier van uit dat je de route loopt zoals die hierboven staat aangegeven. Je loopt ongeveer 4 tot 5 uur per dag. Aan het eind van de dag kom je dus bij de dorpjes aan.

  De hostels in Latacunga zullen je op weg helpen met de route, busvervoer, eten en drinken en het belangrijkste; de opslag van je backpack/koffer.

  We raden aan om accommodatie te reserveren. Het is niet handig als je net 5 uur hebt gelopen om nog op zoek te moeten naar accommodatie. Hieronder een kleine uitleg van de dorpjes die je tegen komt tijdens de route en de ho(s)tels die je hier kunt boeken.

  Insinliví

  Insinliví is een klein stadje. Vanuit Latacunga ga je met de bus naar dit stadje. Als je niet de hele loop wil lopen kun je in Insinliví ook dagtochten boeken. Zo kun je hier naar een kaasfabriek of een houtsnij werkplaats.

  HIKE – de hike van Insinliví naar Chugchilan is 12,5 kilometer en duurt 4-6 uur. Het is een mooie wandeling langs de rivier en door de vallei.

  Hotel –  bijna iedereen lijkt in Llullu Llama te slapen. Dus probeer hier te reserveren. Dorm vanaf $19 per nacht, prive kamer vanaf $23 per nacht (incl. ontbijt).

  Chugchilán

  Een van de grotere steden langs de wandelroute. Hier vind je ook leuke lokale markten. Het is de zwaarste dag, maar zeker ook de mooiste.

  HIKE – de hike van Chucchilán naar Quilotoa is 20 kilometer en duurt 4-6 uur. Het is het moeilijkste deel van de hike, maar zeker ook de mooiste.

  Hotel –  ook hier verblijft bijna iedereen in hetzelfde hostel; het Cloudforest Hostal. Dorm vanaf $15 per nacht, privé kamer vanaf $20 per nacht (inc. ontbijt).

  Quilotoa

  Dit is natuurlijk DE plek war je uiteindelijk wil komen. Het plaatsje is vooral bekend vanwege het prachtige kratermeer Quilotoa Lake. Je hebt hier een aantal viewpoints van waar je een mooi uitzicht op het meer hebt.

  Je loopt eerst van Chucchilán naar Quilotoa. Dat is zo’n 6 uur lopen. We raden dan ook aan om hier te overnachten en de volgende dag naar het meer te gaan.

  De hike naar het meer is een uitdagende maar mooie 3 tot 5 uur lopen. Vanaf Quilotoa kun je de bus terug nemen naar Latacunga. Je kunt ook doorlopen naar Zumbahua of Tigua.

  HIKE – de hike van Quilotoa naar Zumbahua is 14 kilometer en duurt 3-4 uurJe kunt ook de bus nemen. Vanaf Zumbahua (of Tigua) reis je verder naar Latacunga.

  Hotel – Hostal Chukirawa is een prima optie. Prive kamer vanaf $20 per nacht (incl. ontbijt).

  Het Quilotoa meer

  Het Quilotoa meer

  #6 Wat moet je inpakken?

  Laat je grote tas achter in Hostel Tiana in Latacunga en neem een kleine daypack mee voor de Quilotoa Loop. Hier heb je genoeg aan. Wat en hoeveel je mee neemt ligt aan het aantal dagen dat je van plan bent te lopen. Over het algemeen heb je dezelfde dingen nodig.

  Neem in ieder geval het volgende mee;

  • Zonnebrand
  • Pet of hoed
  • Schone kleren
  • Thermo-kleding
  • Regenkleding
  • Een vest of trui
  • 1 lange broek
  • Toiletspullen

  #7 Basic tips

  Hopelijk heb je met deze tips een aardig idee wat je kunt verwachten van de Quilotoa Loop. We hebben nog een aantal kleine tips die we je mee willen geven;

  • Let goed op de borden. Je zal vast een keer verdwalen. TIP -> Download de app Maps.Me;
  • Respecteer de lokale bevolking dus let op met waar je foto’s van maakt. Vraag altijd toestemming;
  • Neem genoeg cash mee;
  • Vraag bij je hostels naar de lunchpakketten. Die maken ze voor reizigers (zo’n $5);
  • Neem genoeg water en snacks mee voor onderweg;
  • Vraag een kaartje van de omgeving in een van de hostels
  • Er is NERGENS Wi-Fi onderweg;

  Hoe kom je er?

  Vanuit de diverse grote steden in Ecuador rijden lijnbussen naar het startpunt van de Quilotoa Loop; Latacunga. Ga je mee met een georganiseerde reis, dan wordt de Quilotoa Loop bijna altijd aangedaan en kom je vanzelf op het startpunt van de Quilotoa Loop terecht.

  Vanuit Quito

  Vanuit Quito rijden er regelmatig bussen naar Latacunga. De bussen vertrekken ongeveer elke 30 minuten van Terminal Quitumbe. Deze doen er 2 uur over en kost je hooguit €2 per persoon.

  Hou er rekening mee dat de terminal vrij ver van de toeristische gebieden ligt. Reken er zo’n uur(!) voor om hier te komen.

  Quito

  Beste reistijd

  Voor het Andesgebergte in Ecuador geldt eigenlijk geen beste reistijd en dit komt omdat het gedurende het gehele jaar door vrij droog is in het gebied.

  Daarnaast is de temperatuur vrijwel gelijk in de verschillende seizoenen, wat betekent dat er op het gebied van de temperatuur in Quilotoa Loop ook geen beste reistijd is. Houd er wel rekening mee dat het in de Andes vrij fris is, neem dus zeker warme kleding mee als je naar Quilotoa Loop gaat.

  Locatie

  Meer lezen over Ecuador?

  2 comments

  1. Else

   Hoi! Klein vraagje, ik heb een kleine daypack van 18 liter. Is dit voldoende voor een 3 a 4-daagse hike?
   Groetjes,
   Else

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Else,

    dat moet wel lukken. Ik heb vorig jaar een 4-daagse hike gedaan met een kleine daypack. Je moet wat kieskeuriger zijn met wat je meeneemt, maar het is ook lekkerder om met een kleine tas te lopen dan met een backpack van 40 liter 🙂

    Groeten,
    Ties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU