Route Ecuador in 3 weken

Na onze reis door Colombia reisde we gelijk door richting Ecuador. In iets minder dan drie weken tijd wilde we het land zien waar iedereen van gehoord heeft, maar maar weinig mensen zijn geweest. En het was een geweldige reis! Ecuador is heel anders dan we hadden verwacht, in de goede zin van het woord!

Het is een van de leukste, mooiste en meest toegankelijke landen in Zuid-Amerika waar we zijn geweest. Zeker als je net uit Colombia komt is het even schakelen. Het land heeft zoveel te bieden en is zo goed bereisbaar dat we iedereen aanrader om dit pareltje te bezoeken. En om je alvast op weg te helpen delen we vandaag onze route Ecuador.

Route Ecuador – 19 dagen

Voordat we de route Ecuador delen is het handig om te weten hoe lang we precies in het land zijn geweest. Op 2 april vlogen we van Bogota naar Quito. Vanaf Quito hebben we de eerste 4 dagen dagtrips gemaakt naar bezienswaardigheden in de buurt. 21 april vlogen we van Quito terug naar Amsterdam. In totaal zijn we 19 dagen in Ecuador geweest.

Quito

Het uitzicht over Quito 

Dag 1 – Bogota –> Quito

De eerste dag is is meestal niet zo heel spannend. We vlogen pas rond 15:00 uur naar Quito dus hebben dag 1 niet heel veel gedaan. Nadat we in ons hotel waren aangekomen hebben we wat gegeten in de stad en uitgezocht wat we wel en niet wilde zien in Quito. We besloten om Quito later te verkennen en eerst naar San Rafael Falls en Otavalo te gaan.

Dag 2 – Quito –> San Rafeal Falls

Onze tweede dag in Ecuador besloten we naar de San Rafeal Falls te gaan. Dit zijn de grootste watervallen van het land, maar gek genoeg slaan veel reizigers het over in hun route Ecuador. Ook de locals weten er maar weinig van af. Het is 5 uur heen en 5 uur terug, een aardige rit dus. Die werd nog iets spannender toen onze bus kantelde en in de greppel viel, maar dat maakt het reizen zo leuk 🙂

De San Rafeal Falls is een hele reis, maar meer dan de moeite waard. Midden in de jungle vind je de gigantische waterval. Het mooiste is dat hier bijna geen toeristen komen. Sterker nog, wij waren de enige. En aan het logboek te zien dat we moesten tekenen waren er de afgelopen dagen ook niet veel reizigers geweest.

TIP ♥ – koop hier een kaartje voor de bus bij Terminal Terreste Quitumbe richting Lago Agrio. Dit kost je $8 Amerikaanse Dollar + $0,20 terminal fee. Vraag aan de buschauffeur of hij wil stoppen bij de Cascade de San Rafael. De bussen vertrekken ongeveer elk uur.

San Rafael Falls
San Rafael Falls

Dag 3 – Quito | Dagje dierentuin

De derde dag besloten we een rustige dag in te plannen. Elke reis heb je wel zo’n moment dat je denkt; ‘even gas terug en chillen‘. Dit was zo’n dag. We hadden gezien dat Quito een dierentuin heeft en we besloten eens te kijken hoe die er bij ligt. De dierentuin is niet zo bijzonder, maar prima voor een halve dag vermaak. Uiteraard kun je dit buiten beschouwing laten bij jouw route Ecuador.

TIP ♥ – de bus richting de dierentuin kost niet eens een dollar. Leuk en goedkoop!

Dag 4 – Quito –> Otavalo

Otavalo mag niet ontbreken in je route Ecuador. Het is een leuke stad vlak bij Quito. De 4e dag besloten we deze stad te verkennen. Dit vanwege de markt die hier wordt gehouden. Deze staat bekend als een van de leukste in Zuid-Amerika. Er worden in Quito dagtours aangeboden naar Otavalo. Deze kosten zo’n $60 per persoon! Veel te duur als je het mij vraagt aangezien je voor $2,50 met de bus richting Otavalo kunt. Je hebt aan een dag genoeg in deze stad.

TIP ♥ – de bus van Quito naar Otavalo kost $2,50 p.p. De bus vertrekt vanaf Terminal Norte Terrestre de Carcelén

Markt in Otavalo

De markt in Otavalo

Cuicocha Lake in Otavalo

Cuicocha Lake moet je zeker bezoeken! 

Dag 5 – Quito | De stad verkennen

Dag 5 hebben we dan eindelijk Quito onveilig gemaakt. We wilde hier minimaal 1 dag voor uit trekken omdat het een van de mooiste steden in Zuid-Amerika is. Achteraf gezien hadden we hier minimaal 2 volle dagen voor moeten rekenen. Er is ontzettend veel te zien in de stad en 1 dag is veel te kort. Wij hebben in 1 dag Old Town, Basilica del Voto Nacional, TeleferiQo, La Mariscal, Plaza Santo Domingo en Plaze Grande bezocht. En dat was vrij veel voor 1 dag. Gelukkig ligt alles redelijk dicht bij elkaar en kost een taxi niet zo veel.

Ze zeggen dat Quito een van de mooiste steden in Zuid-Amerika is en daar is niks aan gelogen. Het is echt een parel, zonder twijfel een van de mooiste steden in Zuid-Amerika.

TIP ♥ – als je wat langer de tijd hebt kun je nog naar Mitad del Mundo. Dit betekent ‘Midden van de Wereld’. Het is een van de bekendste punten van Ecuador.

Basilica del Voto Nacional

De Basilica del Voto Nacional

Uitzocht van de top van de Cruz Loma waar je met de TeleferiQo heen gaat.

Dag 6 – Quito –> Mindo

Dag 6 zijn we van Quito naar Mindo gereisd om ons 2 dagen te vermaken in de jungle. Mindo is een stad die aan alle kanten wordt omringd door beboste bergen. Het is een populaire bestemming voor backpackers geworden, maar er komen ook veel inwoners van Quito om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte van de stad. We hebben hier in totaal 2 volle dagen gezeten. Je zou aan 1 volle dag ook genoeg hebben.

TIP ♥ – vanuit Quito is het zo’n 2,5 uur rijden. Een ticket voor de bus kostte ons €3 per persoon. De bus vertrekt vanaf Terminal Norte Terrestre de Carcelén.

Dag 7 en 8 – Mindo | Canyoning & Tarabita

In Mindo hebben we even gas terug genomen. We hadden de dagen hiervoor redelijk veel gedaan dus besloten we in deze omgeving lekker rustig aan te doen. Dag 7 hebben we een canyoning tour gedaan. Dit hadden we ook al een keer gedaan in Moalboal in de Filipijnen en dat beviel ons heel goed. Ook in mindo was het leuk, hoewel het hier wel een stuk kouder is. Het kost $15 p.p. en een taxi er naar toe kost $6.

De volgende dag zijn we op aanraden van een andere reiziger naar Tarabita gegaan. Deze met de hand aangedreven kabelkar op 152 meter hoogte brengt je over een weelderig woud naar de Bosque Protector Mindo-Nambillo, waar je kunt wandelen naar een aantal watervallen.

TIP ♥ – een ritje met de taxi kost je US$2 per persoon. Het is 7 kilometer dus je zou ook kunnen lopen.

mindo

De watervallen in Mindo

Dag 9 – Mindo –> Quito –> Latacunga

Dag 9 hebben we eigenlijk alleen maar in bussen gezeten. We zijn van Mindo terug gegaan naar Quito om daar de bus te pakken naar Latacunga. Hier begon onze 4-daagse-hike rondom het Quilotoa Lake. Een van de mooiste ervaringen tijdens onze reis en zeker een aanrader voor je route Ecuador. De reis van Mindo naar Quito staat hierboven beschreven. We kwamen dus weer aan op het noordelijke busstation in Quito. Vanaf hier moesten we met de taxi naar Terminal Quitumbe, het zuidelijke busstation. Vanaf hier gaat de bus naar Latacunga.

TIP ♥ – de bus vanuit Quito naar Latacunga doet er iets langer dan een uur over en kost $1,50 p.pDe taxi van busstation naar busstation kostte ons $15.

Dag 10, 11, 12 & 13 – Quilotoa Loop

Van dag 10 tot en met dag 13 hebben we de Quilotoa Loop gelopen. Een bekende trail in Ecuador en een leuke uitdaging. We zijn begonnen in Latacunga.

 • DAG 10 – Deze dag hebben we vanaf Latacunga de bus genomen naar Isinlivi. Daar zijn we direct naar Chugchilán gelopen. Dat is ongeveer 4 tot 6 uur lopen.
 • DAG 11 – vanaf Chugchilán zijn we verder gelopen naar Quilotoa. Ook dit is zo’n 4 tot 6 uur lopen. Afhankelijk van hoe veel foto’s je maakt. Wij hebben hier overnacht om de volgende dag de loop om het meer te lopen.
 • DAG 12 – deze dag hebben we de hike rondom het meer gedaan. Je kunt vanaf Quilotoa de bus terug nemen naar het beginpunt; Latacunga of doorlopen naar Zumbahua.
 • DAG 13 – de laatste dag zijn we van Quilotoa naar Zumbahua gelopen. Een ‘klein’ stukje van zo’n 4 uur. We hebben vanaf hier de bus terug genomen naar Latacunga.
Uitzicht tijdens de quilotoa loop

De natuur onderweg

quilotoa loop

Het Quilotoa Lake mag niet ontbreken in je route Ecuador. 

Dag 14 – Latacunga –> Quito –> Galapagos eilanden

Als je een reis door Ecuador aan het plannen bent mogen de Galapagos eilanden natuurlijk niet ontbreken in je route Ecuador. Dag 14 was weer een lange dag reizen. Vanaf Latacunga hebben we  de bus terug genomen naar Quito. Dit is maar een kort ritje waardoor we genoeg tijd hadden voor onze vlucht naar de Galapagos eilanden. We vlogen rond 14:00 uur dus als je vroeg weg gaat heb je genoeg tijd om je vlucht te halen. Mits de bus geen vertraging heeft.

TIP  – een retourticket van Quito naar de Galapagos eilanden kostte ons zo’n €350 p.p. We boekte ze via Skyscanner

Dag 15 tot en met 18 – Galapagos eilanden

Als je aan Ecuador denkt, denk je aan de Galapagos eilanden. Althans, wij wel. Deze eilanden zijn wereldwijd bekend vanwege het unieke landschap en de variatie aan dieren. Maar het bekendste is misschien nog wel dat Darwin hier zou zijn geïnspireerd voor zijn evolutietheorie. En dat moesten we natuurlijk met eigen ogen bekijken 🙂

Dag 15
Dag 15 was onze eerste dag. Wij verbleven op het eiland Santa Cruz, het meest centrale eiland waar de meeste reizigers verblijven die niet met een georganiseerde rondreis reizen. Wij kozen er voor om de eilanden zelf te verkennen en niet met een tour. Ten eerste omdat we niet zo houden van tours en ten tweede omdat tours behoorlijk prijzig zijn hier. We kozen voor Santa Cruz omdat je vanaf hier goed kunt eiland hoppen.

TIP ♥ – meer info over de eilanden lees je op de pagina Galapagos eilanden. Hier vind je alle info over de eilanden, ferries, wat je moet zien etc.

Dag 16
Nadat we de eerste dag het eiland verkent zijn we de twee dag naar Pinson Island gegaan. Dit eilandje staat bekend om de goede snorkel mogelijkheden. Eigenlijk moet je op de Galapagos eilanden een duikcursus boeken, maar aangezien ik daar niet zulke hele goede ervaringen mee heb gehad in Nieuw-Zeeland besloten we te gaan snorkelen.

TIP ♥ – de tour duurt een hele dag en kostte ons $85 per persoon.

Galapagos eilanden

Eilandje onderweg naar de snorkel locatie

Dag 17
Dag 17 zijn we 1 dag naar Isla Isabela gegaan. Dit is een groter eiland op een kleine 2 uur varen van Santa Cruz. Je kunt hier ook overnachten, wij kozen er echter voor om dezelfde dag nog terug te gaan. Isla Isabela is een mooi, groen eiland wat je zeker moet bezoeken als je de tijd hebt.

TIP ♥ – een bootreis kost je ongeveer $30 p.p. Tickets koop je bij de haven in Puerto Ayera.

Dag 18
Dit was DE dag. We gingen namelijk naar Bartolome Island, misschien wel de bekendste plek op de Galapagos eilanden. Je vindt er in ieder geval een van de meest gefotografeerde punten van de Galapagos; Pinnacle Rock. We hadden deze tour online al geboekt om overboekingen of teleurstellingen te voorkomen. Het is een vrij dure tour ($220 p.p.), maar zeker de moeite waard! Je vaart langs de prachtige eilanden. Snorkelspullen en eten is inbegrepen in de tour.

TIP ♥ – de tour duurt 7 tot 8 uur en kost $220 p.p. Je wordt opgehaald en afgezet bij je ho(s)tel. Tours kun je hier boeken.

Galapagos eilanden

 Pinnacle Rock bij Bartolome Island

Dag 19 – Galapagos eilanden –> Quito

Dag 19 vlogen we van de Galapagos eilanden terug naar Quito. De volgende dag vlogen we van Quito terug naar Amsterdam. Hopelijk helpt deze route Ecuador je tijdens jouw reis door het land!

  Meer lezen over Route Ecuador in 3 weken?

4 gedachten over “Route Ecuador in 3 weken”

 1. Wat heb je specifiek gezien op de galapagos eilanden die je bezocht hebt? En waarom heb je voor die drie eilanden gekozen.
  Wij gaan in november daar naar toe, 4 dagen (3 nachten) en moeten keuzes maken……maar dat is juist zo moeilijk 🙁
  Wij willen vooral zoveel mogelijk dieren zien en een keer snorkelen.

 2. Ik mis toch echt de nog mooiere plekken van Ecuador zoals Banos, amazone (Tena of dieper), Cuenca, Guamote (met een autentiekere markt dan Otevalo) & SAN Christobal op de Galapagos!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven