Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Baños

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Baños wordt ook wel de avontuurlijke hoofdstad van Ecuador genoemd! Dat is natuurlijk niet zonder reden. De stad heeft veel avontuurlijke activiteiten te bieden in de vorm van; raften, zip-linen, vulkanen beklimmen en fietsen. Naast al dit avontuur, staat de stad ook bekend om zijn warmwaterbaden en spa’s. De stad heeft dus voor iedereen wat te bieden!

  Baños: de avontuurlijke hoofdstad van Ecuador

  Baños is echt een stad die je niet over kunt slaan in Ecuador. Hoewel Banos bekend staat om zijn avontuurlijke activiteiten staat de stad lokaal bekend om zijn warmtebronnen en kuuroorden.

  De stad heeft dus eigenlijk alles te bieden wat een reiziger zoekt. Van prachtige natuur vol avontuur tot aan relaxte wellness centers en warmwaterbronnen. Deze stad heeft het!

  Om je een overzicht te geven wat deze stad allemaal te bieden heeft, geven we je hier een overzicht van de leukste dingen om te doen.

  Banos

  De bijzondere natuur

  Wat is er te doen in Baños

  De keuze is reuze voor Baños! Om alle activiteiten in de omgeving van deze stad te doen heb je wel een aantal weken nodig. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de leukste activiteiten in en rond Baños.

  #1 Verken het centrum van de stad

  Het centrum van de stad is niet heel groot waardoor alles op loopafstand ligt. Je kunt dus ideaal een aantal uur rondlopen in het knusse centrum van de stad. In de stad zijn veel souvenir winkels, spa’s restaurants en bars te vinden.

  Bezoek een van de kleine snoepwinkels waar je de beroemde melcocha kan proberen. Of wandel lang de beroemde Virgin of the Holy Water kerk (Nuestra Señora del Agua Santa) aan het stadsplein. Er is genoeg te doen om je een middag te vermaken!

  De nuestra señora del rosario de agua in Banos

  De bekende kerk

  Banos

  De snoepstalletjes in Banos

  #2 Bezoek de thermale baden in Baños

  De naam van de stad zegt het eigenlijk al: Baños. Dit betekent badkamer in het Spaans, en deze stad staat bekend om zijn warmwaterbronnen. In en rond de stad vindt je deze thermale baden.

  Je kunt dus heerlijk tot rust komen in deze warme poelen na een dag vol activiteiten. Want de Baños zijn ook gewoon s’avonds geopend! Wel zo lekker met de koude nachten van de Andes!

  TIP ♥ – er zijn zelfs accommodaties met hun eigen warmwaterbronnen waar het niet zo druk is als de openbare Baños!

  #3 Fiets de Ruta de las Cascadas

  Deze route vanuit Baños neemt je mee langs zeven van de ruim 60 watervallen die er te vinden zijn in de buurt. Tijdens deze tour fiets je vanuit Baños naar Pailón (17 kilometer).

  Het voordeel is dat de route nagenoeg volledig downhill loopt. Je zult dus eerder last van je handen krijgen door het remmen dan dat je de bovenbenen traint! Als je niet van fietsen houdt, is het ook mogelijk dezelfde tour te doen met een bus.

  De rit duurt ongeveer 3 tot 4 uur wanneer je geen van de attracties doet onderweg. Het hoogtepunt van de rit is de Pailón del Diablo waterval met verschillende uitkijkpunten. Let op: je wordt gegarandeerd nat bij deze waterval!

  Het is in Pailón mogelijk om weer een pick-up terug te nemen naar Baños, zodat je niet de berg weer op hoeft te fietsen.

  De Pailón del Diablo waterval in Banos

  De Diablo waterval

  #4 Ga raften in de wateren rond Baños

  Nog een belangrijke attractie van deze stad is raften op de Rio Pastaza. Deze rivier heeft klassen drie en vier stroomversnellingen wat betekent dat je flink aan de bak kunt in je raft!

  Tijdens het raften word je altijd begeleid door een gids in de boot en een veiligheidsassistent in een kajak, zodat je veilig kunt genieten van de ervaring.

  We raden je wel aan om een of twee dagen van tevoren te boeken, aangezien de raft-tours vroeg vertrekken vanuit deze stad. Je kunt dus niet op dezelfde dag vertrekken.

  #5 Vlieg over de vallei bij Casa de Arbol

  Nog een attractie waar Baños om bekend staat. De Casa de Arbol oftewel; The Swing At The End Of The World! Je kunt bij deze schommel prachtig over de onderliggende vallei slingeren met uitzicht op de Tungurahua vulkaan.

  Er gaan elke dag meerdere shuttle bussen naar de bekende schommel vanuit het dorp. Het voordeel is dat deze je ook weer terugbrengen naar de stad, maar wel op de vaste tijden.

  Wij raden aan om op eigen vervoer naar Casa de Arbol te gaan om de drukte van de shuttlebussen te vermijden. Wanneer deze volgeladen aankomen sta je echt in de rij om je iconische foto te schieten. Wanneer je met eigen vervoer bent zal je een stuk meer tijd en vrijheid hebben!

  Casa de Arbol Banos

  Casa de Arbol

  #6 Vlieg tussen de bomen rond Baños

  Heb je altijd al als een vogel tussen de bomen willen zweven? Hier is het mogelijk met de zip-line tour! Deze tour neemt je mee over zes zip-lines over een lengte van twee kilometer.

  Tijdens de tour zweef je over rivieren, boven het bladerdak en zelfs langs een waterval! Je zult wel moeten klimmen naar een aantal platforms waardoor mensen met hoogtevrees dit misschien beter over kunnen slaan.

  De tours vertrekken om 15:00 uur uit de stad en het duurt zo’n twee tot drie uur om de zip-line track af te leggen.

  TIP ♥ – de tour kost je ongeveer US$20 inclusief gids en materiaal. Als je een middag over hebt in Baños is dit zeker een aanrader!

  #7 Kom weer heerlijk tot rust in de wellness centra van Baños

  Ben je helemaal uitgeput van het raften, zip-linen en fietsen? Kom dan weer helemaal tot rust in een van de spa’s van Baños. De stad is zowel een avonturen stad als een kuuroord.

  De stad biedt een groot assortiment aan spa-activiteiten aan. Van chocolade gezichtsmaskers tot heerlijke massages, het is te vinden in Baños. Dus laat je lekker verwennen in een van de vele kuuroorden van de stad!

  #8  Beklim de Tungurahua vulkaan

  Vanuit de stad zijn er dagtochten beschikbaar naar de Tungurahua vulkaan. De tocht naar de vulkaan is echt prachtig te noemen! Je wandelt door de natuur van het Sangay National Park naar de vulkaan toe.

  De vulkaan is wel actief waardoor het niet altijd mogelijk is om deze te beklimmen! Tijdens een dag-tour ga je naar kamp op 4000 meter en niet naar de top van 5023 meter. De tour kan ook gecombineerd worden mountainbiken in het gebied als je dat zou willen.

  Tungurahua Ecuador

  Je kan zien dat de vulkaan soms actief is!

  #9 Bezoek de Amazone

  Hoewel Baños net buiten de Amazone ligt, is het wel mogelijk om tours te doen naar het gebied. Deze dag-tour brengt je naar de plaatst Puyo waar je een lokaal opvang centrum zal bezoeken.

  Vervolgens ga je met een kano de Puyo rivier op om de Amazone vanuit je boot te verkennen.

  Na een duik in een de watervallen loop je nog een aantal uur door de Ecuadoraanse jungle waar je veel uitleg krijgt over de inheemse bevolking en flora en fauna.

  Banos De avontuurlijke hoofdstad van Ecuador

  De Pastaza River richting Puyo

  Hoe kom je er?

  Het vervoer van en naar Baños is zeer goed. Deze stad is een populaire bestemming voor zowel de lokale mensen als toeristen. De stad leeft grotendeels van het toerisme waardoor transport van en naar de stad makkelijk te regelen is.

  Hieronder zie je een overzicht uit welke steden Baños te bereiken is.

  • Vanuit Quito naar Baños  (3,5 uur en kost je ongeveer $4,-)
  • Van Guayaquil naar Baños  (5,5 uur en kost je ongeveer $7,-)
  • Vanuit Latacunga naar Baños  (2 uur en kost je ongeveer $5,-)
  • Vanuit Cuenca naar Baños  (7,5 uur en kost je ongeveer $10,-)

  Het is mogelijk dat er geen directe bussen rijden vanuit deze plaatsen. Je moet dan overstappen in de stad Ambato. Er rijden regelmatig bussen tussen Ambato en Baños.

  Banos Centre

  Het gekleurde centrum

  Overnachten in Baños

  De stad leeft van het toerisme en het is ook niet raar dat er veel accommodaties te vinden is. De meeste accommodaties zijn de vinden in het stadscentrum van Baños. Het voordeel van een accommodatie in het stadscentrum is dat alles zich op loop afstand bevind.

  De meeste budget accommodaties zijn dan ook terug te vinden in het centrum van de stad.

  Buiten het centrum vind je de luxere en duurdere accommodaties van Baños. Het voordeel van deze accommodaties is dat ze vaak beschikken over hun eigen warmte poelen. Je kunt dus elke avond tot rust komen in een van de warme baden van je eigen hotel!

  TIP ♥ – check hier ons overzicht van de beste accommodatie in Baños 

  Beste reistijd

  De beste reistijd voor de stad is van juni tot september. Dit zijn de droge en warme maanden in de berggebieden. Er zijn vaak strakke blauwe luchten te vinden boven het Andes gebergte en het regent er een stuk minder! Dit is wel zo aangenaam met al die buitenactiviteiten!

  De beste reistijd voor Baños  is van juni tot september.

  TIP ♥ – bekijk hier de beste reistijd voor de verschillende delen van Ecuador

  Locatie

  Meer lezen over Ecuador?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU