San Rafael Falls zijn met een hoogte van 145 meter de grootste waterval van Ecuador. Het is slechts een van de vele natuurwonderen van het prachtige Ecuador. Het bijzondere is dat een waterval van 145 meter in Nederland een unicum zou zijn en de top attractie van het land. De San Rafael Falls staan echter pas een paar jaar op de radar van toeristen in Ecuador. Sterker nog, veel Ecuadorianen kennen het niet eens.

De grootste waterval van Ecuador

San Rafael Falls is de grootste waterval van Ecuador. De waterval ligt in de buurt van de stad Tena, maar je kunt de waterval in 1 dag bezoeken vanuit Quito. Je kunt de waterval het beste bewonderen door een wandeltocht naar het uitkijkpunt van de San Rafael Falls te maken, waarbij je een mooi uitzicht hebt op de waterval.

Mooie bijkomstigheid van een wandeltocht is dat je tijdens deze tocht ook de prachtige natuur in de omgeving van de waterval kunt zien.

TIP ♥ – neem een poncho en paraplu mee. Het is een regenachtige omgeving.

san rafael falls
De grootste waterval van Ecuador!

Onze ervaringen bij de San Rafael Falls

Na 4,5 uur rijden, een bus uitgraven (dat lees je hier) en heel erg veel regen werden we aan het randje van de Amazone eindelijk de bus uit gestuurd. Ik moet zeggen dat het nog niet helemaal aan de verwachtingen voldeed.

Er was niemand te bekennen, het regende pijpenstelen (we hadden een poncho én paraplu nodig) en het zag er niet meteen uit alsof we bij de grootste waterval van Ecuador waren aangekomen.

De waterval

Na 20 minuten lopen kwamen we wonder boven wonder aan bij een soort receptie. We zijn nog nooit zo blij geweest om twee mensen te zien. De beste mevrouw van de receptie zag ons al 500 meter van tevoren aankomen.

Twee toeristen, gekleed in een poncho en paraplu die door de stromende regen op zoek waren naar de San Rafael Falls.

Toen we ons helemaal doorweekt melde bij het raampje zei de vrouw; ‘Oh the waterfall? No I think you can not see it because of the rain and fog’. Dat is niet hetgeen dat je wilt horen als je zojuist 4,5 uur in de bus hebt gezeten die je ook nog hebt moeten uitgraven.

Dus… ondanks het advies om niet het bospaadje te volgen naar de waterval deden we het toch.

Just the two of us

De waterval is meer dan de moeite waard, ook als het regent. Gelukkig klaarde het weer helemaal op en hadden we zelfs zon en blauwe lucht. Dat is voor de foto’s toch wat leuker! Er komen ook wilde dieren voor waardoor het ook verboden is om er te kamperen.

Het is dus absoluut niet toeristisch en wij waren de enige hier, dus blijf wel opletten, aangezien er in de wijde omgeving niemand is die je kan helpen.

TIP ♥ –  neem je paspoort mee naar de San Rafael Falls. Je moet jezelf ‘inschrijven‘ en je paspoort laten zien. Dit moet overigens bij bijna alle bezienswaardigheden in Ecuador.

San Rafael Falls in Ecuador
Natuurgeweld
San Rafael Falls
Ties bij de San Rafael Falls, de hoogste watervallen in Ecuador

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om bij de San Rafael Falls te komen. Wat ons opviel was dat er weinig mensen afwisten van de San Rafael Falls. Niemand in Ecuador kende de watervallen. Ze hadden werkelijk geen idee.

Stel je voor dat je in Canada vraagt hoe je bij de Niagara Waterfalls komt en mensen zeggen; ‘The what? The Niagara Waterfalls? Never heard of that before mate’.

Wat helpt, is om te vragen naar de Cascade de San Rafael, maar er zullen nog steeds weinig mensen zijn die begrijpen wat je bedoelt.

Via Tena

Je kunt bij San Rafael Falls komen door eerst naar Tena te reizen en vanuit deze stad een dagtocht naar de waterval te maken. Dit is een vrij omslachtige manier, omdat je in Tena ‘moet’ overnachten. Vanuit Tena kun je trips boeken naar de waterval.

Vanuit Quito

Wij zijn zelf vanuit Quito gegaan. De rit van Quito naar de San Rafael Falls duurt zo’n 5 uur. En je moet dus ook nog 5 uur terug! Het is een flinke reis, maar makkelijk te doen.

  • Ga naar het busstation Terminal Terreste Quitumbe. Ga niet met de taxi, omdat het verkeer ’s ochtends een chaos is kan de prijs wel eens oplopen. Neem i.p.v. de taxi de Metro Bus, dit kost je hopguit €1 p.p.
  • Koop hier een kaartje voor de bus richting Lago Agrio. Dit kost je US$8 + $0,20 terminal fee.
  • Vraag aan de buschauffeur of hij wil stoppen bij de Cascade de San Rafael (zoek dit even op in Google Translate)
  • De bussen vertrekken ongeveer elk uur. Het zijn goede bussen met WiFi aan boord en ruime zitplaatsen. De bus stopt 1x voor een plaspauze of om wat te eten.

Je wordt afgezet bij de Río Reventador rivier. Hier staat een betonnen bushalte/hut aan de rechterkant van de weg. Vanaf de hut is het ongeveer 10 minuten lopen naar de entree van het park (de waterval ligt in een Nationaal Park).

Quitumbe busstation in Quito
Het Quitumbe busstation
De busrit ging niet helemaal volgens plan
uitzicht vanaf het busstation
Het uitzicht vanaf de bushalte. Dat is beter dan Den Haag Centraal toch?

Wat kun je verwachten?

Een waterval van bijna 150 meter hoog 🙂 Als je eenmaal door de buschauffeur bent afgezet loop je naar de ingang van het park. Daar moet je je paspoort laten zien en je inschrijven. Je hoeft geen entree te betalen.

Het is vanaf de ingang nog zo’n 25 minuten lopen naar het uitkijkpunt van de waterval.

De wandeling is mooi als je goed weer hebt. Wij hadden regen en dan is het vrij glad. Mocht je dus van tevoren weten dat je regen hebt (en die kans is vrij groot) zorg dan voor goede schoenen en een paraplu.

Gelukkig klaarde het bij ons wel op toen we eenmaal bij het uitzichtpunt waren. En dan heb je zulke uitzichten 🙂

San Rafael Falls

San Rafael Falls

San Rafael watervallen
De hoogste waterval van Ecuador: San Rafael Falls

Uitzicht op de San Rafael watervallen Ecuador

Locatie

4 gedachten over “San Rafael Falls”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven