Ecuador is in vergelijking met omliggende landen iets duurder, maar goed betaalbaar. Met een budget van zo’n €35 tot €40 moet een budget reiziger kunnen reizen. Behalve in Quito. De realiteit is echter dat je vaak meer uit geeft dan je plant. Terugrekenend kwamen wij op een budget voor Ecuador uit van ongeveer €45 tot €55 per dag. Wij hebben onze kosten in Ecuador bijgehouden en delen die graag met je!

Budget voor Ecuador

Hoewel de budget-rezigers in staat moeten zijn om met €35 tot €40 per dag rond te komen, is de realiteit dat je budget voor Ecuador vaak wat hoger ligt. Je kunt prima low-budgte rondreizen, maar hou er rekening mee dat Ecuador wat duurder is dan bijvoorbeeld Colombia of Peru.

Ties: “Wij gaven zo’n €45 tot €55 per dag uit. Dat kan goedkoper als je in dorms overnacht, maar zeker ook duurder als je voor luxere accommodatie en vervoer kiest”.

Zodra je aan komt, waarschijnlijk in Quito, merk je dat de voorzieningen ook wat beter zijn. De wegen zijn goed – op sommige plekken zelfs beter dan in Nederland, bussen zijn vaak wat nieuwe en accommodatie is goed.

Wat gaven wij uit?

Wij spendeerden ongeveer €50 per persoon per dag. Wij zijn geen low-budget reizigers en slapen vaak in tweepersoonskamers in hostels of budget hotels. We reizen af en toe met een minivan of het vliegtuig i.p.v. het openbaar vervoer.

 • Low-budget backpacker: €35 per dag
 • Normaal budget: €50 per dag
 • Luxe reizigers: €70+ per dag
San Rafael Falls
Ties bij de San Rafael Falls, de hoogste watervallen in Ecuador

Wat kost reizen in Ecuador?

Dat is uiteraard iets persoonlijks. Reken er op dat je het meeste geld uit geeft aan vervoer, activiteiten en overnachten, mits je een georganiseerde reis hebt geboekt. De een boekt het liefst alle activiteiten terwijl de ander graag luxe overnacht.

Wij hebben onze kosten op reis bijgehouden zodat jij een idee hebt wat je budget voor Ecuador moet zijn.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie in Ecuador is goedkoop. Zo betaal je voor een gedeelde slaapkamer (een dorm) in een hostel vaak niet meer dan €10 per nacht. Als je een eigen kamer wil in een hostel betaal je zo’n €15 tot €20 per nacht.

Het ligt er wel aan in welke regio je overnacht. Steden of regio’s als Quito, de Galapagos eilanden of Cuenca zijn vaak wat duurder. Zo was onze kamer in Otavalo de helft goedkoper dan in Quito, terwijl de hotel een stuk beter was.

Voor een tweepersoonskamer in een goed hotel betaal je rond de €30 tot €50 per nacht. Zodra het duurder wordt dan €50 per nacht mag je veel luxe verwachten.

Voorbeelden van onze kosten;

 • Tweepersoonskamer in hotel Quito €45
  • Hostel in Quito €15
 • Tweepersoonskamer Otavalo  €25
  • Hostel in Otavalo €10
 • Budget hotel San Cristoba (Galapagos) ➜ €20
 • Tweepersoonskamer in hotel Cuenca €40
 • Tweepersoonskamer in hotel Quito €35
Budget voor Ecuador
Uitzicht vanaf hotelkamer op de kathedraal van Cuenca

Kosten voor eten

Het eten in Ecuador is vrij goedkoop. Een street food maaltijd kost je tussen de €3 en de €5. Sterker nog, als je goed zoekt moet je in staat zijn om een lekkere snack te vinden voor minder dan een euro.

Als je iets luxer wil eten in een restaurant ben je al snel zo’n €25 kwijt voor een complete maaltijd inclusief drinken.

Ook hier geldt weer dat het in de populairdere steden duurder is. In Quito betaal je in het oude centrum soms €5 voor een biertje of €15 voor een hamburger in een fancy restaurant (wat af en toe wel eens lekker is), terwijl we bij de San Rafael Falls €1 betaalden voor een broodje.

Een voorbeeld van onze kosten;

 • Ontbijt in Quito €6 p.p
 • Maaltijd in Otavalo ➜ €15 p.p.
 • Snack streetfood in Quito  €2
 • Biertje Cuenca €2,50
 • 1L water €1
Markt in Ecuador met verse groente
Op de markten kun je heerlijke dingen kopen

Kosten voor vervoer

De afstanden in Ecuador zijn niet heel groot. Waar je in landen als Peru of Argentinië veel geld kwijt bent aan vervoer zal het hier niet zo’n grote invloed hebben op je budget voor Ecuador.

Je kunt ongeveer uit gaan van maximaal €2 per uur voor een langeafstandbus. Zo kost een busrit van Quito naar Otavalo nog geen €5. Zelfs de rit van Quito naar Guayaquil, een rit van ongeveer 10 uur, kost je niet meer dan €10.

Een taxi van het vliegveld naar het centrum van Quito kost je €25. Een ritje door Quito met de taxi kost vaak niet meer dan €5, afhankelijk van de verkeersdrukte. De bus van Quito naar Bogota, Colombia, kost ongeveer €40. Van Quito naar Lima in Peru kost ongeveer €30.

Voorbeeld kosten;

 • Taxi vliegveld naar Quito €25 per taxi
 • Bus naar Otavalo  €4,50
 • Bus naar San Rafael Falls €10
 • Boot San Cristobal naar Santa Cruz €30

TIP ♥ – check hier de prijzen voor bussen (en boek je tickets)

backpacken in Ecuador
Onze bus naar San Rafeal eindigde in de greppel

Kosten voor activiteiten

Behalve een trip naar de Galapagos-eilanden, zijn activiteiten vrij goedkoop in Ecuador. Een ritje in de Devil’s Nose Train (aanrader) kost je ongeveer €25, terwijl de entree van Ingapirca en de meeste musea niet meer dan €5 kosten.

Dagtochten naar vulkanen en bergwandelingen zijn meestal iets duurder, reken op zo’n €30 tot €60 per persoon.

Een reis naar de Galapagos-eilanden is prijzig. Afhankelijk van wanneer je gaat en hoe lang moet je rekenen op €150 tot €250 per dag. En dan komt er ook nog €100 aan entree bij. Mocht je budget voor Ecuador het toelaten is het wel een aanrader.

Wij hebben geen betaalde tours gedaan, maar hebben wel voorbeelden;

 • Dagtrip van Quito naar Otavalo €60
 • Duiken op de Galapagos eilanden  €150 per dag
 • Quilotoa Loop 4 dagen ➜ €500 tot €800 p.p
Het meer tijdens Quilotoa Loop
Onderweg tijdens de Quilotoa Loop

Pinnen in Ecuador

De officiële munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse dollar. Afgezien van Euros, Peruaanse soles en de Colombiaanse peso, is het moeilijk om vreemde valuta in Ecuador te wisselen. Voor het jaar 2000 betaalde de Ecuadorianen met hun eigen munteenheid. Dit is echter veranderd door wat ze de dollarization noemde.

Het is makkelijk om cash mee te nemen in Ecuador. Vaak kun je op het vliegveld of in de eerste grote stad (Quito) dollars pinnen met de meeste Europese pinpassen. Vergeet niet je pinpas in te stellen op ‘Wereldwijd pinnen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven