Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Montañita

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Montanita is een surfdorp dat je aan de westkust van Ecuador vindt. Voel jij wel wat voor de ontspannen vibe van surfers en vind je het leuk om zelf een keer een lesje te nemen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Montanita als je in Ecuador bent.

  Waarom naar Montanita?

  In Montanita kom je in aanraking met de chille vibe van de surfers in Ecuador. De mensen die je in het surfdorp tegenkomt, zijn over het algemeen surfers, backpackers, Zuid-Amerikaanse muzikanten en kunstenaars en dit maakt de sfeer in het dorp erg bijzonder.

  Je komt hier dan ook om lekker te ontspannen of in een van de vele cocktailbars in het dorpje, waar je vanzelf in aanraking komt met de lokale bevolking en hun ontspannen vibe overneemt.

  TIP ♥ – huur een fiets (of brommer) om het dorpje en de omgeving te verkennen.

  Montanita

  De boulevard in Montanita

  Het centrum van Montanita

  Het centrum staat vol met restaurants, bars en hostels

  Wat is er te doen in Montanita

  Montanita is in eerste instantie een perfecte plek om te relaxen aan het strand en je surfkunsten bij te spijkeren. Toch is er wel meer te doen dan allen chillen aan het strand of surfen. De omgeving is prachtig en nodigt uit om verkent te worden.

  Wij hebben een opsomming gemaakt van een aantal dingen die je kunt doen in Montanita.

  1.Neem een surfles

  Degenen die een beetje ervaring hebben met surfen hebben moeten de weersomstandigheden goed in de gaten houden. Er komen hier soms stevige golven naar de stranden rollen. Montanita heeft over het algemeen geen grote golven.

  Als je die zoekt moet je naar de naburige stad Olon waar je lege stranden en minder drukke golven vindt. Vooral in het hoogseizoen tussen januari en april.

  Je hoeft geen moeite te doen om een surfwinkel te vinden die surfplanken verhuurt en lessen aanbiedt. Het merendeel van hen biedt lessen van een uur lesstof en een uur in het water.

  TIP ♥ – reken op US$15 p.p. voor een 2-uur-durende les. Een board kost $5 tot $8 per uur.

  Surfer in Ecuador

  Sunset surf!

  #2 Bultruggen spotten

  Van juni tot en met september, zwemmen er veel bultruggen langs de kust van Ecuador. De beste plek om deze indrukwekkende dieren te spotten is voor de kust van Puerto Lopez, een uur ten noorden van Montanita.

  #3 Leer een woordje Spaans

  Met een van de duidelijkste accenten in Latijns-Amerika is Ecuador de perfecte plek om je Spaanse vaardigheden op te schroeven. Uiteraard kun je als beginner binnenkomen, maar ook als je al een aantal woorden spreekt kun je hier prima Spaans leren.

  Het beste is om een paar weken door te brengen op de Montanita Spanish School, een bekende school in Montanita. Hier zitten meerdere studenten waardoor je het sneller oppikt.

  TIP ♥ – Spaanse lessen variëren van $170 tot $240.

  #4 Gewoon lekker niks doen

  Er is natuurlijk van alles te doen, maar een do-nothing dag is misschien wel het leukste. Sterker nog, een ‘niks-doen-dag’ is een van de meest essentiële dingen om te doen tijdens het reizen.

  Montanita is een van de beste plekken voor een dagje niks doen. Plof neer in een van de hangmatten hangmatten, ga een stukje zwemmen of verken het strand een beetje.

  Je zal vast niet de enige zijn die een dagje relaxt.

  TIP ♥ – als je hier bent moet je een ceviche nemen! Deze rauwe visschotel is echt heerlijk en kost maar $5!

  Het strand van Montanita

  Beach vibes

  #5 Spot de blauwvoetgent op Isla de la Plata

  Je hoeft niet naar de Galapagos eilanden om de unieke blauwvoetgent te aanschouwen. Met de mooie Engelse naam Blue Footed Booby zou je deze vogel sowieso een keer moeten zien.

  Maar, als je dus niet het budget voor de Galapagos eilanden hebt, is daar gelukkig Isla de la Plata, een budget alternatief.

  Voor slechts $50 vaar je vanuit Puerto Lopez binnen een uur naar dit eilandje waar je niet alleen de blauwvoetgent kunt spotten maar ook walvissen.

  #6 Haal je yoga-, massage- of duikcertificaat

  Als je ooit een diploma wilde halen in yoga, massage of met duiken is Montanita een prima plek. Je kunt hier niet alleen verschillende yoga- en massage lessen volgen, je kunt ook een certificaat halen.

  Net als met duiken aangezien je hier ook je PADI kunt halen. De kosten van certificering liggen veel lager dan hier in Nederland.

  #7 Verken de Ruta del Sol

  Deze regio staat ook wel bekend als de Ruta del Sol vanwege de geweldige stranden en de verschillende van stranddorpjes die langs de kust liggen. Andere stranden in de omgeving die je zou kunnen bezoeken zijn Salinas, Puerto Lopez en Canoa (ten noorden van Bahía de Caráquez).

  Het voordeel is dat deze stranden een stuk rustiger zijn dan in Montanita.

  TIP ♥ – neem een lokale bus voor een dagtocht of breng een paar nachten door aan elk strand.

  Puerto Lopez

  Het uitzicht op Puerto Lopez

  Overnachten in Montanita

  Montanita is de afgelopen jaren uitgeroeid tot een populaire plek voor reizigers. Dat is ook goed te zien aan het aantal accommodaties. Hoewel het nog lang niet in de buurt komt van bijvoorbeeld Cuenca of Quito, vind je hier goede accommodatie.

  We raden aan om bij het strand te slapen (Playa Montanita). Hier vind je meestal de beste accommodaties. Goedkopere accommodatie vind je meer landinwaarts richting het centrum van Montanita.

  Wij sliepen zelf in Tiki Limbo. Met €45 niet de goedkoopste optie, maar naar mij mening wel een van de beste!

  TIP ♥ – check hier ons overzicht van de beste accommodaties.

  Hoe kom je er?

  Montanita is een populaire plek om te bezoeken. Vanuit diverse plekken in Ecuador rijden er directe bussen naar het kleine surfdorp, simpelweg omdat het zo toeristisch is geworden. Afhankelijk van waar je bent in Ecuador, neem je een directe bus of stap je een paar keer over met de bus.

  De CLP bussen rijden regelmatig langs Montanita op hun weg naar het zuiden. Vanuit Guayaquil duurt het zo’n 4 uur en kost je zo’n €5 per persoon. Vanaf Santa Elena kost het je nog geen €2 (2 uur) en naar Puerto Lopez kost je ook maar €2.

  TIP ♥ – regelijk hier direct je bustickets
  straat in Montanita

  Beste reistijd

  Het stadje ligt aan de westkust van Ecuador en de beste reistijd voor de westkust van het land is van januari tot en met mei. In deze maanden is het niet alleen het warmst aan de westkust, maar regent het over het algemeen ook minder.

  Aan het einde van de dag kunnen er wel wat buien vallen als je in deze periode gaat, maar deze buien duren nooit erg lang.

  Locatie

  Meer lezen over Ecuador?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU