Beste dingen om te doen in Tokyo

Tokyo, de oogverblindende hoofdstad van Japan, is een stad van contrasten waar eeuwenoude tradities naadloos samengaan met baanbrekende innovatie. Met zijn drukke straten, serene tempels, neonverlichte wolkenkrabbers en rustige tuinen biedt Tokyo een eindeloze reeks ervaringen die elk type reiziger boeien. Of je nu een foodie bent die graag sushi wil proeven op de Tsukiji Outer Market, een geschiedenisliefhebber die door de gangen van het Edo-Tokyo Museum dwaalt, of een modeliefhebber die de trendsettende boetieks in Harajuku verkent. Er zijn genoeg dingen om te doen in Tokyo!

#1 Wandel door de tuinen van Koishikawa Kōrakuen

Hoewel Tokyo een bijzonder drukke stad is en het dagelijks leven hier voorbij raast, vindt je in Tokyo ook prachtige parken en tuinen. Eén daarvan is de Koishikawa Kōrakuen. Deze schitterende tuin is een oase van rust in het midden van Tokio.

De aanleg van het park begon in 1629 tijdens door een heer, geholpen door een gevluchte geleerd uit de Ming-dynastie van China.

TIP ♥ – De beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de herfst of lente vanwege de mooie kleuren.

Koishikawa Korakuen
De tuin

#2 Speel real life Mario Kart

Je zal het vast wel eens gezien of gehoord hebben; in Tokyo kun je Mario Kart in het echt spelen. Je rijdt met kart door de stad; verkleed in kleding van Mario of andere superhelden. Het is een bijzondere verschijning als je ineens 10 karts door de straat ziet rijden met Mario, Luigi of Superman achter het stuur.

Het lijk misschien een beetje eng, maar Tokyo heeft een van de meest geavanceerde verkeersveiligheid systemen ter wereld.

Elke beweging wordt door duizenden camera’s vastgelegd en daarnaast zijn Japanners van de regeltjes dus zullen ze je niet zomaar van de weg rijden (uitzonderingen daargelaten).

Tijdens het karten rij je langs de meeste bezienswaardigheden van de stad. Het is dus niet alleen heel erg leuk, je ziet ook nog eens behoorlijk wat van de stad. Je kunt ook meerdere routes kiezen. Deze activiteit is voor 6 tot 10 personen dus zorg dat je een groepje vindt.

TIP ♥ – een ritje kost je tussen de €25 en €50 (afhankelijk van de tijd).

Mariokart in Tokyo
Het kan hier echt!

#3 Bezoek de Senso-Ji tempel; een van de oudste tempels in Tokyo

De Senso-Ji is de oudste boeddhistische tempel van Japan. Volgens de legende van deze tempel vonden in het jaar 628 drie vissers een beeld in de Sumida rivier. Volgens het hoofd van het dorp ging het hier om een beeld van de belangrijke boeddhistische God Kannon, de godin van genade.

Het hoofd van het dorp verbouwde hiervoor zijn huis tot een kleine tempel waardoor iedereen het beeld kon komen vereren. In 645 is de bouw begonnen van de tempel zoals die vandaag de dag te bewonderen is.

TIP ♥ – toegang tot deze tempel is gratis.

Senso-Ji tempel in Tokyo
De tempel

#4 Ga naar de top van Tokyo Tower

De Tokyo Tower werd in 1958 gebouwd ter ere van het opbouwen van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De toren lijkt behoorlijk op de Eiffeltoren in Parijs, maar is, toevallig of niet, 333 meter hoog. Daarmee is de Tokyo Tower 13 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.

De kleur, fel oranje met wit, heeft te maken met de internationale luchtvaart regels. Het observatieplateau ligt op 145 meter hoogte. Entree voor de Tokyo Tower is 900 yen p.p.

Je kunt ook naar de TMG Building waar je ook een indrukwekkend uitzicht hebt op de stad (zie tweede foto hieronder).

Tokyo Tower
Uitzicht vanaf de Tokyo Tower
TMG building
Het TMG gebouw

#5 Bezoek het kunstmatige eiland Odaiba

Odaiba is een groot kunstmatig eiland in de baai van Tokyo. Het werd in 1853 gebouwd tijdens de Tokugawa-shogunaat, een bekende shogun in de historie van Japan. Het eiland diende als bescherming tegen de bedreiging vanaf de zee.

Daiba verwijst in het Japans naar de kanonnen die geplaatst werden op het eiland. In Japan staat het dan ook wel bekend als Daiba.

TIP ♥ – Blijf even wachten tot het donker wordt, want het uitzicht op de Rainbow Bridge die Odaiba met hartje Tokyo verbindt is echt adembenemend mooi.

#6 Bewonder het oude Yanaka

Yanaka is een van de oudste delen van de stad. Wonder boven wonder is het gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, om nog maar te zwijgen over de vele natuurrampen zoals de Great Kanto Earthquake.

In Yanaka vind je nog oude houten huisjes en bruggen. Dat maakt de buurt uniek in Tokio.

Naast oude houten huisjes vind je hier ook nog honderden tempeltjes. Daarnaast leven en werken er ook een hoop kunstenaars.

Als je op zoek bent naar leuke tours, georganiseerd door locals kijk dan eens bij The Backstreet Guide

Tokyo
Japanners in het oude Yanaka

#7 Bezoek het bekende Imperial Palace

Het Imperial Palace was het kasteel waar de Edo-ju uit de Tokugawa shogun het land bestuurde. Je kunt er gratis rondlopen. Twee bekende bruggen die naar het Imperial Palace gaan zijn de Niju-bashi en de Megane-bashi.

Als je eenmaal binnen bent zie je de Edo-era Fushimi-yagura wachttoren.

TIP ♥ – je kunt ook een tour boeken door het paleis. Er zijn van maandag tot vrijdag twee tours per dag. Een om 10:00 uur en een om 13:30 uur. Neem je paspoort mee!

Imperial Palace Japan
Het paleis
Tokyo
Imperial Palace

#8 Beleef het 24/7 life bij Shinjuku

Shinjuku is een stad binnen Tokyo. Dit is het Tokyo wat je kent van de TV. Neon reclameboorden aan de muur, gigantische Tv-schermen op gebouwen met de gekste reclames en 24/7 activiteit. Het is echt immens. Steden als Amsterdam en zelfs Bangkok verbleken bij deze reus.

En Shinjuku is het grootste gedeelte. Om even aan te geven hoe groot dit moet zijn; er komen hier meer dan drie miljoen mensen per dag die allemaal rennen en vliegen naar het treinstation of hun werk. Als je niet tegen drukte kan, kun je dit deel beter vermijden.

Shinjuku is de wijk met de torenhoge wolkenkrabbers en het grootste entertainmentgehalte van de stad. Wij waren hier één nacht en zijn toen naar Ueno gevlucht. Het moet je ding zijn, die drukte 😉

Shinjuku in Tokyo
Typisch Tokyo

#9 Mensen kijken bij Shibuya Crossing

Men zegt dat dit het drukste kruispunt ter wereld is. En dat zou zo maar kunnen. De Shibuya Crossing is een soort mierenhoop waar mensen van alle kanten komen en gaan. Dit is wat je verwacht van Tokyo als je naar de stad gaat.

Elke keer als het licht op groen springt steken er honderden – en in piektijden zijn het er meer dan 1000 – mensen tegelijkertijd de straat over. Het is echt een gekkenhuis.

Voor het beste uitzicht op het kruispunt moet je naar de Starbucks op de 2e verdieping van het Q-frontgebouw aan de overkant van de straat. Het is lastig om een plekje bij het raam te bemachtigen, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen lukt het.

En dan kun je leuke filmpjes maken 🙂

#10 Mensen kijken in Takeshita Street

Harajuku is een van de leukste wijken in de stad. Vlak bij Yoyogi Park (het leukste park van Tokyo!), ligt Takeshita Dori, of Takeshita Street. Dit is hét centrum van Japans meest extreme tienerculturen en mode stijlen.

Waarschijnlijk ken je de Japanse meisjes met die gekke kleding. Die kopen ze bijna allemaal in de Harajuku regio, en met name in Takeshita Dori.

Takeshita Street is een smalle, ongeveer 400 meter lange straat omringd door winkels, boetieks, cafés en fast food restaurantjes gericht op de tieners van Tokyo. Vanwege de populariteit van de straat wordt het in het weekend erg druk.

Er zitten ook leuke winkels en restaurants in de zijstraatjes.

Tokyo
Je moet wel tegen drukte kunnen

#11 Ga shoppen in Ameyoko Shopping Street

Ameyoko is een drukke, maar leuke, marktstraat om de hoek van Ueno Station. De naam ‘Ameyoko’ staat eigenlijk voor ‘Ameya Yokocho‘ wat snoepwinkel betekent. Dit komt doordat er traditioneel snoep werd verkocht.

Persoonlijk vinden wij die de leukste straat in heel Tokyo. Je kunt er lekker buiten zitten op van die typische kleine Aziatische stoeltjes en heerlijk eten en mensen kijken.

Vandaag worden bij Ameyoko diverse producten verkocht zoals kleding (heel veel schoenen!), tassen, cosmetica, verse vis, kruiden en specerijen. Er is niet echt een vaste openings- en sluitingstijd. Elke winkel regelt dat zelf.

Een aantal andere leuke markten in Tokyo zijn Oedo Antique, Tsukiji Outer en UNU Farmers Market

TIP ♥ – over het algemeen zijn de winkels meestal om 10.00 uur open en gaan ze rond 20.00 uur dicht.

Tokyo

Ameyoko Street in Japan
Ameyoko Street

#12 Bezoek Tsukiji Market; de bekendste markt

Tsukiji Market is een grote markt voor vis, groenten en fruit in het centrum van Tokyo. Het is de bekendste markt van de stad. Tsukiji Market is een van ’s werelds grootste vismarkten, die meer dan 2.000 ton visproducten per dag verwerkt.

De vele soorten verse zeevruchten en de drukte van scooters, vrachtwagens, verkopers en kopers maken Tsukiji Market een belangrijke toeristische attractie.

Gesloten

De markt van Tsukiji, die ook bekend stond als de “inner market” en beroemd was om zijn vis, sloot op 6 oktober 2018 en verhuisde naar een nieuwe locatie in Toyosu waar het nu bekend staat als de Toyosu Market. De “outer market” van Tsukiji met zijn vele winkels en restaurants is daarentegen niet gesloten en is nog steeds te bezoeken.

Tsukiji Markt
Tsukiji Fish Market in Tokyo

#13 De wondere wereld van Yoyogi Park

Yoyogi Park is een van de grootste stadsparken van de stad met veel veldjes, vijvers en beboste gebieden. Je ziet hier veel locals en expats joggen, picknicken en andere buitenactiviteiten doen. Dat is echter niet de reden dat hier zo veel mensen komen.

Yoyogi Park is het leukste park van Tokio. Er gebeurt hier echt van alles; van rock ’n rollende Japanners, tot dansende PowerRangers en van live jazz bandjes tot hondenshows. Als je een leuke, ontspannende dag zoekt moet je hier zijn.

Daarnaast is het park bekend vanwege de kersenbloemen in de lente, hoewel Yoyogi Park relatief weinig kersenbomen heeft vergeleken met andere plaatsen in de stad. Voordat het in 1967 een stadspark werd, was het gebied eerst nog de plaats van het Olympisch Dorp voor de Olympische Spelen van Tokyo van 1964.

TIP ♥ – entree tot het park is gratis.

Yoyogi Park
Rock’ n rollen in het park

#14 Wandel door Golden Gai

Golden Gai is een must-visit als je in Tokyo bent. Het is een deze verzameling smalle straatjes, verscholen in de schaduw van Shinjuku, met meer dan 200 bars en clubs. De gebouwen zijn klein – de meeste bieden slechts plaats aan ongeveer 10 mensen – en elk heeft zijn eigen unieke sfeer.

Je kunt er alles vinden, van old school bars tot jazzclubs, en de klantenkring varieert van zakenmannen tot toeristen van over de hele wereld. Golden Gai is de perfecte plek om het nachtleven van Tokyo te ervaren.

Het wordt een avond om nooit te vergeten!

Golden Gai in Tokyo
De straten van Golden Gai

#15 Bezoek een Sumo in Ryogoku Kokugikan

Je kunt niet naar Japan reizen zonder de nationale sport te ervaren. Sumo is voor Japanners wat voetbal is voor Nederlanders en de manier om zo’n wedstrijd te ervaren is door een sumowedstrijd bij te wonen in Ryogoku Kokugikan. En daarvoor moet je een beetje geluk hebben.

Slechts drie van de zes officiële grote Sumo-toernooien vinden plaats in Tokyo, allemaal in Ryogoku Kokugikan. Dit stadion herbergt meer dan 11.000 enthousiaste fans die allemaal meer dan twee weken kunnen genieten van Japans favoriete sport.

Het bijwonen van een sumowedstrijd is een onvergetelijke ervaring en het is een van de beste manieren om de Japanse cultuur te proeven.

TIP ♥ – de wedstrijden worden gehouden in januari, mei of september

    Meer lezen over Beste dingen om te doen in Tokyo?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven