Als je de Filipijnen even wil ontsnappen hoef je het land niet uit. Je kunt namelijk ook naar Batanes; een groep van 10 eilanden in het noordelijkste gedeelte van de Filipijnen. Slechts drie van deze eilanden zijn bewoond. Het landschap op de eilanden wisselt elkaar af met vulkanen, ruige kliffen, groene heuvels en witte stranden met turquoise zeewater.

Batanes; het Schotland van de Filipijnen

Batanes lijkt qua landschap in niks op de rest van de Filipijnen. Je waant je eerder in Schotland alleen dan met mooiere stranden en beter weer. De drie bewoonde eilanden zijn het ‘hoofdeiland’ Batan, Sabtang waar je de mooiste tradities vindt en het rustige Itbayat.

Er wonen op deze eilanden nog geen 20.000 mensen. Vandaag de dag zie je op de eilanden van Batanes nog een paar overblijfselen van de Spaanse overheersing in de vorm van oude kerken en bruggen.

BatanesHet landschap 

8x doen op en rond Batanes

Op Batanes is genoeg te zien en te doen. Leuke activiteiten op de eilanden zijn bijvoorbeeld het huren van een fiets en door de prachtige omgeving fietsen langs ruige terreinen, prachtige valleien, groene weilanden met waterbuffels en paarden en kustlijn waar golven de hele dag door binnen rollen.

Het oude kustplaatsje Diura is ook de moeite waard, zeker tijdens het visseizoen als het Kapayvanuvanua ritueel wordt uitgevoerd. We hebben een aantal to-do’s op een rij gezet.

#1 Huur een auto en verken het eiland

De beste manier om de eilanden te verkennen is met de auto. De meeste touroperators bieden auto’s  met een chauffeur. De grote eilanden Batanes – Batan, Sabtang en Itbayat zijn klein, maar zijn moeilijk te verkennen door het gebrekkige openbaar vervoer.

Het huren van een auto bespaart je tijd en je kunt veel zien.

Een eigen auto geeft je ook meer vrijheid om te stoppen wanneer je iets interessants ziet (en je ziet er genoeg). Je hoeft niet bang te zijn voor het overige verkeer, dat is er namelijk bija niet.

TIP ♥ – het huren van een auto kost zo’n 5.000 peso. Check deze website voor meer info

#2 Bezoek een Ivatan huisje

Op Batanes is de Ivantan-cultuur erg belangrijk en nog steeds goed zichtbaar in de vorm van klein stenen huisjes. De kalkstenenmuren van de huisjes waren een Spaanse aanvulling om inheemse huizen te versterken tegen aardbevingen die het land vaak verwoestten (Mt. Iraya, de hoogste piek in Batanes, is een actieve vulkaan).

Net als de bahay kubo is het huis van Ivatan samengesteld uit een grote ruimte die door de hele familie wordt gedeeld. Naast de stenen huisjes vind je ook veel oude kerken.
IvatanEen Ivantan huis

#3 Bezoek een van de andere eilanden

Batanes is een groep van 10 eilanden waarvan 3 bewoond. Dit zijn Batan, Sabtang en Itbayat. Batan is het hoofddeel van Batanes en Itbayat is de grootste in de groep eilanden, maar het is niet de meest bevolkte (dat is Batan).

Sabtang is het meest zuidelijke eiland en het minst bevolkte. Het heeft iets meer dan 1.000 inwoners.

Er zijn echter nog meer eilanden die je kunt bezoeken. Alleen Siayan en Mavudis (Y’Ami) zijn momenteel open voor toeristen. Het is een aardige reis, maar mocht je de tijd hebben is een bezoek zeker aan te raden.

#4 Ga naar de Mahayaw Arch

In Sabtang vind je een stenen boog gemaakt door Moeder Natuur. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in Batanes en is zo vaak op de foto gezet dat het een icoon en een symbool van het eiland is geworden.

De boog wordt ook wel eens aangeduid met Nakabuang of gewoon Ahaw.

TIP ♥ – je vindt de boog hier.

#5 Hike naar Chawa en Mahatao Viewdeck

Het landschap van Batanes is best indrukwekkend. Je hebt twee bekende viewdecks; Chawa en Mahatao.

Chawa Viewdeck

Chawa is een klif bij de zee. Vanuit de hoofdstad, op weg naar Mahatao, zie je het uitzichtpunt liggen. Bovenaan staan stenen bankjes. Je hebt uitzicht op de Zuid-Chinese Zee en dit viewdeck is ideaal de zonsondergang.

Mahatao Viewdeck

Een ander uitzichtdek dat je niet mag missen is die van Mahatao. Deze ligt in Marlboro Country (daarover later meer). Het is niet te missen want het is een van de bekendste punten van het land. Je kunt hier ook lekker eten en een van de vele vuurtorens van Batanes zien; de Tayid Lighthouse.

Batanes#6 Rijd de Imnajbu Road Cliff

Deze road cliff is een mooie route door een stenen vallei. De plaats is belangrijk, omdat hier de eerste Christelijke dopingen werden gevierd. Volgens de kerk was dit al in 1682. Vanuit het plaatsje Imnajbu volg je de bijzondere Alapad Rock.

Op een steenworp afstand van de rotsformatie ligt de heuvel waar het Old Loran Station, een verlaten Amerikaanse navigatie faciliteit, stond

#7 Ga naar Malboro Country

Ze noemen de Marlboro Country ook wel de “The Sound of Music” van Batanes. Nu hebben wij de film nooit gezien dus hebben we geen vergelijkingsmateriaal. Het ligt in de Uyugan regio en je hebt hier een prachtig groen landschap waar bijna al het vee lijkt te grazen.

Wanneer je de indrukwekkende heuvels van Uyugan bereikt, zou je niet verwachten dat je in de Filipijnen bent.

Je hebt spectaculaire panorama uitzichten op de heuvels en de zee. Leuk feitje: ieder lokaal gezin mag tot tien koeien hebben om vrij te laten lopen in het weiland. Er wordt een limiet opgelegd om te voorkomen dat koeien het landschap kaal eten.

In ruil voor het gebruik van het land, moeten familieleden van de veehouders helpen bij gemeenschapsactiviteiten, zoals het bouwen van huizen, het behoud van de hagen rondom het land en andere samenwerkingswerken.

Malboro CountryMalboro Country

#8 Bezoek een van de vele stranden

Batanes heeft een indrukwekkende kustlijn! De beste stranden zijn Chadpidan Beach en Nakabuang Beach, maar er zijn er zo veel dat je eindeloos rond kunt rijden en alleen maar mooie stranden ziet. Het zijn geen stranden zoals op Palawan of Boracay, maar ze zijn nog steeds erg indrukwekkend.

En belangrijker, erg rustig! Veel rustiger dan de populaire stranden van de Filipijnen.

Naast bovenstaande stranden heb je ook het mooie kustgebied van Diura Village en de magische lagune Homoron Blue Lagoon in Mahatao. Je mag dit eiland ook niet veralten zonder tenminste één zonsopgang of zonsondergang te zien.

TIP ♥ – als je een uniek strand wil zien ga dan naar Valugan Beach.

Batanes

Beste reistijd

Net als bij veel andere bestemmingen in de Filipijnen, is de beste tijd van grofweg december tot en met mei. Dit wordt over het algemeen gezien als het droge seizoen. Hoewel er buiten deze periode vluchten zijn, zijn ze vaak vertraagd of geannuleerd door het weer.

De Stille Oceaan rondom Batanes is berucht om de tyfoon.

Tyfoons

Batanes ligt op een bijzonder gevoelige plek als het gaat om tyfoons. De eilanden raken regelmatig beschadigd door tyfoons. De inwoners hebben hierdoor tyfoon-bestendige huizen gebouwd. Ze bouwen hun huizen iets ondergronds met een meter dikke kalkstenen muren en daken van gras.

Hoe kom je er?

De snelste en makkelijkste manier om Batanes te bereiken is door de lucht. De opties zijn echter beperkt. Alleen Filipijnse luchtvaartmaatschappijen en Skyjet Air vliegen naar Basco, de hoofdstad van de provincie.

De reistijd bedraagt ongeveer een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de keuze van de luchtvaartmaatschappij. Je landt op de luchthaven van Basco. Het stadscentrum ligt op een korte afstand.

TIP ♥ – check Skyscanner voor goedkope vluchten vanaf Manilla

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven