Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Montañita

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Montanita is een surfdorp dat je aan de westkust van Ecuador vindt. Voel jij wel wat voor de ontspannen vibe van surfers en vind je het leuk om zelf een keer een lesje te nemen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Montanita als je in Ecuador bent.

Waarom naar Montanita?

In Montanita kom je echt in aanraking met de chille vibe van de surfers in Ecuador. De mensen die je in het surfdorp tegenkomt, zijn over het algemeen surfers, backpackers, Zuid-Amerikaanse muzikanten en kunstenaars en dit maakt de sfeer in het dorp erg bijzonder.

Je komt hier dan ook om lekker te ontspannen of in een van de vele cocktailbars in het dorpje, waar je vanzelf in aanraking komt met de lokale bevolking en hun ontspannen vibe overneemt.

TIP ♥ – huur een fiets (of brommer) om het dorpje en de omgeving te verkennen.

Montanita

Het centrum van het stadje

Wat is er te doen?

Montanita is in eerste instantie een perfecte plek om te relaxen aan het strand en je surfkunsten bij te spijkeren. Toch is er wel meer te doen dan allen chillen aan het strand of surfen. De omgeving is prachtig en nodigt uit om verkent te worden. Wij hebben een opsomming gemaakt van een aantal dingen die je kunt doen in Montanita.

1.Neem een surfles

Degenen die een beetje ervaring hebben met surfen hebben moeten de weersomstandigheden goed in de gaten houden. Er komen hier soms stevige golven naar de stranden rollen. Montanita heeft over het algemeen geen grote golven. Als je die zoekt moet je naar de naburige stad Olon waar je lege stranden en minder drukke golven vindt. Vooral in het hoogseizoen tussen januari en april.

Je hoeft geen moeite te doen om een surfwinkel te vinden die surfplanken verhuurt en lessen aanbiedt. Het merendeel van hen biedt lessen van een uur lesstof en een uur in het water.

TIP ♥ – reken op $15 p.p. voor een 2-uur-durende les. Een board kost $5 tot $8 per uur. Het is leuker om een locale surfer te vinden op het strand. De meeste zijn uitstekende surfers en voor de helft van de prijs leren ze je graag surfen.

#2 Bultruggen spotten

Van juni tot en met september, zwemmen er veel bultruggen langs de kust van Ecuador. De beste plek om deze indrukwekkende dieren te spotten is voor de kust van Puerto Lopez, een uur ten noorden van Montanita.

#3 Leer een woordje Spaans

Met een van de duidelijkste accenten in Latijns-Amerika is Ecuador de perfecte plek om je Spaanse vaardigheden op te schroeven. Uiteraard kun je als beginner binnenkomen, maar ook als je al een aantal woorden spreekt kun je hier prima Spaans leren.

Het beste is om een paar weken door te brengen op de Montanita Spanish School, een bekende school in Montanita. Hier zitten meerdere studenten waardoor je het sneller oppikt.

TIP ♥ – Spaanse lessen variëren van $170 tot $240.

montanita

Surfen is sport nummer 1.

#4 Spot de blauwvoetgent op Isla de la Plata

Je hoeft niet naar de Galapagos eilanden om de unieke blauwvoetgent te aanschouwen. Met de mooie Engelse naam Blue Footed Booby zou je deze vogel sowieso een keer moeten zien. Maar, als je dus niet het budhet voor de Galapagos eilanden hebt, is daar gelukkig Isla de la Plata, een budget alternatief. Voor slechts $50 vaar je vanuit Puerto Lopez binnen een uur naar dit eilandje waar je niet alleen de blauwvoetgent kunt spotten maar ook walvissen.

#5 Of gewon lekker niks doen

Er is natuurlijk van alles te doen, maar een do-nothing dag is misschien wel het leukste. Sterker nog, een ‘niks-doen-dag’ is een van de meest essentiële dingen om te doen tijdens het reizen. Montanita is een van de beste plekken voor een dagje niks doen. Plof neer in een van de hangmatten hangmatten, ga een stukje zwemmen of verken het strand een beetje. Je zal vast niet de enige zijn die een dagje relaxt.

TIP ♥ – als je hier bent moet je een ceviche nemen! Deze rauwe visschotel is echt heerlijk en kost maar $5!

#6 Haal je yoga, massage of duikencertificaat

Als je ooit een diploma wilde halen in yoga, massage of met duiken is Montanita een prima plek. Je kunt hier niet alleen verschillende yoga- en massage lessen volgen, je kunt ook een certificaat halen. Net als met duiken aangezien je hier ook je PADI kunt halen. De kosten van certificering liggen veel lager dan hier in Nederland.

#7 Verken de Ruta del Sol

Deze regio staat ook wel bekend als de Ruta del Sol vanwege de geweldige stranden en de verschillende van stranddorpjes die langs de kust liggen. Andere stranden in de omgeving die je zou kunnen bezoeken zijn Salinas, Puerto Lopez en Canoa (ten noorden van Bahía de Caráquez). Het voordeel is dat deze stranden een stuk rustiger zijn dan in Montanita.

TIP ♥ – neem een lokale bus voor een dagtocht of breng een paar nachten door aan elk strand.

montanita

Het strand kan soms wat druk zijn. Daarom is het soms beter om uit te wijken naar een van de omliggende stranden (Foto: Jess Kraft / Shutterstock.com).

De geschiedenis

Montanita was voorheen gewoon een klein dorpje waar enkel locals woonden. Echter, toen enkele surfers, muzikanten en kunstenaars zich in het dorpje gingen vestigen, werd het steeds meer een internationaal bekend surfdorpje. Er wonen nog altijd locals, maar er zijn tegenwoordig meer mensen die vanuit andere delen van de wereld naar de stad zijn getrokken om hier te gaan wonen.

Omdat er steeds meer over geschreven wordt en er ook tours worden georganiseerd naar het dorpje door grote reisorganisaties, wordt het dorp steeds bekender onder toeristen.

Lekker eten

Op straat kun je heerlijk lokaal eten kopen (street food) voor weinig geld.

Je hebt een breed scala aan typische gerechten, van vlees op stok tot quesadillas en cheeseburger. En dat voor minder dan €2.

Hoe kom je er?

Montanita is een populaire plek om te bezoeken. Vanuit diverse plekken in Ecuador rijden er directe bussen naar het kleine surfdorp, simpelweg omdat het zo toeristisch is geworden. Afhankelijk van waar je bent in Ecuador, neem je een directe bus of stap je een paar keer over met de bus.

De CLP bussen rijden regelmatig langs Montanita op hun weg naar het zuiden. Vanuit Guayaquil duurt het zo’n 4 uur en kost je zo’n €5 per persoon. Vanaf Santa Elena kost het je nog geen €2 (2 uur) en naar Puerto Lopez kost je ook maar €2.

TIP ♥ – reserveer je busticket in het hoogseizoen van tevoren. Het is vrij populair dus bussen kunnen snel vol zitten.

Beste reistijd

Het stadje ligt aan de westkust van Ecuador en de beste reistijd voor de westkust van het land is van januari tot en met mei. In deze maanden is het niet alleen het warmst aan de westkust, maar regent het over het algemeen ook minder. Aan het einde van de dag kunnen er wel wat buien vallen als je in deze periode gaat, maar deze buien duren nooit erg lang.

Let wel goed op dat je vlakbij de evenaar zit, wat betekent dat de zon in de middag recht boven je hoofd staat. Hierdoor kun je snel verbranden. Wij raden je aan om in de middag lekker een schaduwplekje op te zoeken.

Locatie Montanita

Wat wij vinden:
  • 7.7/10
    Reis-Expert - 7.7/10
7.7/10

Samenvatting

Montañita is een surfdorp dat je aan de westkust van Ecuador vindt. Voel jij wel wat voor de ontspannen vibe van surfers en vind je het leuk om zelf een keer een lesje te nemen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Montañita als je in Ecuador bent.

Meer lezen over Ecuador?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU