Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Lamanai

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De meeste Maya tempels in Belize liggen in het westen, dicht bij de grens van Guatemala. Lamanai is een uitzondering op die regel. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Belize City en is een van de grootste en best opgegraven Maya complexen in het noorden van Belize, op zo’n 24 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

Lamanai; de verdronken insect

De ruïnes staan bekend om hun indrukwekkende architectuur en prachtige omgeving. Het complex wordt namelijk omringd door een schitterend regenwoud met uitzicht op de rivier. Je kunt hier ook met de boot naartoe vanuit Orange Walk Town, een leuke ervaring.

Het complex werd tot de zestiende eeuw bewoond en er zijn slechts een handvol ruïnes uitgegraven. Veel Maya-complexen en gebouwen in Belize (evenals Guatemala) liggen nog verstopt onder bomen en struiken.

Onze ervaring

Wij bezochten Lamanai vanuit Orange Walk. Het Maya-complex is indrukwekkend, maar de natuur rondom het complex is misschien nog wel mooier. De ruïnes in combinatie met de rivier en de boomtoppen is iets wat je niet elke dag ziet.

Qua setting lijkt dit complex heel erg op Yaxha in Guatemala.

TIP ♥ – de tempel is open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 8:00 tot 16:00 uur. Entree is US$5 p.p. 

Lamanai

Ties in Lamanai

Lamanai

Het uitzicht van de tempel

Lamanai

Wow!

Indrukwekkende tempels

Lamanai is zeker een bezoek waard en veel reizigers vinden het één van de hoogtepunten van hun reis door Belize. Dat komt door de indrukwekkende gebouwen die je hier vindt. De meest in het oog springende is de N10-43.

Dit klinkt meer als een snelweg dan als een tempel, maar het is werkelijk schitterend. Het wordt ook wel ‘Hoge Tempel’ genoemd omdat de tempel 37 meter hoog is.

Het is daarmee iets lager dan Caracol en Xunantunich, maar het uitzicht over het omringende bos en de rivier vanaf de top van de tempel is prachtig, en behoort tot de mooiste in Belize.

Maskertempel

Ten noorden van de N10-43 vind je de Maskertempel die officieel N9-56 heet. Wie hier de namen heeft verzonnen had weinig inlevingsvermogen. De N9-56 is een kleine zesde-eeuwse piramide.

Het wordt ook de Maskertempel genoemd vanwege het 4-meter-hoge gestucte masker. Het moet een godheid voorstellen. Waarschijnlijk Kinich Ahau; de zonnegod.

Jaguar-tempel

De andere bekende tempel is de Jaguar-tempel, die wederom een enorm spannende naam draagt; N10-9. De tempel staat op een groot plein. Ook deze piramide stamt uit de zesde-eeuwse.

TIP ♥ – de naam Jaguar-tempel komt voort uit de twee grote, goed bewaard gebleven, jaguar-maskers.

Lamanai

Uitzicht vanaf de Hoge tempel

Jungel tempel in Belize

Uitzicht vanaf de top

Lamanai

De Jaguar Tempel

Jaguar tempel Belize

De Jaguar tempel

 

Een tour boeken

De makkelijkste manier om Lamanai te ontdekken is vanuit Orange Walk. Een stadje op zo’n 24 kilometer van de tempels. Het kan ook vanuit Belize City (2 uur rijden) en zelfs vanuit Caye Caulker, maar dat wordt een lange dag.

Orange Walk is overigens geen hele bijzondere stad. Sterker nog, het is een oude, beetje grimmige, vervallen stad. Gelukkig hadden we een super hotel. Daarover meer bij ‘Overnachten‘. Hier onze tips voor het boeken van een tour:

Waar boek je de tour

De meeste reizigers bezoeken Lamanai vanuit Orange Walk. Het vinden van een touroperator is niet zo heel lastig aangezien iedereen hier komt vanwege deze tempel. Meestal boek je de tour bij je accommodatie.

Wij regelden onze tour via Lamanai Riverside Retreat waar we bovendien sliepen.

TIP ♥ – tours zijn beschikbaar vanaf zo’n US$60 per persoon per dag. Dat is inclusief vervoer, entree, lunch en water.

Hoe ziet de tour er uit

De tour naar Lamanai begint met een tocht over de New River. De tocht van Orange Walk naar Lamanai duurt ongeveer anderhalf uur en is ontzettend mooi. Het is een unieke manier om meer van het land en de regio te zien.

Je vaart dwars door niemandsland waar je krokodillen, apen en vreemde vogels (niet de andere toeristen, maar échte vogels) tegen kwam. Tevens kom je langs een mennoniet dorp waar mensen nog op paard-en-wagen rijden.

Met de auto

Als er te weinig aanmeldingen zijn ga je met de auto. Hierbij kom je langs Mennonieten of Amish people. Deze families trouwen niet buiten hun gemeenschap, ze dragen traditionele kleding en hoeden en rijden met paarden en karren in plaats van auto’s.

Leuk om een keer te zien!

Rustig

Het is mogelijk om de grote tempel in Lamanai te beklimmen. Het heeft leuningen dus je kunt vrij makkelijk naar de top. Een ander groot voordeel is dat het bij Lamanai (en andere tempels in Belize) ontzettend rustig is als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met de Machu Picchu in Peru of Bagan in Myanmar.

New River Belize

Over de New River

Lamanai

New River Belize

Onderweg naar Lamanai

Overnachten in Orange Walk

De tempels van Lamanai kun je het beste bezoeken vanuit de stad Orange Walk. Er zijn ook reizigers die deze tempels bezoeken vanuit Belize City. De tour is vaak exact hetzelfde alleen heb je nog een reis van Belize City naar Orange Walk.

Als je in Orange Walk verblijft is de dag iets relaxter.

Waar overnachten

Orange Walk is niet heel groot en er is ook minder accommodatie dan in andere delen van het land. Reserveren van accommodatie is handig. De kosten voor een kamer beginnen vanaf ongeveer $20 per nacht en lopen op tot $100 als je wat luxer wil overnachten.

Wij sliepen in Lamanai Riverside Retreat. Niets bijzonders, maar de eigenaar en zijn team zijn ontzettend vriendelijk en helpen je met alles!

TIP ♥ – bekijk onze selectie van beste accommodatie in Orange Walk

Lamanai

Locatie

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU