Hoofdmenu
reis expert header

Budget Ecuador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, is Ecuador een relatief goedkoop land. Met een budget Ecuador van zo’n €20 tot €25 moet de budget reiziger wel rond zien te komen. Behalve in Quito. Als je iets meer uitgeeft, zo’n €35 per dag, slaap je in iets comfortabelere accommodatie en kun je hier en daar een leuke tour boeken. Wij hebben onze kosten in Ecuador bijgehouden en delen die graag met je!

TIP ➜ vliegtickets naar Ecuador vanaf €613 boek ze hier

Wat je precies uit geeft in Ecuador is afhankelijk van een hoop factoren. Wij hebben onze kosten opgeschreven en delen die graag met je zodat jij je budget Ecuador kan opstellen.

Budget Ecuador

Hoewel de budget-rezigers in staat moeten zijn om met €20 tot €25 per dag rond te komen, raden we aan om een iets groter budget Ecuador aan te houden. Een budget is namelijk iets persoonlijks, en niet iedereen kan, of wil, met een krap budget reizen. Over het algemeen krijg je goede kwaliteit voor je geld. Of dat nu in accommodatie is of in restaurants.

TIP ♥ – reken voor je budget Ecuador minimaal €30 per dag

Houd er ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Quito, de Galapagos eilanden en Yasuni National Park een stuk duurder zijn dan minder toeristische plekken. Hier betaal je dus ook de hoofdprijs.

Wat gaven wij uit?

Wij gaven tijdens onze reis iets meer uit. We spendeerde ongeveer €40 per dag per persoon. Wij zijn geen low-budget reizigers en slapen vaak in tweepersoonskamers in hostels en reizen af en toe met een minivan of het vliegtuig i.p.v. het openbaar vervoer.

budget Ecuador

Wat kost het reizen?

Dat is uiteraard iets persoonlijks. Reken er op dat je het meeste geld uit geeft aan vervoer, activiteiten en overnachten, mits je een georganiseerde reis hebt geboekt. De een zal net iets meer aan eten uitgeven dan de ander. En misschien koop je liever een souvenirtje dan dat je een fiets huurt om de omgeving te verkennen. Hieronder een aantal punten om je budget Ecuador samen te stellen.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie in Ecuador is goedkoop. Zo betaal je voor een gedeelde slaapkamer (een dorm) in een hostel vaak niet meer dan €5 per nacht. Als je een eigen kamer wil in een hostel betaal je zo’n €10 per nacht. Dat is echter wel buiten de grotere steden.

In Quito, de Galapagos eilanden en rond Yasuni betaal je makkelijk het dubbele. Budget hotels zijn slechts iets duurder. Reken op zo’n €15 tot €20 per per nacht. Je kunt uiteraard ook in duurdere resorts overnachten voor meer dan €100 per nacht. Voorbeelden van onze kosten;

 • Tweepersoonskamer Quito  $30
  • Dorm in Quito  $7 tot $10
 • Tweepersoonskamer Otavalo  $20
  • Dorm in Otavalo  $10
 • Budget hotel San Cristoba (Galapagos) ➜ $25

Kosten per dag

Wat je per nacht uit geef aan accommodatie is per persoon verschillend. De een wil slapen in hotels terwijl de andere genoegen neemt met een dorm. Als je uit gaat de gemiddelde kosten voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je zo’n $23 per nacht, dat is $11,50 per persoon per nacht.

budget Ecuador

Hostel in Otavalo

Kosten voor eten

Het eten in Ecuador is vrij goedkoop. Een goedkope maaltijd die je op straat koopt (street food) kost je tussen de €3 en de €5. Sterker nog, als je goed zoekt moet je in staat zijn om een lekkere snack te vinden voor minder dan een euro. Als je iets luxer wil eten in een restaurant ben je al snel zo’n €10 kwijt voor een complete maaltijd inclusief drinken.

Ook hier geldt weer dat het in de populairdere steden veel duurder is. In Quito betaal je $5 voor een biertje of $15 voor een hamburger in een fancy restaurant (wat af en toe wel eens lekker is), terwijl we bij de San Rafael Waterval niet eens $1 betaalde voor een broodje. Een voorbeeld van onze kosten;

 • Ontbijt in Quito $6 p.p
 • Maaltijd in Otavalo ➜ $10 p.p.
 • Snack streetfood in Quito  $2
 • Biertje Cuenca ➜ $1
 • Fles water  $0,50
 • Boodschappen voor een week  $15 tot $20 per week

Kosten per dag

Ook de kosten voor eten en drinken verschillen per persoon. Je kan het, zeker in Quito, zo gek maken als je zelf wil. Toch hoeft het eten en drinken hier niet door te zijn, zeker als je zelf boodschappen doet en je maaltijden kookt. Als je af en toe wat goedkoper eet en boodschappen doet kun je met $10 per dag genoeg eten en drinken.

budget Ecuador

Op de markt kun je goedkoop eten en drinken kopen

Kosten voor vervoer

De afstanden in Ecuador zijn niet heel groot. Waar je in landen als Peru of Argentinië vaak veel geld kwijt bent aan vervoer zal het hier geen groot gat slaan in je budget Ecuador. Je kunt ongeveer uit gaan van maximaal $2 per uur voor een lange-afstand bus. Zo kost een busrit van Quito naar Otavalo nog geen $2. Zelfs de rit van Quito naar Guayaquil, een rit van ongeveer 10 uur, kost je niet meer dan $10.

Een taxi van het vliegveld naar het centrum kost je $25. Een ritje door Quito met de taxi kost vaak niet meer dan $5, afhankelijk van de verkeersdrukte. Een bus van Quito naar Bogota, Colombia kost ongeveer $40. Van Quito naar Lima in Peru kost ongeveer $30. Voorbeeld kosten;

 • Taxi vliegveld naar Quito  $25 p.p
 • Bus naar Otavalo  $2,50
 • Bus naar San Rafael Falls  $8
 • Boot San Cristobal naar Santa Cruz  $30

Kosten per dag

Wat je per dag kwijt bent aan vervoer is verschillend. Je reist natuurlijk niet elke dag. Je blijft meestal zo’n 2 of 3 dagen, of zelfs langer, op een plek hangen. Daarnaast gaat het gemiddelde heel hard omhoog als je naar de Galapagos eilanden vliegt. Gemiddeld ben je zo’n $5 per dag kwijt aan vervoer.

Bus in de greppel 🙂

Kosten voor activiteiten

Naast een reis naar de Galapagos-eilanden, zijn activiteiten vrij goedkoop in Ecuador. Een ritje in de Devil’s Nose Train (aanrader) kost je ongeveer $25, terwijl de entree van Ingapirca en de meeste musea niet meer dan $6 kosten. Dagtochten naar vulkanen en bergwandelingen zijn meestal iets duurder, reken op zo’n $30 tot $60 per persoon.

Een reis naar de Galapagos-eilanden is prijzig. Afhankelijk van wanneer je gaat en hoe lang moet je rekenen op $150 tot $250 per dag. En dan komt er ook nog $100 aan entree bij. Maar mocht je budget Ecuador het toelaten si het zeker een aanrader. Wij hebben geen betaalde tours gedaan, maar hebben wel voorbeelden;

 • Dagtrip van Quito naar Otavalo $60
 • Duiken op de Galapagos eilanden  $150 per dag
 • Quilotoa Loop 4 dagen ➜ $700 tot $800 p.p

Kosten per dag

Kosten voor activiteiten heb je niet elke dag omdat je niet elke dag een tour doet en veel gratis is. Als je de Galapagos eilanden buiten beschouwing laat ben je ongeveer $5 per dag kwijt aan activiteiten. Het kan uiteraard ook goedkoper als je voornamelijk gratis activiteiten doet.

San Rafael Falls

De toegang tot de San Rafael Falls is gratis

Amerikaanse Dollar

De officiële munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse dollar. Afgezien van Euros, Peruaanse soles en de Colombiaanse peso, is het behoorlijk moeilijk om vreemde valuta in Ecuador te wisselen. Voor het jaar 2000 betaalde de Ecuadorianen met hun eigen munteenheid. Dit is echter veranderd in 2000 door wat ze de dollarization noemde.

Het is dus erg makkelijk om cash mee te nemen in Ecuador. Vaak kun je op het vliegveld of in de eerste grote stad (Quito) dollars pinnen met de meeste Europese pinpassen. Vergeet niet je pinpas in te stellen op ‘Wereldwijd pinnen’.

ATM

Een ATM vind je in elke grote stad en zelfs in de kleinere steden. Houd er rekening mee dat ze soms buiten werking zijn dus zorg dat je altijd genoeg cash mee neemt.

Wat wij vinden:
 • 8.6/10
  Reis-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Ecuador is vrij goedkoop. De grotere steden als Quito en populaire bestemming zoals de Galapagos eilanden zijn duur, maar buiten die regio’s is het leven hier spotgoedkoop. Reken op zo’n €20 per dag als budget.

Verzenden
User Review
0/10 (0 votes)

Meer lezen over Ecuador?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU