Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eilanden Filipijnen

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Met meer dan 7.000 eilanden is het niet de vraag of je eilanden tegen komt maar welke je wil bezoeken. Er zijn eilanden in alle soorten en mate, van de mooiste tropische eilanden met witte stranden in het midden van de oceaan tot mega eilanden als Luzon en Mindanao. Niet alle eilanden van de Filipijnen zijn bewoond en ook niet alle eilanden zijn te bereiken.

15x de mooiste eilanden van de Filipijnen

Iedereen kent waarschijnlijk de bekende eilanden zoals Boracay of Palawan, maar er zijn nog veel meer mooie eilanden van de Filipijnen. Bij verschillende eilanden kan je zelfs kamperen en een soort miniversie van Expeditie Robinson houden. Het mag duidelijk zijn dat de Filipijnen de perfecte bestemming is voor echte eiland liefhebbers.

Het is niet voor niets dat de eilanden van de Filipijnen meerdere keren zij uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. Of je nu van een feestje houdt of juist van de ultieme rust, het is te vinden in de Filipijnen. Maar wat zijn nu de mooiste? Om je een beetje te helpen hebben wij de 15 mooiste eilanden van de Filipijnen op een rij gezet.

1. Palawan

El Nido

Als je het over de mooiste eilanden van de Filipijnen hebt kan Palawan natuurlijk niet ontbreken. Dit idyllische eiland is al meerdere keren uitgeroepen tot mooiste eiland ter wereld. En dat is helemaal niet zo vreemd. Het eiland is gezegend met hagelwitte stranden en kristalhelder water. Maar dat is eigenlijk niet het échte hoogtepunt van het eiland.

Palawan staat namelijk bekend om de rotsen die hier uit de zee rijzen en de ontelbaar veel kleine eilandjes voor de kust. Daarnaast is de wereld onder water minstens net zo mooi als die boven water. Kleurrijk koraal en bijzondere vissoorten sieren hier de oceaan. Dit is echt een must-see in de Filipijnen.

Verder heb je hier natuurlijk nog het bekende plekje El Nido, wat tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Filipijnen behoort.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Palawan

2. Coron

Kayanga Lake

We blijven nog even in de regio van Palawan. Dit deel van de Filipijnen herbergt namelijk nog veel meer mooie eilanden. Een daarvan is Coron Island. Palawan heeft jarenlang een beetje alle aandacht op zich gevestigd, maar Coron (en het nabij gelegen Busuanga Island) beginnen steeds meer in beeld te komen als mooiste eiland van de Filipijnen.

Google ‘eilanden Filipijnen’ en de kans is vrij groot dat er een plaatje van Coron voorbij komt. Net als alle andere eilanden van de Filipijnen heeft ook Coron witte zandstranden en schitterend helder water. Wat Coron echter zo bijzonder maakt zijn de steile kalkstenen rotsen die begroeid zijn met oerwouden en bossen. De biodiversiteit in de zee rond het eiland is bijzonder groot. Het is daarnaast een prachtige locatie om te duiken vanwege het heldere water en de vele Japanse scheepswrakken die hier liggen uit de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast moet je zeker een bezoek brengen aan Lake Kayangan (zie foto) en Lake Barracuda.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Coron

3. Bohol

Chocolate Hills

Bohol is niet het typische Filipijnse eiland. Toch behoort het volgens ons tot de mooiste, of eigenlijk leukste eilanden van de Filipijnen. Natuurlijk vind je hier ook witte stranden, zeker bij Alona Beach en Anda Beach. Maar Bohol staat meer bekend vanwege het indrukwekkende binnenland.

Er zijn hier twee dingen die je gezien ‘moet’ hebben. Je hebt hier de bekende Chocolate Hills (zie foto) en de tarsiers, de kleine aapjes. Wij vonden Bohol een van de leukere eilanden van de Filipijnen. De sfeer is er relaxt. Het is er niet zo druk als de bekende ‘strand’ eilanden en er is ontzettend veel te doen.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Bohol

4. Siquijor

Siquijor

Siquijor is een paradijs voor strandliefhebbers. Dit kleine eilandje, in de buurt van Cebu en Bohol, staat bekend om de mooie witte stranden. Het staat ook bekend zijn mangkukulam (genezers) die traditionele zalfjes gebruiken voor moderne kwaaltjes. Gelukkig is de hekserij en kwakzalverij veranderd in het maken van cocktails aan het strand.

Doordat het eiland zo klein is kun je met een scooter (500 peso per dag -24 uur) het hele eiland verkennen. Je kunt van strandje naar strandje rijden en op die manier altijd je eigen stukje strand uitzoeken. Daarnaast heb je in het binnenland een schitterend uitzicht op alle delen van het eiland. Een aanrader!

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Siquijor

5. Siargao

Siargao

We gaan nog even verder met de kleine eilandjes. Siargao is een van de kleinere eilanden van de Filipijnen en is vooral bekend bij surfers. Het ligt vlak boven Mindanao waardoor het ook vrij makkelijk te bereiken is. Het mooie van Siargao is dat het pas sinds 2000 op de ‘toeristenradar’ staat. Het is daarmee een van de nieuwste bezienswaardigheden van de Filipijnen.

Siargao mag dan populair zijn bij surfers, dat betekent niet dat je hier alleen maar kan surfen. Sterker nog, doordat het pas net is ‘ontdekt’ is het een van de meest ongerepte eilanden van de Filipijnen. De stranden, wegen en omliggende eilandjes zijn allemaal nog onaangetast.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Siargao

6. Calamian eilanden

Calamian

De Calamian eilanden kun je niet allemaal bezoeken. Het is namelijk een groep van honderden eilanden waarvan de bekendste Busuanga, Coron, Calauit, Sangat, Culion en Linapacan zijn. We hebben het al over Coron gehad, maar als je genoeg tijd neemt voor Coron kun je ook de omliggende Calamian eilanden bezoeken.

De Calamian eilanden herbergt met Coron een van de bekendste eilanden van de Filipijnen. Toch blijft de regio nog redelijk onontdekt. Dat heeft met name te maken met het feit dat je er niet zo makkelijk komt. Je zal eerst naar Coron Town moeten vliegen om daarna de boot te nemen naar een van de eilanden. Maar… als je er dan eenmaal bent, ben je ook wel op een écht tropisch paradijs.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Calamian

7. Cebu

Moalboal

Cebu is een van de bekendste eilanden van de Filipijnen. Het ligt in het midden van de zogeheten Visayas, in de buurt van Negros en Bohol. Al jaren trekt Cebu reizigers. Dat heeft vooral te maken met de witte zandstranden en perfecte duiklocaties, zoals het laid back Moalboal.

Cebu is niet heel groot, maar er is wel redelijk veel te doen. Het heeft echter niet de échte witte zandstranden zoals andere eilanden dat wel hebben. Het eiland is daarnaast super makkelijk te bereiken met dagelijkse verbindingen tussen Manilla Airport en verschillende ferries.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Cebu

8. Bantayan

Paradise Beach

We blijven nog even in de buurt van Cebu. Vlak boven Cebu vind je namelijk het tropische eilandje Bantayan. Bantayan Island is een van de mooiste eilanden in de wereld. Het is een klein eiland waar niet veel mensen komen, terwijl het juist vrij makkelijk te bereiken is vanuit Cenu.

Als je de witte zandstranden ziet, omringd door kristal helder water, weet je meteen waarom dit een van de mooiste eilanden van de Filipijnen is. De stranden hier behoren tot de mooiste stranden Filipijnen. Het mooie van het water is dat het hier heel erg ondiep is, de eerste honderd meter is het 4 meter diep. Dat maakt het ideaal voor zwemmen en snorkelen.

9. Malapascua

Cebu

Een ander mooi eiland voor de kust van Cebu is Malapascua. Het ligt op zo’n 30 kilometer van Bantayen en staat bekend als een van de beste duiklocaties ter wereld. Als je even wil bijkomen op een echt tropisch eiland, dan is Malapascua the place to be!

Het eiland ligt voor de kust in het noorden van Cebu en is een van de populairste bestemmingen in deze regio. Duiken met haaien is hier razend populair. Tragisch genoeg werd Malapascua gigantisch hard geraakt door typhoon Yolanda waardoor het eiland zwaar beschadigd raakte. Gelukkig is daar weinig meer van te zien.

10. Boracay

Boracay

Als je het hebt over de mooiste eilanden van de Filipijnen kan Boracay natuurlijk niet ontbreken. Samen met Palawan is dit waarschijnlijk het bekendste eiland van de Filipijnen. Het was een van de eerste grote toeristische attracties van het land.

et eiland werd pas in de jaren ‘70 ontdekt en vooral White Beach werd toen bekender onder toeristen. White Beach is vier kilometer lang en loopt langs de westkust van het eiland. Uiteraard zijn er nog veel meer strandjes te vinden op het eiland. Daarnaast is Boracay bekend vanwege de vele activiteiten. Zo kun je hier goed kitesurfen, duiken en eilandhoppen.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Boracay. We hebben ook een blog geschreven over de mooiste stranden van Boracay.

11. Camiguin

Camiguin

Camiguin is een redelijk ongerept eiland. Het blinkt uit met vulkanen (het heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld) en watervallen en heeft qua landschap wel wat weg van Hawaii. Het is dus geen slechte plek om een paar dagen te vertoeven. Daarnaast is het eiland redelijk makkelijk te bereiken.

Camiguin ligt op slechts 20 kilometer voor de noordkust van het eiland Mindanao en op 4 uur varen van Bohol. Het is een van de meest aantrekkelijke toeristische plekken in de Filipijnen. Met de witte zandstranden, mooie lagunes en het indrukwekkende berglandschap is er ook genoeg te zien.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Camiguin

12. Batanes

Batanes

Batanes is een beetje een vreemde eend tussen de tropische eilanden van de Filipijnen. Batanes ligt ten eerste in het noordelijkste deel van het land, tegen de kust van Taiwan. Maar daarnaast is Batanes ook niet bepaald het tropische paradijs wat je verwacht in de Filipijnen. Is het dan wel de moeite waard? Jazeker!

Batanes is namelijk een van de meest authentieke bestemmingen in heel Azië. Batanes lijkt qua landschap in niks op de rest van de Filipijnen. Je waant je eerder in Schotland alleen dan met mooiere stranden en beter weer. De drie bewoonde eilanden zijn het ‘hoofdeiland’ Batan, Sabtang waar je de mooiste tradities vindt en het rustige Itbayat. Er wonen op deze eilanden nog geen 20.000 mensen. Vandaag de dag heeft zie je op de eilanden van Batanes nog een paar overblijfselen van de Spaanse overheersing in de vorm van oude kerken en bruggen. Toeristen vind je hier bijna niet, omdat ze voorkeur geven aan de tropische stranden.

TIP ♥ – meer weten over dit eiland? Bekijk dan onze pagina over Batanes

13. Leyte

Leyte

Leyte is misschien wel een van de onbekendste eilanden in dit rijtje. Dat is best raar want het ligt naast/boven het bekende Bohol en Cebu. Leyte wordt omringd door het diepe water van Sogod Bay, waardoor het een van de vele goede duiklocaties van de Filippijnen is.

Het is een vrij groot eiland en je hebt echt weken nodig om alles te kunnen zien. De kustlijn is immens, het binnenland ruig en er zijn meren en bergen waar geen reiziger komt. Dat is ook het grote voordeel van Leyte, er komen hier bijna geen reizigers. Ten noorden van Tacloban (de hoofdstad) ligt het prachtige eiland Biliran. Verder heb je ook nog de eilanden Maripipi en Higatangan, die beide geweldige stranden, rotsformaties en grotten hebben.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Leyte.

Meer lezen over Filipijnen?

1 reactie

  1. marc

    Waar heb je geen last van tyfonen op de Filipijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU