Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Coron

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 7

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Coron Island is een adembenemend eiland met kristalhelder water, jungle, witte zandstranden, lagunes en meren. Van de 7.000 eilanden in de Filipijnen behoort dit eiland zeker tot één van de mooiste. Het ligt ten noorden van het bekendere en drukkere Palawan. Dit is hét eiland voor boottochten langs spectaculaire eilanden en om te snorkelen en relaxen. Het wordt door veel reizigers gezien als het ongerepte alternatief van Palawan. Of dat zo is, ontdek je hier!

Coron is een paradijs voor Island Lovers

Coron en Busuanga (daarover later meer) zijn beide adembenemend mooi en worden gezien als de mooiste eilanden van de Filipijnen. Het wordt vaak vergeleken met Palawan, maar Coron is misschien nog wel mooier. Een ding is zeker; het is hier een stuk rustiger.

Het eiland is bedekt met groene bergen en bossen en de zee rond het eiland is gezegend met kleurrijk koraal. Het is niet voor niets een populaire locatie om te duiken vanwege het heldere water en de vele Japanse scheepswrakken die hier liggen.

Waar ligt Coron precies?

De naam Coron is voor veel mensen een verwarrend begrip. En dat snappen we goed. Het is namelijk de stad Coron Town (gelegen op het eiland Busuanga), een eiland (Coron Island) en meer dan 50 kleinere eilandjes in de Calamian archipel.

Mensen zeggen Coron Island, maar bedoelen daar eigenlijk Coron én Busuanga mee

Daarnaast wordt de helft van het eiland Busuanga ook aangeduid als Coron. Het is een soort provincie. Lekker makkelijk dus. Coron Island is het eiland waar de meeste island hopping tours heen gaan.

De meeste reizigers overnachten in Coron Town op Busuanga om vanuit daar de omliggende eilandjes te verkennen

Coron kaart

Coron

Coron Island

Dit is het landschap van Coron

Hoe reis je rond op Coron

Even voor de duidelijkheid. Op Busuanga kun je makkelijk(er) rondreizen. Van en naar Coron Town ook. Het nabij gelegen Coron Island is geen eiland zoals Cebu of Palawan waar je met je scootertje rond kunt rijden of overnachten.

Vanwege de invloed van toerisme is er namelijk maar beperkte toegang tot een handvol bezienswaardigheden op het eiland.

Het kristalheldere water van Lake Kayangan is bereikbaar. Dit is een bekende stop bij de verschillende tours.

Daarnaast kun je naar Lake Barracuda. Voor duikers van belang vanwege de unieke lagen zoet en zout water en de temperatuurverschillen onder water. Het is toegankelijk door een korte klim over een rotsachtige muur die direct aan de rand van het water eindigt.

Andere bekende bezienswaardigheden die open zijn voor bezoekers zijn Banol Beach, een klein zandstrand en de schitterende Twin Lagoon, waarvan de helft toegankelijk voor toeristen.

Tours naar Coron Island

Al de bovenstaande plekken zijn populaire stops bij zogenaamde Island Hopping Tours vanuit stad Coron. De meest gangbare tours zijn tour  A en B (net zoals in El Nido). In het stadje vind je veel touroperators die tours aanbieden en anders kan je accommodatie je helpen met het boeken van een tour.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden bezoeken met een privé trip, maar dit is vrij prijzig. Een dagtrip kost je zo’n 1.600 peso p.p.

10x doen op Coron en Busuanga

De natuur is de grootste bezienswaardigheid en de meeste mensen komen hier dan ook via een tour. Je kunt hier makkelijk enkele dagen blijven om je te vermaken op dit paradijselijke eiland. Er zijn weinig plekken op aarde die qua schoonheid in de buurt komen van dit schitterende eiland.

#1 Bezoek Busuanga & Coron Town

Busuanga is het grootste eiland dat boven Palawan ligt. Om het makkelijk te houden noemen ze een deel van dit eiland Coron, niet te verwarren met Coron Island waar we het hier over hebben.

Daarnaast is Coron Town het belangrijkste stadje op Busuanga, dat dus bijzonder genoeg niet op Coron Island ligt.

Het stadje is zelf niet zo bijzonder, maar het is de belangrijkste plek om verdere tours te ondernemen op en rond Busuanga en Coron Island. Het belangrijkste wat je hier kunt doen is duiken, en dan vooral rond de 10 Japanse scheepswrakken die hier liggen.

Verder is het binnenland van Busuanga prachtig en ook nog eens onontdekt en rustig.

Coron Town

De haven van Coron Town waar de boten aan komen

#2 Neem een duikles

De wateren rondom Busuanga en Coron Island staan bekend als één van de beste plekken om te duiken in de Filipijnen. Het water is hier kristalhelder en heeft een aangename temperatuur wat het duiken vergemakkelijkt.

Voor de kust liggen 10 Japanse gezonken oorlogsschepen waar veel mensen naar duiken. De meeste wrakken liggen op een uur tot twee uur varen van Coron Town. Ook beginners kunnen hier terecht.

TIP ♥ – reken op zo’n 2.800 tot 3.500 Peso voor twee tot drie duiken.

Coron

Het water is helder genoeg om te duiken

#3 Huur een scooter

Een andere leuke activiteit is een brommer te huren op Busuanga en het landschap te verkennen. De schoonheid zit hem namelijk niet alleen in de stranden en kalkstenen rotsen die uit de zee rijzen.

Ook het binnenland is prachtig. Hier rij je langs kleine dorpjes, bossen en open landschappen. Het eiland is best groot dus je kunt makkelijk en aantal dagen rondrijden. Als het kan vraag dan een gids. Met een gids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland!

TIP ♥ – een scooter kost rond de €10 per dag. Een goede touroperator is Boyet’s Motorcycle Rental

#4 Ontdek de meren en lagunes op Coron Island

In totaal zijn er zeven meren op het eiland waarvan er twee erg populair zijn. Lake Kayangan (zie foto) en Lake Barracuda zijn de grootste bezienswaardigheden op het eiland.  Je bereikt het meer door een klim van 10 minuutjes.

Het kristal heldere water van Lake Kayangan is indrukwekkend.

In beide meren kun je zwemmen en duiken. Verwacht hier echter niet dat je alleen bent want elke dag worden er busjes vol toeristen uitgeladen. Lake Barracuda is geschikter voor duikers vanwege de unieke laag van vers zout water en de bizarre temperaturen van het water die soms op kunnen lopen tot 38°C!

Een andere mooie optie is de Twin Lagoon waar je heel goed kunt snorkelen.

Hoe kom je er?

Om er te komen is niet zo moeilijk. Vanuit Coron Town gaan er elke dag boten en op elke hoek van de straat worden tours aangeboden. Het makkelijkst is om tours te regelen bij je hotel. Kosten hangen af van de tour die je boekt. Reken op zo’n €15 tot €20 per persoon.

Cayangan Lake

Cayangan Lake op Coron Island

Coron Island

Zie jij jezelf zwemmen hier?

#5 Boek een Bangka tour

Iets wat je absoluut moet doen is een tour met een bangka. Dit zijn de traditionele bootjes die je veel in de Filipijnen ziet varen. Met een bangka ontdek je de wondere wereld rondom Coron en Busuanga.

Je kunt makkelijk 2 dagen rondvaren en elke dag adembenemend mooie dingen zien. Het is hier een stuk rustiger dan El Nido en Palawan waardoor veel reizigers deze tour hoger inschatten.

TIP ♥ – voor zo’n €30 heb je een bootje voor 4 tot 6 personen.

Bangka Filipijnen

Een traditionele bangka

#6 Ga eiland hoppen (aanrader!)

Iets wat je sowieso moet doen is het ‘hoppen’ tussen de verschillende eilandjes. Er is hier zo veel te zien in deze regio met zo veel schitterende eilandjes met verlaten parelwitte zandstranden, kristalhelder water en palmbomen.

Het zou zonde zijn om daar niet naar toe te gaan als je hier al in de buurt bent. Je kunt niet alleen de eilanden bezoeken, op sommige kun je ook overnachten in een tentje of mountainbiken.

Enkele eilanden die je aan doet zijn’

  • Diatoy een onbewoond eiland met de mooiste stranden die je je kunt bedenken;
  • Dimalanta Island een eiland een bizar kleurrijk koraal;
  • Malpagalen Island een eiland dat ook wel Island Without Trees wordt genoemd;
  • Malcapuya Island  een eiland onder Coron eiland met mooie stranden.

Je kunt ook meerdaagse tours boeken waarbij je overnacht op verschillende eilanden. Dat is wat duurder, maar mocht je het geld en de tijd hebben is dat zonder twijfel het hoogtepunt van je route door de Filipijnen!

TIP ♥ – reken op minimaal 1.400 peso.

Malcapuya Island

Malcapuya Island

#7 Beklim Mt. Tapyas

Tapyas is de op twee na hoogste berg op Busuanga en een bekende bezienswaardigheid. Het Hollywood-stijl CORON teken en het witte kruis op de top kun je zien vanuit elke hoek in Coron Town.

Je moet heel wat treden beklimmen, zo’n 725, maar als je eenmaal boven bent ben je dat snel vergeten. Je hebt een mooi uitzicht over de regio en de stad. Het is vaak het eerste dat reizigers bezoeken in Coron.

#8 Ontdek een van de vele stranden

Coron mag dan bekend staan om de meren, rosten en scheepswrakken, maar er zijn genoeg witte zandstranden om lekker niets te doen. De beste keuze om een mooi strandje te vinden zijn Malcapuya Island, Banana Island, Banol en CYC Beach.

Het afgelegen Dimaquiat Island in het noordelijke deel van Coron heeft een 700 meter lang wit zandstrand en kristalhelder turkoois water. Hier vind je ook nog eens zeekoeien en zeeschildpadden.

TIP ♥ – overnachten op dit paradijselijke eiland? Check Club Paradise Resort

Coron

Tropische stranden zijn hier uitgevonden

#9 Bezoek de Maquinit Hot Springs

Wat is er lekkerder dan na een dag eilandjes bezoeken of relaxen op het strand om een hot spring te bezoeken? Maquinit Hot Spring biedt je die mogelijkheid. Het is een van de weinige warmwaterbronnen in de Filipijnen, waarvan het water door vulkanische activiteit wordt, verwarmt.

Het wordt de Maquinit Hot Spring genoemd, omdat het de enige zout water hot spring is van het land. Het ligt op ongeveer 20 minuten van Coron Town tussen een dicht beboste heuvel en de zee, waarvan de kust omringd wordt met mangrovebomen.

TIP ♥ – entree is 150 peso p.p.

#10 Vaar van El Nido naar Coron met de TAO Experience

Vijf dagen zonder internet, telefoon en andere toeristen. Het bestaat nog steeds en wel tijdens de TAO Experience. Samen met 24 andere expeditieleden kom je op de meest mooie plekken op aarde, die nog steeds onaangetast zijn.

Dat brengt spectaculaire uitzichten met zich mee. Wel moet je er rekening mee houden dat de faciliteiten onderweg niet zijn zoals je gewend bent. Het toilet doorspoelen met een emmertje water en koude douches zijn eerder regel dan uitzondering.

Natuurlijk hoort dat wel bij de charme van dit avontuur.

Je vaart in vijf dagen van El Nido naar Coron. Het is een must-do in de Filipijnen. Prijzig, maar gaaf!

TIP ♥ – bekijk hier alles over de TAO Experience

Coron Island

Blue Lagoon in Coron

Hoe kom je er?

Coron Town is de belangrijkste stad in deze regio en heeft een vliegveld. Er gaan vluchten van PAL, Cebu Pacific en AirAsia vanuit Manilla. Een minivan ritje van het vliegveld naar de stad kost je zo’n 150 peso en duurt ongeveer een half uur.

Vanaf het stadje kun je met de boot naar Coron Island (via een tour!).

Boot

In het hoogseizoen gaan er elke dag ferries van El Nido naar Coron. Montenegro, Phimal Fast Ferry en Jomalia varen om 6:00 uur, 8:20 uur en 12:30 uur. Dit kost je minimaal 1.850 Peso en de tocht duurt 3 tot 4 uur.

Check bij je accommodatie of een touroperator op straat wat de mogelijkheden en tijden zijn.

Als er geen ferries varen vanwege slecht weer gaan en je toch heel graag naar deze eilanden wil kun je beter vliegen.

TIP ♥ – check hier de actuele vaartijden en boek direct je ticket

Vliegen

Een andere optie om hier te komen is door te vliegen. Dat is vooral makkelijk als je niet uit Palawan komt. Er zijn dagelijkse tussen Manilla en Coron. Reken op zo’n €60 tot €90 voor een enkele reis.

Je kunt ook vliegen vanuit El Nido, Cebu (dagelijks – ± €50), Negros (via Cebu) en Boracay (via Cebu).

Overnachten op Coron

De makkelijkste manier om Coron te ontdekken (en Busuanga) is door op Busuanga te verblijven, en dan wel in Coron Town. Snap je het nog? 🙂 Dit stadje ligt op 45 minuten rijden van het vliegveld en is eigenlijk de belangrijkste stad in deze regio.

Vanaf hier vertrekken bijna alle tours naar andere eilanden in de omgeving.

Je kunt niet overnachten op Coron Island!

Slapen in Coron Town

Er is genoeg accommodatie te vinden in Coron Town op Busuanga. Van low-budget backpacker hostels tot luxe resorts aan het strand. Je kunt het zo gek niet bedenken. De meeste accommodatie ligt in of rondom de stad dus check van tevoren goed waar je zit.

Prijzen beginnen bij US$10 voor een dorm tot US$500 voor een resort.

TIP ♥ – bekijk ons overzicht van de beste accommodatie op Coron

Malcapuya

Beste reistijd

In principe zijn er twee seizoenen in de Filipijnen. Het droge seizoen en het regenseizoen. In het droge seizoen (december tot en met februari) heb je koele maanden en hete maanden (maart tot en met mei). Deze maanden worden gezien als het hoogseizoen.

Het regenseizoen wordt gezien als het laagseizoen en loopt van juni tot en met november. Juli tot en met oktober is bovendien het tyfoonseizoen dus deze maanden kun je beter vermijden.

De beste tijd om te gaan is rond maart tot en met mei/juni.

Dit betekent echter ook hoge prijzen en veel mensen. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor de maanden november en december. In deze maanden is het rustiger.

Locatie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!