Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Siquijor

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het kleine, maar prachtige, eilandje Siquijor ligt tussen Cebu, Negros en Bohol en is het bezoeken waard als je de zuidelijke eilanden ontdekt. Het eiland was onbewoond tot de Spanjaarden hier kwamen in de 16e eeuw. Het eiland zou behekst zijn, of dat echt zo is vertellen we je graag aan de hand van onze tips en ervaringen.

Hekserij op Siquijor

Veel locals denken vandaag de dag dat Siquijor een eiland vol hekserij is. Het staat ook bekend vanwege de mangkukulam (genezers) die traditionele zalfjes gebruiken voor moderne kwaaltjes.

Gelukkig is de hekserij en kwakzalverij veranderd in het maken van cocktails aan het strand, want toen wij op Siquijor waren merkten we niet meteen dat het een behekst eiland zou zijn.

Een brommer huren (500 peso per dag) is de ideale manier om het eiland(je) te verkennen!

Onze ervaring

Siquijor zal waarschijnlijk nooit in de Top 10 met mooiste eilanden ter wereld komen, maar het is wel een van de leukste. Op het eiland hangt een ontzettend relaxte vibe. We sliepen in The Bruce (een aanrader) waar we een bungalow aan het strand hadden.

Heel veel beter kun je het niet treffen hier. Je kunt er leuke tours boeken en het eiland te ontdekken per fiets, scooter of jeepney.

De leukste manier is uiteraard de fiets of scooter. De stranden op Siquijor vonden we mooi, maar het zijn niet de mooiste stranden in de Filipijnen. Dit eiland maakt dat echter meer dan goed met sfeer en gezelligheid.

Siquijor

Het binnenland van Siquijor

Siquijor

De stranden van het eiland

San Juan

Wij vinden Siquijor een van de leukste eilanden van de Filipijnen. Het is klein, waardoor je veel kunt zien, je hebt mooie stranden, de sfeer is gezellig en er komen (nog) geen honderden toeristen per dag. Dat maakt het een heerlijk eiland.

Er is op het eiland genoeg accommodatie waarvan de meeste binnen een half uur van het havenstadje Larena. Wij sliepen zelf in San Juan, maar ook in Sandugan vind je genoeg accommodatie.

De meeste hotels bieden tours op het land zelf. Bekende tours zijn fietsen of trektochten, maar ook duiken wordt steeds populairder.

Het mooie van Siquijor zijn de mensen hier. Ze zijn zo ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Overal waar je komt of rijdt, wordt er naar je gezwaaid. Niet alleen door kinderen, ook door mensen die aan de weg werken, vrachtwagenchauffeurs, obers in restaurants.

Iedereen is hier vriendelijk, en ook op recht vriendelijk.

Dagsa Bar

Volgens de locals schijnt dit eiland behekst te zijn, maar van hekserij hebben we helemaal niets meegemaakt. Hooguit van de alcohol die geschonken werd in Dagsa, de bar tegenover The Bruce.

De Dagsa is zo’n bar waar je per ongeluk terecht komt en vervolgens de volgende 3 dagen redelijk aangeschoten weg gaat.

Ties: “Het is een van de meest chille barretjes waar ik in Azië ben geweest”.

De uitstraling van de bar was geweldig en het lounge gedeelte perfect. Waarschijnlijk ook, omdat de cocktails hier zo goedkoop waren, maar ze hadden in ieder geval hun best gedaan.

Siquijor

Het strand van San Juan

6x doen op Siquijor

Het eiland Siquijor is één van de leukste eilanden in de Visayas. Er zijn genoeg dingen te doen om je een week te kunnen vermaken naast het duiken en relaxen. Een aantal dingen die je kunt doen op Siquijor.

#1 Ga naar de Cambugahay Falls

Langs de weg richting Lazi vind je de Cambugahay Falls, een verborgen waterval met een vers water meertje. Je kunt hier als Tarzan met een touw met water in slingeren. Je kunt ook naar de top van de waterval en er van af springen.

Het is een populaire plek voor zowel locals als toeristen dus verwacht niet dat je de enige bent hier. Je moet je scooter/taxi/tuktuk langs de weg parkeren op een klein parkeerterreintje.

Zorg dat je kleingeld bij je hebt, want je moet betalen om je brommer te parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het nog 10 minuten de trap af naar de waterval.

Cambugahay waterval Siquijor

De Cambugahay waterval

#2 Bezoek het bekendste strand; Salagdoong Beach

Het strand van Salagdoong Beach is zo mooi dat je er een heel Facebook-album aan kunt wijden. Je kunt hier wandelen of gewoon lekker chillen. Je kunt ook duiken van een hoge klif hier.

Op 17 en 20 meter hoog is een soort duikplank gemaakt waar je van af kunt springen. Het is niet alleen populair bij toeristen, ook locals komen hier graag.

In het hoogseizoen kan het wat drukker zijn, maar vergeleken met Palawan of Boracay valt het reuze mee. Tegenwoordig zijn er huisjes gebouwd bij het strand. Iets wat meestal niet ten goede komt van het geheel, maar bij Salagdoong Beach past het mooi in het geheel.

TIP ♥ – je vindt het strand hier.

Siquijor

Salagdoong Beach

#3 Ga vuurvliegjes spotten

Siquijor wordt niet voor niets ‘Eiland van Vuur’ genoemd. In het donker kun je het mooie natuurverschijnsel zien. Het is de moeite waard om er naar op zoek te gaan! Je kunt tours boeken bij veel accommodaties.

Als je het niet bij jouw accommodatie kunt boeken, vraag er dan naar. Vaak kennen ze wel iemand die de tour voor je wil regelen.

Heksen eiland

Siquijor zou een behekst eiland zijn. Dit komt, omdat er op Siquijor zogenaamde ‘folk healers‘ zouden wonen. Deze folk healers wonen in de bossen rondom San Antonio en maken hun toverdrankjes met lokale kruiden.

Wij hebben er overigens niets van gemerkt op Siquijor.

#4 Wacht op de zonsondergang bij San Juan Beach

Als je op zoek bent naar leuke ho(s)tels waar je lekker kunt zitten, eten en drinken, kun je het beste richting San Juan Beach. Het zeewater beweegt hier nauwelijks waardoor je, zeker in de avond, prachtige foto’s kan maken door het spiegelende water.

San Juan is ook de plek waar je veel reizigers vindt.

TIP ♥ – een stukje verder vind je Tubod Beach, ook een mooi strand!

Rondreis Filipijnen

Zonsondergang aan het strand in San Juan

Siquijor

Siquijor

Het strand van San Juan

#5 Huur een brommer

Siquijor is niet zo groot dus je kunt in een dag of twee de meeste bezienswaardigheden van het eiland wel zien. Er lopen maar een paar (goede) wegen over het eiland dus je zult niet snel verdwalen, wat ook praktisch onmogelijk is op zo’n klein eilandje.

Je kunt overal een brommer huren. Sowieso bij de meeste accommodatie. En als die het niet heeft kennen ze vast wel iemand die het wel heeft.

Rij niet alleen langs de kust, want juist het binnenland is zo indrukwekkend. Je rijdt door de bergen waardoor je een mooi uitzicht hebt over het hele eiland. Onderweg kom je locals tegen die hun best doen op de weg te blijven, terwijl ze fanatiek naar je zwaaien!

TIP ♥ – een brommer huren kost je zo’n 500 peso per dag (24 uur)

Ties in Filipijnen

Uitzicht vanaf de bergen

#6 Neem een duikles

Siquijor is niet de beste plek in de Filipijnen om te duiken. Daarvoor kun je beter naar Palawan of Cebu, maar het kan hier wel. De meest duikscholen gaan naar twee bekende plekken die beiden bekend staat om het koraal en vele tropische vissen:

 • Sandugan Point
 • Tambisan Point


Bij Paliton Beach zijn bovendien nog drie grote onderzeese grotten waar je rifhaaien kan zien. Naast duiken en het binnenland ontdekken kun je ook nog naar Apo Island. Ook hier kun je goed duiken en het eiland zelf is ook prachtig.

TIP ♥ – een fun dive kost ongeveer 1.000 peso. Je PADI halen (4 dagen) kost zo’n US$350

Overnachten op Siquijor

Er zijn enkele plekken op Siquijor waar je kunt overnachten. Het eiland is niet zo heel groot en in één dag kun je het hele eiland verkennen met de brommer. Je kunt het eiland verdelen in enkele plekken:

 • Siquijor Town
 • San Juan
 • Lazi
 • Maria

Siquijor Town

Siquijor Town is de minst leuke plek om te overnachten. Het is de plek waar de ferry aankomt en een hele sprankelende stad is het niet. Daarnaast heb je hier weinig tot geen stranden dus zul je altijd een scooter moeten huren om ergens te komen.

TIP ♥ – hetzelfde geldt voor het noordelijker gelegen Larena

San Juan

San Juan is een van de leukste plekken om te overnachten. Je vindt heir ook het mooiste strand. Het is nauwelijks een dorp te noemen. Wij sliepen in The Bruce (een aanrader). Een hostel met huisjes aan het strand tegen schappelijke prijzen (750 tot 2.500 Peso).

Tegenover The Bruce ligt de bar Dagsa, een van de leukste barretjes in de Filipijnen!

Lazi

Lazi ligt in het zuiden. Het ligt op rijafstand van San Juan en de Cambugahay Falls liggen hier in de buurt. Heel veel is er niet te doen en omdat de hoofdweg (Siquijor Circumferential Road) van de kust afbuigt zit je ook niet heel dicht bij het strand.

Maria

Maria en Enrique Vilanueva zijn de twee minst bekende plekken om te overnachten. Zeker in het noordelijker gelegen Enrique Vilanueva is er weinig te beleven. Je vindt er ook geen stranden. In Maria vind je een aantal leuke accommodaties. Ook aan het strand.

TIP ♥ – check ons overzicht met de beste accommodatie op Siquijor

Kosten

Wij betaalden 1.000 peso voor een tweepersoonskamer (100 meter van het strand) en 1.800 peso voor een familiehuisje aan het strand.

Route Filipijnen

Hoe kom je er?

Het eiland wordt steeds populairder en er zijn ook steeds meer manieren om hier te komen. De enige manier om er te komen is met de boot. Het eiland heeft geen vliegveld. Je zult eerst naar een andere eiland moeten vliegen.

Cebu naar Siquijor

Vanaf Cebu kun vanaf Cebu Pier 1 de boot nemen naar Siquijor, maar deze vaart bia Bohol. De boot rond de €11 afhankelijk de klasse. De boot stopt in Tagbilaran op Bohol voor ongeveer 1,5 uur.

De boot vertrekt om 7:00 uur uit Cebu, komt om 9:00 uur aan op Tagbilaran en uiteindelijk om 12:00 uur op Larena op Siquijor.

Bohol naar Siquijor

Van Bohol (Tagbilaran) gaan er dus ook boten naar Siquijor. De boot doet er ongeveer 1,5 uur over.

Negros naar Siquijor

Je zult eerst van Manilla naar Dumaguete moeten reizen. Dat ligt op Negros, een eiland in de buurt van Siquijor. Vanaf het vliegveld van Dumaguete neem je vervolgens een tricycle naar Dumaguete Port (de haven).

Vanaf hier gaat er om 12:50 uur een ferry naar Siquijor. De reis duurt maar een uurtje en je betaald tussen de 210 en 360 peso, afhankelijk van de boot, zitplaatsen en seizoen.

TIP ♥ – al deze boten kun je boeken hier boeken

Siquijor

Siquijor is niet groot maar wel heel erg mooi!

Budget voor Siquijor

Siquijor is niet alleen een mooie eiland, het is er ook niet heel duur in vergelijking met andere eilanden in de Filipijnen. Hoeveel je per dag kwijt bent is afhankelijk van je eigen manier van reizen, maar het hoeft niet duur te zijn. We hebben enkele van onze kosten op een rijtje gezet;

 • Boot Bohol naar Siquijor €11
 • Overnachting in The Bruce €17 tot €40 per nacht
 • Parking fee Cambugahay Falls €0,35
 • Parking fee Salagdoong Beach €0,70
 • Brommer huren €10
 • Kosten voor eten en drinken €20

Onze Route door de Filipijnen

Weet je al dat je naar de Filipijnen wil, maar weet je nog niet welke route je wil volgen? Wij weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om een route uit te stippelen voor een land met zo veel bezienswaardigheden.

TIP ♥ – check onze route door de FilipijnenGratis, gedetailleerd en handig!

Locatie

Meer lezen over Filipijnen?

1 reactie

 1. john veerman

  very nice siquijor . i go there again n march to my girlfriend. i can advice everyone to visit this island .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU