Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Laos

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Laos is een van de armste landen in Azië en een van de goedkoopste landen in Azië om in te reizen. Landen als Thailand of Vietnam zijn qua ontwikkeling, en zeker qua toerisme, stukken verder. Je budget voor Laos zal daarom een stuk lager zijn. Het grootste deel van je budget geef je uit aan transport. Accommodatie, eten en drinken zijn erg goedkoop.

Budget Laos

Wat je budget voor Laos precies moet zijn is voor iedereen anders. De een neemt genoegen met overnachten in dorms (gedeelde slaapkamer) terwijl de ander liever in een luxe hotel overnacht. Als je noedels eet bij straatkraampjes en goedkope restaurants, kiest voor eenvoudige accommodatie en reist met het openbaar vervoer, kan je met een budget van minder dan €20 per dag per persoon goed rondkomen.

Reken op zo’n €30 tot €40 per dag als budget voor Laos als je ‘normaal’ reist

Er zijn echter weinig reizigers die elke dag zo low-budget willen en kunnen reizen. Wij gaven in Laos zo’n €30 per dag uit. Als je verblijft op privékamers in hostels en de straatkraampjes afwisselt met eten in goede restaurants zul je budget voor Laos stijgen naar zo’n €30 tot €35 per persoon per dag.

Rijstvelden bij Vang Vieng

Wat kost het reizen in Laos?

Laos kan een zeer hele goedkope bestemming zijn om te reizen. Maar dat ligt wel aan je eigen wensen. Als je niet te veel eisen stelt kun je rondreizen voor zo’n €20 per dag. Dat is ongeveer 170.000 Kip.

Dan ben je wel genoodzaakt te kiezen voor eenvoudige accommodatie, eten, drinken en reizen zoals de locals. 

Accommodatie

Voor een dorm (gedeelde slaapkamer) in een hostel betaal je ongeveer 30.000 tot 40.000 Kip, ongeveer €4. Je eigen tweepersoons kamer in een hostel of een hutje in de jungle vindt je voor 80.000 tot 120.000 Kip. Zo’n €10 tot €15 per nacht.

Het kan zijn dat je in Vientiane, Luang Prabang en Vang Vieng iets meer betaald. Hotels zijn er uiteraard ook. Ook deze variëren in prijs.

Eten en drinken

Ook het eten is een stuk voordeliger. Als je buiten de deur wilt ontbijten, lunchen en avondeten kan dit al voor €8 per dag. Ook hier geldt weer dat je dit zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wilt.

Voor een lokale maaltijd in een restaurant betaal je zo’n 20.000 Kip, een westerse maaltijd in hetzelfde restaurant kost vaak het dubbele. Street food vind je voor 15.000 tot 20.000 Kip (±€2).

Het lokale eten in Laos

Vervoer

Het grootste gedeelte van je budget voor Laos zal opgaan aan vervoer. Hoewel de afstanden niet bijzonder groot zijn betaal je relatief veel. Zo betaal je voor de boot van het vaste land naar Don Det (Si Phan Don) ongeveer 15.000 Kip (€1,75).

Nachtbussen kosten al snel het tienvoudige, zo’n 150.000 tot 200.000 Kip. Uiteraard afhankelijk van de route en het soort bus. Voor een busritje van Luang Prabang naar Vang Vieng betaal je tussen de 90.000 en 130.000 Kip.

Afdingen

Houd er rekening mee dat de prijzen aanzienlijk hoger zijn in Vientiane en Luang Prabang. Daarnaast hebben de restaurants en winkels nooit vaste prijzen, wat over het algemeen betekent dat je kunt afdingen.

Dit kan overigens ook met de kosten voor vervoer. Ho(s)tel en guesthouse eigenaren staat er meestal voor open om een beetje onderhandelen, in het bijzonder tijdens het laag- en tussenseizoen.

Probeer niet af te dingen op 1.000 Kip, dat is zinloos.

Afdingen is bijna een vorm van kunst in Laos. Met een beetje humor, geduld en inzicht kun je hele goedkope prijzen afdingen. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven.

Blijf daarnaast altijd vriendelijk tegen de verkoper, ook als je het gevoel hebt opgelicht te worden, hoewel dat, in tegenstelling tot Thailand of Vietnam, bijna niet gebeurd in Laos.

Vientiane

Een ritje in de TukTuk kost vaak niet mee dan een paar euro

Munteenheid

De munteenheid in Laos is de Laotiaanse Kip (LAK). Niet te verwarren met de echte kip, daar betalen ze niet mee. 10.000 Laotiaanse Kip is ongeveer €1,20. Briefjes zijn er in 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500.

Er zijn geen munten. Probeer met pinnen kleinere briefjes te krijgen. De meeste verkopers hebben namelijk niet terug van ‘groot’ geld als 50.000 Kip.

Andere munteenheid

Hoewel er sinds 1990 een wet is die betalen met vreemde valuta verbiedt, is dat in de praktijk niet te merken. Je kunt namelijk overal betalen met Amerikaanse Dollars en Thaise Baht. Neem daarom genoeg cash mee in Amerikaanse Dollar. Dit is altijd handig als je ergens niet kunt pinnen.

Meer lezen over Laos?

3 comments

 1. Glen Noordwijk

  Ik weet niet waar uw prijzen vandaan komen, maar ik vind Laos helemaal niet goedkoop.
  Ik ben nu een paar dagen in Vientiane. Ben beslist geen ‘big spender’, maar ook geen backpacker.
  Voor een simpele shrimpsalade bij een kraam 35.000kip, vanille milkshake 31.000 kip. Vanaf het vliegveld naar het hotel (max. 10 minuten) 60.000kip. Scooter huren 70.000/80.000kip. Zijn geen Aziatische prijzen meer. De omringende landen zijn aanmerkelijk goedkoper. Dus… Ben ik bang dat het budgettoerisme hier gauw weg is.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Glen,

   bedankt voor je reactie. Een scooter huren voor €,50 per dag vind ik niet echt duur? Daarnaast ligt het er aan waar je eet. Een shrimpsalade is overal duur. Garnalen zijn nu eenmaal duurder dan kip of rundvlees.
   Veel plezier nog in Laos.

   Groeten,
   Ties

  2. BF

   Je bent niet alleen geen big spender, dat was jezelf al opgevallen, maar haalt niet eens backpackers budget.
   Goedkoop of niet, duur of niet ,zegt hier alles van van of de diepte van je zakken of van aangeboren gierigheid.
   Ook kun je er een zijn die relatief veel geld uitgeeft om ergens te komen en dan vervolgens voor een duppie de lokalen afscheept en de Europese oppgod uithangt.
   Als dit budget-, of beter uitvreters toerisme verdwijnt dan hoef je daar niet bang voor te zijn; integendeel, gelukkig maar!
   Overigens: voor de kosten van 2 weken Laos ga ik nog geen lang weekend uit in Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU