Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Princesa Underground River

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Princesa Subterranean River National Park is één van de belangrijkste beschermde natuurgebieden in de Filipijnen. Het is een 8,2 kilometer lange onderwater rivier en staat bekend als één van de meest complexe grot systemen ter wereld; de Princesa Underground River. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips.

Princesa Underground River

De Princesa Underground River is een bijzondere ontdekking in de Filipijnen. Het is lang niet zo bekend als Palawan of de Chocolate Hills in Bohol. De grotten zijn nog altijd zoals ze eeuwen geleden waren en variëren van stadion grote tot grotten waar je net aan door heen kunt.

Hoewel de rivier zelf 8,2 kilometer lang is, gaan de meeste tours zo’n 1,5 kilometer de rivier op. De andere gebieden in de grot zijn namelijk lastig bereikbaar. De Princesa Underground River is een New 7 Wonders of Nature en is de langste bevaarbare ondergrondse rivier ter wereld.

De overheid doet er alles aan om dit natuurgebied zo mooi mogelijk te houden en er mogen maar een beperkt aantal toeristen per dag heen.

Onze ervaring is dat dit niet helemaal lukt, aangezien het er behoorlijk druk kan worden en de gidsen het niet altijd even nauw nemen met de regels die er gelden.

Princesa Underground River

Tips voor een bezoek

Je kunt vanuit Puerto Princesa een tour boeken naar de Princesa Underground River, maar dan is een behoorlijk lange dag. Je moet namelijk ‘s ochtends vroeg weg om naar Sabang te reizen.

Vanaf daar moet je dan met een boot naar de rivier. Wij raden aan om in Sabang te overnachten. Dit maakt de tour een stuk relaxter.

Vanuit Sabang

Je kunt het park vrij eenvoudig bereiken. De makkelijkste manier is om naar Sabang af te reizen, een stadje aan de westkust van Palawan. De rit vanaf Puerto Princesa naar Sabang zou niet langer dan vier uur moeten duren.

Eenmaal in Sabang is het vrij makkelijk om een tour te regelen. Elk hostel biedt deze tour aan en langs het strand zitten er verschillende touroperators.

De boten richting de ondergrondse rivier vertrekt Sabang Wharf, niet te missen. Vanaf hier ga je met een banka naar het Entrance Beach, een mooi bosgebied aan het strand. Hier lopen ook veel apen rond.

De tour en prijzen

Eenmaal bij de ingang, moet je behoorlijk lang wachten. In het hoogseizoen kan het zomaar gebeuren dat je hier een uur tot twee uur moet wachten. De boottocht in de grot zelf duurt ongeveer 45 minuten en je komt alleen in de eerste 1,5 kilometer van de Princesa Underground River.

De stalagmieten en stalactieten, die duizenden jaren oud zijn, zijn best indrukwekkend.

TIP ♥ – een trip vanuit de Sabang Wharf rond de 2.000 peso p.p. Dat is inclusief alle fees en bootreizen.

Princesa Underground River

Het strand waar je aan komt

Sabang

Het strand van Sabang

Overnachten in Sabang

De leukste accommodatie zit aan het strand. Daarnaast heb je op het centrale plein, waar de bussen en minivans aankomen nog een aantal ho(s)tels zitten. Deze zitten echter niet aan het strand. Overnachten aan het strand is wel zo leuk.

Goede opties aan het strand zijn:

Is het de moeite waard?

Ik zou liegen als ik roep dat je hier heen ‘moet’. Het is een indrukwekkende grot en als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om te kijken. Het is echter geen must-see. Er zijn mooiere plekken in de Filipijnen.

Sabang ligt op ongeveer 4 uur rijden van Puerto Princesa en is een leuke plek om te overnachten of om je reis op Palawan te beginnen. De grot kun je echter prima overslaan.

Locatie

Meer lezen over Filipijnen?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU