Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cebu

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Op zo’n 600 kilometer van Manilla, in het midden van de Visayas ligt het eiland Cebu. Cebu is het dichtstbevolkte eiland van de Filipijnen en het staat bekend om de witte zandstranden en perfecte duiklocaties. Het is niet het mooiste eiland van het land, maar wel een van de leukste.

Onze ervaring op Cebu

Cebu ligt ingeklemd tussen Bohol en Negros, midden in de Filipijnen. Cebu is een redelijk groot en met de vele activiteiten die er te doen zijn kan iedereen zich vermaken.

In vergelijking met Palawan of Coron moet Cebu het qua natuur een beetje afleggen, maar toch is dit een van de leukste eilanden van het land. Toch vind je hier witte zandstranden, eilandjes voor de kust en een prachtig binnenland met watervallen en hiking trails.

Wij kwamen aan op Cebu City, niet de mooiste stad, en zijn gelijk doorgegaan naar de stranden. Wil je weten wat er allemaal te doen is op Cebu? Ik deel graag mijn tips en ervaringen.

Cebu

Uitzicht vanaf de bergen van Cebu

Cebu

De haven van Cebu City

9x doen op en rond Cebu

Dit is geen groot eiland, maar er is wel een hoop te zien en te doen. Als je voor de stranden naar de Filipijnen komt, kun je beter richting Coron of Palawan, maar Cebu is een van de leukste eilanden in de Filipijnen voor de actievere reiziger.

Verspreid over het eilandje vind je namelijk een aantal bezienswaardigheden en leuke activiteiten.

#1 Verken Cebu City

Cebu City is niet de mooiste stad van de Filipijnen, maar wel een van de meest energieke. Op het eerste oog lijkt het lawaaierig en druk met toeterende jeepneys, vervallen gebouwen en weinig highlights.

Maar als je daar voorbij kijkt, zie je dat de stad een rijke geschiedenis heeft met een leuk centrum en kleine musea. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

Cebu Heritage Monument

Het Cebu Heritage Monument is een van de bekendste plekken van de stad. Het is gebouwd in 1997 als nagedachtenis van de revolutie van de christenen tegen de Spanjaarden. Het ligt midden in de stad.

Fort San Pedro

Het San Pedro Fort werd gebouwd in 1738 door de Spanjaarden om het eiland te beschermen tegen piraten. Het staat dan ook aan de kust. Je kunt het fort nog steeds bezoeken als je een kleine entrance fee betaald.

Metropolitan Cathedral

De Spanjaarden bouwden niet alleen forten, maar uiteraard ook kerken. In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen is het overgrote deel van de Filipijnse bevolking nog steeds christelijk. Ook deze kerk kun je nog bezoeken.

Metropolitan Cathedral

Metropolitan Cathedral

#2 Bezoek de vele watervallen

Het eiland mag dan niet uitblinken met stranden, je vindt hier wel de mooiste watervallen. Cebu ligt bezaaid met grote en kleine watervallen. De een bekend, de ander minder bekend. Het binnenland van dit eiland behoort tot de mooiste van het land.

Tenzij je hier een week lang watervallen bezoekt, is het bijna geen doen om ze allemaal te bezoeken.

Inambakan Waterfall

Een van de mooiste watervallen in heel de Filipijnen zijn de Inambakan Waterfalls. Het ligt midden in de jungle en je komt er door een mooie hike te maken. De waterval is meer dan 30 meter hoog en behoorlijk indrukwekkend.

De watervallen liggen in het zuiden op een paar  kilometer van Oslob.

Kawasan Falls

Naast de Inambakan Waterfall zijn de Kawasan Falls bekende watervallen. Dit is waar je kunt canyoning op Cebu. Met een canyoning tour ga je de rivier af, spring je van rotsen en watervallen. Super tof om te doen.

Zie #8 voor meer info.

Tumalog Falls

De Tumalog Falls liggen helemaal im het zuiden van het eiland en zijn makkelijk te bereiken vanuit Oslob. Huur een scooter of vraag een local om je te brengen. Het laatste stukje kun je lopen.

Bijzonder aan deze waterval is dat er weinig water naar beneden valt.

Mantayupan Falls

De Mantayupan Falls centraal op Cebu op een uur rijden van Moalboal. Een ‘stad’ die je sowieso zou moeten bezoeken. Ook hier kun je zelf heen rijden of een local vragen om je te brengen. Je hoeft maar een klein stukje te lopen naar de watervallen.

Dao Falls

De Dao Falls behoren tot de mooiste van de Cebu en zeker de hike er naar toe is mooi. Het ligt tussen de bossen dicht bij de kust.

Kabutongan Falls

In de buurt van Inambakan vind je ook de Kabutongan Falls. Een stuk minder bekend en minder groot, maar daardoor niet minder leuk. Het ligt op korte afstand van Inambakan dus vraag aan je gids of je ook hier langs kunt.

TIP ♥ – voor bijna alle watervallen geldt dat je entree moet betalen. Zorg dat je cash bij je hebt.

Cebu

Tumalog Falls

#3 Ontdek Malapascua

Cebu zelf staat niet bekend om de mooie stranden, maar er liggen een paar eilandjes rondom Cebu waar je die wel vindt. De twee belangrijkste zijn Sumilon en Malapascua.

Parelwitte zandstranden, de beste duiklocaties ter wereld, kristalhelder water en traditionele vissersbootjes. Als je even wil bijkomen op een echt tropisch eiland, dan is Malapascua the place to be!

Het eiland ligt voor de kust in het noorden van Cebu en is een van de populairste bestemmingen in deze regio.

Cebu

Malapasciua Island

#4 Duiken bij Moalboal

Moalboal ligt an de westkust van Cebu en staat bekend vanwege het duiken. In dit kleine stadje vind je veel duikscholen en weinig toeristen. Naast duiken en snorkelen kun je hier nog veel meer.

De kalkstenen rotsen en groene valleien van de centrale bergen zijn erg geschikt voor canyoning.

Iets wat hier heel erg goed kan. Je zwemt (en springt), gewapend met helm, GoPro en reddingsvest tussen rotsen door. Het is een oase van rust als je het vergelijkt met andere bekende duikplekken in de Filipijnen. 

TIP ♥ – meer info lees je op de pagina Moalboal

Moalboal

Het water rondom Moalboal

Moalboal

Moalboal ‘Beach’

#5 Zwemmen met walvishaaien in Oslob

Donsol is DE plek om te zwemmen met walvishaaien in de Filipijnen. Het kan echter ook in Oslob. Of je dit wilt, is aan jezelf, aangezien de walvishaaien hier gevoerd worden en dus niet ‘zomaar’ langs komen zwemmen zoals wel geschreven wordt.

In Donsol worden ze niet gevoerd en zwem je dus echt in hun leefomgeving. Bij Oslob wordt er elke ochtend eten de zee gegooid op dezelfde plek, zodat de walvishaaien hier elke ochtend terug komen.

Toch is het wel een bijzondere ervaring om met deze vriendelijke reuzen te zwemmen.

TIP ♥ – zwemmen met deze walvishaaien kost hier 6.000 peso p.p. Hoe meer mensen er gaan, hoe goedkoper het wordt.

Donsol, Walvishaaien Filipijnen

Zwemmen met walvishaaien in Donsol

#6 Maak de oversteek naar Sumilon Island

Dit eiland is een van de mooiste eilandjes rondom Cebu. Het ligt voor de kust in het zuiden van Cebu. Het eiland is niet heel groot en is omringd door kristalhelder water en de witste stranden die je kunt voorstellen.

Het is het eerste beschermde gebied in de Filippijnen.

Het eiland is vooral bekend door de uitzonderlijke goede duiklocaties. Sumilon heeft vier bekende duikplaatsen; Garden Eel Plaza, Nikki’s Wall, Coral Landscape en Julie’s Rock.

De duiklocaties van het eiland zijn bekend om hun goede zichtbaarheid, prachtige riffen en overvloed aan tropische vissen.

TIP ♥ – de makkelijkste manier om er te komen is door naar Oslob te gaan en daar de boot te pakken. Dit duurt zo’n 20 minuten. Het enige resort hier is Bluewater Island Resort.

Sumiloc Island

Sumiloc Island

#7 Ga naar Bantayan

Het eiland Bantayan aan de noordwestkust staat bekend om de rust. Bantayan Island is een van de mooiste eilanden rondom Cebu.

Als je de witte zandstranden ziet, omringd door kristalhelder water, weet je meteen waarom dit een van de mooiste eilanden van de Filipijnen is. De stranden hier behoren tot de mooiste stranden van het land.

Het mooie van het water is dat het hier heel erg ondiep is, de eerste honderd meter is het 4 meter diep. Dat maakt het ideaal voor zwemmen en snorkelen.

Om er te komen moet je eerst naar de Hagnaya Port op Cebu om daar de boot te nemen naar de Santa Fe Port op Bantayabn.

TIP ♥ – je moet Ecological Fee betalen voor het eiland

Paradise Beach

Paradise Beach in Bantayan

#8 Canyoning in Moalboal

Een van de leukste dingen die wij in Cebu hebben gedaan is de Canyoning tour in Moalboal.

Het binnenland van Cebu is bedekt met bergen en rivieren waar je leuke activiteiten kunt doen. Je kunt hier kajakken, maar canyoning is veel leuker! Je gaat, gewapend met een helm en reddingsvest, de rivier af.

Onderweg spring van je van watervallen, rotsen en bomen het water in of zwem je tussen grotten en bizar blauw rivierwater.

Het is een hele leuke ervaring en weer eens wat anders dan op het strand liggen 🙂 Vaak kun je kiezen tussen Kawasan Falls, Montaneza River en Tison Falls.

TIP ♥ – wij regelde onze trip bij Planet Action Adventure. Reken op zo’n US$50 p.p incl transport en spullen.

Moalboal

Happy face

#9 Hike naar Osmena Peak

Iedereen kent de Filipijnen vanwege mooie stranden en eilanden. Mensen die willen hiken gaan eerder richting Nieuw-Zeeland of Costa Rica. Onderschat de hikes in Cebu echter niet!

Een van de mooiste hikes van het land is namelijk de Osmena Peak.

De Osmena Peak ligt in het midden van het land en is redelijk eenvoudig te doen. Je hoeft er geen ervaren hiker voor te zijn. Je reist eerst naar het beginpunt van de peak. Vanaf Moalboal is dat zo’n 1,5 uur rijden.

Vanaf het beginpunt is het zo’n 30 minuten lopen naar de top waar een prachtig uitzicht op je wacht.

Je kunt dit op eigen gelegenheid doen, maar ook met een tour. De meeste tours die je boekt combineren de Kawasan Falls met deze hike en kosten rond de US$35 p.p.

TIP ♥ – als je zelf gaat, hou dan rekening met een entree voor de hike.

Osmena Peak Cebu

Het uitzicht vanaf Osmena

Hoe kom je er?

Met 7.000 eilanden zou je denken dat het vrij lastig is om overal te komen. Op de Filipijnen is dat echter efficiënt geregeld, hoewel het wel Azië blijft. Om op Cebu te komen is dan ook makkelijk. Er gaan elke dag genoeg vluchten van Manilla naar Cebu.

Zelfs vanuit andere delen in de Filipijnen en Azië kun je naar hier naar toe vliegen. Steden in de Filipijnen vanwaar je naar Cebu City kunt vliegen zijn;

 • Cagayan de Oro
 • Caticlan
 • Davao
 • Ililo
 • Legazpi
 • Puerto Princesa (Palawan)
 • Siargao
 • Manilla

Met de boot

Door de centrale ligging van het eiland is het de ideale plek in de Filipijnen is het vrij makkelijk om vanaf andere eilanden op Cebu te komen. De belangrijkste opties zijn Bohol, Negros en Siquijor.

Met de boot vanaf Bohol (Tagbilaran)

Er gaan de hele dag botenv an Bohol naar Cebu. De afstand is niet heel groot. Je doet er ongeveer 2 uur. De boot vertrekt vanuit Tagbilaran (Bohol) en komt aan op Cebu Pier 1. De eerste boten vertrekken rond 5:00 uur en de laatste tegen middernacht.

Prijzen variëren van €10 tot €25 p.p.

Met de boot vanaf Negros (Dumaguate)

Er gaan ook boten vanaf Negros (Dumaguate). Het zijn er een stuk minder dan vanaf Bohol. Er gaat er één in de morgen en rond het middaguur. De boot doet er 2 uur over en kost ongeveer €15 p.p.

Met de boot vanaf Siquijor (Larena)

Er gaan ook boten vanaf Siquijor (Larena). Ook dit zijn er maar twee per dag. Prijzen en vaartijden zijn hetzelfde als de boot vanaf Negros.

TIP ♥ – reserveer hier je tickets

Cebu

Wij gingen in een bangka naar Bohol

 

Beste plekken om te overnachten

Cebu is een groot eiland, maar er zijn eigenlijk maar drie plekken waar je goed kunt overnachten. Dat zijn Cebu City, Moalboal en Oslob. Uiteraard kun je ook buien die streden overnachte, maar dan is de keuze kleiner.

Cebu City

Wij vonden de stad niet heel bijzonder. Het is het drukste deel van het eiland en dat is goed te merken. Er zijn niet echt stranden in de buurt en veel reizigers, reizen daarom ook snel verder naar andere plekken.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie

Moalboal

In Moalboal zelf kun je slapen, maar we raden aan om richting Panagsama Beach te gaan, omdat daar meer te doen en te zien is. Panagsama Beach is niet heel groot, maar volledig ingericht op het toerisme. Vooral voor duikers en backpackers.

Daarnaast slaap je in Panagsama Beach én zijn de meeste activiteiten goed te bereiken vanuit Moalboal.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie

Oslob

Als je het zuiden wil verkennen is Oslob een goede optie. Je vindt hier veel watervallen in de buurt, je kunt vanaf hier makkelijk doorreizen naar Bohol met een bangka (erg leuk) en je zit zo in Sumiloc Island.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie

Route door Cebu

Wij hebben ongeveer een week doorgebracht op Cebu. Dat is lang niet genoeg om alles te zien, maar wel genoeg om de belangrijkste highlights te ontdekken. Je kunt hier ook een week blijven als je wilt.

Als ik je advies zou mogen geven zou ik minimaal een week inplannen op Cebu en dan alleen de regio rondom Moalboal en Oslob meenemen. Heb je maar een paar dagen? Kies dan voor de regio van Moalboal.

Onze route was als volgt:

 • Cebu City 1 dag
 • Moalboal 4 dagen
 • Oslob 3 dagen

Beste reistijd

De warmste tijd van het jaar is meestal tijdens de maanden december tot en met februari, terwijl november de natste maand is.  Het is het hele jaar door warm en zwoel het hele jaar door.

Hoewel het eiland niet echt een regen- en droogseizoen heeft, kun je er van uit gaan dat vaker regent tussen juli en december. De droge maanden zijn de maanden januari tot en met juni.

Het droge seizoen is waarschijnlijk de beste tijd om te gaan. Dus ga tussen januari en mei als je wil genieten van het beste weer.

Cebu

Locatie

Meer lezen over Filipijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU