De beste tijd om Tokyo te bezoeken

Tokyo is altijd in beweging en toont elk seizoen weer een andere kant. De beste tijd om Tokyo te bezoeken is tussen maart en april en september en november. Toch is er niet echt een verkeerde tijd om de hoofdstad van Japan te bezoeken, want ieder seizoen biedt wel iets unieks.

  • Hanami (bloemen kijken) in de lente en momijigari (bladeren kijken) in de herfst zijn spectaculaire evenementen die de lokale bevolking met een ongekende passie beleeft.
  • In de zomer verzamelen mensen zich bij meren en in parken om te genieten van het heerlijke weer.
  • En in de winter zijn er minder toeristen, feestelijke verlichtingen en is de met sneeuw bedekte berg Fuji op zijn mooist.

Er zijn verschillende hoogseizoenen in Tokio

Tokyo kent verschillende hoogseizoenen, elk met zijn eigen charme en drukte. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en wat je graag wilt ervaren. Elk seizoen heeft zijn unieke festivals, evenementen en natuurlijke schoonheden.

Lente (maart t/m april): het beste voor kersenbloesems

De lente in Tokio is alsof je een ansichtkaart binnenstapt. Het weer is mild, de lucht is vaak helder en de stad is gehuld in delicate roze kersenbloesems. Als je op zoek bent naar de typische Tokyo-ervaring, dan is de lente een perfecte tijd. De temperaturen schommelen tussen een comfortabele 10°C en 20°C, waardoor het perfect is voor sightseeing. Maar verwacht geen hete zomerdagen. Met zonnige dagen en af ​​en toe een bui, is het wel lekker vertoeven.

In maart kun je de Tokyo Marathon en St. Patrick’s Day-parade meepakken, evenals de viering van Hina Matsuri (Meisjesdag). De temperatuur is echter nog redelijk fris.

In april wordt het snel warmer weer en komt de bekende sakura opzetten. Hierdoor is april een van de beste maanden om Tokyo te bezoeken.

De maand mei wordt gekenmerkt door Ōgon Shūkan (Gouden Week), waarin een aantal belangrijke feestdagen plaatsvinden, waardoor de stad extra sfeer krijgt. Verwacht veel drukte, overvolle treinen en accommodaties.

Om de komst van de lente te vieren, worden er veel festivals georganiseer voor hanami (het bekijken van kersenbloesems). Bekende plekken om dit te bekijken zijn:

  • Ueno-kōen
  • Yoyogi-kōen
  • Inokashira-kōen
Het bekende bloesem seizoen, ook wel hanami, is een van de beste tijden om Tokyo te bezoeken

Zomer (juni t/m augustus): het beste voor festivals en vuurwerk

De zomer in Tokyo is warm, met temperaturen variërend van 20°C tot 30°C. De stad bruist echter wel van het leven, met levendige feesten, kleurrijke yukata’s en spectaculair vuurwerk.

In juni begint Tokio het seizoen met de Sanno Matsuri, een van de grootste Shinto-festivals van de stad. Hoewel juni ook het begin van het regenseizoen markeert, tempert dit de feeststemming niet. Neem een ​​paraplu mee, dan komt alles goed.

In juli wordt het al snel warmer. Het Sumida River Fireworks Festival verlicht de nachtelijke hemel die enorme menigten trekken. Het is een lust voor het oog, maar verwacht het te delen met ongeveer een miljoen(!) mensen.

Augustus is het hoogtepunt van de zomer en de festivals volgen elkaar snel op. Het Tokyo Bay Fireworks is een must-see. Het Asakusa Samba Carnaval brengt een vleugje Rio naar Tokio, met dansers en levendige kostuums die door de straten paraderen.

De zomer in Tokio gaat niet alleen over het bruisende stadsleven. Het is ook de perfecte tijd voor buitenavonturen, zoals het beklimmen van de berg Fuji. Het officiële klimseizoen voor de iconische piek van Japan loopt van begin juli tot begin september.

Hoewel de hitte en vochtigheid intens kunnen zijn, maken de levendige sfeer en onvergetelijke ervaringen de zomer een prima tijd om Tokyo, en de rest van Japan, te bezoeken.

Chureito Pagoda
De Chureito Pagoda met Tokyo op de achtergrond

Herfst (september t/m november): het beste voor herfstkleuren en evenementen

Hoewel de herfst qua temperatuur en weer niet altijd de beste periode is, is het wel een schitterende tegenhanger van hanami, het kersenbloemseizoen. In plaats van zachtroze, veranderend e kleuren in Tokyo naar oranje en rood. Bovendien is het een stuk rustiger.

In september begint het af te koelen van de zomerse hitte, met aangename temperaturen variërend van 15°C tot 25°C. Dit is het perfecte moment om te genieten van buitenactiviteiten zonder zweetvlekken in je shirt. In september vindt ook de Tokyo Game Show plaats. Een bekende show voor gamers.

In oktober komt de herfst echt op gang. De bladeren veranderen van kleur en de stad wordt gehuld in warme, vurige tinten. Parken zoals Shinjuku Gyoen, Yoyogi Park en de beroemde Rikugien-tuin zijn de beste plekken om de herfst te omarmen. Het is ook het seizoen voor traditionele festivals zoals het Asakusa Samba Carnaval en het Nihonbashi-Kyobashi Festival.

November is misschien wel de beste maand in Tokyo. De herfstkleuren zijn op hun hoogtepunt en het weer blijft mild, met temperaturen variërend van 10°C tot 20°C. Mis de Tori-no-Ichi festival in het Asakusa-heiligdom niet. Het terrein wordt versierd met 950 LED-lantaarns die zijn bevestigd aan grote panelen die boven de gebouwen van het heiligdom uittorenen.

Mount Fuji
Uitzichten op Mount Fuji met de bekende herfstkleuren

Winter (december t/m februari): het beste om drukte te vermijden

De winter iklinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar dat is het wel! De stad schittert en de nabijgelegen bergen bieden met sneeuw bedekte toppen. Heel warm is het uiteraard niet, met temperaturen die variëren van 5°C tot 12°C.

Dit is een goed moment om de stad te zien uitgedost in sfeervol winterlicht, en om religieuze ceremonies bij tempels en heiligdommen te bekijken tijdens Shōgatsu (het Japanse Nieuwjaar), in begin januari.

De prijzen voor accommodatie zijn in deze periode over het algemeen laag en de hordes toeristen zijn verdwenen. Het enige nadeel, naast de frisse temperaturen, is dat sommige restaurant hun deuren sluiten.

Januari is het hart van de winter, en hoewel het de koudste maand is, met temperaturen die ’s nachts vaak rond de 0°C dalen, is het ook een van de helderste maanden. Voor uitzichten op Mount Fuji is januari een van de betere maanden. Uiteraard vieren ze in januari ook het Japanse Nieuwjaar.

Februari blijft koud, maar het is ook de periode waarin je enkele van de beste warmwaterbronnen (onsen) in de buurt van Tokyo kunt ervaren. Hakone en Nikko zijn perfecte winterbestemmingen en bieden stoombaden met mooie uitzichten.

    Meer lezen over De beste tijd om Tokyo te bezoeken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven