Je kunt er tijdens een reis door Midden-Amerika niet omheen: de Maya’s. Ook in Honduras kun je Maya-ruïnes bezoeken. De Copán ruïnes zijn dé highlight van het land. Je vindt ze nog geen 60 kilometer van de grens van Guatemala. Het was ooit een van de belangrijkste Maya complexen. Tijdens jouw reis door Honduras mag een bezoekje aan de Copán ruïnes ook niet ontbreken! Wij vertellen je alles wat je moeten weten.

Deze ruïnes bezoek je vanuit het dorpje Copán Ruinas. Wij delen graag onze tips over dit stadje

Handige tips voor een bezoek

Deze Copán ruïnes zijn de bekendste trekpleister van het land. Niet alleen reizigers uit Honduras komen hier, maar ook reizigers uit Guatemala steken de grens over om deze plek te bezoeken.

Wij delen graag eerst wat tips voordat we verder gaan.

#1 Het is heet!

First things first, het is heet tijdens je bezoek aan Copán. En dan bedoelen we ook echt heet! Neem daarom genoeg water mee en een snack. Vergeet je ook zeker niet in te smeren!

#2 Kijk om je heen

Houdt je ogen goed open, want de kans is groot dat je gemakkelijk vele soorten dieren kunt spotten! Denk aan apen, papegaaien, ara’s en luiaards.

#3 Neem goede schoenen mee

Trek je wandelschoenen aan, want je zult flink wat stukjes lopen. Voornamelijk wanneer je ook een bezoekje brengt aan Las Sepultras, wat ongeveer een kilometer verderop ligt. Daarnaast kun je tempel 16 beklimmen en hier komen wandelschoenen goed te pas.

Copán ruïnes
De Royal Palace in Copan
Toekan in Guatemala
Je ziet hier regelmatig toekans vliegen
details van oude tempel
Een van de vele oude sculpturen

Alles over de Copán Ruïnes

Op nog geen 5 minuutjes in een tuk tuk vanaf Copán Ruinas vind je het gelijknamige Maya complex Copán. Dit complex is al rond 1570 ontdekt, echter zijn de ruïnes niet eerder opgegraven dan in de 19e eeuw. En nog steeds liggen er nog vele bouwwerken begraven.

Je vindt er meer dan 4500 gebouwen! Dat is vergelijkbaar met de wereldberoemde stupa’s van Bagan in Myanmar. De Copaán ruïnes liggen verspreid over twee ‘locaties’. Zo’n kilometer verderop ligt namelijk Las Sepulturas, hier vind je het tweede gebied met ruïnes.

TIP ♥ – alles over Copán Ruinas lees je hier!

Het verschil tussen Copán en Las Sepulturas

In Copán staan de belangrijkste gebouwen en dit is ook een groter complex dan Las Sepulturas. Het is gebouwd voor de adel en in Las Sepulturas vind je een wooncomplex voor de destijds gevestigde inwoners. Desondanks is Las Sepulturas zeker de moeite waard om te bezoeken.

Dit laat namelijk een andere kant van de Mayacultuur zien. Dit complex heeft haar naam te danken aan de graven die archeologen hier vonden. Eerst werd er gedacht dat het een begraafplaats was, maar later ontdekten zij dat hier huizen stonden en dat geliefden onder deze huizen begraven werden.

Best een beetje eng als je het ons vraagt.

Kijk goed rond

Beide locaties liggen in een weelderige vallei waardoor je gemakkelijk verschillende soorten dieren kunt spotten. Rondom de ruïnes kun je onder andere apen, toekans, papegaaien, ara’s en luiaards zien, wat een bezoekje extra leuk maakt!

Copán ruïnes
De bekende ruïnes
Copán ruïnes
Het is hier nooit echt druk
Copán Ball Court
Ball Court

 

Must see’s in Copán

Wanneer je Copán bezoek, mag je de volgende gebieden zeker niet overslaan:

Het Akropolis

Dit gebied bestaat uit het westelijke en het oostelijke hof met hierop onder andere tempel 11, welke gezien werd als poort naar de onderwereld en tempel 6, de Rosalila tempel. Deze laatste tempel mag je beklimmen en op de top kun je goed het complex vanaf boven zien.

Great Plaza

Dit grote plein staat bekend om de altaren die verspreid liggen op dit plein. Op Great Plaza zou ook de op een na grootste rechtbank gestaan hebben.

Hieroglyphic stairway

Dit is het beroemdste monument van Copán. Hier vind je een trappenhuis met hiërogliefen die de geschiedenis van het koninklijke huis van Copán vertellen. Het is de langst bekende tekst van de Maya’s.

Tunnels

Onder het Akropolis bevindt zich meer dan 4 kilometer aan tunnels waarvan je er twee kunt bezichtigen: Rosalila en Los Jaguares.

Ball Court

Zoals bijna alle Maya sites had ook Copan een Ball Court. Het werd in de loop van de tijd verbouwd. Op deze plaats werden spellen gespeeld waarbij het letterlijk een kwestie was van leven of dood aangezien de meeste spelers werden geofferd na de wedstrijd.

Copan
De ‘Grand Palace’ ruïne
Copan ruïnes
Ball Court

Dit kost een bezoekje aan Copán

Een bezoekje aan de Copán ruïnes is qua prijs niet vergelijkbaar met Tikal of Chichen Itza. Je betaalt namelijk veel minder! Je moet rekening houden met een entrance fee van ongeveer US$15. Met dit ticket kun je Copán, Las Sepulturas en het Maya museumbezoeken.

Wil je ook de tunnels bezoeken? Dan betaal je ongeveer US$15 extra.

Natuurlijk kun je ook een gids huren. Een gids kost ongeveer US$25 per tour van ongeveer 2 uur met maximaal 10 personen. Wil je ook met gids de tunnels bezoeken, dan betaal je US$10 extra voor de gids.

TIP ♥ – het complex is iedere dag geopend van 8:00 uur tot 16:00 uur, maar we raden je aan in de ochtend te gaan om de heetste uurtjes te vermijden.

Hoe kom je er

De makkelijkste manier om hier te komen is vanuit het nabijgelegen stadje Copan Ruinas. In nog geen vijf minuutjes kun je met een tuktuk vanaf het dorpje naar de ruïnes (dit kost je ongeveer US$1).

Vanuit Guatemala

De ruïnes liggen op 60 kilometer van de grens van Guatemala. Sommige komen daarom ook uit Antigua of Guatemala Stad in Guatemala. Hier kun je bijna overal dagtour boeken naar deze ruïnes. Het is zo’n 5 uur rijden naar of van Antigua.

Locatie

    Meer lezen over Honduras?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven