Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken El Salvador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Alsje gaat backpacken, zal El Salvador niet de eerste bestemming zijn waar je aan denkt. Zeker niet als het je eerste backpackreis wordt. El Salvador is echter wel een land dat wacht om ontdekt te worden. Waar landen als Guatemala, Mexico of Costa Rica populair zijn onder backpackers is Backpacken in El Salvador een stuk minder populair.

Het feit dat jij naar informatie zoekt over backpacken in dit unieke land zegt genoeg over de rising star van El Salvador en om je op weg te helpen deel ik graan mijn tips.

Backpacken in El Salvador

El Salvador is een land in opkomst. Jarenlang heeft het te kampen gehad met drugsbendes en veel geweld. Het zal nog jaren duren voordat El Salvador in het lijstje met 10 veiligste landen ter wereld komt, maar dat er verbetering in zit is duidelijk.

Steeds meer mensen reizen naar El Salvador. Het land is steeds populairder als backpackbestemming. Gelukkig, want het is een prachtig land.

Koloniale steden, dichte jungle, ongerepte stranden, prima surflocaties, lekker eten, vulkanen en een bevolking die staat te springen om backpackers te verwelkomen. Alle ingrediënten om je backpackreis een succes te maken.

Cerro Verde National ParkHet indrukwekkende Cerro Verde National Park

Is het veilig in El Salvador

De meeste mensen krijgen een spontane hartaanval als je verteld dat je gaat backpacken in El Salvador. Niet geheel onlogisch want het land heeft lang te lijden gehad onder een niet al te beste reputatie.

En dan houden we het nog netjes. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen en de veiligheid in El Salvador is al een stuk beter. Maar hoe veilig is het?

We kunnen hier roepen dat El Salvador net zo veilig is als Nederland of Duitsland, maar dat is niet helemaal eerlijk. Maar het is ook weer niet zo onveilig als veel mensen denken.

Zeker de laatste jaren is er door de overheid veel geïnvesteerd in de veiligheid van het land. Je kunt ook zonder problemen backpacken in El Salvador.

Zware criminaliteit is zelden gericht op toeristen. Probleemwijken worden nauwlettend in de gaten gehouden door politie en daar kom je als toerist niet zo maar in.

Logisch nadenken

Zoals bij elk land moet je in El Salvador ook je gezonde verstand gebruiken. Het is niet handig om in San Salvador om 3:00 uur ‘s nachts in je eentje door een verlaten straat te banjeren. Maar dat zou je ook niet zomaar in Amsterdam doen.

Wijken die je beter over kunt slaan, zijn La Libertad, Soyapango en Usulutan.

TIP ♥ – meer over de veiligheid in El Salvador vertellen we je hier.

Wat kost backpacken in El Salvador

Een van de voordelen van backpacken in El Salvador is dat het nog betaalbaar is. Het is een van de goedkopere landen in Midden-Amerika. Ook dat veranderd de laatste jaren. Gelukkig maar, want dat betekent ook meer inkomsten voor de locals.

Wat je reis precies kost is moeilijk te zeggen. Iedereen reist anders. Niet elke backpacker is hetzelfde. Er zijn backpackers die zo min mogelijk uit willen geven, maar ook backpackers die in 3 weken juist zo veel mogelijk willen zien.

Met een bedrag van rond de €30-€35 p.p per dag kun je prima backpacken

Er worden op sommige websites geroepen dat je voor €20 per dag kunt reizen. Dat kan, maar dat is heel erg low-budget. Dat is bijna niet te doen. Niet als je wil genieten van een bestemming in plaats van alleen in je hostel zitten 😉

Suchitoto

Suchitoto1Lovely Suchitoto

Zijn er veel andere backpackers

Die vraag is een beetje lastig te beantwoorden. Backpacken in El Salvador wordt steeds populairder dus je zult zeker niet de enige zijn. Er komen de laatste jaren genoeg reizigers.

Het is (gelukkig) nog niet zo dat de straten vol lopen met backpackers, maar het is ook niet zo dat je hier dagen niemand tegen komt. Zeker in bekende plekken als Suchitoto, de Ruta de las Flores, Montecristo National Park, Tazumal en El Tunco (La Libertad) kom je genoeg andere reizigers tegen.

Hostels it is

Er zijn in El Salvador genoeg hostels. Dit is vaak dé plek om andere reizigers te ontmoeten. Zoek bij voorkeur een hostel uit met een gezamenlijke ruimte zoals keukens of een lounge ruimte. Hier kom je de meeste backpackers tegen.

Zitten er geen andere backpackers in je hostel? Boek dan een (dag)tour zodat je aan kunt sluiten in een leuke groep.

Moet je Spaans spreken?

In El Salvador spreken ze Spaans. Dat is niet zo heel verwonderlijk gezien de Spaanse invloeden in Midden-Amerika. De grote vraag is: moet je Spaans spreken om in El Salvador te kunnen reizen?

Hoewel dat per situatie natuurlijk verschilt, is dat niet per se nodig. Veel mensen in El Salvador spreken namelijk Spaans door het toerisme en de vele Amerikanen die het land bezoeken.

Natuurlijk is het handig als je een woordje Spaans spreekt, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Reis-Expert tip

Ik vind het zelf leuk om een taal op te pikken als ik ergens ben. Nu is dat in China of Thailand wat lastig en kom ik vaak niet verder dan Khop Khun Kha, maar in Midden-Amerika is dat een stuk makkelijker.

Als je een app download (Duolingo) of een Spaans woordenboek meeneemt kom je best een eind. Ik sprak geen woord Spaans toen ik naar Midden-Amerika ging, maar door elke dag veel te oefenen kan ik mezelf ondertussen redelijk verstaanbaar maken.

Wel zo handig!

Spaans lerenMijn redding 🙂

Hoe reis je van A naar B

Rondreizen gaat de laatste jaren steeds makkelijker. Het is niet te vergelijken met Costa Rica of Panama waar je zo in de bus stapt en zonder problemen ergens uit stapt. In El Salvador moet je je iets beter voorbereiden, maar het gaat prima.

De bus is uiteraard je beste vriend in El Salvador. En dan met name de chickenbus.

El Salvador is een klein land. Het is de helft zo groot als Nederland. Dat betekent dat je hier vrij makkelijk van A naar B reist zonder uren lang in bussen door te brengen. De chickenbus brengt je overal.

Het is een leuke ervaring. Het is een uitstekende manier is om de mensen en de cultuur van het land te leren kennen.

Bussen vertrekken vanaf het busstation, maar pikken overal mensen op. Aangezien je als buitenlander niet weet welke bus waar heen gaat, is het beter om de bus te pakken op het busstation.

TIP ♥ – bekijk hier meer tips over het vervoer in El Salvador

Heb je een visum nodig

Goed nieuws als je wilt gaan backpacken in El Salvador. Je hebt namelijk geen visum nodig. Alle Nederlanders en Belgen kunnen – met een geldig paspoort – 90 dagen in het land reizen zonder daar een visum voor aan te moeten vragen.

Onderstaande dingen moet je op orde hebben bij aankomst om een toeristenvisum te krijgen;

 • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in El Salvador;
 • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket).

TIP ♥ – bekijk hier meer tips over het visum voor El Salvador

El SalvadorPlaya El Tunco

Wat is de beste reistijd

De maanden november tot en met april vormen de beste reistijd voor El Salvador, omdat dit de droogste tijd is. Maart en april zijn ook de warmste maanden en in mei begint de regen toe te nemen.

Er zijn wel wat verschillen in temperatuur. Zeker tussen de kust, waar het altijd warm is, en de bergen waar het flink kan afkoelen.

De maanden juli en augustus zijn ook populaire maanden. Niet zozeer qua weer, meer qua drukte.

TIP ♥ – hier lees je alles over de beste reistijd

Beste reistijd van El Salvador

Meer lezen over El Salvador?

4 comments

 1. Hester

  hoi!
  is het makkelijk om via nicaragua door el salvador naar Guatemala te reizen:)

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Hester,

   dat ligt er aan wat je onder makkelijk verstaat 🙂 Je kunt met de bus prima de reis maken. Overigens moet je wel een stuk door Honduras als je het over land wil af leggen. Dat betekent dat je voor ieder land dat je door reist een visum moet aanvragen.

   Happy travels,
   Ties

   1. Hester

    Hoi Ties,

    Ik zie dat je voor deze landen geen visum nodig hebt bij korter dan 90 dagen dus dit klopt niet helemaal:)

    Groetjes Hester

    1. Ties Lagraauw Post author

     Hi Hester,

     dat klopt. Ik heb niet alle informatie wat betreft visumeisen van alle landen wereldwijd in m’n hoofd 🙂 Je kunt dus nog makkelijker reizen.

     Happy travels,
     Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU