Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Belize

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Moet je nou wel of niet gaan backpacken in Belize? Het is een vraag die ons veel gesteld wordt. Wat ons betreft is het antwoord absoluut 100% YES. Wij vinden het een geweldig mooi land met fantastische mensen. Je zal ongetwijfeld ook gehoord en gelezen hebben van mensen die het tegen vonden vallen. Of mensen die het “duur” vonden. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Het is één van onze favoriete landen geworden in Midden-Amerika. Waarom? Dat leggen we je hier onder uit.

Backpacken in Belize

Veel mensen denken bij Belize al snel aan het paradijs met de hagelwitte stranden. Waar je heerlijk onder de palmbomen uitrust en geniet van een verkoeld briesje en een verse kokosnoot. En dat is ook Belize, maar het is maar een deel van Belize.

Wat ons betreft vind je het echte Belize pas als je op zoek gaat naar de Maya cultuur. En dat leent zicht perfect voor een backpack reis. Het land heeft meerdere Maya tempels en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

En dat afwisselen met een paar dagen bijkomen aan een hagelwit strand? Klinkt perfect, toch? 🙂

Xunantunich

Een van de mooiste tempels: Xunantunich

Belize en de Maya Cultuur

Belize wordt door vele als het epicentrum van de Maya cultuur gezien. Toen deze cultuur haar hoogtepunt bereikte leefden er meer dan 2 miljoen Maya’s in een gebied wat we nu kennen als Belize, Guatamala, El Salvador en delen van Mexico.

Dit immense rijk, wat zo’n 2000 jaar bestond, werd voornamelijk geregeerd vanuit Belize. In het land is daarom een rijkdom aan cultureel erfgoed te vinden dat deze beschaving heeft achter gelaten.

Je vindt er onder andere tempels, prachtige paleizen, piramides en nog veel meer eeuwenoude bouwwerken. Hieronder onze top 3 Maya tempels.

Caracol

Vlak bij de stad San Ignacio en tegen de grens van Guatemala liggen de ruïnes van de grootste en belangrijkste Maya-site van Belize, Caracol. Dit was ooit een van de machtigste steden in de hele Maya-wereld.

Vandaag de dag wordt de stad alleen nog bezocht door toeristen. Deze oude stad heeft duizenden jaren verstopt gelegen totdat het in 1936 weer werd ontdekt.

TIP ♥  –  over deze schitterende tempels op onze Caracol pagina

Xunantunich

Als je aan Belize denkt, denk je eerder aan tropische eilanden en hagelwitte zandstranden dan aan eeuwenoude tempels. Toch vind je in Belize een paar schitterende tempels, en Xunantunich is een van de mooiste.

Wij zijn er (twee keer) geweest en delen graag onze tips en ervaringen met je.

TIP ♥  –  over deze schitterende tempels op onze Xunantunich pagina

Lamanai

De meeste Maya tempels in Belize liggen in het westen, dicht bij de grens van Guatemala. Lamanai is een uitzondering op die regel. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Belize City en is een van de grootste en best opgegraven Maya complexen in het noorden van Belize, op zo’n 24 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

TIP ♥ –  over deze schitterende tempels op onze Lamamai pagina

Lamanai

Ties bij Lamanai

Xunantunich

Xunantunich

Waarom juist wel Belize

Belize staat bekend als duur land. Persoonlijk vinden wij dit iets wat overdreven. Het is maar net waar je het mee vergelijkt natuurlijk. Maar je hoeft niet naar Belize om geld te besparen dat is één ding wat zeker is.

Waarom je dan wel naar Belize moet? Redenen genoeg wat ons betreft. We kunnen er zo 50 opnoemen maar dan wordt deze pagina wel erg lang.

Daarom geven we je er hier 5. De top 5!

#1 Great Blue Hole ligt in Belize

De wereldberoemde Great Blue Hole ligt in Belize. Er wordt verondersteld dat het Great Blue Hole ‘s werelds grootste gat is. Het is met zijn 1000 meter breed en 412 meter diep dan ook reusachtig.

Het herbergt ook reusachtige stalactieten en verschillende zeedieren zoals tandbaarzen, vele Caribische vissen en zelfs haaien.

#2 Men spreekt Engels

Ze spreken Engels in Belize. Hoewel er ook Creools en Spaans gesproken wordt is Engels de officiële taal van het land. Wat rondreizen en backpacken weer een stukje makkelijker maakt.

#3 De cultuur

We noemde het hierboven al. Er ligt een enorme hoeveelheid Maya cultuur in Belize wat het bezoeken absoluut waard is.

#4 De eilande

Belize beschikt over meer dan 200 eilanden voor de kust. Allemaal net even anders maar even mooi. Ideaal om aan het eind van je backpack reis door Belize nog even op bij te komen.

Ook voor natuurliefhebbers is Belize een paradijsje. Meer dan 40% van het land staat bekend als beschermd leefgebied. Daarnaast zijn er een aantal natuurparken die je kunt bezoeken.

Xunantunich

Xunantunich, mocht je er nog aan twijfelen 😉

Het strand ‘probleem’

Belize ligt aan de kust en ook nog eens in centraal Amerika. Een perfecte combinatie voor de strandliefhebbers zou je denken. Belize heeft echter niet heel veel stranden. Althans, geen hagelwitte paradijsjes.

De mooiste stranden

Er zijn een aantal stranden die tijdens het backpacken in Belize wat ons betreft echt gezien moet hebben. Dit zijn – volgens ons – de mooiste stranden;

Caye Caulker

Dit eilandje, op zo’n 45 minuten varen van Belize City, is een van de meest bezochte eilanden van het land. En dat is meer dan terecht! Wij zijn er ondertussen 2 keer geweest omdat het ons prima beviel.

De laid-back sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere weer maken dit een van de leukste bestemmingen in Belize.

Ambergris Caye

Hoewel vrij toeristisch is het wat ons betreft toch wel de moeite waard. Er zijn genoeg plekken te vinden, weg van de drukte, waar je kan genieten van de zon, de wuivende palmbomen of het kristalhelder water.

TIP ♥ – check hier onze tips over de mooiste stranden van Belize

Caye Caulker

Caye Caulker

Loco loves you

Yes it does!

Ambergris Caye

Ambergris Caye

Ga tussen november en april

Als je gaat backpacken in Belize is het prettig om goed weer te hebben. Nu is het zo dat Belize een klimaat heeft dat het hele jaar door prima te bezoeken is. Het is er eigenlijk altijd warm!

Alleen is het zo dat in onze zomermaanden er meer regen valt dan in onze wintermaanden. Dit is dan ook de periode waarin de meeste mensen het land bezoeken.

Hoogseizoen november tot en met april

De maanden november tot en met april zijn de beste maanden om in Belize te reizen. Je hebt vaak strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is.

Piekmomenten zijn december en feestdagen.

TIP ♥ – uitgebreidere informatie over de beste reistijd vind je op onze pagina beste reistijd Belize

Beste reistijd BelizeHet vervoer in Belize

Het vervoer is altijd een belangrijk onderdeel tijdens het backpacken in Belize. Je wil namelijk wel zoveel mogelijk van het land zien en daarbij hoort dus dat je regelmatig (lange) afstanden moet afleggen.

Dan is het wel zo prettig als je dit doet in een land waar het vervoer goed geregeld is en je kan vertrouwen op bussen en boten.

Bussen

Bussen zijn de goedkoopste en meest efficiënte manier om te reizen in Belize. Bijna alle steden zijn met elkaar verbonden via bussen. Het belangrijkste punt is natuurlijk Belize City. En om even aan te geven hoe klein het land is; de langste reis in het land is van Belize City naar Punta Gorda.

Dit duurt 5 tot 7 uur en kost slechts US$12.

TIP ♥ –  De standaard lokale bussen noemen ze ook wel chickenbussen.

Huurauto

Qua vervoer Belize speelt de auto geen hele grote rol. Dat komt met name omdat je de bus grote delen van het land met elkaar verbindt en tegen scherpe prijzen.

Alleen in de meest afgelegen delen van Belize rijden busdiensten waarschijnlijk maar één keer per dag, of helemaal niet. Daarom kan een auto handig zijn

Boten

De boot is best belangrijk binnen het vervoer Belize. Als je van of naar de eilanden wil reizen zul je een boot moeten nemen. De ferries die hier varen zijn goede, overdekte ferries die het traject snel afleggen. Tickets kosten tussen de $10 en $25, afhankelijk van je bestemming.

TIP ♥ – meer over het vervoer in Belize lees je op de pagina vervoer Belize

Vergeet deze highlights niet!

Hoewel Belize niet het grootste land van Midden-Amerika is, biedt het een enorme hoeveelheid en diversiteit aan bezienswaardigheden. Door de ligging en de Maya cultuur die hier ooit gevestigd was heeft het een paar prachtige pareltjes om te bezoeken.

Je kunt je laten verbazen over de prachtige Maya bouwwerken die er nog te vinden zijn of even helemaal bijkomen van alle hectiek op een heerlijk tropisch eiland.

Naast deze dingen heeft Belize ook nog eens één van de meest adembenemende landschappen van Midden Amerika. Van mistige gebergtes tot tropische bossen en fantastisch mooie turquoise wateren tot indrukwekkende dieren.

Belize weet je op bijna iedere bestemming in het land wel te verrassen. Neem daarom de tijd als je gaat backpacken in Belize en vergeet deze highlights niet te bezoeken.

Hieronder alle bezienswaardigheden van Belize.

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU